Re: Идеята за природно

Честно! За себе си не открих нищо, освен един осакатен и ампутиран Хегел.
Което ме наведе на горните мисли, но за това няма заслуга Vesselin.

* Vesselin, надявам се че не се засягаш. Аз съм нещо като дефект на образователната система, както казах наскоро и в друга тема, сянка, която нашето образование хвърля.

- - - -

Към Heraklit. Добре казано... много добре казано. Бих добавил, доколкото познавам Хегел, а ни най-малко нямам такава претенция, че < теологическия контекст > би могъл сериозно да подведе Vesselin (по всичко личи, че той е твърде неопитен).
За Хегел Бог не изглежда като беловлас старец, Той е система на диалектическите категории и когато Хегел започва своето изложение на Науката логика действително е вярвал, че пише Автобиографията на Бог. Няма как в тази Автобиография да липсва такова важно събитие като "природата". Аз имам чувство, че докато си е съчинявал курса Vesselin е карал на спомени именно от Науката логика. Много близко до неговия маниер ми звучи историята с битието: чисто битие - битие в себе си - налично битие - инобитие - битие за друго - битие за себе си. Това е извънредно сложен модел (не непременно в този ред), ако бъде мислен системно, и ми се струва, че от бързане и други ангажименти Vesselin е хванал на посоки няколко комбинации, които са му попаднали под ръка и ги е облякал с толкова овъртяни думи, че много да не бие на очи съшитата с бели конци фрагментарност.

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,
а че е твърде ниска и я постигаме. >
YouTube: < Pink Floyd Cluster One >

Много ме радва {инспирира} казаното от веселин. Аз съм от лошите в този форум, но си признавам, че не мога да се заяждам с човека. Защото той все пак казва нещо.
Хераклит, явно нищо не е разбрал или не е в състояние да разбере, или просто си се бъзика из форума, подготвяйки се за фантазните си двумесечни съвъкупления с куче високо в планината.
Herraclit пък говори за неща, много от които нямат никаква връзка с темата.
Че е казал странни неща veselin, казал е. Аз съм слушал този курс навремето (деляха си семестрите с Рачева) и трябва да ви кажа, че в него наи-примерно си четяхме Аристотел, Платон, Кант, Агрипа фон Нетесхайм, Хегел, Тома, Максим Изповедник, Боеций, Хопкинс, Хюм, Мюм, Лок, Мок и други глупости. Най-много ме изкефи темата за магьосничеството и магията. Научихме се да правим магии. Магията и природата.Кеф.

Да, бе, супер. А във втората част на курса са предвидени организирани посещения в зоопарка, разглеждане на алхимична лаборатория и среща-разговор с дервиш.

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,

Абе бива...Аз да не казвам на кой пък друг курс един иначе уважаван от мене преподавател си запълваше времето като с помощта на колежката си питаше ВСЕКИ ЕДИН ПО ОТДЕЛНО :

-Разкажи как си, как се чувстваш и как ти мина седмицата?

Така като се изредят 20 човека в групата и о-паааа, 30% от времето литнало...:P

На тоя фон тема като "МАГИЯ И ПРИРОДА" звучи съвсем философски и смислено. Предпочитам да науча нещо за магиите, отколкото да слушам колежки и колеги как се чувствали в момента (мигар има голямо познавателно значение дали някой в момента му е тъжно, го е страх или му се ходи до тоалетната!) и как миналата седмица някой си получил бъбречна криза, та го водили в болницата!...

"Главите на някои видове животни стоят забити и душещи към земята." !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВАЛЕНТИНО

Благодаря отново, Веселин! Сега вече мисля, че разбирам в какъв смисъл говориш за "субектна природа":

разумното прави своята себесност, от която вече е възможно да се получи другостта на тази себесност. И в този предимно смисъл и природното се мисли като субектно, като разбира се то не е самото субектно (духовно, разумно), а негово друго

