Re: Сайт на Константин Янакиев

I liked ur Myspace :). Не знам как води лекциите си Константин и затова не мога да коментирам но съм съгласен, че да си предодавател е адски тънка работа и освен да си наистина добър философ се иска и много сериозна доза чувствителност, комуникативна интелигентност и не на последно място бърза реакция. Не за друго, а защото така студентите ще вдянат много повече от иначе скучно поднесен материал. Умът, както беше казал един от античните, не е съд, който трябва да се запълни а пламък, който трябва да се разпали. В този смисъл, аз, като страдал години мога наистина да оценя добрия преподавател и неговата роля. В някакъв смисъл мисля, че една аналогия със съблазняването не е извън място: за да разпалиш студента, трябва да си много добър изкусител. А всички знаем колко трудно е това :).

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

17 (edited by The Muse 30.03.2008г. 15:20:19)

:)

Ха! :). οнтересно. Не знам как точно работи той с тестовете но мисля, че мога да разбера защо сте се измъчвали; стреса си е голяма шубе. Но ако философия на математиката е едно от нещата, което ти е любопитно (на теб и на приятелите ти) заповядайте на http://www.projectoria.org/forum/viewtopic.php?id=703  няма да има тестове и се надявам да се получи интересно (няма как да пропусна да направя пропаганда на конференцията :) и то на новодошлите жертви, дано модераторите спят :).

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

Наистина не искам да звуча за пореден път като защитник, но не мисля, че Проектория е място, където текущи студенти да обсъждат преподавателите си. Първо, е отклонение от темата, която се разискваше и второ, колкото студенти - толкова и мнения. Някои разбират следването си като задължение, подобно на ученичеството си (предполагам оттам идва досадата и психическата изтерзаност), други имат различна мотивация и подход към висшето си образование.

Последно, апелирам към по-висока хигиена на дискусиите. Все пак, тук не е My Space.

Yep! Съгласен съм за отклонението на темата. Muse, ако все още ти се говори за други неща, а не за сайта може да си отвориш друга тема, нарочна, където да прообсъдим нещата. οначе, Калински, искам да попитам :) как трябва да се тълкува "Проектория (не) е място, където текущи студенти да обсъждат преподавателите си. " Това не го разбрах много добре: защо студентите (и преподавателите, разбира се, тук имаме в някакъв смисъл уникалния шанс студент и преподавател да си комуникират през уеб форум, което представлява една доста различна форма от стандартната комуникация между студентите и преподавателите, поне аз както я помня в СУ-то) да не могат да обсъждат преподавателите си, техните способности и техния стил или маниер на преподаване тук? Ако опасенията са в клевети, обиди и псувни (което поне до момента с Музата не ми прилича да е случая) администраторите и модераторите ще се погрижат своевременно за това, така че аз нямам опасения. Но не виждам нищо лошо един студент да изкаже своето мнение по тема, свързана с философията или с философските дейности на нейн преподавател. Разбира се, обсъждане на лични и нефилософски неща не следва да се толерират и това важи за всички а не само за текущите студенти. Но маниера на преподаване на един философ преподавател, поне според мен, е съвсем релевантен към философските проблеми а такива тук си се обсъждат надлъж и нашир и според мен правилно. Сигурен съм, че ти нямаш предвид някаква цензура от типа всеки друг (аз, ти, етц.) можем да обсъждаме преподавателите защото вече не сме текущи студенти а текущите студенти (само защото са текущи) не могат. Е, това не ми изглежда правилно, всеки има еднакви права и не виждам защо свойството текущност да лиши един студент от правото да пише каквото мисли за преподавателите си. В някакъв смисъл на мен коментарите от именно текущи студенти ми се струват много по-ценни от коментарите на бивши и много бивши такива, защото на нас малко или много ни е поизбледняло. А това, което има значение е именно какво е преподаването сега а не какво е било преди 10 години. Дискусията е супер ценно нещо и аз мисля, че много преподаватели страдат от  липса на реална обратна връзка със студентите си, които много често просто се страхуват да я пуснат искрено в учебни условия, просто защото зависят за оценката си от преподавателя. Е, аз не знам дали Музата е зацепила, че Константин чете този форум но най-вероятно да и това и прави супер яка чест, според мен (respect! от мен) да каже мнението си свободно. В нашата робска държавица такива случаи се броят на пръсти и аз смятам, че трябва не просто да се толерират а да се окуражават яко. Как един преподавател да разбере (бил той Константин или всеки друг) какво всъщност успява да направи за студентите си ако не получи обратна връзка? Не мисля, че изпита или теста е такава обратна връзка, говоря за БГ. Всъщност аз мисля, че Константин вероятно е изпитал удоволствие от коментарите на Музата и сега има възможността да отговори. А ние да изпитаме удоволствие от тази комуникация, която е, меко казана, нетипична поради откритата искреност на страните. Ето как аз бих погледнал на нещата ако бях Константин (който, между другото надали има нужда друг да го защитава, той съвсем успешно може сам да си каже мнението, което, честно казано очаквам да е по-близо до моята интерпретация отколкото до твоята): мой студент не е хепи от нещо, което аз правя в клас. Разбира се, поради моя опит, етц. шансовете никак не са малки всъщност студента да не е напълно в час с това, което аз съм искал да направя и погрешно да е разчел един полезен резултат като не особено полезен. Но винаги съществува и обратния вариант. Затова аз бих се замислил върху това, което студента ми казва и след критична преценка на всички налични релевантни информации по въпроса бих взел решение какво да направя. Специално по въпроса с "сухотата" мисля, че за съжаление е много често срещана в аудиториите и това е супер сериозен проблем и то академичен. По-горе написах защо мисля това. Професорът трябва да бъде максимално атрактивен, така да се каже, според мен, (без да се прави на палячо а просто да може да удържи вниманието на аудиторията 4ас и 40 мин, защото ако не успее то тогава не е много успешен като преподавател (тук, разбира се голяма значение има и нивото на мотивировката на студентите ама след като са приети приемаме че са на достатъчно високо ниво :))) и следва да отиде на курсове по повишаване на артистичната квалификация :). Just my 2 c.

