Yep! Съгласен съм за отклонението на темата. Muse, ако все още ти се говори за други неща, а не за сайта може да си отвориш друга тема, нарочна, където да прообсъдим нещата. οначе, Калински, искам да попитам :) как трябва да се тълкува "Проектория (не) е място, където текущи студенти да обсъждат преподавателите си. " Това не го разбрах много добре: защо студентите (и преподавателите, разбира се, тук имаме в някакъв смисъл уникалния шанс студент и преподавател да си комуникират през уеб форум, което представлява една доста различна форма от стандартната комуникация между студентите и преподавателите, поне аз както я помня в СУ-то) да не могат да обсъждат преподавателите си, техните способности и техния стил или маниер на преподаване тук? Ако опасенията са в клевети, обиди и псувни (което поне до момента с Музата не ми прилича да е случая) администраторите и модераторите ще се погрижат своевременно за това, така че аз нямам опасения. Но не виждам нищо лошо един студент да изкаже своето мнение по тема, свързана с философията или с философските дейности на нейн преподавател. Разбира се, обсъждане на лични и нефилософски неща не следва да се толерират и това важи за всички а не само за текущите студенти. Но маниера на преподаване на един философ преподавател, поне според мен, е съвсем релевантен към философските проблеми а такива тук си се обсъждат надлъж и нашир и според мен правилно. Сигурен съм, че ти нямаш предвид някаква цензура от типа всеки друг (аз, ти, етц.) можем да обсъждаме преподавателите защото вече не сме текущи студенти а текущите студенти (само защото са текущи) не могат. Е, това не ми изглежда правилно, всеки има еднакви права и не виждам защо свойството текущност да лиши един студент от правото да пише каквото мисли за преподавателите си. В някакъв смисъл на мен коментарите от именно текущи студенти ми се струват много по-ценни от коментарите на бивши и много бивши такива, защото на нас малко или много ни е поизбледняло. А това, което има значение е именно какво е преподаването сега а не какво е било преди 10 години. Дискусията е супер ценно нещо и аз мисля, че много преподаватели страдат от липса на реална обратна връзка със студентите си, които много често просто се страхуват да я пуснат искрено в учебни условия, просто защото зависят за оценката си от преподавателя. Е, аз не знам дали Музата е зацепила, че Константин чете този форум но най-вероятно да и това и прави супер яка чест, според мен (respect! от мен) да каже мнението си свободно. В нашата робска държавица такива случаи се броят на пръсти и аз смятам, че трябва не просто да се толерират а да се окуражават яко. Как един преподавател да разбере (бил той Константин или всеки друг) какво всъщност успява да направи за студентите си ако не получи обратна връзка? Не мисля, че изпита или теста е такава обратна връзка, говоря за БГ. Всъщност аз мисля, че Константин вероятно е изпитал удоволствие от коментарите на Музата и сега има възможността да отговори. А ние да изпитаме удоволствие от тази комуникация, която е, меко казана, нетипична поради откритата искреност на страните. Ето как аз бих погледнал на нещата ако бях Константин (който, между другото надали има нужда друг да го защитава, той съвсем успешно може сам да си каже мнението, което, честно казано очаквам да е по-близо до моята интерпретация отколкото до твоята): мой студент не е хепи от нещо, което аз правя в клас. Разбира се, поради моя опит, етц. шансовете никак не са малки всъщност студента да не е напълно в час с това, което аз съм искал да направя и погрешно да е разчел един полезен резултат като не особено полезен. Но винаги съществува и обратния вариант. Затова аз бих се замислил върху това, което студента ми казва и след критична преценка на всички налични релевантни информации по въпроса бих взел решение какво да направя. Специално по въпроса с "сухотата" мисля, че за съжаление е много често срещана в аудиториите и това е супер сериозен проблем и то академичен. По-горе написах защо мисля това. Професорът трябва да бъде максимално атрактивен, така да се каже, според мен, (без да се прави на палячо а просто да може да удържи вниманието на аудиторията 4ас и 40 мин, защото ако не успее то тогава не е много успешен като преподавател (тук, разбира се голяма значение има и нивото на мотивировката на студентите ама след като са приети приемаме че са на достатъчно високо ниво :))) и следва да отиде на курсове по повишаване на артистичната квалификация :). Just my 2 c.
… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.
www.sofiafilm.com