Re: Нашият свят е най-лош от всички възможни светове

веднага,деди-само ми дай знак;)ма не оспамваме ли малко нещата..както и да е-радвам се да имам почитатели:):):):бе те не са точно за Смьртта,ама натам отиват :):)

АКО МОЖЕХ

Ако можех да чувам
На глух сьс ухото
οли да погледна
На сляп сьс окото
Ако можех да питам
На ням сьс устата
οли да докосна
На безрьк сьс рьката
Ако можех да чуствам
На безчуствен с душата
οли да помисля
На безумец с главата
Ако можех да любя
На злодей с добротата
οли да загубя-
Щом спечеля играта
Ако можех да тичам
На инвалид сьс краката
οли да живея
На мьртьвците с телата
Ако можех да плача
Щом се смеят очите
οли да се смея
Щом напират сьлзите
Ако можех да бьда
Зьл сьс добрите
οли да мечтая
На аскет сьс мечтите.......

Т.е.:
Ако можех да правя
Туй,що не мога,
Май аз
Щях да сьм Бога......

кое си требе,оно че буде....

Бат Мире, това с твои ли са или не стиховете е очевидно комплимент, нали? Трябва да кажа, че на мен ми харесват стиховете.

Никсън, не си толкова стар, човече :).

Фреге, това е много сладко: не тук и не сега :). Звучи като взето от уестърн. Аз лично не виждам какво трябва да чакаме, подготовка не ни трябва май, така че да отворя ли една темичка, където ти ще говориш за Хусерл и за Херменевтика а аз малко за Фреге и повече за семантика?

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

18 (edited by Milena 20.11.2008г. 15:47:41)

Здравей Шопенхауер,
Аз съм Милена Много ми харесаха стиховете ти. Браво! Поздрави!

А във връзка с темата не смятам, че ашият свят е най-лош от всички възможни светове. Много песимистично звучи. Даже гадно.

Frege, много е удобно това със смисъла и най-вече, че би могъл да бъде сменян при необходимост или желание. Доста ми допадна, дори да не споделям напълно позицията. Никакак ми се струва, че светът е един за всички, но живеем различно.

Milena wrote:

А във връзка с темата не смятам, че нашият свят е най-лош от всички възможни светове. Много песимистично звучи. Даже гадно.

Миленче, споко- няма нищо песимистично. А и Артур го е казал/написал преди доста време.
На самия Артур, за съжаление няма да можем да му го обясним или да го убедим,но съм сигурна, че Ние тук и сега, ако си го изясним, че не е толкова Лош- всичко ще е ок!
Нищо му няма на света, супер си е! вярвай ми!
Ако ти, аз, Слави, Станимир и т.н. Разберем, че е яко да ни се е ДАЛА възможност да живеем, така че света да е това което ни ПРАВο по-добри и истински.....оттам всичко, ама Абсолютно всичко, зависи само и Единствено от НАС!- живеещите в него!

ПП. примера
"всичко е въпрос на избор, който до край подлежи на преразглеждане."- е много точен, просто си мисля, че frege е профи снайперист- така нацелва нещата, че страх ме хваща. Браво на това! А не, че някой умее да ппише в рими(но това е друга тема, за друго място-хе-хе-харесвам уестърни!)

[b] Lets make things better [/b]

Шопенхауер, намирам тези стихотворения за много интересни. Формално се доближават до стила на детските книги, а съдържанието е като изтръгнато направо от сърцето на дементирал, пиян, възрастен мъж. а. Умишлено казвам "от сърцето", защото друг орган не ги е преработил; това е направено очевидно. б. Този човек получава съприкосновение с букви само защото в столицата има разлепени плакати. Да създадеш такъв човек е рядко умение.
Допада ми, че правиш разлика между жените и смъртта. Вероятно защото те са много, а тя е само една. Все пак: моето предположение е, че в следващите серии от творчество ще намериш важната връзка между двете. Жените си затварят очите, защото не искат да гледат как става живот.
Мога да разбера защо всички те харесват. Написаното от теб е отличен пример за клинично изкуство.

Не знам дали е уместно, но имам два въпроса. Ти на колко години си? Кой е нашият свят?

Do you have the talent to be happy; then on no account waste it here.

Syco, бих искал да изкажа възхищение от изказа ти. Моите уважения.

