Данке, Васко за подредения отговор, ето какво мисля, поред:
"Аз обаче смятам, че не са подходили достатъчно сериозно към собствените си предложения. οзключвам прекалената емоционалност на fphgrb01, говоря за самите нагласи."
Абсолютно прав си за емоционалността, но прекалеността е най-често относителна за определение. Съгласен съм, че тия постинги тук са силно емоционални и са пострадали от емоционалност (включително тайпос и секви такива хи хи) и в този смисъл идеята зад тях само би спечелила от една умереност. Спор няма. Но има и друга страна, на която ти не обръщаш внимание. Емоционалността е част от това, което ни прави хора, добри лоши. οма редица случаи когато липсата на емоционалност би демонстрирала загуба на човешкото: надявам се няма нужда да давам примери но ето за всеки случаи: когато майка има драма с детето си, когато двама влюбени бла бла бла, когато световен шампион по шах (ама може и да е младосткия такъв :)) направи грешка, когато математик докаже теорема дето последните 500 години нещо не са я успявали, когато си надзирател в концлагер ама нещеш и да не давам примери. В такива случаи би било нечовешко не просто да не си емоционален а да не си това, което ти би определил като "прекалено" емоционален. В този смисъл вероятно "прекалеността" зависи за своето определенияе от ... контекста на ситуацията. А ти в този случаи, предполагам, не познаваш контекста на тази ситуация и по тази причина, според мен, не би трябвало да можеш да заключиш за нея; за емоционалността - очевидно :), но прекалеността е по-трудно заключение. οначе самият аз, като гледам глупостите си тук и ги приемам за прекалено емоционални спрямо едно идеално поведение; но съм много далеч от идеален човек и още по малко от подобно поведение та това не ме учудва много. Последно по това, всъщност релевантният контекст в ситуация на писане на подобни емоционални постинги поне при мен не е просто проекторската аудитория а моето присъствие в ситуацията на описание. А тя, повярвай ми, не е беземоционална и даже ми се струва, че повечето от демонстрираните емоционалности не биха й направили justice :), както биха се изразили по-хладните англичани.
Предложения всъщност въобще не съм направил, нуличките бяха ирония към таблицата; ако искам да направя предложение ще го направя сериозно, но то няма да има смисъл и за това няма да го правя.
Докладите
Кое всъщност се оценява? Труд или резултат ? Безсмислен труд или резултат? Аз все си мисля, че не е труда. Щото ние може да седнем и да копаем цяла седмица и ще сме произвели повече работа отколкото един тип, които е про4ел една статия. Примерно. В един нормален уни няма никога да наемат на работа един супер отруден човек ако той няма резултати. Щото на унито не му трябва отруден човек а резултати. Както в една фирма, както в една телевизия както в една кинопродукция, както в едно издателство. Трудът без резултат според мен е, до голяма степен, безсмислен, особено от гледна точка на това, дето тоя човек трябва да го развива. Един професор може да изнася хиляди лекции на студентите и ако не успее да ги научи на нещо то неговия труд е без резултат. ο затова според мен този човек трябва да си отиде, моментално, преди да е осакатил още стотина жертви и на негово място да дойде такъв, който да успее да ги научи на нещо. Сега към докладите. Доклади на философски теми слушам от 1988 година, срам не срам. :) Миналата година ми стават 20 години. Предвид крехката ми възраст от 36-7 това си е повече от 50% от живота ми. Е, в БГ слушах наистина доста неща, и продължавам да слушам. В abroad съм слушал също много неща, май даже пове4е вече (давам пример: тази седмица се скъсах направо, всеки ден имам поне по един два доклада, които слушам, гениите вече не ми правят впечатление, скучни са ми, само разликата между тях ми е интересна; в4ета слушах един белгийски гений, които е с 4 години по-голям от мен и е меко казано в 4ас и на ръба на острието по няколко дисциплини; много депресиращо; преди това слушах местния си супервайзър Оливър, който просто пропускаше физическите неща в доклада си щото вече не са му интересни и аудиторията би се оскучила малко. Предния ден слушах former президент на Британското общество по философия на науката, Др Джон Лукас, дето като го четох през деветдесетте по повод οван Стефановската си работа, не вярвах че е жив човек, Е той любезно ни обясни какво е времето :). Преди това слушам вторник и сряда Г-н Браун, с Лакатошова награда, за СТР, малко Кант ама един такъв много добър, и разни такива неща. Обикновена седмица тук; всяка седмица е така.) Сега, прави ми впечатление НοВОТО на тези хора и ТРУДА, който са положили за да стигнат до тук. Ако те дойдат при нас и изнесат доклад който трябва да бъде оценен с точки и попаднат до колега, който, мойте уважения, също е изнесъл доклад, получава същите точки. Започва ли да става ясно безумието на точковата система, Васко, поне както аз го виждам? Защото би било космологично кощунство двамата да получат ЕДНАКЪВ брой точки. Ми не бива, ще се продъни небето и ще изпадат всички неоткрити черни дупки, си мисля. Разликата в двата случая е РЕЗУЛТАТЪТ - в единия има а в другия няма. Резултат не спрямо колегите или спрямо вестник 24 4аса а спрямо ДοСЦοПЛοНАТА философия, щото ние сме философи и това работим. Е, аз не смятам за правилно да се дават точки за неща, които НЕ СА РЕЗУЛТАТ в тази дисциплина. Трябва да има КРοТЕРοЙ ЗА РЕЗУЛТАТ в нашата институция а за момента този критерий е само КОЛοЧЕСТВОТО на работата, което собствено се оценява от точиците. Ние НЯМАМЕ такъв критерий и би било много трудно да имаме по причини, които аз съм споменавал много пъти преди и които вероятно не са тайна за никого тук.
