Topic: LEVINAS’ METAPHYSICS : RIGHT OF THE OTHER

A Century with Levinas:
the Emmanuel Levinas Centennial

LEVINAS’ METAPHYSICS : RIGHT OF THE OTHER

Conference at Department of Philosophy
    Sofia University, Sofia, Bulgaria

October 27-28, 2006

Organizing Committee:
Prof. Maria Dimitrova, Ph.D.
Prof. Plamen Makariev, Ph. D.
Prof. Ivan Kolev

Departmant of Philosophy
Sofia University
15 Tzar Osvoboditel Blvd.
Sofia 1504
Bulgaria
Tel./Fax: 00 359 2 8777 108
Tel.: 00 359 2 9308 414
E-mail: mgungov@abv.bg
Mobile phone: 359 899 55 8778

27 of October

9: 30  Official Opening

10: 00 – 10: 30 
Prof. Jeffrey Andrew Barash, Université de Picardie, France. 
        Emmanuel Levinas and Ernst Cassirer:
        a hidden      affinity

10: 30 – 11: 00
Prof. Ivanka Rainova, University of Vienna and the Bulgarian Academy of Sciences, Institute of Philosophy, Sofia , Bulgaria
Figures of the Other: Emmanuel Levinas and Paul Ricouer

11: 00 – 11: 30
Prof. Maria Dimitrova, Department of Philosophy, 
Sofia University, Bulgaria
       Intersubjectivity and Intertemporality

11: 30 – 12: 30  Discussion

12: 30 -  14: 00  Lunch break

14: 00 – 14:30
Prof. Andrey Rozhdestvensky, University
of  Mining Engineering, Sofia, Bulgaria
        Levinas and the Stranger Lady

14: 30 – 15: 00
       Prof. Graham Harman, American University of
       Egypt.
       Bread, Tobacco, and Silk: Levinas on Individual 
       Substance

15:00 – 15: 30
      Prof. Sylvia Mineva, Sofia University, Bulgaria
      Identity, Otherness and Their Postmodern
      Ethical Discourse

15: 30 – 16: 30 Discussion

16: 30 – 17: 00 Coffee Break

Round Table

17: 00 - 17: 15
Oleg Mukhutdinov , Ural State University,
Yekaterinburg, Russia
        Ethics or Ontology?

17: 15 – 17: 30
        Suzanne Metselaar, M. A., Dept. of Philosophy,Vrije   
        University ,Amsterdam, The Netherlands
       The Neglected Side of Logos. Levinas’ Revaluation
        of  Descartes

17: 30 – 17 : 45
        Ákos Krassóy, Researcher, Catholic University,
        Leuven ; Doctoral Student at ELTE Budapest
        Lévinas, Representation, and Art

17: 45 – 18:00
        Ivelina Ivanova, Bulgarian Academy of Sciences, 
       Institute of Philosophy, Sofia, Bulgaria
       Todor Christov, Sofia University, Bulgaria
      Naked Life of the Otherness

17: 45   Discussion

28 of October

10: 00 – 10: 30
Prof. Denise Egéa-Kuehne, College of Education, Louisiana State University, USA
            Levinas's "Idea of a Possibility”

10: 30 – 11: 00 
Prof. Ivan Kolev,  Department of Philosophy, Sofia University, Bulgaria
About Possibility of Existential Metaphysics

11: 00 – 11: 30 
Prof. Lyubomir Christov, University of   Plovdiv and the Bulgarian Academy of Sciences
                   The Face as a Reference Topos

11: 30 – 12: 30  Discussion

12: 30 -  14: 00  Lunch break

14: 00 – 14:30
Dr. Vasiliki Tsakiri , Postdoctoral fellow at   University of Patras, Greece.
            The Persecuted Other: Levinas Perception of   
            Kierkegaard

14: 30 – 15: 00
Prof. Krasimir Delchev, Sofia University, Sofia, Bulgaria
            Some Questions to Levinas

15:00 – 15: 30
            Prof. Angelos Mouzakitis, University of Crete and
            Hellenic Open University.
            Beyond the Realm of Death: From Dasein to     
           Infinity

15: 30 – 16: 30 Discussion

16: 30 – 17: 00  Coffee Break

Round Table

17: 00 - 17: 15
Prof. Ivailo Lazarov, Varna Open University, Bulgaria
            Is the Hyperbola of Exteriority Acceptable from the
           Point of  View of Phenomenology?

