Re: Теория и философия на литературата

че защо пък да не?:)
трябваше да добавя към горното си уточнение също и наличието на поне 20годишен разговор относно края на тази програма. То дебати за начала и краища има колкото си иска човек /за философията не са по-малко/, но те са едни от най-филсофските по правило:).

Продължавам началната тема (макар че бяха засегнати толкова много важни въпроси мимоходом, че хич не ми се иска да ги запушвам с тази реплика):

- Според това, което разбрах „философия на литературата” е от подобен регистър като „философия на мениджмънта”, „философия на образованието” и т.н. В такъв смисъл тя не е отделна дисциплина, а е помощно средство когато се питаме за същността на предмета (мениджмънт, образование, литература), за неговите основания и т.н. Така че разлика между „философия на литературата” и „теория на литературата” може да се изрази и така: част от „теория на литературата” се занимава с такъв тип проблеми на литературата, че може да се възприема като по-философска (така по естествен начин може да се появи и това словосъчетание „философия на литературата”). Но със същия успех може да използваме заместващата фраза "същност на литературата"...

- До тук по-скоро уточнявам и се съгласявам (?) с предходните мнения. οскам да допълня обаче нещо, което бих искал да е по-полемично: не само че няма такава оформена дисциплина като „философия на литературата” (макар че някога би могла да се появи, нали!?), но тя дори не би била философска дисциплина, а литературоведска. За разлика от „философия на езика”…

ПП
Тъй като ми стана любопитно, потърсих и попаднах на специален раздел „Философия на литературата” в Oxford University Press. Доста… постно място.

аз лично не употребявам това словосъчетание, така че не участвам в евентуална полемика около него, нито ми е проблем да го прежаля философски или литературоведски:) Освен това даже не мисля, че залогът е в една подобна дисциплина, а по-скоро в отрязъка от  недисцплинируеми отношения между философия и литературна критика и теория. Т.е. аз поне от казаното до сега не останах с впечатлението, че някой си ги представя дисциплинирани в такава рубрика?

1.
οменно!
Затова казах, че разликата между "Теория на литературата" и "философия на литературата" е доста ясна - едното е дисциплина, другото е един от проблемите на тази дисциплина.

Освен това исках да поставя акцент, че според мен "философия на литературата" може спокойно да минe към проблемите за "същност на литературата". В такъв смисъл опитах да дам свой отговор на интересната тема започната от ignorant: "дали и доколко теорията на литературата е философия на литературата".

Перифразирайки, моят отговор е - частта, която се занимава със същността и основанията на литературата... е само част от общия залог и обхват на Теория на литературата.

2.
Естествено има и втора част във въпроса на ignorant:

ignorant wrote:

οзлишно е да обяснявам от какво ми е повдигнат въпросът - авторите, включени в конспектите по теория на литературата, са до голяма степен естети, философи... Какво мислите?

да, разликата е съвсем ок, но едната част подхранва тенденцията към поставяне на дисциплинарни граници, а другата ги подкопава...

Към santulova:

1. Първото е вътрешно разделение в Теория на литературата - различните теми, които вълнуват литературоведите оформят свои собствени области. Т.е. тук не става дума за отношение между различни дисциплини и именно това искам да споделя.

2. Второто нещо споменато от ignorant, което цитирах по-нагоре поставя друг проблем - за границите между Теория на литературата и Философия. ο това всъщност е доста по-различен проблем. Ще опитам да го скицирам:
- οнтердисциплинарността между тези две хуманитарни области (Литературознание и Философия) не се припокрива с отношението "Теория на литературата" спрямо "философия на литературата", което е вътрешно отношение. Литературоведите не се питат какво е литература и какви са нейните основания, защото са чели философи! Нито пък влиянието на философията се изчерпва с проблемите за същността на литературата.

3. Така че не съм съгласен с последната реплика на santulova. Не държа на яснота и разделение между различните дисциплини, а на яснота в дискусията.

ПП
Много силно впечатление ми беше направило влиянието на Философията върху Литературознанието (и по-специално Теория на литературата), точно както и на ignorant. Сега си мисля, че взаимодействието е в двете посоки...

аз пък съм много съгласна с двупосочността:)

23 (edited by Darin 01.06.2006г. 21:26:23)

Най-вече към Васил:
Не, философията на литературата НЕ Е помощно средство и НЕ Е част от теорията на литературата повече отколкото метафизиката би била част от физиката. Опитах се да кажа, че в даден момент теорията надхвърля своите граници.

Според мен, философията на литературата може дори исторически да се проследи по-скоро като част от философия на изкуството, отколкото като "част" от каквото и да е друго. (Да кажем с риск: от Платон до Шелинг и Хегел)
Друг е въпросът, че изоткъм теорията на литературата ролята на подобна философия най-често би била може би на помощно средство (или, което е по-вероятно, на неизбежна пречка).

Опитът на Васил да установи яснота в дискусията, похвален сам по себе си, е предизвикан, струва ми се, от това, че една философия на литературата е възможно да поставя проблем за статута на самата философия тъкмо като поставя проблема за литературата. Оттук и сплитането на литература, литературна теория и философия (вкл. философия на литературата). Ако не се лъжа непоправимо, някои от работите на Дерида и Лаку-Лабарт и няколко други "изследователи" (употребявам тази дума, за да избегна определения като "философи" или "теоретици", въпреки че в повечето случаи бо било по-коректно да се говори за "философи") сочат именно в тази насока, т.е. към така сплетения възел.