Тоест казано малко по-иначе: "Природното" се мисли като субектно, доколкото се мисли като "получаващо" се като другост (дали обаче само и еднозначно, както е при Хегел, като инобитие?) на разумното,  в  само-създаването и само-запазването на последното като субект?" А битието на субекта тук е субстантив от "мислене" - "мислещото"? Тоест "мисленето", и като "мислене", е това, което и в което разумното прави своята себестност?
Опасността, която виждам в твоето разбиране за "природа", ако съм на прав път, е същата, която виждам и при Хегел: така или иначе природата е инобитие, е другост, е външност, е "отчуждение" на мислещото (духа, разумното и т.н.).  Тоест тя е нещо, което се използва, за да, има смисъл само в отношение на, поради нуждите за...и т.н. и т.под.
По-нататък, като как само в мисленето и като как само като субект, "себесността" може да бъде автентична или пък да не бъде такава? Защото не е ли правилно ако се каже, че всеки разумен субект, в един или друг конкретен начин или случай на субектиране, именно като такъв (като субект), именно по своята субектност, е равен на всеки друг, осъществяващ "субектиране". Можем ли само през "онтологични"  характеристики на "субектното", именно като субект, да "получим" своя автентична "себестност" (казано на твой език)? Или, за да получим такава, не е достатъчно просто да покажем, че сме "Субекти"?  Засега, толкова от мен. Имам и други въпроси, но да не прекалявам  :)

п.п Трябва да кажа, че съм изключително доволен от постовете на Веселин и Heraklit, както и от другия Хераклит, от демострацията на ясно мислене и философска грамотност. С много от казаните неща съм съгласен!
За мен представлява философски интерес и интелектуално удоволствие да ви чета, момчета :) Продължавайте все така!

Най-голямата заплаха за бъдещето на философията не е тоталното институционално разпространение на аналитичната про-научна "традиция". Истинската заплаха се състои в постоянно извършващия се акт на безотговорен философски компромис по приемане и признаване на тази "традиция" като "философска"!

" "Природното" се мисли като субектно, доколкото се мисли като "получаващо" се като другост (дали обаче само и еднозначно, както е при Хегел, като инобитие?) на разумното,  в  само-създаването и само-запазването на последното като субект?""

Такъв един подход на мислене много наподобява Герджиков (с който ти имаше спорове, макар и да му признаваше правото и ценността на отстояващ някаква си собствена система). Т.е. при едно последователно провеждане на такова мислене излиза, че природното е РЕЛАЦИОННО СВОЙСТВО и/или КОНСТРУКТ на самия човек. Такова едно антропогенно, антропоцентрично мислене е логически предтеча на субективен идеализъм, плътно до солипсизъм. Показва не само стереотипно мислене, но и неспособност/нежелание да се надскочи Егото на човечеството (в случая на човека-философ) и да се мислят нещата по-обективистки, "по-скромно" (в смисъл, че Човекът не е единствения /възможен/"Венец на природата") и пр. По времето на Тиранозавър Рекс, ще се окаже, че не е имало природа, не е имало природности, нищо...Няма разум = няма природа. Ами че това си е почти Бъркли!...Утре някой ще каже, че като няма човек, няма и Битие. Освен това - разумното го тълкуваш и разбираш едностранчиво, не в неговата пълнота. Какво имам предвид? САМОСЪЗДАВАНЕ и САМОЗАПАЗВАНЕ. Вярно, има диалкетика в това и без разбирането на САМОСЪЗДАВАНЕТО и САМОЗАПАЗВАНЕТО (САМОДВИЖЕНИЕТО, най-вече) ще изпаднем в креационизми, ОБАЧЕ (! :| ), разумното се и СЪЗДАВА (исторически, във филогенетичен план, както и в онтогенетичен, индивидуален) ОТ ПРИРОДАТА (Според съвременните представи за еволюция, ако в определен момент не е имало по-различна доза радиация, ДНК-то не е щяло да се промени, ТАКА ЧЕ да се получат хора.), КАКТО И ОТ ОБЩЕСТВОТО, което КУЛТИВИРА И ЗАПАЗВА отделностите (индивидуалните субекти) на това разумно. Ако си спомняш Георги Димитров (социолога) ни учеше, че обществото не е монолит, а си е сбор от индивиди и беше прав човекът.

"А битието на субекта тук е субстантив от "мислене" - "мислещото"? Тоест "мисленето", и като "мислене", е това, което и в което разумното прави своята себестност?"