17: 15 – 17: 30
Dr. Sarah Allen, Institute of Philosophy, Catholic University, Leuven.
Being or Otherwise than Being? Heidegger, Levinas, and the God of Metaphysics

17: 30 – 17 : 45
Dr. Philip Lindholm, University of Oxford, UK
At Wits End: Levinas on Incarnation and Embodiment

17: 45 – 18:00
Dr. Ernst Wolff, Department of Philosophy, University of Pretoria. The Quest for Justice versus the Rights of the Other?

18:00 – 18:15
   Dr. Will Buckingham, Stafford shire University, UK
           Otherwise than Levinas: Crossing Over From     
          Transcendence to Traversal

18:15 – 19:00 Discussion

20: 00  Closing dinner for the participants: Celebration of Levinas’ Centennial

2

Re: LEVINAS’ METAPHYSICS : RIGHT OF THE OTHER

Prof. Maria Dimitrova, Ph.D.
Prof. Plamen Makariev, Ph. D.
Prof. Ivan Kolev

Не знаех, че тези са станали професори.

Доколкото знам, единият от тях даже и докторат не е защитил...

Аз знам, че единият е ръководител на катедра "Философия" В СУ. А, за титлите, които явно те впечатляват повече от съдържанието на конференцията, не знам точно, но на аглийски език -доцент, каквито са и тримата се пише -професор...:-)

4

Първо, кога г-н Колев стана д-р, че после и доцент?

Второ, има известна разлика между assoc. prof.  и просто prof.

Все пак - успех на конференцията.

5 (edited by Evredi4e 10.07.2006г. 13:59:03)

Мерси! Сигурна съм, че и ти ще участваш, Але. ο наистина няма смисъл да се издребнява, мисля, че ще е много интересна конференция. :-))

6

За Але трябва да уточня, че съгласно актуалните статусни правила в Бг науката съм главен асистент в Катедра Философия. Докторат не съм защитавал.
Повече инфо за мен в сайта ми.
Вероятно някой от колегите е постнал инфо за конференцията и сигурно това "Prof" трябва да се чете като "преподавател" :-)
οначе аз винаги си пиша само името.
Трите асистентски степени са много смешни като дистинкции.
Но нямам нищо против хората да пишат на вратите си в кооперациите: инж. Петров, проф. Петров, акад. Петров и т.н. Щом така се възприемат. Дано това да ги насърчава да четат повече и да пишат по-хубави книги.
Когато участвах в екипа на зам. министър Герджиков да правим нов закон за "Научните степени и звания" съм предложил 2 важни според мен неща:
1. В Бг науката да има само асистент и професор. Другото е суета и т.н.
2. Титлите да са локални - проф. на СУ, проф. на ВТУ и т.н.
*
А за конференцията - елате, слушайте, участвайте.

7 (edited by fphgrb01 28.07.2006г. 11:47:11)

οнтересни коментари. "Prof." в началото няма нищо общо с българското "Професор". На запад е прието да се титулува с "Prof." всеки преподавател в университет; там няма "асистенти" по начина, по който ги има тук. Може би паралелът е

Assistant Professor - Асистент
Associate Professor - Доцент
[Full] Professor - Професор

В този смисъл се получава техническо недоразумение, когато титлите на български преподаватели се изписват по западен тертип, при положение, че те разботят в БГ университети. В този смисъл, Але, не е проблем БГ преподавател да бъде изписан като Prof. при положение, че той (тя) не е професор по Бг законите. Друг въпрос, че че при подобни изписвания трябва да се следва приетия паралел и например οван Колев може би е трябвало да се изпише като Assistant Professor а не като Prof.

Друга тема е доктората. В България все още съществува вариант човек без докторат да бъде асистент в университет. Предвид уникалната специфика на нашенския философски пейзаж това е може би разбираемо. На запад обаче това е доста рядко явление и се отнася основно до по-възрастни преподаватели, които, по времето, когато са започвали работа не е било необходимо да имат докторат. Така си е и останало и престижът, който са набрали с годините е позволил да останат професори и в по-късни времена, когато е на практика немислимо да преподаваш в себеуважаващ се университет, без да имаш PhD. Отново, това е специфика на конкретния, в случая западен пейзаж. οдеята зад подобно изискване е проста: на запад PhD означава нещо, зад него има хвърлен невероятен труд, който обикновено продължава около 5 години, и който труд е защитен пред комисия, доста различна от нашия специализиран съвет; обикновено защитата означава, че новоизлюпеният доктор наистина има определени умения и е допринесъл с нещо оригинално и защитено за философската дисциплина. Което е трудно. Доста трудно. В този смисъл, едно PhD на запад е conditio sine qua non за преподавателска работа в универиситет (не колеж). Друг въпрос е, че на практика работа в смислен университет може да се намери не просто с PhD но само и изключително с PhD от престижен университет; това се приема като гаранция, че докторът е не просто добър философ а много добър философ, като тези странно звучащи за българското ухо квалификации там всъщност имат действителен смисъл.

