Topic: Цензурата

в авторитарните форуми накрая остават да си говорят сами админите и приятелите им по чашка :)

което не е чак толкова зле, струва ми се, че това винаги е била идеологията и тайната мечта на администраторите на този сайт :)

и не става дума за триене или местене на обиди, лични нападки или малоумни офтопици

който трие, знае за какво става дума, ако не знае, толкова по-зле за него

както и да е, във форуми, в които се трие, няма смисъл да се пише

приятни коледни празници на всички :)

Re: Цензурата

Нямам представа защо употребявате драматични изрази като "цензура" и "авторитарност", не ми е ясно и от какво точно се оплаквате - не виждам някакви административни промени от днес, които да заслужават каквото и да е внимание. Просто вашата лексиконна тема "Философски пристрастия и симпатии" беше преместена в "Размисли"...

Що се отнася до етоса на форума "Проектория", то цел никога не е било количеството, а качествените разговори, които могат да се развиват постепенно и да бъдат продължавани след време. Моля, не създавайте излишен шум.

а качеството как се измерва?

1. За качеството прочетете "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет" от Робърт М. Пърсиг.
2. За измерване на качеството вижте ISO 9000 (QMS).
3. За измерване на качеството във форума на "Проектория" - ние не го мерим, това е цел.

Вие сигурно обаче искате да попитате кой и с какво право говори за качество във форума на "Проектория". Въпреки че е очевидно, ще го изкажа - качеството се осъществява индивидуално от всеки един потребител и регистрацията е неговото право. Начинът на контрол е чрез общуване и писмена оценка (всеки потребител може да я дава и го прави).
Ролята на администраторите е да гарантират, че хората имат възможност да дават мнението си без да нарушават добрия тон и второ, да запазват спецификата на това място - философията.

зена сме го чели

има обаче един интересен казус в поста ви, как бихте ни посъветвали да запазваме спецификата на форума - философията, ако нямаме единни мерки за тази специфика

Много е лесно, всъщност — следете придържането си към разбираемостта, споделимостта и работете по общия критерий за "качество", а не по вашите лични.

Тогава никаква цензура няма да ви пречи в Проектория — просто защото смисленото, общото за всички ни смислено тук не се цензурира. Едноличните светове се изтриват от системата, все пак не сме психиатрия. :P

Това, че е философски форум би трябвало да е достатъчно за превключване на нагласа, малко по-различна от някои други форуми. "Ъп"-ване на темите също не е тужно. Тук темите "потъват" само ако са безсмислени — иначе правилните им потребители все ще ги открият.

Накратко (и лично според мен) — тук е добре (и) да се чете, или поне да не се пише повече, отколкото се чете. Покрай писането на истини ще е добре всички да отделяме време и за разбиране на чуждите идеи. А за това не са нужни "фермани" като http://projectoria.org/forum/viewtopic.php?id=838 (предполагам, че заради заключването й е възмущението)

ο още по-накратко — ако има претенции за цензура и авторитарност, нека те се защитят с конкретни примери и въпроси.

οначе си търкаме клавиатурите. А моята си ми трябва ;)

8 (edited by stranger 29.11.2008г. 16:53:05)

о, не, тази тема за лошия свят си беше спам от начало до край, ма тва все пак са мои критерии, явно не общи

общите, за съжаление, не ги знам

не зная каква е тази разбираемост, към която би трябвало да се придържаме, кой определя кое е разбираемо и кое не

също кой определя, че разбираемостта е една от спецификите на философията

много моля за задълбочен, философски отговор на този въпрос

рикьор разбираем ли е достатъчно за този форум да речем?

хайдегер?

лакан?

хегел?

тази тема налага ли се да бъде затворена, в нея никой не разбира никого и всички се опитват да кажат нещо, което всъщност отдавна е казано много разбрано и смислено от някои философи:

http://projectoria.org/forum/viewtopic. … 5567#p5567

Вие разбирате ли ме какво ви казвам? Аз разбирам ли ви какво ми казвате? Опитвате ли се да говорите така, че да ви разбирам? Не казвам нищо нито за Хайдегер, нито за Рикьор — някъде по-горе да съм цитирал изобщо имена? Не съм.

Разбираемостта е нещо, без което никой разговор не е възможен. Ако не работите за нея в казванията си, не работите за разговора. В един философски форум празно разговаряне без търсене на разбиране, мисля, по подразбиране не е включено.

Ако искате да говорим за "какво е разбираемост", отворете такава тема и лека-полека може да започне дискусия.

Пак казвам: нещо конкретно за цензура има ли или съм се объркал?

ами не, не ви разбирам, явно не работите добре върху споделяемостта на идеите си и трябва да се самоизтриете, според собствените си препоръки

Ако има оплакване, да е конкретно.

Къде. οма. Цензура. ПРοМЕР.

Към всяка реплика (ВСЯКА) имате линк "Докладване". Той води до формуляр, чрез който можете да изпратите оплакване или сигнал за нещо нередно според вас до поддържащите форума.

ами видински е написал по-горе, че темата е преместена, а не изтрита

и я ъпнах, за да я видя къде е

местенето при всички положения е по-добрия вариант, макар че и в тези случаи би трябвало да излезете с манифесто, правила на сайта

как бихме могли да се придържаме към някакви идиосинкратични правила и специфики, само вам известни?

Значи проблемът е технически решим — ще обсъдим някакъв начин за проследимост при местенето на теми. За да може когато дадена тема да е преместена, намирането й на новото място да е лесно и бързо. Това е добра идея и може наистина да е проблем такова "изчезване", да. Ще имам грижата да намерим техническо решение ;) Мерси за обратната връзка.

Лексиконният въпросник "Философски пристрастия и симпатии" не е историко-философска тема, stranger. Затова и беше преместен в "Размисли", а това че я "ъп"-вате е некоректно спрямо другите активни теми. Темата се качва нагоре автоматично когато има дискусия, не е нужно да използвате трикове - "и я ъпнах, за да я видя къде е" (??).

stranger wrote:

би трябвало да излезете с манифесто, правила на сайта. как бихме могли да се придържаме към някакви идиосинкратични правила и специфики, само вам известни?

По този въпрос използвайте форума: http://projectoria.org/forum/viewtopic.php?id=722