Re: Точките в ИФИ на БАН

Това, което се разбира досега от дискусията, е следното:
- οма опит за вътрешно оценяване с помощта на таблица (подобна е идеята с атестациите в СУ), не виждам някой да е против самата идея.
- οма възражения към таблицата и се искат промени. Ако общността в по-голямата си част поиска това, то ще се случи със сигурност. Не мисля, че някой възразява и срещу този "принцип на мнозинството". В такъв смисъл ако общността не желае да има промени, не виждам как може те да се осъществяват.
- Не е имало цензура от страна на ръководството, както твърдеше Heraklit, а по-скоро вътрешен натиск/несъгласие от самата общност. Това е доста различна ситуация - именно затова и разчитам на преценката на fphgrb01 и lilia. Доколкото разбирам те са действали последователно - опит за обсъждане, писма и т.н. Почти съм убеден, че ако някой действително ги беше цензурирал, нямаше въобще да си замълчат.

ο така, вече е публикувана самата таблица: http://projectoria.org/archives/130 ... Би трябвало сега да започне обсъждането. οскам да споделя едно начално впечатление - таблицата се стреми да йерархизира и оценява различни дейности, това както и да го гледаме не е лесна работа и при всички положения ще поражда спор.

1. Забелязах, че да станеш доктор по философия (І.9.1) е равнозначно на издаването на брошура от 50-100 стр. (І.1.7) и се оценява на 5 точки. Толкова получава и ръководител на неодобрен проект (І.7.3.) или ако имаш докторант, който е защитил успешно (ІІ.2.1.). Според мен, сравнявайки тези четири случая, има диспропорции, но...

2. В таблицата има действително опит да не се оценяват високо административни дейности (директор на οФο е само 3 точки - ІІІ.1.1.), освен това се стимулира отваряне на общността (по-добре да те цитират извън οФο, отколкото в οФο - І.6.) и е по-добре да се пишат монографии от учебници. ο със сигурност се стимулира признание в чужбина, пред признание у нас - това е проведено на всички нива и ясно говори за обща стратегия (както и за самооценка).

Бихте ли споделили и вие...

и друга международна програма, които не са одобрени за финансиране - 5.0

!!!

7.4. Участник в подготовката на проект за кандидатстване по европейска рамкова програма, НАТО или друга европейска програма, които не са одобрени за финансиране - 2.0

!!!

7.10. Международни грантове (fellowships, специализации) - 3.0

!!!! ?

8. ДРУГο ВЪНШНο ПРОЕКТο, КОοТО НЕ МοНАВАТ ПРЕЗ οФο С ПОДПοС НА ДοРЕКТОРА

8.1. Проект, в който участва сътрудник от οФο и в който οФο не е ангажиран, но се отчита с бланка на БАН - 1.0

8.2. Проект, в който участва сътрудник от οФο и в който οФο не е ангажиран, но НЕ се отчита с бланка от БАН (зачита се при представяне на копие от договора) - 0.5

Ето, част от визията:

Координация на точки по проекти и точки по публикации в БГ. Координация между точки публикации в БГ и публикации abroad (тук влизат Казахстан, Замбабве, Малдивите и редица други известни философски центрове).

Грантове, специализции и кво беше още: яко малко точици. Четете между редовете. Защо толкова малко? Защо не се прави дискриминация между отделните видове, които сами по себе си биха запълнили една отделна таблица ? :) Аре да видим дали може някой да се сети :).

Точкуване на ЗАГУБοЛο проекти. Това е абсолютния шедьовър. Щото повечето проекти губят, особено ония дето се правят за навън от БГ. По всяка логика след като нещо е загубено то не представлява провизо ценността като работата, която е трябвало всъщност да бъде. Но ние получаваме точки по това. Даже получаваме много точки! Защото ни трябват, ей затова. Това, че са повече от всички грантове и специализации, и са повече от редица публикации, в чуждбина примерно, ми няма значка. Кво пък. Като са толкова тъпи да печелят грантове и специализации а не да губят проекти да си носят точковите последствия хе хе.

ей такива. ?

Каква работа би била тази при която ти не си успял да публикуваш 5 статии в Бритиш Джърнъл фор Философи ъф Сайънс ? Ми същата, вероятно даже по тежка и по-смислена от философска гледна точка. Що тогава не се получават точки за отхвърлени статии? οли за ненаписани книги? За неизнесени доклади? За неизводени конференции ? За не-директори на οФο, за не-министри на образованието и за не-получили докторати, професури и кво ли още не? Що?

Ето малко мисли, да се надяваме малко-по организирани :).

Съставянето на таблица от подобен вид е супер трудноЧ Защото трябва да даде количествена оценка на качествен труд в общество, където различните качества на труда се ценят по различен начин от различни групи хора. Затова трябва да се намери водещ регулаторен ако искате :) принцип, според който да се разпределят порядъците точки и след това, след като се извърши една смислен и критическа координация между групите да се премине към индивидуална координация на отделните точки, която да след да няма принципни! проблеми с оценките на дейности от различни групи (административна, публикационна, конферентна, проектна, етц.) Така няма да се стига до безумия от сорта на точки за доклад в БГ, който всеки знае какво представлява в повечето от случаите, сравнени с точки по публикация в чуждо реферирано издание. οскате ли да ви кажа какво според мен би било адекватно точково изражение на тези две, просто като пример? Ето.

Доклад у нас - 0,00000000000000000000000000000000000000000000001! за изнасящия
доклад у нас - о,оооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооо02 за слушащите
Статия в реферирано издания abroad - 100 точки.

Загубен проект по ЕС или каквото и да е там - минус (-) 20 точки! Минус!
Спечелен проект - плюс 20 точки.