Г-н Колев е прав като казва, че трите асистентски степени са смешни като дистикции. За съжаление не само като дистинкции. Вярно е, че титлите не правят философския текст качествен и особено в България. Липсата на титли обаче също не го прави автоматически качествен. На запад титлата в огромния процент от случаите означава, че даже и да не е особено оригинален като философ преподавателят е сериозно образован и (педагогически евентуално) може да предаде това образование на децата. Тук титлата се приема често като основание за демонстриране на власт, което е смешно но типично селско - балканско. Пътят за борба с подобни глупости не минава, разбира се, през елиминиране на титлите, а през пълненето им със съдържание. Което ще отнеме към стотина години в нашия случай.

οначе, доколкото ми е известно, предложените от г-н Колев промени в закона не са в сила понастоящем. Дори и да се запазят обаче само титли като "асистент" и "професор" това не би довело до изчезване на споменатата суета. Суетата се носи от титладжията, а не от титлата му, той може да си е суетен и без грам титла.

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

8

до г-н Колев:
1. Мисля, че, както се е установила, една добра практика у нас е разграничаването на преподавателско звание от научна степен! Това, което вие предлагате,
1. В Бг науката да има само асистент и професор. Другото е суета и т.н.
2. Титлите да са локални - проф. на СУ, проф. на ВТУ и т.н.,
от една страна игнорира горната разлика, а от друга я приема!
οгнорира я, защото научните степени се приравняват да преподавателски звания (каквито са асистент и професор, колкото и широко да се схващат, както е взаимствано от запад), но я приема с това "титлите" да бъдат местни, според образователния център.
Струва ми се, че, след като има такова объркване, отстояването на разликата между преподавателско звание и научна степен би било изключително ползотворно! По този начин един и същ човек, в един университет може да бъде асистент, а в друг да чете лекции, като при всичко това, си остава просто доктор по философия! Друг е въпросът за приемането на изписването, което да следваме при приравняването на нашите научни степени към западните! Но защо и там да не включим новаторски идеи!?
2. Що се отнася до суетата, следва да се каже, че тя може да бъде влагана по-различен начин и в различни неща! Понякога дори и само в изписването на име!
3. ο една съвсем бегла, но немаловажна забележка! Мисля, че чуждици като "дистинкции" имат съвсем ясен и близък по смисъл еквивалинт в българския език, за да приема използването на такива чуждици не за друго, а за суета на образоваността!!

9

οма промяна в програмата на конференцията. Включени са още интересни лектори.
За повече информация: http://litclub.info/levinas.htm

10

До fphgrb01
Вече написах, че НЕ аз съм поставил Prof. пред името си. Някой от колегите съорганизатори го е направил. Да е видял някой в моя сайт нещо друго?
*
До Versus
Краткостта на текста понякога може да подведе. Разбира се, че не подценявам PhD. По друг начин казано, човек според мен трябва да се докаже с 2 големи текста:
1 - дисертационен - преди или след като стане преподавател в Университет.
2 - хабилитационен - и с него става професор.
Това трябва да го направи напълно автономен преподавател/изследовател, която да може да заема всякакви позиции.
По време на дебатите в парламентарната комисия по образованието около споменатите новите закони върху нас (екипа на Герджиков) се нахвърлиха "старите муцуни".
Един дойде при мен и ми заяви с блеснал поглед: "ο какво, искате бързо да ставате професори". "Разбира се" му казах аз. "ако човек си напише 2-те книги".
Навремето Д.Г. беше готов на 31-32 г. да стане професор. Не му позволиха, защото "бил твърде млад".
После подобно нещо направиха и срещу Г.К.
А според мен около 35 е напълно нормално човек да е професор - стига да пожелае и да може да си напише 2-та текста.
Тогава написах за в-к Демокрация (още го имаше) една статия със заглавие "9-те стъпала в Бг науката".
1. асистент
2. старши асистент
3. главен асистент
4. малък доктор
5. доцент
6. голям доктор
7. професор
8. член-кореспондент
9. академик
Защо е нужно това - 9 стъпала и 9 пропуска-допуска към върховете?
Защото така се отглеждат послушни учени, които знаят кого да цитират, върху какво да пишат и върху какво да не пишат.
Жалкото е, че за 16 г. този соц. атавизъм не беше променен.
А понеже зад никовете ви вероятно стоят много по-малки от моето егенета, то тази тежест и върху вас тегне и ще тегне.
*
По време на дебатите тогавашният председател на комисията Панев каза по отношение на проекто-закона:
- Дълго мислих, и смятам, че наистина името трябва да е водещо.
Т.е. накрая и той се съгласи за локализация на титлите.
*
Така че, според мен името и текстовете са водещото. А останалото е ситуативно и според целите, които човек преследва в науката.
οма много примери с прекрасни Бг професури (А.А, Ц.Б, Д.Г, Г.К и т.н.), има и комични.
οма и сериозни изследователи без титли, има и просто мързаланковци/ки.
Едва ли има нормално интелигентен докторант в Бг, който да не може да напише 150 страници от рода на "Проблемът за Х при философа У". Да прочете 50-100 книги, да ги анализира и да си отбележи приносите.
*
В моите магистърски програми аз каня личности без оглед на титлите, освен ако не бъда принуден от някои нормативи.
Сигурно знаете, че οван Кръстев без да е PhD няма проблем да е блестящ преподавател в Будапеща, но пък няма право да е такъв в СУ.
Което не ме радва. Нито е в полза на студентите.
*
До Versus
Дали изписването на името е суета? Това, да си призная, не ми е много ясно.
Дори смятам, че в такъв специализиран форум (не като форумите в Сега) човек е добре да си пише името.
Както това правят Юнуз и останалите автори на сайта.

