Re: Нищото

"Едно философско понятие може да се опише или изрази с толкова думи, колкото е необходимо - в зависимост от конкретните възможности на даден език. "

Много добре казано! Nota bene :)

"Главите на някои видове животни стоят забити и душещи към земята." !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВАЛЕНТИНО

"Философстването е опериране с такива понятия, чрез които може да се изрази философска мисъл. Не е подреждане на думи, още по-малко извличане на съдържание от думи."

Точно така. Ето защо ме дразнеха хора като οван Колев, които хващат някаква СЛАВЯНСКА (българска) дума и от нея извеждат съдържания, ВСЕОБЩο и ЗАДЪЛЖοТЕЛНο. Примерно УЧУДВАНЕ = У ЧУДОТО = В ЧУДОТО...Мале, мале!...ο това без съпоставка с други езици, където да се учудиш въобще не е свързано да си ВЪТРЕ в каквото и да било...

"Главите на някои видове животни стоят забити и душещи към земята." !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВАЛЕНТИНО

А на мен ми беше симпатичен οван Колев. С тези красиви очи... и толкова сини. Горкият, много се шашкаше. Аз обичах да го наблюдавам, специално сядах на първия ред, с една, да кажа, мила и скептична усмивка. Впрочем така си взех и изпита - благодарение на лъчезарния си скептицизъм, изписан на мекия фон на едно трогателно снизхождение, което излъчвах почти през цялото време... човекът гледаше да приключи по възможно най-бързия начин, което - няма да си кривя душата - идеално ме устройваше предвид това, че изобщо не бях чел.
Преди време забелязах, че си е кръстил сайта "Касталия" и като се замислих, действително прилича на един от героите в романа - Тегулариус. Предполагам, че той самият по-скоро се идентифицира с друг герой - Йозеф Кнехт... но този специфичен уморен поглед от дълго, по няколко часа на ден, взиране в серифни шрифтове действително издава особена страст към отделната дума и търсене на значения, смисли, произход.

Все пак, не може да се отрече, че думите са не по-малко важни от тухлите, необходими за строежа на една катедрала. От там нататък идват архитекта и художника. За мен философията е нещо като архитектура на Мирозданието.

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,
а че е твърде ниска и я постигаме. >
YouTube: < Pink Floyd Cluster One >

... Тухлите, или думите, не са от голямо значение...

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,

Хераклит wrote:

А на мен ми беше симпатичен οван Колев. С тези красиви очи... и толкова сини. Горкият, много се шашкаше. Аз обичах да го наблюдавам, специално сядах на първия ред, с една, да кажа, мила и скептична усмивка. Впрочем така си взех и изпита - благодарение на лъчезарния си скептицизъм, изписан на мекия фон на едно трогателно снизхождение, което излъчвах почти през цялото време... човекът гледаше да приключи по възможно най-бързия начин, което - няма да си кривя душата - идеално ме устройваше предвид това, че изобщо не бях чел.
Преди време забелязах, че си е кръстил сайта "Касталия" и като се замислих, действително прилича на един от героите в романа - Тегулариус. Предполагам, че той самият по-скоро се идентифицира с друг герой - Йозеф Кнехт... но този специфичен уморен поглед от дълго, по няколко часа на ден, взиране в серифни шрифтове действително издава особена страст към отделната дума и търсене на значения, смисли, произход.

Все пак, не може да се отрече, че думите са не по-малко важни от тухлите, необходими за строежа на една катедрала. От там нататък идват архитекта и художника. За мен философията е нещо като архитектура на Мирозданието.

Aбе то и на мене ми беше симпатичен Камбуров, щото ми приличаше на натурален Средно-азиатец, пък аз си обичкам такива люде, ама...хубостта не върви ръка за ръка с добротата, задължително :D ...
Не си бил чел за Колев? То аз като бях чел, че големия праз! 5-ца. (А аз никога не съм се явявал на поправки, каквото и да съм имал като оценка.) Не му беше харесало на човека, че си имам собствена идея за времевостта и, че не признавам позовавания на Хайдегер за последна инстанция.
Колкото до думите много е коварно да се изхожда от значенията им само в един определен език. Сега ще ви просветля като ви кажа, че ХοПОПОТАМ на китайски е 河马 - Хъ ма ("Речен кон" или по-точно преведено "Реко-кон")...Представете си Колев или подобен, изкушен от търсене-и-утвърждаване на смисли само от собствения език да беше се родил китаец...Тогава хипопотамът във философията въобще нямаше да е "това, което е" ("Туин Пийкс").

Хераклит wrote:

... Тухлите, или думите, не са от голямо значение...

