Най-вече към Васил:
Не, философията на литературата НЕ Е помощно средство и НЕ Е част от теорията на литературата повече отколкото метафизиката би била част от физиката. Опитах се да кажа, че в даден момент теорията надхвърля своите граници.
Според мен, философията на литературата може дори исторически да се проследи по-скоро като част от философия на изкуството, отколкото като "част" от каквото и да е друго. (Да кажем с риск: от Платон до Шелинг и Хегел)
Друг е въпросът, че изоткъм теорията на литературата ролята на подобна философия най-често би била може би на помощно средство (или, което е по-вероятно, на неизбежна пречка).
Опитът на Васил да установи яснота в дискусията, похвален сам по себе си, е предизвикан, струва ми се, от това, че една философия на литературата е възможно да поставя проблем за статута на самата философия тъкмо като поставя проблема за литературата. Оттук и сплитането на литература, литературна теория и философия (вкл. философия на литературата). Ако не се лъжа непоправимо, някои от работите на Дерида и Лаку-Лабарт и няколко други "изследователи" (употребявам тази дума, за да избегна определения като "философи" или "теоретици", въпреки че в повечето случаи бо било по-коректно да се говори за "философи") сочат именно в тази насока, т.е. към така сплетения възел.
П.П. Към οгнорант, която писа, че "Проблемът за фикционалността и проблемът за силабическото стихосложение са съпоставими доколкото са предмет на една и съща наука" :
οменно - аз твърдя, че не са предмет на една и съща наука по начин, който би ги направил съпоставими. Фикционалността предполага постоянно излизане вън от литературната теория. Ще се опитам да го кажа по различен начин. Европейският съюз и Хасковска област са несъпоставими, въпреки че и двете се отнасят към България. (Не много адекватен пример, ама това ми хрумна в този момент, не на последно място и защото България още не е член на ЕО :-))