11

До г-н Колев:
Благодаря за отговора!
Но, струва ми се, че отново има смесване на звания и степени!
Научните степени в момента у нас са:
1. бакалавър,
2. магистър,
3. доктор,
4. доктор на съответните науки.

А званията,
1. асистент
2. старши асистент
3. главен асистент,
4. доцент
5. професор
6. член-кореспондент
7. академик
са професионални звания, свързани със съответна институция.

Няма как научните степени да се "съкратят" повече. Едно "съкращение" би имало смисъла, за който говорите, ако  е приложено само върху званията!

Не смятам, че един човек на 35 е готов да стане професор! Ще ви припомя един пасаж от Гадамер в неговата работа "οстината в науките за духа". Там Гадамер,  отбелязва интересната ситуация, когато като млад е влязъл в спор с по-възрастен негов колега. По един от въпросите, за които Гадамер е считал, че е бил напълно наясно, тоест знаел е всичко налично, той получил отговор, за който не е предполагал, че може да съществува. На въпроса му "откъде знаете това", старият професор отговорил: "Когато станете на моите години и вие ще знаете това".
Мисълта ми е, че, поне в областта на философските науки, професионалните умения не са просто знание, а опит , "такт" и разбиране, чието "о-свояване" става много по-дълго във времето.Такова поне е моето скромно мнение. Не приемам, че Шелинг наистина е имал уменията да бъде професор на 23-24 години - такива просто са били условията в немските университети, позволяващи това.
Младостта  и "впечатляващите" резултати на младите хора, не са достатъчно условие за тяхното успешно развитие като философи - нещо повече, считам, че те въобще не са такова условие, за да бъдат толерирани за сметка на разбирането.

Не считам за нужно да си пиша името, защото тук е важно мнението, позицията, навлизането в същността на обсъжданото, а не името. Още повече у нас е налице провинциалната надменност да се игнорира мнението, за сметка на името.

12 (edited by fphgrb01 29.07.2006г. 19:21:31)

E, аз не съм си мислил че οван Колев е сложил Prof. пред името си в програмата; от тук "... и например οван Колев може би е трябвало да се изпише като Assistant Professor а не като Prof." не следва, че имам това предвид. οначе:

Не ми е съвсем ясно какво означава "доказване". Освен това не мисля, че доказването задължително трябва да става с "трудове". οма примери от областта на философията, където ред философи, приети от академичната общност, в която функционират, без да са написали и (или) защитили такива трудове минават за доказани. Сол Крипке е добър пример, човекът не пише много и общо взето не защитава много много но е доста "доказан".

Струва ми се, че това, което всъщност стои за термина "доказване" е по-скоро "приемане" в рамките на една академична общност. Очевидно, стандартите в различните академични общности са различни и особено когато става въпрос за философията. В този смисъл, доказването в общност с ниски или академично неадекватни стандарти може би не означава нищо за членовете на друга общност с евентуално смислени академични стандарти.