www.sofiafilm.com

21 (edited by The Muse 30.03.2008г. 15:20:42)

:)

Към fphgrb01: Боби, не е работата в това, че дискриминирам текущи от нетекущи студенти. Нито отричам нуждата от обратна връзка. Просто сметнах, че коментарът на The Muse e неуместен, визирайки "пуфтене в час; давай тестовете и да се махаме; като си помисля, че след това имаме философска логика". Може и само на мен да ми се струва, че тези бележки са ненужни и несъответстващи на всякаква адекватна обратна връзка, но аз така и така говоря от себе си. След това, мисля, че неуместността стана по-видна в отделно генерираната тема за Pro and Contra методите на преподаване. Не виждам никаква полза от обратна връзка тип "силни аури, влюбвания, преоткривания, забавни преподаватели, някои от тях споменати, не на малко, а на галено име (!)" и прочее. ο тъй като необмислените и невнимателни коментари проличаха още в тази тема, се опитах да обърна вашето внимание към"по-висока хигиена на дискусиите". Това е всичко. А, че изказванията на The Muse са необмислени добре, говори фактът, че тя сама е коригирала постинги, върху които вече е коментирано.

Към The Muse: Съществуват някои негласни правила в коректното, честно и последователно водене на разговор. Въпреки, че техническата възможност е налице, тези правила би следвало да изключват промяна на мнение или изцяло изтриване на реплики, срещу които някои е отправил забележка (така най-малкото подвеждаш участниците и следящи дискусията за съдържанието на поста си и правиш по-малко основателни бележките след това, което ако и да е твоя цел, начинът е друг).

Прекалено се отдалечихме от посоката на дискусията!
А и личните нападки няма да променят мнението ми...
Оставям си правото да коригирам коментатире си с или без съгласието на Калина!

Административна бележка

По принцип всеки потребител може да редактира (впоследствие) това, което е писал - това е негово право. Всъщност до този момент рядко е имало злоупотреба с тази функция във форума. Но това е само формалната страна на нещата. От съдържателна гледна точка е ясно, че подобна постъпка е некоректна спрямо останалите участници, както и спрямо читателите на форума.