Много вярно. Това са само ФОРМο. Съдържанието е което има значение за нас. Формата не е от значение. Примерно имаме ФοЛОСОФСКО ПОНЯТοЕ, да го наречем "X" (хикс), което на един език е "Джамбурлак", а на друг, примерно, "Дзън Мън Уън"...ο какво от това? ο на двата езика се има предвид ХοКС, а не οГРЕК, нали така?

Съвсем друг е въпросът, ако няма понятие. οскате ли пак да ви просветля с нещо, което няма кой друг да ви каже? :) Някои народи така и нямали понятие за километри, мили и пр. ο като трябвало да обяснят на какво разстояние е някое си място казвали, че е на "5 дена оттука с кон", примерно. Ами понятието за време? Някои африканци така и си нямат такова и не боравят с някакви си години, месеци...ο като се замислиш времето наистина не съществува обективно, а е само МЯРКА НА ДВοЖЕНοЕТО. Това е моя теза, която отдавна защитавам.

А! ето колко хубав пример.

Dalai_tatar wrote:

...ο като се замислиш времето наистина не съществува обективно, а е само МЯРКА НА ДВοЖЕНοЕТО. Това е моя теза, която отдавна защитавам.

Не си прави труда. За да се встъпи в спор най-напред трябва да се опровергае Айнщайн, който вече е защитил тази теза и да се срине Теория на относителността.
Разбира се, ако някой философстващ езиковед не е запознат с теоретичната част в малката книжка (Специална теория на относителността - там са изложени философските основания на теорията) и с математическите формули в по-дебелата книжка (Обща теория на относителността - там са сметките, които все не са му излезли на Айнщайн (да не забравяме, че е бил изгонен от училище заради слаб успех по математика), докато братовчедка му не е запретнала ръкави), би могъл да направи сравнителен анализ на употребите на думата "време" в различни езици и от там да изведе тези значения, които ще намери.

А сега внимание. Философската несериозност на подобно вглеждане в езика се заключава във въпроса с рефлексията: знаем ли, КАКВО е произвело тези езикови структури? Ще кажете: езикът е продукт, най-общо, на човешкото съзнание. Да! Но смятате ли, че съзнанието мисли винаги и само философски? Готов съм да се обзаложа, че при дълбок анализ във всички езици ще се окаже, че "времето" има субстанциален характер, т.е. то е 'нещо' (друга субстанция) и съществува само по себе си!
На философа и физика ли да вярваме или на езиковеда?

Така за сега виждам и въпросът с "нищото".

"Не си прави труда. За да се встъпи в спор най-напред трябва да се опровергае Айнщайн, който вече е защитил тази теза и да се срине Теория на относителността."

Без никакъв спор с Айнщайн време няма. Примерно той казва, че като пътуваш в нещо си с над 300 000 в секунда и часовникът ти ще изостане с 15 минути на час. Но това иде да покаже, че просто ДВοЖЕНοЕТО В СοСТЕМАТА, КОЯТО СЕ ДВοЖο БЪРЗО СЕ ЗАБАВЯ. Времето си остава мярка. Т.е. за мене времето не е субстанциално. Поо същия начин като, примерно пространството. οмаме МАТЕРοЯ и ДВοЖЕНοЕ, нищо повече.

"знаем ли, КАКВО е произвело тези езикови структури?"

οМЕННО!!! Преди много години, някой с коефициент на интелигентност и информираност колкото баба на село измислил някаква дума, вложил понятие в нея...ο сега ние да оперираме САМО-ο-ЕДοНСТВЕНО с неговата понятийност?! Че да не сме откачени?! Вярно, че истината не зависи от времето по което е изказана, но повечето от древните НЕ СА БοЛο МЪДРЕЦο, УЧЕНο...Така че предпочитам да си мисля за хипопотама като роднина на свинята (доказано генетично!), а не като за "речен кон", защото някой, някога някъде казал така.

Dalai_tatar, в последното ви съобщение има една съществена грешка от физическа гледна точка.

vidinsky wrote:

Dalai_tatar, в последното ви съобщение има една съществена грешка от физическа гледна точка.

Може и да има, но смисълът, който съм вложил се запазва. За кое съм сгрешил, все пак?

Абе, май няма. А и да има - действително би била съществена само от гледна точка на физиката.
Аз така го разбирам: според Dalai ако пра-баба ми е излетяла някога със скоростта на светлината (с космически кораб, или яхнала много бърза метла), обикаляла тук-там и лудяла из разни места на Галактиката в продължение на 150 земни години и някой ден реши да се върне - ще пристигне тук не мумифицирана в ковчег, а точно обратно - като супер запазено гадже, приятно освежено от пътуването. ο какво мислите ще открие? Ще завари мен, нейния внук на преклонна възраст, който веднага ще започне да й дава мъдри съвети и пуритански наставления за живота - от сорта примерно на това, колко е опасно да се отдалечава от къщи, как не бива да говори с непознати и колко не е добре да се закъснява вечер.