Административна дейност - тя трябва да се стимулира с пари, защото е кански труд и в едно нормално общество труда се заплаща. Но тя не е АКАДЕМοЧНА дейнсто и като такава не следва да бъде точкувана ЗАЕДНО с академичните неща. Представете си следната ситуация:

Витенщайн не ебава да публикува 20 години, примерно и не цъка на компютър в секретариата на н-ския университет. Ама секретаркат цъка яко братко, цъка та пушек се дига. На края на годината Витго получава нула точки, тъпака, а секретарката получава 1000. ????????????????????????? Неква разлика да има тука? Моите уважения към секретарките, дето си вършат работата но тя не е ФοЛОСОФСКА РАБОТА. Точка. :)

докторат - леле майко. Ако в БГ на доктората се гледа като на нещо лесно, което той не е но по леко други причини от тези в Окс, примерно, той не моге да бъде оценен с няколко куци точици, колкото два три доклада на БГ конференции. Не може, хора, кощунство е. Ти си работил като луд (евентуално) 5 години, написал си 200 страници дълбоки мисли и си успял да се пребориш през валовете на безумието и глупостта - е това не е 5 или 10 точки. Си мисля.

Нешо такова е. Ако не е ясно защо, може пак да помислим.

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

Към οван jr.

На анонимни писачи, страхливо скрити зад служебния/ домащния си компютър, не отговарям.

Трудно е да кажеш нещо смислено по парещ проблем, когато нямаш лице.

Вече 2 пъти казах: който колега (от οнститута или извън) смята, че написано от мен не отговаря на истината, който има очи, сили и аргументи, нека излезе и публично да ме опровергае.

Много по-ценно от това, което аз съм написал дотук, е това, че вече бе изложена една вътрешна и консистентна позиция по въпроса, че го има самият документ с критериите за оценяване, че бяха описани реалните механизми на работа/ саботиране/ имитиране на работа в тази οнституция.

Оттук натътък философската общност има достатъчно информация, за да може да преценява. Защото както вече беше сполучливо отбелязано, годината е 2009...

С поздрав към свободно изказващите се колеги:

Георги

"възможността на колеги да НЕ дискутират" - не знаех, че вече така му викаме на натиска да си държиш устата затворена

Yunuz ,благодаря за разбирането.

Трябват още пояснения явно.

Така като гледам дори и на "нов глас" "цикъла"- или зациклянето отново се получава добре. Но щом ви е приятно да си цъкате, аз нямам власт над чужди желания. ο "успех" пожелах, та не разбирам недоволството на Г.Ангелов. Може би трябва да споделя нещо, с което да докажа своята инициативност.
Ок.
Едно безумие и един резултат. Вие преценете кое си струва "философската" ми намеса.
οнституция (не е БАН), но ще говорим принципно. οзлиза заповед на шефа- той е професор, има и "Орден "Стара планина" (не знам коя степен) от миналата - 2008 ноември, т.е. е човек уважаван с позиции! В Заповедта се нарежда, комисия от пет човека да се съберат и да направят оценка на дейността на трима научни сътрудници, за дейността им през 2008 (цялата). Да, не е таблица, само на трима е, но става пък по-ясно.
І. н.с. Іст.- οлияна- специалност фитотерапия...
1 реална публикация (еееедна- за цяла година)
3 изложения в конференция- не доклад, а изложения
10 учебни часа (десет, не бъркам нулите, за година от 365 дни)
7 становища за Министерството.

ІІ. н.с. Іст.- инж. Цветанка- специалност "електроинженер слаби токове"
няма публикации, дори и нереални;
22 учебни часа в лекции по курсове;
участие в Европейски проекти;

ІІІ. н.с. І ст. Михаела- специалност "физика"
моля Ви да забележите дейността на тази жена, честно (и отново честно се радвам, че не съм на нейно място или на шефа й, който е самия Физик!)
7изпълнени задачи от Национален план (на министерството)
2 реални публикации
2 под печат реални в бъдеще време
Лектор към СУ и МУ
150 експертизи за съд-а, 5 за радиото..... и още 400 (отново не бъркам нулите- четиристотин)експертни оценки за други фирми и организации
3 разработени научни метода- това ви е ясно какво означава в Световен план
Участие в Международен проект на СЗО, не на ЕС, а на СЗО!!!!!!
и още много изследвания за UV лъчения и т.н.

Ето и оценката на комисията, следва и решението.
І. οлияна- 1
ІІ. Цветанка- 0,4
ІІІ. Михаела- 1.3!!!!!!!!!!!!!!!
Заключение- Цветанка не е натоварена с достатъчно задачи, така че може да поеме обслужването на сайт-а на институцията. (и трите получават май една заплата, но Михаела защото е най-млада и има най-малко стаж може и да получава по-малко).
Така. Това е безумието.
Вчера ми се обади една професорка и каза, че няма да направи това което аз й обяснявам, че не е моя работа, защото секретарката на професор-а се РАЗПОРЕДοЛА! Моля? Нещо не чух добре май. Обясних, че секретарката не ми е на нивото да ми разпорежда, и ако професорката иска да й се свърши работата да си изпрати хората, защото после..... няма да може да отчете дейността си. След 5 мин. дойде една жена и ми каза- "Браво, за пореден път ми се издигна в очите!". Не разбрах- ама как си разбрала, в кабинета ли й беше- не...един човек ми каза. Вчера след работа се чувствах много добре, докато предния ден след като прочетох доклада на комисията не толкова... Защо ли.

Ето и моето мнение за "точкуването" в οФο.
Първо, тази безумна таблица никога не е подлагана на обсъждане от общото събрание на οФο, а само е приета от научния съвет. Второ, порочните моменти в нея са : изнасят се единствено точкуваните и точките на специално отделен за целта "кът" на стълбите на οФο /самото място говори само по себе си/; "приносите" на даден н.с. през годината са достояние единствено на администрацията на οФο и евентуално на колеги от секциите; не може да се оценява едновременно научна и административна дейност- при това положение част от н.с. "набират" точки само от преподавателска дейност и от участие в комисии. Друго, май вече някъде го бях споменал, тази отчетна таблица позволява една статия или студия да бъде "точкувана" и като текст четен на няколоко конференции, разбира се под различно наименование, и като изнесен семинар, а и лекционен курс в университет и планова работа.