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

Re#20 това, че смисълът може да бъде променян звучи сякаш фриволно, но не е точно така: промяната веднага поставя въпрос за основание & решение и при тяхна липса откриваме света на Дедо Камю; та ако не искаме да гърчим в 'абсурдния свят' е нужно някакво усилие...

шопенхауер wrote:

вижте..чувствам се дльжен да поясня-аз сьм доста запознат с философията,психлогията и др науки,без да претендирам,че сьм наясно с фразиологията и тафтологията им :)не искам някой да ме помисли (и то някой,който вземе та избьлва едно изречение и се мисли за велик) за празнодумец.готов сьм с всеки да поспоря-току се родила οСТοНАТА :) :)всичкото по горе са мои мисли-нали все пак подфорума се казва "размисли".а дали са верни или не..ами времето и практиката ще покажат(моята-показа:) :) ) лека вечер.общо взето и времето и практиката показват,че квото и да направиш-ВСЕ ще сгрешиш:)

голем си отворко :)))))

я да видим, като си толкова на ти с философията, какво би казал батай, възможен ли е свят без зло, без насилие?

с други думи, ако светът не беше зъл, той просто не би съществувал, тъй като насилието е основополагащ принцип на битието

или с още по-други думи, четенето на различни философи не притъпява никак нашата идиосинкратичност, напротив, спасява ни от ръсене на плиткоумни клишета

26 (edited by casiopeq 27.11.2008г. 22:59:54)

p

Аз все още искам да разбера кой е нашият свят. Съжалявам, ако намесата ми е нежелана. Благодаря предварително; това ме интересува. Надявам се да не прекъсвам нормалния ход на разговора.

Do you have the talent to be happy; then on no account waste it here.

28 (edited by casiopeq 26.11.2008г. 14:10:27)

Не съжалявайте за НοЩО.
Намесата Ви е адекватна и поради което желана.
Ситуацията е такава, че има моменти, в които "титуляра" не е в състояние да отговори, на безпредметни обвинения, и се налага намесата на странични хора; в случая аз се намесих ,по-скоро, но не ми хареса тон-а на Рейнджър-а.
Сигурна съм, че който питате ще ви отговори по възможно най-приемливия начин за Вас!
Това с което мога да помогна в момента е- че Бат Мире е на 37 години.
Приятен ден. (извинете и Вие, ако съм Ви притеснила с намесата си.)

29 (edited by шопенхауер 26.11.2008г. 15:33:39)

sycophant wrote:

Шопенхауер, намирам тези стихотворения за много интересни. Формално се доближават до стила на детските книги, а съдържанието е като изтръгнато направо от сърцето на дементирал, пиян, възрастен мъж. а. Умишлено казвам "от сърцето", защото друг орган не ги е преработил; това е направено очевидно. б. Този човек получава съприкосновение с букви само защото в столицата има разлепени плакати. Да създадеш такъв човек е рядко умение.
Допада ми, че правиш разлика между жените и смъртта. Вероятно защото те са много, а тя е само една. Все пак: моето предположение е, че в следващите серии от творчество ще намериш важната връзка между двете. Жените си затварят очите, защото не искат да гледат как става живот.
Мога да разбера защо всички те харесват. Написаното от теб е отличен пример за клинично изкуство.

Не знам дали е уместно, но имам два въпроса. Ти на колко години си? Кой е нашият свят?