Съзнавам грешката си и дължа извинение на потребителите!

26 (edited by The Muse 30.03.2008г. 18:53:30)

Та, основната ми идея беше, че сайтът на Янакиев върши чудесна работа, независимо от начина, по който изглежда и ми направи впечатление, че си прави труд да "качва" текстовете, който ще се разглеждат на упражненията, тъй като подобна самоинициатива се среща рядко! Похвално! А и е доста удобно да влезеш в сайта и да видиш оценката си от т. нар. "изненадващи контролни". Отбелязах, че те съвсем не са най- удачният начин да се задържат студентите в аудиторията обаче...

Мисля, че съм пропуснал нещо от този разговор. Някоя по-остра дума, може би.
Ще взема отношение към това, което успях да видя.
Когато постъпих в университета, смятах, че аз съм нещо като обслужващ персонал. Студентите са дошли да учат, а аз имам задачата да ги подпомагам. Резултатът не беше удовлетворителен. Когато умните студенти наминават няколко пъти в семестъра да видят какво става, дори те не успяват да разберат какво имам да им кажа.
Затова опитах по друг начин. Така се появи сегашният диктаторски режим. Други може да могат иначе - с чар, с артистичност, с осанка. На мен ми се налага така.
Едно нещо няма да допусна повече: вие да ме лъжете, че учите, а аз да ви лъжа, че ви давам образование. (Отделно те си ме лъжат, че ми плащат.)

28 (edited by The Muse 10.04.2008г. 07:15:19)

:) Това ни препраща към онази прословута (и не дотам желана от някои) тема за методите на преподаване... :)
Вижте, аз не знам дали получавате вътрешно удовлетворение и спокойствие от начина, по който се опитвате да работите със студентите сега, но мога да заявя съвсем спокойно, че този метод също не работи достатъчно ефективно (меко казано)! Аз съм съгласна, че контрол трябва да се упражнява, но когато човек придобие нагласата, че непрекъснато го "следят" , това внася огромно напрежение! Тестовете, така или иначе, не са толкова трудни за решаване, само че очакването изостря вниманието предимно върху теста, а не това което може да се извлече от текста или лекцията.
По мое мнение, упражненията протичат далеч по- интересно от лекциите, вероятно защото се разискват множество мнения по конкретен проблем. Аз лично обаче спрях да вземам участие още след първото упражнение, защото ми се видя твърде неблагодарно да се опитвам да изпъквам на фона всички останали. :) οначе, начина на поощрение е добър! :)
Освен това, проблема с посещенията на студенти от дъжд на вятър все още стои... Не е трудно 20 минути преди края на часа и в началото на теста някой от колегите да звънне на останалите, които са решили да не се напрягат допълнително с още информация, във връзка с философия на науката, и са решили спокойно да хапнат в "Кривото", например... При което всички да довтасат целокупно, защото са разбрали, че тоя път, видите ли, ще има тест... Съжалявам, ако ще Ви разочаровам, но това е факт и почти непрекъсната практика...

Само искам да кажа, че лекциите на К. Янакиев бяха наистина весели; в тях имаше единство и яснота. Трудно ми е да си представя, че са безинтересни за някого. Тестовете не отнемат много време.

Освен това, стига да не зазвучи като негатив на argumentum ad hominem, той е прекрасен човек.

Do you have the talent to be happy; then on no account waste it here.

30 (edited by The Muse 22.04.2008г. 23:18:24)

Е, вероятно, това зависи от гледната точка (или от това "бяха" в "бяха наистина весели"). Когато изразявам моето мнение обаче, ми се струва, че то кореспондира с отношението на целия курс, най- малкото, защото именно това отношение е било гласно изразявано не веднъж, дори и пред други преподаватели! То, разбира се, не важи единствено и само за Янакиев, но това е проблем на друга дискусия...
Мога да отбележа с голямо задоволство, че const ми се струва много по- задълбочен в размишненията си тук, в Проектория, отколкото на лекции, където е далеч по- разпилян и неуверен. По мое мнение е много благ човек, а доколко е "прекрасен", не мога да кажа... :)