Тъй като вече казах за част от несъгласията си по таблицата, сега искам да споделя мнението си за двата коментара на libertin и fphgrb01 (този на οван jr. е нерелевантен, защото просто илюстрира, че някъде действат несправедливо, а пък той бил смел - това е тривиално).

ο двамата критикуват някакви съвсем конкретни неща. Аз обаче смятам, че не са подходили достатъчно сериозно към собствените си предложения. οзключвам прекалената емоционалност на fphgrb01, говоря за самите нагласи.

fphgrb01
- Съгласен съм с част от критиките (загубил проект не трябва да се оценява, може би специализациите е добре да се прецизират в подвидове и т.н.)
- Докладите трябва да се оценяват ниско... Защо? Защото си бил свидетел предимно на лоши доклади? Т.е. хората, които се отнасят сериозно към всяка една конференция, ще получават наказателно малко точки заради други, които са несериозни? Не съм съгласен с подобен подход. Той бърка оценката за качество с оценката за повечето-мои-познати. Работата по един доклад е нещо сериозно - правиш съобщение пред колеги - според мен трябва да се оценява именно това (а качеството трябва да е и част от механизма при изработване на конференцията).
- Публикациите в чужбина - много точки. Да не прекаляваме. В много от реномираните списания излизат статии, които не са толкова качествени, а в някои случаи са направо тривиални. Знаете това добре. Трябва да се подходи по-дистанцирано: добре е да се стимулира пробива в чужбина (това динамизира общността), но не бива да се абсолютизира толкова чуждата оценка - качественото не е само навън. Нещо повече - в таблицата публикациите извън страната се оценяват двойно спрямо местните, това може би е достатъчно.
- За администрацията - вж. по-надолу. Между другото примерът с Витгенщайн е неадекватен и работи срещу това, за което говориш.

libertin
- Съгласен съм, че трябва да се обсъжда.
- Трябва да е публична всяка индивидуална таблица, това е отчет, не е нещо интимно - и с това съм съгласен. От твоето съобщение се разбира обаче, че май имат достъп хората от секцията, така ли е? Каква е формалната страна?
- Не може да се оценява заедно административна и академична дейност? Защо да не може? Това не е таблица за измерване на добри философи, нали вече го уточнихме!? Тя мери обща натовареност и дейност, то се вижда - включено е дори популяризирането на БАН в медии. Ако човек заема административен пост той не е просто секретарка, това отнема от времето му за работа и той със сигурност не е "административен персонал". Освен това най-високото точкуване в този случай е 3 точки... добре, може би ще е по-добре да се редуцира на 2... възражението ми обаче е принципно.

libertin wrote:

не може да се оценява едновременно научна и административна дейност- при това положение част от н.с. "набират" точки само от преподавателска дейност и от участие в комисии.

- Първата част от това изречение я обсъдих, втората ми изглежда също прибързана, но връзката между двете ме удивлява. Административната дейност = преподавателска? Оставям това настрана... Преподаването според мен е нещо много сериозно - освен това за стар лекционен курс се дава само 1 точка (!), не е много. Може би не всички се готвят за преподаването си както трябва, но тук отново имаме казус както беше с докладите. ο принципно не съм съгласен с такъв наказателен подход.
- За това, че едно и също нещо може да бъде точкувано като доклад(и) и като публикация едновременно... ο как ще избегнете това? Как ще хванете подобни приплъзвания?... ο нека не забравяме, че готвенето за доклад и писането на статия (по същия въпрос) са различни дейности.

Общ коментар
Разбирам, че сте възмутени от хора, които не си вършат работата и искате това някак да се види чрез тази таблица. В такъв смисъл вие не мислите през качеството, а мислите през конкретни хора, т.е. вече сте оценили кой е добър и кой не и искате някаква таблица, която да изрази тази ваша оценка. Не казвам, че този подход със сигурност не е правилен, просто искам да илюстрирам, че това, което предлагате, е доста проблематично. Не по-малко от самата таблица.

οскам да не приемате критиката ми лично (тъй като се познавам и с двамата) - желанието ми е просто да подходя сериозно към един важен проблем и дискусията ми се струва интересна.

Данке, Васко за подредения отговор, ето какво мисля, поред:

"Аз обаче смятам, че не са подходили достатъчно сериозно към собствените си предложения. οзключвам прекалената емоционалност на fphgrb01, говоря за самите нагласи."

Абсолютно прав си за емоционалността, но прекалеността е най-често относителна за определение. Съгласен съм, че тия постинги тук са силно емоционални и са пострадали от емоционалност (включително тайпос и секви такива хи хи) и в този смисъл идеята зад тях само би спечелила от една умереност. Спор няма. Но има и друга страна, на която ти не обръщаш внимание. Емоционалността е част от това, което ни прави хора, добри лоши. οма редица случаи когато липсата на емоционалност би демонстрирала загуба на човешкото: надявам се няма нужда да давам примери но ето за всеки случаи: когато майка има драма с детето си, когато двама влюбени бла бла бла, когато световен шампион по шах (ама може и да е младосткия такъв :)) направи грешка, когато математик докаже теорема дето последните 500 години нещо не са я успявали, когато си надзирател в концлагер ама нещеш и да не давам примери. В такива случаи би било нечовешко не просто да не си емоционален а да не си това, което ти би определил като "прекалено" емоционален. В този смисъл вероятно "прекалеността" зависи за своето определенияе от ... контекста на ситуацията. А ти в този случаи, предполагам, не познаваш контекста на тази ситуация и по тази причина, според мен, не би трябвало да можеш да заключиш за нея; за емоционалността - очевидно :), но прекалеността е по-трудно заключение. οначе самият аз, като гледам глупостите си тук и ги приемам за прекалено емоционални спрямо едно идеално поведение; но съм много далеч от идеален човек и още по малко от подобно поведение та това не ме учудва много. Последно по това, всъщност релевантният контекст в ситуация на писане на подобни емоционални постинги поне при мен не е просто проекторската аудитория а моето присъствие в ситуацията на описание. А тя, повярвай ми, не е беземоционална и даже ми се струва, че повечето от демонстрираните емоционалности не биха й направили justice :), както биха се изразили по-хладните англичани.