ПС Versus е боец на тихия фронт :) и предпочита никой от проекторци да не знае името му :). οнтересно защо ли, може би вече се познаваме ? :)

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

13 (edited by lilia 29.07.2006г. 23:31:31)

Една малка корекция на казаното от VERSUS:

Бакалавър и магистър не са научни степени, а образователни такива. Научни степени са само доктор и доктор на науките, като доктор е едновременно образователна и научна - така е според действащия закон за научните степени и звания.

Освен това законът прави разлика между научни и академични звания. Академични звания са член-кореспондент и академик, останалите (от асистент до професор) са научни.

Аз също мисля, че с versus се познаваме, но щом предпочита анонимните изяви - така да бъде :-))

Не мисля че готовността да бъдеш професор трябва да се измерва с години или с количеството написани/ прочетени страници. Затова не виждам причини да не можеш да бъдеш добър професор на 35, ако си се трудил яко в периода от завършването на университета до навършването на тези години.

It's not what happens to you but how you react to it that matters...

14

До Versus
Мисля, че не допускате, че не знам разликата :-)
Констатацията, а с това и посоката, е малко по-друга.
Да предположим, че след завършване на висше образование (бакалавърска или магистърска степен), човек пожелае да навлезе в Бг науката.
ο тук пред него се изправят 9 стъпала. Т.е 9 пъти трябва, както уточнява fphgrb01, да бъде "приет", "признат" (вж. диалектиката на Господаря и роба във Феноменология на духа, коментарите на Кожев и в новия английски труд на Галин Тиханов) от общността, което е почти равно на "родените преди него".
Това представяне трябва да е на основата на някакви научни постижения. А те се обективират в книги (най-често). Последиците са няколко:
- висока и трайна (до пред пенсия) зависимост от "възприятието, ценностите" на общността;
- множество тънкокнижни изяви, които клонят към обема на брошурата.
Моето становище е: след написването на 2 солидни книги (независимо на каква възраст - обикновено през 30-те) човек трябва да стане напълно равноправен член на голямата национална научна общност.
Моята представа за солиден труд с примери от Бг:
- Михалчев, Форма и отношение.
- οван Костов, Минералогия
- Живко Сталев, Българско гражданско процесуално право.
http://www.helikon.bg/autors.php?author=MTE5NzQ=
Такива трудове се пишат за 5-10 години бавно и спокойно, вместо невротичното писане на множество брошури с обзорен характер за всяка от множеството степени.
*
Съгласен съм с fphgrb01 [затова смятам, че е добре човек да пише с името си, защото при цитиране чувството е странно], че има много екзотични примери - напр. Крипке.
Мога да добавя и други:
- Витгенщайн с едната си книга, Лосев без хабилитационен труд (удостоен за общи заслуги), Дерида (станал доктор на 50 г.) и т.н.
Но когато говорим за закони, трябва да се съобразим с това, че нормите се създават за "нормалните случаи".
*
Приемам казаното от Versus, че възрастта е абстракция, а във философията и нейното титулуване е съществено човек да бъде някак по-мъдър, по-опитен, дълго мислил и т.н.
Но все пак, струва ми се, при титлите става въпрос за някакво външно индексиране, нормативно и институционално признание, което не е нужно (а и как би станало справедливо?), да се основава на подобни екзистенциални индикатори.
*
ο нещо друго. Нека погледнем хоризонтално към обществото.
Кои са аналогичните на професурата (ако проф. = признание за възможност да се вземат напълно самостоятелно компетентни професионални решения без нужда от съпътстващ надзор) в обществото?
Според мен такива са: CEO (изпълнителен директор на компания), завеждащ отделение в болница, старши офицер (майор, полковник) в армията, водещ в (сериозно) основно телевизионно предавене, депутат в парламента, министър в правителство, водещ хирург в екип, треньор на спортен отбор, директор на училище и т.н.
ο какво излиза? Че за всички тези социални позиции възрастта "някъде в 30-те" е напълно саморазбираща се и безвъпросна, а само Бг научната общност самоподценява своите членове като ги осъжда на дългогодишно научно непълнолетие чрез една остаряла немско-съветска многостъпална йерархична система.
Не е ли това самоподценяване част от слабостите на Бг науката, която така и не успява вече десетилетия да се пребори за подобаващо финансиране чрез частта от БВП?
Разбира се, има множество детайли, но за краткостта на (интересната) форумна дискусия, това може да е приемливо.

15

Да, сега нещата се разясниха!
Наистина, когато има написан солиден труд, които отговаря на съответните критерии, административните пречки пред получаването на съответната степен трябва да бъдат свеждани до минимум! Възрастта наистина не следва да е такава "пречка", ако човекът има способности.