Аз пък предлагам всяко нещо да си има себестност. А разликата да е в това дали се осъзнава тя или не. Т.е. в САМОСЪЗНАНИЕТО. Липсата на самосъзнание не води автоматично до несъществуване на себестност. На много равнища всяко нещо съществува като СЕБЕ СИ, а не като ДРУГО.

"Опасността, която виждам в твоето разбиране за "природа", ако съм на прав път, е същата, която виждам и при Хегел: така или иначе природата е инобитие, е другост, е външност, е "отчуждение" на мислещото (духа, разумното и т.н.)."

Тука отново и неотклонно се натъкваме на ЗАБЛУДА и то много коварна, капитална заблуда. Някакъв си СЛУЧАЕН продукт на природата, който на 99% е идентичен със шимпанзе, наречен Homo Sapiens, си САМОВНУШАВА (независимо дали е в лицето на Хегел или на някой овчар от Анадола), че видите ли той не бил природен, той е "голямата работа" и/или е Творение на Бога (Абсолютния дух, Макароненто чудовище и пр.), следователно (без значение, че е толкова "крехка тръстика", както е казал Паскал) всичко останало е в ОПОЗИЦИЯ, е дори НИСШЕ...А истината е съвсем другаде, отдавна прозряна от хора и ПРЕДИ ДАРВИН, че природата си е съвкупността от всичко, вкл. и мислещия човек (а някои негови представители, наистина не могат да мислят качествено) си е природа, също. Т.е. ПРИРОДАТА (примерно един КОН) е толкова "инобитие" за тебе, колкото е и всеки един друг ЧОВЕК или КРИСТАЛ. Иначе Хегел си има едно хубаво инсайтче, където казва, че в човека природата се самоосъзнава (цитирам по смисъл).Виж това е много вярно и точно. И отговаря на Лениновото разбиране за човешкия мозък като форма на материята, способна на най-висше отражение на нещата.

"По-нататък, като как само в мисленето и като как само като субект, "себесността" може да бъде автентична или пък да не бъде такава?"

Харесва ми позоваването на Андонов с "като как", аз бих добавил също Андоновото "и откъде-накъде?" Просто такова едно свръх-концентриране върху човешкото ми прилича на някакво Ренесонсово подхождане, което не отговаря на нивото на съвременните достижения на науката, и техниката. И носи много, ама много имплицитен религиозен оттенък.

"Защото не е ли правилно ако се каже, че всеки разумен субект, в един или друг конкретен начин или случай на субектиране, именно като такъв (като субект), именно по своята субектност, е равен на всеки друг, осъществяващ "субектиране"."

Абсолютно. Като даже продължим знака на равенството под формата на "равно или по-голямо" спрямо останалите животни, както и потенциалните извънземни форми на живот и/или разум. Предлагам винаги да си мислите, че, може би, не сме сами във Вселената и да полагате философстването си с оглед на това, че може би сега, а, ако не сега, то може би НЯКОЙ ДЕН:

-Извънземни същества ще четат мненията ви.
-Еволюирали земни животни ще четат мненията ви. (Казват, че с този темп на развитие висшите маймуни след време ще могат да имат нашия интелект. Отделно, който вярва в предсказания - Нострадамус, Ванга и пр. са видели, че някой ден "животните проговарят".)
Така или иначе, даже и да няма извънземни, нито да има реална възможност животните да поумнеят е хубаво човек да си дава сметка, че не е нищо толкова особено и философстването му да се придържа именно в рамките на "ние сме ЧАСТ ОТ природата".

"Можем ли само през "онтологични"  характеристики на "субектното", именно като субект, да "получим" своя автентична "себестност""

Може донякъде. Знаем, че всяка наука може да показва различни страни/нива на реалността. Субектното подлежи както на онтологичен, така и на физически, биохимически и пр. анализ. ОТДЕЛНО ИСКАМ ДА НАПРАВЯ ЗАБЕЛЕЖКА, че някои ден, ПРИНЦИПНО-И-ВЪЗМОЖНО, ще има и нови науки, които също ще разкрият неподозирани в момента страни на субектното. В този смисъл - пак се връщаме на Ленин - абсолютната истина си се достига постепенно и на различни етапи в проникването в същността от първи порядък, към същността от втори порядък и така нататък.

