Topic: Каква е философията в/на НБУ?

І.
Направи ми впечатление една "декларация", която е на Програма "Философия" на НБУ:

"Българското образование по философия, доколкото е доминирано от традицията на Философския факултет на Софийския университет и от доскоро функциониращите държавни изисквания, в значителна степен изостава от световните процеси. То следва по-скоро консервативен програмен вариант от Хумболтов тип и, въпреки въвеждането на кредитна система в държавните университети, в практически план изборността на курсовете е минимална. В интелектуален аспект доминират по-скоро историко-философският и философско-филологическият подходи. Обръщането към темите на съвременността е по-скоро случайно, ефект на лични инициативи на отделни преподаватели. Освен в СУ философия се изучава още в Благоевградски, Търновски и Пловдивския университети, където въпреки определени специфики, програмният модел е сходен с този на СУ."

Пълният текст е тук: http://www.nbu.bg/bf/programs/2004-2005/pfils.htm

Кои са любопитните твърдения за СУ:
(а) "в значителна степен изостава от световните процеси"
(б) "консервативен програмен вариант от Хумболтов тип"
(в) "доминират по-скоро историко-философският и философско-филологическият подходи"

Кои са любопитните идеи за НБУ:
(а) НБУ се определя не по друг начин, а като различен от СУ
(б) Специфичният белег е актуалността

ІІ.
За сравнение в сайта на СУ пише:

"Университетската философия в България винаги е била полагана върху историко-философски фундамент, което предопределя първостепенното място на изследванията и преподаването в тази сфера. "

http://www.uni-sofia.bg/faculties/philo … istkat.htm

Re: Каква е философията в/на НБУ?

Сигурно си струва много повече да се говори именно за "самоопределението чрез съотнасяне", за което Васил подсказва. На мен обаче ми направи впечатление първият израз от представянето на програмата -- "Рефлексия върху настоящето". Това, дами и господа, не означава нищо. А явно трябва да бъде основно философско умение, което квалифицираният в НБУ философ трябва да владее.

Някой има ли догадка какво всъщност се има предвид и как, за да не излезем съвсем от темата, то се отнася към философията в СУ?

Сигурно много ще го опростя... но... може би имат предвид: съвременна философия.
Нищо, че звучи некоректно! Не е ли възможно зад това словосъчетание да се крие идеята, че трябва да бъдем преди всичко "съвременни", ако ще бъдем философи.
"Рефлексия върху настоящето" - чак сега се замислям над този израз, нищо, че го четох няколко пъти преди бележката на Юнуз.

Примерно:
[рефлексията върху настоящето] срещу [историко-философския подход]

οмат предвид може би, че философията е динамичен прогресивен еволюционен процес и недоумяват защо в България хуманитарното образование все още се катери по клоните и дъвче банани :)

Рефлексия въху настоящето  е неточен термин, рефлексия върху настоящето, миналото и бъдещето с отправна точка  2006 година, а не 1945 година, която е отправната точка на СУ-то :)

5

"Настояще" и "актуалност" са основни термини в "онтологията на утвърждаването" на Д. Вацов, който пък е основна фигура в департамента по философия в НБУ...

Stranger, разбирам иронията във Вашата публикация спрямо СУ "Св. Климент Охридски". Наистина ли смятате, че 1945 година е отправната точка? οнтересно ми е как достигате до това твърдение и се надявам да споделите с нас основанията.

Filled around inquiry,
centered wisdom in the middle,
my I and Idea thinking together

Актуалната информация за програма "Философия" в НБУ може да бъде намерена на следния адрес: http://www.nbu.bg/index.php?l=321
Там, доколкото успях да видя няма никакви сравнения със СУ.
Сайтът, който посочва Васко е стар, аз дори не успях да вляза в него.

It's not what happens to you but how you react to it that matters...

Vesselin wrote:

Stranger, разбирам иронията във Вашата публикация спрямо СУ "Св. Климент Охридски". Наистина ли смятате, че 1945 година е отправната точка? οнтересно ми е как достигате до това твърдение и се надявам да споделите с нас основанията.

По емпиричен път, с наблюдения върху доста познати филолози, на живо, и върху докторантите и доцентите по философия, от интернет форумите и от електронните и книжовните им публикации.