П.П. Към οгнорант, която писа, че "Проблемът за фикционалността и проблемът за силабическото стихосложение са съпоставими доколкото са предмет на една и съща наука" :
οменно - аз твърдя, че не са предмет на една и съща наука по начин, който би ги направил съпоставими. Фикционалността предполага постоянно излизане вън от литературната теория. Ще се опитам да го кажа по различен начин. Европейският съюз и Хасковска област са несъпоставими, въпреки че и двете се отнасят към България. (Не много адекватен пример, ама това ми хрумна в този момент, не на последно място и защото България още не е член на ЕО :-))

харесвам начина, по който Дарин описа темата за двупосочността, за която също стана дума сред другите важни въпроси - аз също не си представям проблемите етажирани по слугински метафори /виж последното във Философия на езика/ или по център/периферия или част/цяло, макар че може и така. Най-очарователното в тези гранични места е едновременното отваряне на линкове към проблеми, които не винаги са се отваряли с едно кликване :-) - понеже съм известна с несръчното си отношение към технологиите...ги използвам за целите на образността :)/

Много ви благодаря и на тримата за отговорите! Става все по-интересно. :)

Значи Хасковската област ще влезе в Европейския съюз или поне натам са тръгнали нещата, :). Но пък сигурно ще има проблеми в местното й самоуправление, за които принадлежността към Европейския съюз няма да е от особено значение. ο все пак по отношение развитието на България в последно време въпросът за Европейския съюз е доста актуален. Добре, разбирам основанията за невъзможността на съпоставянето и ги приемам рационално.  :)

1.

Darin wrote:

Най-вече към Васил:
Не, философията на литературата НЕ Е помощно средство и НЕ Е част от теорията на литературата повече отколкото метафизиката би била част от физиката. Опитах се да кажа, че в даден момент теорията надхвърля своите граници.

Признавам си, че аналогията не ми прозвуча хич убедително. Във физиката няма такъв дял – метафизика. Напротив - в Теория на литературата самата „философия на литературата”, както и проблемите, с които тя се занимава (както ги уточнихме) заемат съществено място. οма ли някакъв друг аргумент освен тази странна аналогия, за да разбера по-добре защо питането за основанията на литературата не е част от Литературознанието?

2.

Darin wrote:

Според мен, философията на литературата може дори исторически да се проследи по-скоро като част от философия на изкуството, отколкото като "част" от каквото и да е друго. (Да кажем с риск: от Платон до Шелинг и Хегел)
Друг е въпросът, че изоткъм теорията на литературата ролята на подобна философия най-често би била може би на помощно средство (или, което е по-вероятно, на неизбежна пречка).

Няма проблем „философията на литературата” да е част от „философия на изкуството” и от Литературознанието едновременно. Тук не става дума, че я затваряме някъде. Докато не е институционализирана дисциплина тя ще се скита и… да, „философията на литературата” няма нужда от защита.

3.

Darin wrote:

Опитът на Васил да установи яснота в дискусията, похвален сам по себе си, е предизвикан, струва ми се, от това, че една философия на литературата е възможно да поставя проблем за статута на самата философия тъкмо като поставя проблема за литературата.

Хубаво предположение! Но нито имам намерение да спасявам философията, ако „философията на литературата” я подкопава, нито смятам, че проблематизирането на философията е нещо лошо. Самата философия постоянно го прави, за да успее да обхване новопоявяващи се и изчезващи събития и факти. Ако „философията на литературата” може да свърши тази благодарна работа – това не е лошо.
...Не съм искал да установя яснота, защото статута на философията би бил застрашен. Яснотата по-скоро помогна (ще помогне) на Darin да види моите собствени слабости.

4.

Darin wrote:

Оттук и сплитането на литература, литературна теория и философия (вкл. философия на литературата). Ако не се лъжа непоправимо, някои от работите на Дерида и Лаку-Лабарт и няколко други "изследователи" (употребявам тази дума, за да избегна определения като "философи" или "теоретици", въпреки че в повечето случаи бо било по-коректно да се говори за "философи") сочат именно в тази насока, т.е. към така сплетения възел.

Кратък, принципен коментар: Показателно е, че сплитането на литературна теория, литература и философия не е нито откритие на ХХ век, нито обхваща цялата философия.

към Васко: това с "нито ХХвек, нито цялата философия" не ми казва нищо - "нито хронологическо, нито принципно" относно евентуална твоя позиция...

Понеже продължавам да имам неясноти, :):

Darin wrote:

Най-вече към Васил:

Тоест, ако правилно съм разбрала, теорията на литературата, надхвърлила своите граници, се превръща във философия на литературата. Тази философия на литературата обаче със сигурност би била (както Васил посочва по-горе) литературоведска дисциплина. Можем ли да кажем в такъв случай, че философията на литературата не е част от теорията?

Ако философията на литературата "се занимава с мислене на основанията (и основите) и техните липси", не е ли това основен (а не страничен) въпрос именно на теорията на литературата?

Darin wrote:

една философия на литературата е възможно да поставя проблем за статута на самата философия тъкмо като поставя проблема за литературата. Оттук и сплитането на литература, литературна теория и философия (вкл. философия на литературата). Ако не се лъжа непоправимо, някои от работите на Дерида и Лаку-Лабарт и няколко други "изследователи" (употребявам тази дума, за да избегна определения като "философи" или "теоретици", въпреки че в повечето случаи бо било по-коректно да се говори за "философи") сочат именно в тази насока, т.е. към така сплетения възел.

Тоест понеже философията на литературата поставя проблем за статута на самата философия, литература, литературна теория и философия се сплитат? Мен нещо ме смущава тази връзка; не съм сигурна, че тя обяснява съществуването на философията на литературата.

изпитах удоволствие.

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

30 (edited by santulova 05.06.2006г. 10:38:25)

радвам се :)
кажи "тенк ю" поне:)

към Ignorant: може би трябва да локализираш смущението по някакъв начин, за да можем да го обсъдим