"Главите на някои видове животни стоят забити и душещи към земята." !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВАЛЕНТИНО

Привет, Dalai!
С начина, по който си изтълкувал казаното от мен, ме хвърляш в дълбок размисъл и направо ще ме накараш да се отрека от него или да стигна до убеждението, че изобщо не мога да се изразявам ясно :lol:
Поздрави!

Най-голямата заплаха за бъдещето на философията не е тоталното институционално разпространение на аналитичната про-научна "традиция". Истинската заплаха се състои в постоянно извършващия се акт на безотговорен философски компромис по приемане и признаване на тази "традиция" като "философска"!

Аз разбирам, че си опитвал да изясниш казаното от по-горните и критикувам тяхното разбиране за природното, като същевременно пиша и някои отношения към твоята позиция. Колкото до това дали ти си се изразил неясно или аз не съм разбрал - не знам. Знаеш, сигурно, ориенталската приказка : "Аз ли криво ти се молих, ти ли криво ме разбра?"...Причината за неразбирането ни (не само между мене и тебе, а между почти всеки двама души) е, че хората си правят различни асоциации (според умствения багаж, миналия опит и сегашното състояние - т.е. АПЕРЦЕПЦИЯТА по Кант). Знаеш, няма начин, Гадамер колко е дълбоко промислил РАЗБИРАНЕТО и понякога достига до не много радостни изводи., от друга страна, както казва Жижек "Не е толкова важно да се разбираме, а е по-важно да можем да съ-съществуваме заедно." :) Да речем, че аз заемам някаква междинна позиция по въпроса.
Иначе, не се и съмнявай, всичко което към теб казвам го правя с много уважение, обич и даже някакво чувство на преданост. Преди се питах дали "Духовно богатство" е неправилен термин/симулакрум/алегория/символичност...Но всеки път като чета твой пост се усещам по-богат, което и ме кара да не се съмнявам в неща като "Духовно богатство" или "Духовен капитал".
:):):)

Dalai, със забележката за причините за неразбиране си напълно прав.  С Веселин и Жоро Ангелов сме говорили по въпроси на обсъжданата тук тема и предполагаме известен на нас контекст, без навлизане в който, изказванията ни могат да се подложат на най-различни интерпретации. За това са нужни пояснения, а аз лично, поради своята едностранчивост, не винаги успявам да се справя със задачата  да създавам подходящ контекст на казваното от мен за възприемане  от  хора с по-обширни и други, а не само тясно философски и то в определена традиция, интереси. И в това вината си е моя :)

arture, ти направо ме трогна!

Намекваш за реплика, забутана някъде из тема "Точките в ИФИ", казана от мен преди много време и при това не на място. Това означава, че все пак на тази планетата има и друго живо същество, което е чело писанията ми и дори е проявило внимание към тях!!! Чувствам се... развълнуван!
Ще отговоря на жеста на внимание с един собствен размисъл от прочита на твои думи.

Казваш: < Хераклит (...), подготвяйки се за фантазните си двумесечни съвокупления с куче високо в планината >
Така е. Аз съм екстремна личност и освен някои аскези - като например да живея под открито небе на брега на ледниково езеро - практикувам куп други дивотии...

< Съвокупление с куче > мислено ме връща назад в древна Атина, пред един от хълмовете край града - 'кучешкият хълм'. Там хората са хвърляли отпадъци, мястото е било занемарено и доста мрачно, скитали са бездомни кучета и бродели... философи. [Останалите хълмове край града са били заети.] 'Кучешкият хълм' е предпочитано средище на т.нар. 'кучешка школа', към която принадлежи например Диоген. На старогръцки (не мога да го изпиша) е 'кинически хълм', от там е и прозвището на школата - 'киническа школа' (както например 'кинология' е наука за кучетата). С течение на времето първата буква 'к' се трансформира в 'ц' и се получава - 'цинизъм'.
В оригинал 'цинизъмът' представлява философско направление, което има свой собствен метод, но няма предмет. Това е методът на циническата редукция - техника за 'извличане' на същност от мисловните построения. За целта мисловното построение се разтоварва от всички наративни разклонение и езикови форми, които обличат или завоалират същността и същността се изявява непосредствено, в максималната степен на простота и яснота. Разбира се в тази редукция няма как съдържанието да не обеднее, но по-голямата опасност все пак се крие в изопачаването или преиначаването на автентичното съдържание.
Ето защо коректното прилагане на метода на 'циническата редукция' изисква значителна обща култура, задълбочена ерудиция, много прецизно, хирургически точно мислене. В рисковаността на това начинание друго важно условие - именно поради голямата точност на изпълнението - е изискването за морална чистота и нравствена извисеност на философстващият.