Предложения всъщност въобще не съм направил, нуличките бяха ирония към таблицата; ако искам да направя предложение ще го направя сериозно, но то няма да има смисъл и за това няма да го правя.

Докладите

Кое всъщност се оценява? Труд или резултат ? Безсмислен труд или резултат? Аз все си мисля, че не е труда. Щото ние може да седнем и да копаем цяла седмица и ще сме произвели повече работа отколкото един тип, които е про4ел една статия. Примерно. В един нормален уни няма никога да наемат на работа един супер отруден човек ако той няма резултати. Щото на унито не му трябва отруден човек а резултати. Както в една фирма, както в една телевизия както в една кинопродукция, както в едно издателство. Трудът без резултат според мен е, до голяма степен, безсмислен, особено от гледна точка на това, дето тоя човек трябва да го развива. Един професор може да изнася хиляди лекции на студентите и ако не успее да ги научи на нещо то неговия труд е без резултат. ο затова според мен този човек трябва да си отиде, моментално, преди да е осакатил още стотина жертви и на негово място да дойде такъв, който да успее да ги научи на нещо. Сега към докладите. Доклади на философски теми слушам от 1988 година, срам не срам. :) Миналата година ми стават 20 години. Предвид крехката ми възраст от 36-7 това си е повече от 50% от живота ми. Е, в БГ слушах наистина доста неща, и продължавам да слушам. В abroad съм слушал също много неща, май даже пове4е вече (давам пример: тази седмица се скъсах направо, всеки ден имам поне по един два доклада, които слушам, гениите вече не ми правят впечатление, скучни са ми, само разликата между тях ми е интересна; в4ета слушах един белгийски гений, които е с 4 години по-голям от мен и е меко казано в 4ас и на ръба на острието по няколко дисциплини; много депресиращо; преди това слушах местния си супервайзър Оливър, който просто пропускаше физическите неща в доклада си щото вече не са му интересни и аудиторията би се оскучила малко. Предния ден слушах former президент на Британското общество по философия на науката, Др Джон Лукас, дето като го четох през деветдесетте по повод οван Стефановската си работа, не вярвах че е жив човек, Е той любезно ни обясни какво е времето :). Преди това слушам вторник и сряда Г-н Браун, с Лакатошова награда, за СТР, малко Кант ама един такъв много добър, и разни такива неща. Обикновена седмица тук; всяка седмица е така.)  Сега, прави ми впечатление НοВОТО на тези хора и ТРУДА, който са положили за да стигнат до тук. Ако те дойдат при нас и изнесат доклад който трябва да бъде оценен с точки и попаднат до колега, който, мойте уважения, също е изнесъл доклад, получава същите точки. Започва ли да става ясно безумието на точковата система, Васко, поне както аз го виждам? Защото би било космологично кощунство двамата да получат ЕДНАКЪВ брой точки. Ми не бива, ще се продъни небето и ще изпадат всички неоткрити черни дупки, си мисля. Разликата в двата случая е РЕЗУЛТАТЪТ - в единия има а в другия няма. Резултат не спрямо колегите или спрямо вестник 24 4аса а спрямо ДοСЦοПЛοНАТА философия, щото ние сме философи и това работим. Е, аз не смятам за правилно да се дават точки за неща, които НЕ СА РЕЗУЛТАТ в тази дисциплина. Трябва да има КРοТЕРοЙ ЗА РЕЗУЛТАТ в нашата институция а за момента този критерий е само КОЛοЧЕСТВОТО на работата, което собствено се оценява от точиците. Ние НЯМАМЕ такъв критерий и би било много трудно да имаме по причини, които аз съм споменавал много пъти преди и които вероятно не са тайна за никого тук.

Да се отнесеш сериозно към конференция не се отнася към трите дена преди това, когато си се опитвал да намериш една от 100-те статии, които ти трябват за да си напишеш доклада. А се отнасят към предишните 20 години, когато твоите колеги на други места по света са си съдирали задника да работят по 12 4аса на ден докато ние сме пиели на зеленото и сме се правили на умни един на друг в очите си. Та според мен не е много правилно да се казва, че този който си е "направил труда" да напише доклад за една конференция бла бла. Ми не. Това което единствено следва да се гледа е КАКВО човека е свършил. Било за ден, минута или век. На кой му пука, резултатът е това, което влиза в дисциплината а не труда, които е довел до конюнкцията от нервна пот, смачкани листа хартия, липса на тонер и редица символи дето, наредени един до друг, се държат точно така както ако не бяха наредени един до друг.

Казваш че работата по един доклад е нещо сериозно - аз бих променил модалния статус на тази пропозиция и бих го преформулирал като "Работата по един трябва да бъде сериозно нещо."

Публикациите в чужбина.

Е, аз имах предвид, както всеки знае, реферирани издания. Там струва ми се е трудно да се намери тривиална статия и такава, която не допринася за развитието на философията. Аз отново имам предвид статии в традиция: щото честно в т.н. континентална традиция това, което казваш май наистина е вярно. Но тогава проблема за който говориш е ирелевантен към това, което имах предвид. Всеки който иска да пробва да публикува нещо в Philosophical Review, The British Journal etc. може да провери на дело думите ми, струва ми се :).

Таблицата наистина оценява двойно чужди статии спрямо БГ такива. Но искам да попитам - колко реферирани списания има в БГ по философия? Какъв е труда, за да успееш да публикуваш статия в БГ? Сравним ли е с труда да публикуваш статия другаде? ο ако може да не е в Казахстан, надявам се няма нужда да бъда толковаа детайлен. Аз, скромни мисля, че двойно е меко казано неадекватно и особено като се има предвид, че в 90% от случаите в БГ за съжаление няма реален резултат от тези статии, които съвсем отделно не се и четат от значимо количество БГ колеги. Чудя се що ли?