очеВАДНО си от женски пол:)))))а как изглеждаш визуално,само предполагам,но ще се вьздьржа да споделя ,че не искам никой да обиждам ;)на 37 сьм,но не ми личат,което ме навежда на мисьлта,какьв голям пропуск си направила като си пропуснала думата "инфантилен" в горния си пост.а кой е нашия свят-не знам и никой не знае.стотици години халабалистики от интимилигенти са избьлвани по вьпроса и няма сносен отговор все още.любимата ми рок група рибла чорба,в една своя песен има следния абзац "имам свой мальк свят и около него-тухлена ограда" - като виждам огромната и тьжна истина в тези няколко думи не си правя труда да се замислям повече,ЗАЩОТО:за дементирал,инфантилен(поправям пропуска),пиян,вьзрастен мьж,какьвто много правилно се ориентира сьм аз,сьществуват сьвсем други ценности от това да тьрси отговор на студентски вьпросчета от сорта на "кой е нашия свят" ;)ценностната система на вьпросния горепосочен дегенерат включва мизерни,скучни и сьвсем ненаучни терзания от сорта на любовта кьм детето му,изгубените любови в живота му па вземи даже и проблеми с автомобила:)))))именно в тези битовизми се крие според мен истината за НАШοЯ свят.има една категория от хора(за сьжаление-болшинство),които никога нищо не са сьздали-не са се и опитали,но сьвсем успешно(понеже са прочели по някоя детска-хихи книжка)умеят да критикуват наляво и на дясно и да раздават диагнози.подсьзнателно те разбират това,но на ниво сьзнание-отхвьрлят своята незначителност и поради това някак си гледат на друг да си го изкарат.огледайте се наоколо-ще ги забележите навсякьде!като трьгнем от мартин карбовски(хаха) и стигнем до бабичката в автобуса,която прави скандали и забележки на некой младеж:)))живота на тези хора сьс себе си е жива мька и ако не си вдигнат адреналина,чрез някоя свада поне ведньж на ден е крайно скучен и не за завиждане.такива хора са напр-дебела и грозна жена,мьж,дето все са го били като ученик и пр комплексари.най лошото е,че такива хора живеят доста дьлго и сьздават завидно потомство,което унаследява сьщите гени и продьлжава щафетата:)))ето една от неприятните особености на "нашия свят".сигурен сьм,че пияните,отчаяни дегенерати като борис виан,ван гог,салвадор дали,шарл бодлер,артур рембо,пол верлен,хемингуей,джими хендрикс,ярослав хашек,джим морисьн,сид вишьс и пр многократно и СЬЩО(хихи) са се сбльсквали с тези хора,за които говорех по нагоре.:))))сьвсем прав е бил и ян хус на кладата с прословутото си “о,санкуе симлицитас”
в заключение:да,гордея се с “клиничното “ си изкувство,гордея се с вьзгледите си,вьпреки,че са неприятни,гордея се с изводите до които сьм стигнал в живота си-вьпреки,че и те са крайно неприятни))))не се гордея само,че сьм на 37,но за сьжаление е необратим процеса-за сметка на това се гордея с детето си,да е живо и здраво)))))нашия свят е такьв,какьвто си го направим.отвратителното в случая е,че това е една утопия-демек никога не можем да го направим такьв,какьвто искаме,защото или някой ни пречи,или ако никой не ни пречи-сами намираме начин да си пречим))))))вземете за пример колко разбити семейства,колко пияници по улиците и “колко мька има на този свят,Господи”(цитирам) и колко хора има,дето аконякой вече не ги е сьсипал-сами се сьсипват.
Не знам дали добре преразказах това,което исках,не тьрся и разбиране от никой-просто сьм в добро настроение )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
пс-забравих да спомена,че при мен,колкото и клиширано да звучи,нещата наистина идват от СЬРЦЕТО,защото сьм доста импулсивен. а оня-ДРУГοЯ орган,през който да преминат.......не знам-зависи за кой точно ОРГАН говорим:)))))че,ако е тоя,кьде си мисля...бая оттам ПРЕМοНАВА-ама не е мозьк :)))))))))))))))))))))))))))))
пс2-ех,че ми е накьсана днес мисьлта:)не,не си ги затварят заради това очите:)заради ДРУГО е,ама с повече практика може и да се стигне до правилен извод..че тоя-не искали да видят живота толкова глупаво звичи,че неам думи за коментар :))))

кое си требе,оно че буде....

Момчета и момичета, не знам кой какъв "свят" има, нито пък дали всички тук имат свой собствен (гледам  повечето сте си лепнали подписи на английски, което само по себе си ми се струва бая  безпочвено, ма може и да греша), но ако, не дай си Боже, стане война и се наложи да грабнем пушките, вервайте ми, в битка на никой от вас не бих разчитал да ми пази гърба, освен на бат Мире...Та, може да ме обвините в почвеничество ил в квото щете, но смятам, че ако за "нашия свят", каквото и да се разбира под това, все още има някаква надежда, тя е по-скоро в хора като бат Мире...в хора със сърце, с "топос", вяра и "твърд", която да бранят,-  отколкото в хора от калъпа на "глобализирания" "мобилен" тип интелектуално парвеню...Разбира се, подчертавам, не искам да обидя никой от вас, не ви познавам и може тотално да греша, като шегаджийски правя изводи от това с подписите :) Мир! Бъдете здрави!

Най-голямата заплаха за бъдещето на философията не е тоталното институционално разпространение на аналитичната про-научна "традиция". Истинската заплаха се състои в постоянно извършващия се акт на безотговорен философски компромис по приемане и признаване на тази "традиция" като "философска"!