Ето един от най-блестящите примери за 'циническа редукция'. Когато Александър Македонски завладява Атина и закрива философските школи - можем да си представим, колко са могли да изговорят философите за превъзходството на Атинската култура над този 'варварски' свят, от който идва Александър. Той е бил наясно с това. Отива лично при Диоген - киник (циник), кротко почиващ в своята бъчва и му прави невероятно предложение: да си поиска нещо. Желанието на Диоген е следното: "Отмести се, че ми закриваш слънцето." Това е изумителен цинизъм в най-чист оригинал от времето на киническата (циническата) школа: в тази кратка реплика е поместена същността на всичко, което би могло да се чуе и от дългите тиради на другите философи. Перифразата звучи така: Не се прави на толкова велик, има по-велико нещо от теб - слънцето, по същия начин както и нашата култура я е имало преди, ще я има и след като си тръгнеш...

...Така че, драги arture, ако привиждаш някаква алюзия между онези древни хора, за които говоря от 'киническия хълм' край Атина и моя скромна милост  - това силно ме ласкае, но все пак ми се струва, че не съм на тяхното мисловно равнище: моето е друго, без значение дали по-високо, по-ниско или някъде встрани. Но по отношение на тях със сигурност бих искал да достигна същото морално равнище.

Това виждам като централен проблем и в курса на  Vesselin - някакви положения, които стават проблематични след прилагане на 'циническа редукция'. Казвам го защото има много други концепции за "философия на не-знам-си-още-какво" при които 'циническата редукция' не изявява никакъв проблем.

Първо към Хераклит-Кирилица, след това и към Дядо Ники (все си казвам, че "Дядо" е относително: за някои "дядо", за други - "батко", за трети "чичо"...)

Хераклит-Кирилица (Да не се бърка с Хераклит-Латиница), харесва ми модела ти на представяне на нещата, заявен от самия тебе - "Тука четат и хора, които тепърва навлизат във философията, затова и аз пиша неща, които на професионалистите може да се сторят отегчителни." Определено си беше удоволствие ОТНОВО да прочета за Киническата школа (дори тепърва научих, че там освен кучета е имало и боклуци, нещо като бунище, значи е било), но ще добавя нещо, което може и професионалистите тука да не знаят: Според Лудвиг Соучек Диоген не е живял в бъчва (според повечето мнения ДЕЛВА). Имал е малка къща, която просто носела подигравателното "бъчвата"/"делвата". Не се наемам да твърдя дали Соучек е прав, но споделям и ДРУГАТА ГЛЕДНА ТОЧКА, за да се обогатяваме.