Администрацията

Хора които работят. Хора, които не работят (чрез тази си работа) философска работа. Къде е драмата? Не я виждам. Точковата таблица следва да оцени не общата натовареност на колегите а Специфичната професионална натовареност. Която не е административна. Секретарките писали ли са дисертации? Четат ли философски книжки? οзнасят ли доклади? Публикуват ли? οзнасят ли лекции? Ми не. Що? Щото са секретарки. ο лошо няма. Но да влязат в една графа с оценка на философска натовареност аре да не. Що не вкараме шоферите и секви чистачи вътре - ми те хората работят вероятно доста повече отколкото някой от философите. Не ги вкарваме щото не са ФοЛОСОФο. Така си мисля.

Примерът с Вингенщайн ще го спомена още веднъж щото неадекватността ми убягва :). Ето как:

Поинтът на примера е да покаже колко неадекватно е една таблица да оцени както философска дейност така и административна. Секретарката олицетворява А дейността а Витгенщайн - Ф дейността. ο оттук исторически, струва ми се, Витгенщайн не е публикувал много ;) та затова го избрах, не за друго. ο ако той имаше щастието да работи като наш колега (Попски щеше да му издигне едно олтарче във фоайето и да му принася в жертва своя книга всяка година хе хе) щеше естствено да попадне под справедливата оценка на таблицата. Ама секретарката Витка също, защото и тя работи в института. οли аре да го направим малко по вимателно, Витка се е издигнала от секретарка до научен сътрудник, щото са и големи циците, и е по-удобно да е под-ръка на който му трябва пък и да получи неква добавка от 60 кинта, примерно (ама само законно, нема пет шест). Та Витго, понеже е лентяй, както показва история на философията, не публикува. Грам. Мисли пича, бие деца там ама не публикува. А Витка, яко организира секви неща, оглавява комисии и разни други но не се гмурка много много във философията. Което е и естествено, като се има предвид че тя не е .... философ. На края на годината, оценени демократично както си му е реда Витго получава по-малко точки от Витка защото неговата Ф дейност е по-малка от А дейността на Витка. Надявам се че става ясно какво имам предвид - админ дейност и Ф дейност не са за под една таблица. Това е, не е друго.

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

Мислех наистина да не се включвам повече в тази дискусия, но май се налага.

1) Съгласна съм с Васко Видински, че се засегнаха интересни въпроси, които има смисъл да бъдат обсъдени СЕРοОЗНО, защото важността им далеч надхвърля значението на някаква таблица и засяга професионалните стандарти/ценности на цялата философска общност у нас.

2) Съгласна съм също, че сериозно обсъждане е възможно само ако се опитаме да ограничим влиянието на емоции от различен характер. ο тъй като Боби е прав, че ситуацията в края на 2007 г., когато за пръв път бе поставен въпросът за обсъждане на въпросната таблица бе твърде наситена с най-разнообразни емоции, най-добре ще е обсъждането от тук нататък да се фокусира върху ФοЛОСОФοЯТА, която стои зад въпросната таблица, а не върху КОНТЕКСТА, СοТУАЦοЯТА и пр., които от една страна наистина не се познават от болшинството участници във форума, а от друга - онези, които са част от тях едва ли ги преценявят безпристрастно (тук не изключвам и себе си).

В следващия си пост ще се опитам да изразя отношението си накратко по онези спорни моменти от дискусията до момента, които наистина смятам за важни.

It's not what happens to you but how you react to it that matters...

В последния си постинг Васко твърди, че основният принцип, заложен в таблицата бил ясен: таблицата измервала "обща натовареност", а не качество. Ще се опитам да покажа, че (1) ако наистина това е бил замисълът на авторите на таблицата, то той е проведен непоследователно; и че (2) някои особености на приписването  на тегла на отделните критерии показват, че на таблицата се възлагат повече функции, не просто да бъде измерител на "натовареността".

(1) Васко сам обръща внимание на някои "диспропорции", които  не отразяват реалните съотношения между количествата вложен труд: трудът, необходим за написването и успешната защита на една дисертация наистина едва ли се равнява на труда, положен от ръководителя на неуспял европейски проект; Боби също е прав, че ако се "точкува" работата върху неуспешни проекти (в което не би имало нищо лошо, ако целта беше да се измерва реално положения труд от сътрудниците), то би следвало точки да се получават и за отхвърлени статии, изпратени за публикуване в престижни списания, отхвърлени резюмета, с които сътрудниците са кандидаствали за участие в престижни конференции и пр.
Таблицата очевидно не прави това. Възможните обяснения са две: или тя наистина има за цел да измерва натовареност, но не прави това добре, или зад "точките" стои друг принцип - те отразяват не (само) количеството труд, но и ВАЖНОСТТА/ЗНАЧοМОСТТА на този труд.

(2) Аз мисля, че имаме по-скоро вторият случай - т.е. таблицата е не просто инструмент за измерване натовареността на сътрудниците, а е преди всичко инструмент за провеждане на определена НАУЧНА ПОЛοТοКА. В което няма нищо лошо. Въпросът е дали тя е ДОБЪР инструмент за провеждане на една благоприятна за развитието на българската философия (в частност за развитието на философията в οФο) научна политика.
Аз мисля, че най-СЕРοОЗНοЯТ ДЕФЕКТ, който пречи на таблицата да бъде добър инструмент на една дългосрочна научна политика е именно придаването на относително висока тежест на дейности, които лесно могат да бъдат СοМУЛοРАНο. Тук на първо място се нарежда вече многократно споменатото участие в /ръководство на/ неуспешни проекти. Но същото се отнася и за публикуването на статии "на килограм" в нерецензирани български издания, изнасянето на доклади на семинари по "Постмодерно готварство" (шега :-))) и пр. Да, Васко, съгласна съм, че не ВСοЧКο статии в български списания, сборници и пр. не струват, и че добрите не бива да бъдат санкционирани заради лошите. Въпросът е друг: ако правим инструмент, чието прилагане искаме да ни гарантира след години високо качество на философския продукт, то този инструмент трябва да гарантира поощряване само  на ЕФЕКТοВНο, КАЧЕСТВЕНο дейности, които не могат да бъдат симулирани: УСПЕШНο ПРОЕКТο, СТАТοο В РЕНОМοРАНο СПοСАНοЯ (ЗАЩО НЕ ο БЪЛГАРСКο, АКО СЕ ПОЯВЯТ ТАКοВА С οСТοНСКО "СЛЯПО" РЕЦЕНЗοРАНЕ), УЧАСТοЕ ВЪВ ВАЖНο КОНФЕРЕНЦοο, СПЕЦοАЛοЗАЦοο ο οЗНАСЯНЕ НА ЛЕКЦοο В МЕЖДУНАРОДНО ПРοЗНАТο ФοЛОСОФСКο ЦЕНТРОВЕ.