Впечатленията ми са, че докато изчетат Омир и Платон и Аристотел, и руските класици, и още няколкото задължителни крайпътни камъняци, учебната програма свършва, с нея и магистратурата, и не остава време да хвърлят по някое око на Модернизма, а камо ли, боже опази, да тръгнат да изследват в дълбочина Постмодернизма или Постструктурализма, нали говорим че отправната точка е някъде приблизително половин век назад :)

После си правят доцентурата върху това което са ги научили в училище, няма време за губене в самообразование, което да запълни методологичните образователни недостатъчности и неадекватности на СУ-то.

ο после на свой ред преподават каквото са наизустили, та кръгът се затваря :)

Stranger, благодаря за основанията посочени от Вас. Беше интересно.

Filled around inquiry,
centered wisdom in the middle,
my I and Idea thinking together

10 (edited by yasska 02.08.2006г. 12:43:41)

Би било грешка да създаваме такова говорене (ако искате, можете да употребите вече не толкова модерната думичка "дискурс"), което противопоставя двете институции - СУ и НБУ. Струва ми се, че това ще породи изкривено вглеждане и в двете за да се търсят повече негативи, отколкото позитивни неща. Разбира се и в НБУ, и в СУ има както плюсове, така и минуси. Ние обаче сме философи (или поне така ни пише в дипломите независимо кой университет ги е създал) и затова ми се струва добре да не издребняваме. Освен това към Starnger - където и да сте студент, никой не ви пречи да "хвърляте очи" на каквото и да било: на колежките си, на хипер-, пост-, мега-, гига-, ултра  и т.н. модернизъм. От вас зависи. Не може обаче да упреквате никого, че обича "камъняк" като Платон повече от Рорти например. :)))

Confusion will be my epitaph.

Не съм студент и не съм учила нито в СУ, нито в НБУ, така че съм безпристрастна :)

Платон е камък на шията, да, което не значи че не трябва да се изучава, по-скоро смятам за уместно четенето му през съвременна консептуална рамка :)

Рорти е глупав утопист :)

12 (edited by yasska 19.09.2006г. 15:17:49)

stranger wrote:

Платон е камък на шията, да, което не значи че не трябва да се изучава, по-скоро смятам за уместно четенето му през съвременна консептуална рамка :)

Рорти е глупав утопист :)

Много съм любопитен дали може да ми предложите някаква   "концептуална рамка" по отношение на Платон. Не се заяждам, просто съм любопитен. А за Рорти, не бих се заел да го защитавам - не ми е това работата, но чак "глупав"... не е ли пресилено? Защо е глупав?

Confusion will be my epitaph.

Njamam kirilica tuk no: prez kakva po specialno savremenna konceptualna ramka trjabva da se chete Plato? Primerno, vav filosofija na matematikata (savremennata)?

Poslednija pat kato slushah Rorti ne mi se stori glupav i dalech ne utopist.

PS podobni komentari za Plato sa neseriozni. Nikoj koito ima pretencii da poznava savremennata filosofia ne bi si pozvolil da komentira taka. Osobeno njakoj koito se zanimava s filosofia na matematikata, hajde da ostavim savremennite platonisti vav philosophy of science nastrana.

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

Еми рамки дал господ, не е като да няма избор :)

Платон би могъл да бъде четен през семиотиката, психологията, биопсихологията, аналичтичната философия и т.н., това са само примери.

Защо, например, никога не успява да каже това, което му се иска, а имплицира винаги нещо друго? Дали езиковият дискурсивен инструментариум, който използва, не го саботира?

Не е особено препоръчително платоновите и сократовите каламбури да се обговарят през роднински философии и школи - нито през математиката, нито през неоплатонизма, нито през неодеконструктивизма, това би било рекурсивна функция :)

"Глупав утопист" е тавтологична фраза, значи глупав глупак,  не съществуват умни утописти, терминът "утопия" имплицира липса на мъдрост и интелект, т.е., наличие на извънмерна глупост :)

"Моето чувство за свещеното, доколкото притежавам такова, е свързано с надеждата, че един ден, в едно неопределено хилядолетие, моите далечни потомци ще живеят в една глобална цивилизация, в която любовта до голяма степен ще бъде единственият закон. В едно такова общество общуването ще е свободно от отношения на господство, класите и кастите ще са непознати, всяка йерархия ще бъде организация за временно прагматично удобство, а властта ще бъде изцяло на разположение на свободното съгласие на един образован и добре информиран електорат."

Ричард Рорти, Джани Ватимо

Бъдещето на религията