Re: Бесен съм: критик ли е Ницше!

Към форумеца Хераклит (уточнение): играта е Номосът, а правилата на играта (в проекция) са Логосът. Законът е отчужденият и отчуждилият се спрямо Номоса Логос. (И всичко това: в концептуален аспект, един от аспектите на четворния корен на принципа на достатъчното основание.)

Оттук: проблематиката на престъплението: интелектът* срещу закона. (И апологетиката към  великите престъпници, т. е. естетическото относно тях оправдаване или заклеймяване.)

-----------------

(*) Сегрегиралият Номос.

Великият престъпник си играе с велики престъпления, а жалкият се реализира с жалки. Известно е, че една крачка дели от лудостта (напр. Иван Грозни) великия престъпник, а от идиотизма - жалкия (напр. Чикатило).

Феновете на Методий в момента са ощетени откъм материал (3-4 изтрити постинга, един от които касае естествените нужди на Методий в ликвидна форма по отношение на изразена благодарност от модератора). Отново бих помолил Методий да поства едноизреченийните си постинги като конюнкция от множество такива в един единствен постинг. Така е по-добре. Благодаря!

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

Не е това, много по-сложно е.
Както предстои да се опитам да покажа, Хераклитовата идея за Логоса стои в основата на целите системи на платонизма и аристотелизма. Това е гатанката на Хераклит, магията, която струи от центъра на философиите на Платон и Аристотел и произвежда самите тези философии.
Вярно е че Платон и Аристотел са двете обратни страни на една и съща монета, която Сократ с майсторско движение е подхвърлил във въздуха и тя се върти в озаренията на неговия поглед.
Но също е верен и един много по-различен модел: колоната, основата на колоната е Хераклит (колоната на цялото умозрение за Мирозданието), а в горния край орнаментът от едната страна е Платон, от другата страна - Аристотел. Според този модел платонизмът и аристотелизмът възникват като опит за достигане до по-определен отговор на въпроса: КАКВО е Логосът на Хераклит? Платон - светът на идеите, Аристотел - неподвижното движещо.
Но в дълбочина самият въпрос не стои точно така, а по по-различен начин: каква е разликата между "номос" (закон, правило) и "Логос"?
Например Платон и Аристотел биха казали, че "номос" и "логос" не са тъждествени, тъй като първото е творение на човешкото (или божественото) съзнание, докато второто е обективна трансцедентална реалност, която в своя смисъл е абсолютната истина на съществуването.
Също например Хегел би казал, че "номос" и "Логос" не е едно и също, защото първото произтича от разсъдъка, а второто от разума.

И така стигаме до 4-то стъпало - Ницше, за да си дойдем на думата. За Ницше също "номос" и "Логос" би трябвало да не са тъждествени. Обаче възможностите КАК те не са едно и също вече са проиграни от Платон, Аристотел и Хегел. Други възможности засега - няма. Като оставим настрана философските възможности на Ницше - които съм наясно, че клонят към посредственост - очевидно той не е разбрал Платон и Аристотел, какво остава пък за Хегел: иначе някъде в дълбочината на своите убеждения щеше да бъде или платоник, или аристотелианец, или и двете заедно, но тъкмо в своето неразбиране като че ли Ницше достига до 4-тата възможност:
Номосът е небитието на Логоса - ето това е определението, което аз смятам, че Ницше щеше да даде, ако беше запитан. Ерго: Ницшеанската философия е рушенето на всеки "номос" чрез прекъсване на отношението "номос" - "Логос" и превръщането на "Логоса" в небитие. И като резултат в условията на Логоса като небитие и разрушеният номос идва на мястото на номоса - екзистенцията. Това е еднакво със субективната воля, с която воля можеш да наблюдаваш буря в чаша с вода, след като преди това си счупил стените на чашата.
Чак сега започвам май да се съгласявам, че Ницше наистина ще вземе да се окаже ново стъпало, предвестник на нов тип мислене в историята на мисълта...

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,
а че е твърде ниска и я постигаме. >
YouTube: < Pink Floyd Cluster One >