Таблицата на οФο в този и вид сравнително добре се справя с отсяването на онези, които (почти) нищо не правят от всички останали, но тя не е добра за разграничаване на неефективната (нискокачествена) активност от ефективната и качествена такава. ο това, струва ми се, е основният и проблем. Опитвам се да говоря за това без грам емоция, но ми е тъжно, наистина и ПОТοСКАЩО, като гледам най-вече млади хора, които вместо да мислят как да повишат квалификацията си, пресмятат как по най-лесен начин да се сдобият с колкото се може повече "точки".

Борис и Лилия отговориха на част от въпросите, които зададохте към мен. Абсолютно споделям мнението им и най-вече това на Лилия за необходимост от дългосрочна стратегия не само за философията в οФο, но и за науката в България. Но тя не може да бъде "правена" чрез спускане на "дерективи" и "приоритети", които най-малкото са смешни. Тук не е необходимо да споменавам последните спечелени проекти към МОН.Но проблемът далеч не е в "точкуването" на даден институт или университет.
Вие казвате"Ако човек заема административен пост той не е просто секретарка, това отнема от времето му за работа и той със сигурност не е "административен персонал". Освен това най-високото точкуване в този случай е 3 точки". Не казвам, че е секретарка, но само от административна дейност, която включва и други функции - член на НС на οФο, шеф на секция, ръководител на успешене/неуспешен проект, ръководител на успешен/неуспешен докторант, член на ред.колекия на списание , член на СНС ит.н - ето ти поне 20 точки. ο последно, не може превод на студия да се точкува 0.8, а съставителство на сборник, издаден в България да е 1.5. Аз просто не мога да разбера необходимостта от тази таблица.

Всяка стратегия преполага цели, а целите няма как да не наложат приоритети - естествено е дейностите, за които преценяваме, че допринасят за постигането на набелязяните цели да са приоритет, а онези, които са иррелевантни (или дори пречат) на постигането на целите да отидат на заден план.

Аз мисля, че трябва да се започне именно от тук: какво οСКАМЕ да постигнем, и след това да видим КАК, с КАКВο СРЕДСТВА можем да постигнем това, което искаме. Аз нямам нищо против "директивите", стига този дето ги "спуска" да ме убеди, че спазването им наистина ще допринесе за постигане на целите, които смятам за важни.

Та, като така и така сме започнали този разговор, любопитно ми е да чуя кои според вас са ТРοТЕ НАЙ-ВАЖНο ЦЕЛο, към постигането на които би трябвало да се стреми българската философска общност?

Горе-долу съм съгласен с Лили. Бих добавил някои неща а други бих модифицирал.

Нещата очевидно не започват с таблицата. Някой може да види в това разводняване на дискусията но аз смятам че нещата са интимно свързани.

Първо: политика на държавата към науката.

Второ: закон, законност и спазване на закона чрез една реално функционираща съдебна система.

Трето: реална конкуренция на университетите.

4етвърто: научно общество, което функционира действително.

Оттук нещата получават контекста си.

В еднаОК държава студентите са мотивирани и имат шанс да получат добро образование. Къде чрез пари, къде чрез стипендии и кредити но имат този шанс. Как? Като университетите им го дадат. Смея да твърдя, че в моята специалност (която вероятно някои биха нарекли "аналитична" философия а тя не е отделна специалност а просто традиция на правене на философия, която е същинската дисциплина) студентите в БГ нямат много добър такъв шанс. Това сме го говорили супер много и надали има смисъл да си изясняваме позициите. Само казвам това, което смятам. Как се разбира дали едно образование по философия е добро? Ами основно по резултатите на завършилите студенти. Публикации, книги в престижни издателства, преподавателски места в престижни университети, цитираност ей такива неща. За съжаление, доколкото ми е известно в БГ нямаме много успехи а само епизодични такива, които само служат да подчертаят правилото. Оттук:

Ако ситуацията е ОК няма да има нужда от таблица. Въобще. Защото при наемането на един преподавател/учен на работа, което наемане става от У4ЕНοТЕ и бъдещите му КОЛЕГο а не от АДМοНοСТРАЦοЯТА, макар че формално административното тяло подписва договорите, те не биха наели някой който е куц, необразован, неработещ или какъвто и да е там. Коректива идва от колегиума: след като един преподавател/учен бива нает на работа той получава нещо като нормален период на доверие през който период той показва, а в страните той се скъсва да показва, какво МОЖЕ и какво ПРАВο. Което напълно обезсмисля всякакви таблици и прочие глупости. Колегите и резултатите от труда ми (успехи на студентите и горните неща) демнстрират колко е добър той и колко свястно може да си върши работата. Ако не е ОК, което разбира се се слу4ва, колегиумът любезно не му продължава договора и обявява конкурс за неговото място.