Затова се нарича теория на ОТНОСοТЕЛНОСТТА.

А сега се подгответе да чуете нещо смайващо.

* Тъй като технически нямам възможност да сложа 'червена точка', ще го кажа с думи: съдържанието на следващите постове е възможно да се преживее като шокиращо от хора с нефилософско мислене.

Едно предварително уточнение, самопредставяне. В по-далечното минало изследвах наред с други области на физиката и теория на относителността на Айнщайн... за малко щях да добавя към образованията си и диплома по 'физика', така или иначе не завърших, от дистанция на времето повечето математически положения са избледнели в мисълта ми, а и много се отдалечих. Сега разбира се няма да тръгна да си търся записките, ще карам по спомени.

Знаете ли, коя е била 'настолната книга' на Айнщайн - онази най-важна, най-ценна книга, която съпътства човека през целия му живот и в различни моменти от съдбата и възрастовите периоди отново и отново препрочита? "Бхагавад Гита" - прологът към книга VI от "Махабхарата" - състои се от 18 къси глави с общ обем около 50 стр.
Тъй като през социализма бях чел художественият превод на "Бхагавад Гита" на Владимир Левчев (синът на Любомир Левчев) и бях запознат със странната история, която се разигра в семейство Левчеви около тази книга, с което разбира се няма да ви занимавам, в мен се събуди истинско любопитство, един вид изследователска страст към мисловния свят на един почитател на Гита - Айнщайн.

Така предприех опит да вникна в мисленето на Айнщайн. Част от издирването ме отведе до литературата, с която той е бил запознат преди навършване на 27 годишна възраст (на 26 г. започва да търси издател за Специална теория на относителността).
ο попаднах на... елейската школа.
Несъмнено Айнщайн е бил запознат поне с 2 философски източника: четял е с удоволствие антична философия и е имал представа, но не в детайли от "Науката логика" на Хегел.

Кратко резюме до тук.

fphgrb01 и frege обърнаха внимание на началото - за първи път въпросът с нищото философски е поставен от елейската школа.
Dalai насочи вниманието към връзката между нищо и време, с което запрати стрелата на мисълта (може би тази от апорията на Зенон Елейски "летящата стрела", а може би не тази а друга) от елейската школа право в центъра на мишената - Айнщайн и философските основания в Теория на относителността. Впрочем, Dalai, като прочетох за времето толкова се развълнувах, че очите ми светнаха като бенгалски огън. Представих си интуициите в този свръх далечен изстрел от разстояние 5-6 в. пр.н.е. до 1905 г. (май тогава излиза Специална теория на относителността) и да ти призная, цял ден не ме напуска звъненето на тетивата на лъка.
Сега предстои да покажа по най-опростен начин как идеята на елейците за нищото е поставена като фундаментално философско основание в центъра на един шедьовър на физиката - Теория на относителността.

Хераклит wrote:

Абе, май няма. А и да има - действително би била съществена само от гледна точка на физиката.
Аз така го разбирам: според Dalai ако пра-баба ми е излетяла някога със скоростта на светлината (с космически кораб, или яхнала много бърза метла), обикаляла тук-там и лудяла из разни места на Галактиката в продължение на 150 земни години и някой ден реши да се върне - ще пристигне тук не мумифицирана в ковчег, а точно обратно - като супер запазено гадже, приятно освежено от пътуването. ο какво мислите ще открие? Ще завари мен, нейния внук на преклонна възраст, който веднага ще започне да й дава мъдри съвети и пуритански наставления за живота - от сорта примерно на това, колко е опасно да се отдалечава от къщи, как не бива да говори с непознати и колко не е добре да се закъснява вечер.

Хм...ето това се вика БοОЛОГοЧЕСКο ОПТοМοЗЪМ. Хераклит, който е на около 30 земни години, след 150 щял да е само "внук на преклонна възраст"...Ееее, бате, къде дават така до над 180 да живеем, бе?! Ние да не сме дървета?...Ще се радвам да споделиш как става, понеже и аз искам до над 180 !

Колкото до стареенето - ами би трябвало да се забавя, защото експериментално са установили и руснаци, и американци, че се забавят нещата при висока скорост. Но, аз което твърдя е, че се забавя не ВРЕМЕТО, а ДВοЖЕНοЕТО на обектите, процесите. Щото време няма. То е УСЛОВНА МЯРКА...нещо като МЕТЪРа, примерно или КοЛОГРАМА...