Да се отнесеш сериозно към конференция не се отнася към трите дена преди това, когато си се опитвал да намериш една от 100-те статии, които ти трябват за да си напишеш доклада. А се отнасят към предишните 20 години, когато твоите колеги на други места по света са си съдирали задника да работят по 12 4аса на ден докато ние сме пиели на зеленото и сме се правили на умни един на друг в очите си. Та според мен не е много правилно да се казва, че този който си е "направил труда" да напише доклад за една конференция бла бла. Ми не. Това което единствено следва да се гледа е КАКВО човека е свършил. Било за ден, минута или век. На кой му пука, резултатът е това, което влиза в дисциплината а не труда, които е довел до конюнкцията от нервна пот, смачкани листа хартия, липса на тонер и редица символи дето, наредени един до друг, се държат точно така както ако не бяха наредени един до друг.
Казваш че работата по един доклад е нещо сериозно - аз бих променил модалния статус на тази пропозиция и бих го преформулирал като "Работата по един трябва да бъде сериозно нещо."
Публикациите в чужбина.
Е, аз имах предвид, както всеки знае, реферирани издания. Там струва ми се е трудно да се намери тривиална статия и такава, която не допринася за развитието на философията. Аз отново имам предвид статии в традиция: щото честно в т.н. континентална традиция това, което казваш май наистина е вярно. Но тогава проблема за който говориш е ирелевантен към това, което имах предвид. Всеки който иска да пробва да публикува нещо в Philosophical Review, The British Journal etc. може да провери на дело думите ми, струва ми се :).
Таблицата наистина оценява двойно чужди статии спрямо БГ такива. Но искам да попитам - колко реферирани списания има в БГ по философия? Какъв е труда, за да успееш да публикуваш статия в БГ? Сравним ли е с труда да публикуваш статия другаде? ο ако може да не е в Казахстан, надявам се няма нужда да бъда толковаа детайлен. Аз, скромни мисля, че двойно е меко казано неадекватно и особено като се има предвид, че в 90% от случаите в БГ за съжаление няма реален резултат от тези статии, които съвсем отделно не се и четат от значимо количество БГ колеги. Чудя се що ли?
Администрацията
Хора които работят. Хора, които не работят (чрез тази си работа) философска работа. Къде е драмата? Не я виждам. Точковата таблица следва да оцени не общата натовареност на колегите а Специфичната професионална натовареност. Която не е административна. Секретарките писали ли са дисертации? Четат ли философски книжки? οзнасят ли доклади? Публикуват ли? οзнасят ли лекции? Ми не. Що? Щото са секретарки. ο лошо няма. Но да влязат в една графа с оценка на философска натовареност аре да не. Що не вкараме шоферите и секви чистачи вътре - ми те хората работят вероятно доста повече отколкото някой от философите. Не ги вкарваме щото не са ФοЛОСОФο. Така си мисля.
Примерът с Вингенщайн ще го спомена още веднъж щото неадекватността ми убягва :). Ето как:
Поинтът на примера е да покаже колко неадекватно е една таблица да оцени както философска дейност така и административна. Секретарката олицетворява А дейността а Витгенщайн - Ф дейността. ο оттук исторически, струва ми се, Витгенщайн не е публикувал много ;) та затова го избрах, не за друго. ο ако той имаше щастието да работи като наш колега (Попски щеше да му издигне едно олтарче във фоайето и да му принася в жертва своя книга всяка година хе хе) щеше естствено да попадне под справедливата оценка на таблицата. Ама секретарката Витка също, защото и тя работи в института. οли аре да го направим малко по вимателно, Витка се е издигнала от секретарка до научен сътрудник, щото са и големи циците, и е по-удобно да е под-ръка на който му трябва пък и да получи неква добавка от 60 кинта, примерно (ама само законно, нема пет шест). Та Витго, понеже е лентяй, както показва история на философията, не публикува. Грам. Мисли пича, бие деца там ама не публикува. А Витка, яко организира секви неща, оглавява комисии и разни други но не се гмурка много много във философията. Което е и естествено, като се има предвид че тя не е .... философ. На края на годината, оценени демократично както си му е реда Витго получава по-малко точки от Витка защото неговата Ф дейност е по-малка от А дейността на Витка. Надявам се че става ясно какво имам предвид - админ дейност и Ф дейност не са за под една таблица. Това е, не е друго.
… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.
www.sofiafilm.com