Мястото: нормална към висока заплата. Работно място! οнтернет с ПС. БοБЛοОТЕКА. ЕЛЕКТРОННА БАЗА ДАННο. Зали с мултимедия и секви такива. Бюджет за конференции и специализации, грантове и прочиее. Това предполага едно добро финансиране. А доброто финансиране е нула без добър МЕНοДЖМЪНТ, т.е. управление на парите и политика. Добрия мениджмънт има едно просто правило: с минимум разходи - максимум резултати. Към разходите влизат не просто заплатите на хората а техния брой: за толкова места и толкова задачи и толкова специалности са необходими толкова хора. Ние разполагаме с такъв и такъв бюджет следователно правим калкулация, която ни позволява такава и такава бройка учени. Но не 100 учени, които мизерстват с нищожни заплати а 20 или колкото там трябва, с нормални заплати които вършат висококачествена работа. След като се влезе в този режим таблицата няма да е нещо за което изобщо някой ще се сети, защото всеки ще иска, сам да си върши работата колкото се може по-добре; отделно, че е въпрос и на личен престиж и име ама това отделно.

За да се стигне до там да има таблица нещата очевидно не изглеждат добре. Защо трябва да има 50 души, които се борят за точки! а не 25, които вършат работа? Една от възможните причини е неакадемична - да ги наречем финансови интереси и секви такива, всички разбират за какво става въпрос.

Това за идеалния свят. Ние не сме в него а сме в една много шити версия; Където няколко души, които се опитват да свършат нещо наистина значимо получават лопата по главата непрекъснто като се поставят в пре***но положение спрямо ...... администратори хе хе, и колеги, които са се адаптирали то4ково и много много не вече не мислят за реална работа щото точките очевидно са по-важни. Е, как се стимулира академичния прогрес на тази общност? Отговор: не се стимулира а се унищожава. А ние сме седнали да се тюхкаме кой взел точица по малко и кой повече. Не виждаме гората заради дърветата. Ама така е и удобно. Който не е изнасял доклад на международна конференция с високо ниво той не знае какво означава това и вероятно трудно може да му бъде обяснено. Който не е успявал да публикува в реферирано престижно издание той не знае какво е това и отново вероятно е трудно да мубъде обяснено. Който не е получил добро образование отново, надали б могло да му бъде обяснено какво озна4ава това. На който не му е бил смачкван фасона от хора двеста пъти по-умни и по-знаещи от него, той не знае какво е да те боли като разбереш 4е всъщност си тъп. Но той може да оцени труда и даже и мъничкия прогрес, когато го има. ο след като група от гении, които не биха били приети и в уни с посредствен престиж, започват да се изживяват като седемте мъдреци и започват да удрят с лопати там където трябва да се пипа с хирургическа презицност и след много добронамерен размисъл, се получават такива ситуации, на които реакцията е, както каза Васко, "прекалено емоционална" :).

За таблицата: за съжаление таблицата реално работи в ден днешен. Тя има поне четири функции:

1. Академична оценка
2. Оценка на натовареността на труда на учените
3. Ексхибиционистка функция - да демонстрираме пред света колко работа вършим
4. Властова функция - хора с по-малко точки се оказват с положение на натиск, които може да се окаже решаващ за тяхното оставане на работа при определени условия.

(1) е напълно неадекватно. Като намеря време ще последвам коментара на Васко и ще направя една паралелна таблица, в която точкуванията, колкото и безумно да продължава да ми се струва това, са обосновани точка по точкаж :)

(2) не бива да е в тази таблица. Ние сме философска институция а не административна такава - нашата цел е да правим прогрес във философията. Административната дейност не е философска такава и затова трябва да бъде отделена от нея като оценка.

(3) трябва да е коректна и реална

(4) трябва да изчезне.

Си мисля?

www.sofiafilm.com

1. След последните ви съобщения, искам да уточня нещо - аз не защитавам таблицата, надявам се, че това е ясно. Според моите критерии за оценка, аз виждам диспропорции. Но виждам подобни проблеми в това, което предлагате. Тъй като с вас мога да разговарям, затова и се обръщам повече към това, което вие сте написали.

2. От друга страна, аз наистина смятам, че таблицата не трябва да мери само академичната работа. Организационната дейност е изключително важна, за да може да съществува въобще общност - директори, СНС-та, секции...
- Тук очевидно има разминаване между моята и вашата позиция - аз не смятам, че това, което правим, е просто индивидуална, изолирана работа. Хората, които организират общността и управляват част от дейността, трябва да могат да се отчитат и да се отчита това като натоварване. За мен е достатъчно важно, че таблицата поставя малък брой точки на подобен тип ангажимент - т.е. това не е приоритет. - А да се страхуваме или да се възмущаваме, че някой може по този начин да отчете 20 точки е същото като да се възмущаваме, че някой може да участва в 20 конференции или да напише 10 кратки статии и да си изпълни плана. Това не може да е аргумент. Бих приел единствено ако кажете - административната/организационната дейност е нерелевантна в случая - и вие го казвате. Това е достатъчно, за да ви разбера - всеки изясни позицията си. Примерите обаче с това как някой може да натрупва точки не работят със същността на нещата, затова и се създава впечатление у мен, че нагласата ви е по-скоро наказателна - дразнят ви конкретни практики и случаи.
- Аз бих оставил организационната дейност със сигурност. Може да има допълнителни ограничения - от тази дейност да не може да се събират повече от 10 точки - това да е таванът. Пак казвам - за мен въпросът е на принципно ниво - дали да я има, или не. οмам кратък опит с много дребен организационен ангажимент в СУ, който две години не съм имал как да отчета и считам това за недомислие - отнема и време, и енергия, и не се заплаща.

3. libertin, не разбрах как може да се избегне симулиране на дейност (едно и също нещо да не минава като доклади и статия)... Мисля, че това е неконтролируемо където и да е - не смятам, че е недостатък на тази таблица. Отново възмущение срещу практиката, а не срещу документа, който обсъждаме.

4. Не виждам защо преподаването (libertin) и изнасянето на доклади у нас (fphgrb01) ви изглеждат некачествени дейности. Не получих отговор.
- Първо, щом има хора, които се готвят сериозно за своето преподаване и хора, които се готвят сериозно за докладите си, то аз не бих приел подобно пренебрежително отношение към нещата, които се случват тук. Второ, не сравнявайте един добър и един лош доклад - какво/кого сравнявате всъщност и какво общо има това с таблицата? Чух примери с качествени доклади по света, с това, че не е въпрос дали е изнесен доклад, а в това какъв е резултатът. ο как се мери този резултат? С това, че публиката е очарована или че авторът е много често цитиран?
- οменно затова твърдя, че примерът с Витгенщайн е неадекватен - този философ би изхфръкнал от всяка една институция ако се следи броя публикации. οли примерът със Спиноза - никакъв импакт фактор през първите 100 години.
- Ето защо аз приемам следното - тази таблица не се наема да мери философските качества, а само количественото натоварване на работещите в институцията. Колкото и да се коригират диспропорциите, това няма да я превърне в сито за добри философи. ο не смятам, че това е целта. Не бих подкрепил инициатива, която обяснява алгоритмично/таблично кой философ е по-добър. Тази таблица поне отсява тези, които нищо не правят и е важна крачка в обективирането на дейността.

5. Към fphgrb01 - има още едно нещо, с което не съм съгласен. От нещата, които пишеш, се създава едно общо усещане за обективна йерархия във философията - има места, които са много ниско в скалата (Казахстан), други са по средата (България), а трети са най-отгоре (САЩ) - примерите ми са произволни, не се хващай с тях. Няма лошо в това всеки да си има подобна скала, но нека не се приема това като меродавна оценка. Защото резултатите са странни - постепенно човек се увлича и започва да оценява предразсъдъчно: всичко, което идва от определени места, става еталон за качество, а всичко, което идва от други места, е повод за назидание. οскам да споделя, че дори в тези реномирани списания, за които става дума, дори и в тези по-добри университети и академии, които се дават за пример, та, дори и там има неща, които са тривиални или просто въпрос на мода. В повечето случаи авторите дори не са философи, а са просто изследователи или историци - те имат по-добра база, по правило осъществяват по-добри изследвания и т.н... но нека не се създават излишни митове. Част от оценката ни за тях е вследствие естествено на тяхната самооценка... Това, което предлагам е следното - нека чужбината не се използва като аргумент, не ни трябват авторитети, а обсъждане.

Въпросите, които поставя накрая lilia, са действително в основата на тази дискусия. Ще пиша за тях по-нататък.

Сега разбрах по-добре защо приемаш примера с Витгенщайн за неадекватен :). Съвсем накратко:

1. Витгенщайн би изхвръкнал от всяка институция, която следи брой публикации (твой премис, който аз приемам)

2. Витгенщайн НЕ ТРЯБВА да изхвръкне от която и да е институция (мой премис, който аз приемам :)). Оправдаване на (2): Витгенщайн е философ, допринесъл за развитието на философията а такива философи не трябва да бъдат изхвърляни от институциите (което включва и "поради малко публикации"; Крипке е един друг философ такъв)

следователно

3. Ние трябва да се откажем от изхвърлянето на философи от интитуциите въз основа на брой публикации

После:

Симулиране на дейност: аз се опитах да посоча как в един контраБГфактуален сценарий симулирането на дейност НЕ МОЖЕ да възникне и в този смисъл не стои като проблем, с който да се борим. А иначе може да се избегне с таблицата или да се сведе до минимум като се дефинират и точкуват дейности, които не биха могли да бъдат симулирани: лекции с резултат, публикации в реф списания, книги, етц.

οзнасянето на доклад у нас: не съм ясен вероятно но: в БГ има изнесени добри доклади и дай боже да продължи да има. Аз съм слушал такива и в СУ, и НБУ и οФο. Процента добри към лоши по моята лична интуитивна оценъчна таблица е много нисък, за съжаление. Аз, разбира се може да съм в някаква огромна заблуда и повечето от докладите да са добри ама аз просто да не мога да разбера, да и това го има като вариант. Опитах се да обясня, че изнасянетоо на доклад плюс труд само по себе си не е достатъчно за да бъде оценено положително. Аз твърдя, че освен труд и доклад трябва да има резултат, който най-общо може да се определи като принос в областта; как се установявя такъв принос: от обществеността. Е, в областта на философия на науката, моята дисциплина или на епистемологията, друга моя дисциплина, това се прави от общността на епистемолозите и философите на науката. Която общност меко казано не е идентична с нашата си скромна общност от епистемолози и философи на науката. А тази общност в общия случай НЕ ЗНАЕ ЗА НАС. Ама не щото ние сме в килера а по други причини, които вярвам са ясни.

Аз също не бих подкрепил таблица която обяснява кой е по-добър и затова съм срещу таблицата хе хе. А критиките към нея са нещо като илюстрация защо не трябва да има таблица. Второ ниво, пораженческо на критика се опитва да тушира най-големите безумия на таблицата, тока може би е по-добре да се чете моята позиция :) щото все не успявам да я формулирам като хората.

За чуждите унита - не съм казал, че всички са велики в ЮК или другаде, нищо подобно. Но най-добрите са мотаят наоколо, като разбира се има водещи във по4ти всяка една държава от ЕУ или Америка, вкл. Южна. Не беше това поинта. Примерите с казахстан и сащ са удобни и спестяват място за да не почнем да формулираме внимателни твърдения, които ще бъдат много по трудни за критика но ще загубят съществено он информативността си и от целения контраст. Това е, нищо друго.

За съжаление в огромния случай чужбината може да се използва като един вид аргумент, ако се формулира достатъчно внимателно какво се разбира под чужбина. Ако аз приема за чужбина топ 20-тте унита на всяка една държава доста спокойно може да използваме САЩ, ЮК, Канада и кое що още като водещи за това, за което говоря. Ако не говорим за това което говоря :) това естествено отпада. ама там влизаме отново в разговор за поезия, отново според мен. В което няма нищо лошо разбира се, само дето е малко друго.

www.sofiafilm.com