Ники, спомняш ли си на моя семинар, когато имаше и физици как един доцент по физика не се съгласи с прилагането на философска спекулация, просто защото я сбърка с икономическата спекулация? :) Наистина извън някаква договореност, конвенционалност по използваните понятия направо може да излезне, че говорим на различни езици. Правя редукционен пример не с философско понятие на български, а с дума. За руснак "дума" значи "мисъл", за китаец - "Самотен кон", т.е. който както са го учили. ЦЕЛТА НА ВСЯКА ЕДНА НАУКА, особено пък на други форми на културата като ФИЛОСОФИЯ и РЕЛИГИЯ задължително трябва да бъде достигане на прецизност, яснота и непротиворечивост на понятията. Иначе, пак редукционистки пример - ти може да говориш за "книга", а у събеседника ти да възниква представата за хартия, като по този начин диалог ще се състои, дори и успешен диалог може да се състои, но няма да е автентичен, а само имитация на такъв. Сагатовский казва, че ако във философския диалог като употребяваме понятието "кон", примерно, у мене възниква представата за еднокопитен бозайник, пасящ на воля, а у тебе статуята пред Народното събрание на "Цар  Освободител", яздещ кон, това не е проблем, защото е ясно, че асоциираме и оперираме с качествено-еднакъв смисъл. Обаче, ако след казан/прочетен "кон" аз си мисля за ИЗВЕСТНИЯ ФИЛОСОФ И.С. Кон, а ти си мислиш за www.kon.org, то, както е казал Тодор Живков "Така до никъде няма да стигнем. Голяма грешка ще направим." :):) "Тясно-философски интереси в определена традиция" наподобява американско философстване. Още си спомням Дейвид Дърст, при който карахме "Модерна Политическа Философия", който обясняваше със задоволство колко напредничава е американската образователна система, при която хората се концентрират върху само 2-3 неща и накрая (аз добавям) не знаят колко страни има един триъгълник (Който не е гледал да гледа клипа в Youtube - "Americans are not stupid.", там средно-интелигентните хора смятат, че Фидел Кастро е певец, триъгълникът има една страна или николко, а пък Иран се намира в Австралия.)...Т.е., пак позовавайки се на Сагатовский, ще кажа, че така човек се ЗАКОПАВА само в собствената си яма и губи връзка с останалото полезно знание. Примерът му е, че някои физици не са запознати с последните математически открития, някои литературоведи не са запознати с различни философски течения, а това осакатява възможностите на една по-добра физика, философия и пр. И ето, да вземем предвид не само Енгелс, който без познанията си по други сфери на знанието едва ли е можело да напише "Анти-Дюринг" и "Диалектика на природата", но твоят настоящ любимец ХАЙДЕГЕР-
Хайдегер е немец. А немците, за разлика от американците, имат един доста по-различен подход на образование - вкл. на ФИЛОСОФСКО ТАКОВА. В този смисъл Хайдегер НЕ Е чел само 2-3 философа. Според енциклопедиите - над 10 философа е изследвал и се е повлиял от тях от Аристотел през Дънс Скот до Хусерл! ОТДЕЛНО Хайдегер е имал понятие и от : теология, изкуство, ТЕХНИКА! Същото може да се каже и за Хегел - изключителна за времето си, макар и не абсолютна, информираност по различни страни на света. Ето защо, няма как да очакваме, че EX NIHILO, от TABULA RASA, ще може да се направи ВИНАГИ-И-ЗАДЪЛЖИТЕЛНО качествена философия. Това е атавизъм, останал от миналото, когато не е имало обособени науки и хората са си философствали, най-често, достигайки до някакви НАИВНИ ФИЛОСОФИИ. Ако непредубедено изследваме РЕЗУЛТАТИТЕ на който и да е Древногръцки философ, примерно от Досократиците, няма как да не признаем, че днес едно 17 годишно "дете" с успех в училище над средния, но и под отличния, ще е доста по-способно да представи АДЕКВАТНА КАРТИНА НА ВЪПРОСИТЕ, КОИТО СА ЗАНИМАВАЛИ ДРЕВНИТЕ ФИЛОСОФИ и по-АДЕКВАТНИ резултати. Да речем преди са си представяли, че от очите излизат едни неща и от предметите други, та така ставало ЗРЕНИЕТО...Пълен наивитет!

+++

И сега, с оглед на казаното, се връщам към темата (и то съвсем първоначалното, което ме "бодна"), че "Атомите и Слънцето не са природа, но пък Слънчевата светлина е." Аз съм далече от мисълта, че науката ще приеме едно такова определение на ПРИРОДА/ПРИРОДНО. И, все пак, доколкото понякога имеменно философите за "законодателите" и "понятие-творците" на науките, се безспокоя, че в един "Възможен свят" ;) , ако такова определение се застъпи официално и, съответно, промие мозъка на учениците, то ще се върнем доста назад и логически ще стигнем до субективен идеализъм и солипсизъм.
  Не само онтологично, чисто физически е абсурдно да се мисли, че Слънцето не е природа, но ЕСТЕСТВЕНОТО МУ ПРОДЪЛЖЕНИЕ - СЛЪНЧЕВАТА ЕНЕРГИЯ, ЛЪЧИТЕ, ТОПЛИНАТА са природа, само и само, защото се индикират от Homo Sapiensa. Това е като фоклорното Шопско мислене, направо, че "няма жираф, защото досега не е присъствал в нагледа и опита".
Индикаторът - човек, животно, огледало (с уговорки), микроб и пр. не задава наличност. Наличността, както са казали класиците е "ВЪН И НЕЗАВИСИМО ОТ" нашето възприемане, съзнание и пр.
Съвсем последно ще си послужа с пример от "Философия за деца" в българска детска градина. Доколкото е безспорно, че и децата могат да философстват - ето нещо МНОГО МЪДРО от момиченце:

-Като си затвориш очите какво виждаш?
-Виждам (иска да каже "представям си" - бел. моя) делфини.
-А какви са на цвят?
-КАКВИТО СИ ПОИСКАМ!
-А като си отвориш очите можеш ли пак да си променяш както си поискаш цветовете на нещата.
-Не.
-Защо?
-Ами защото те са си там!!!

Т.е. даже дете, след определена възраст, може да разсъди кое е обективно и кое е субективно.

(Ако се не лъжа примерът, който възпроизведох е на доктор по онтология - Цена Желязкова).

Присъединявам се към казаното от Дядо Ники за интелектуалното удоволствие. Много от направените тук коментари, забележки или критики ме карат да изпитвам чувство на благодарност както към авторите им, така и към поддържащите Проектория. На много пъти в рамките на тази тема почувствах подкрепа.
Склонен съм да приема интерпретацията на Дядо Ники, доколкото тя ни отвежда в едно по-общо, в смисъл на родово,  говорене по темата и  ни дава възможност за форумно разбиране.
Категоричното разпознаване на природното като субективно (в смисъла на произхождащо от субекта) принадлежи на Кант и е направено в Критика на чистия разум, където се забелязва, че природата изобщо не е нещо само по себе си, а в крайна сметка се отнася до единството на съществуването на явления според принципа на каузалността, като противопоставен на свободата.
В последното (необходимост-свобода) при мисленето на природното Хегел остава верен на Кант, за разлика от един Шелинг например.
Все така, проблемите при Хегел, които отбелязва Дядо Ники, мисля, че вече бяха отразени от Heraklit и мен самия,макар и по различна линия.
Считам, че формалисткото мислене на себесността при Хегел (за корените на това, може да се спори много, но пряко произтчат от идеята за абсалютното, която пък от своя страна най-вероятно прозитича от религиозни съображения и мотиви) просто като самоотношение на духа, идеята, разума, субекта води до, както отбеляза и Heraklit макар и с други думи, резултати, които биха могли да обслужват една доктрина, но не и същинско изследване.
Ето защо, вече обърнах внимание на това, сме изправени пред конкретното мислене на себесността именно като такава, а не единствено и само като самоотнасящото се (не че не може да се мисли и само така).
Именно от позициите на Абсолюта, Хегел в крайна сметка не може да получи разликата между Природа и Съществуващо (такова за каквото ни го представя в „Учението за Битието” и „Учението за Същността” от „Науката логика”). О-плътняването на съществуващото, конкретното съществуващо добива своята плът само формално и външно. В този смисъл и науката за пространството се мисли като чиста механика (геометрия). Математиката е природна наука.
В тази връзка виждам и собствено приносът на Хайдегер през идеята за автентичност, доколкото това изисква не съборазяване с един логицизиран абсолют, а уважение и признаване на собствеността (това е един по-приемлив от гледна точка на езикът, с който сме свикнали термин, отколкото себесност термин) на всеки конкретен разум, субект, идея. Но не само това – от искането за конкретното мислене на субектното следва мисленето на субекта в неговата незавършеност, несъвершенност, „откритост-за-битието”.
Няма как да мислите субекта по този начин, ако себесността е мислена формално, като самоотношение.
Истинската работа във връзка с философия на природата е свързана с разкриването на спецификите в развитието на духовното, субектното, разумното, доколкото то е мислено през себесността си. Т.е. изкуството, производството, науката, природното са свързани със себесността (собствеността) на разумното, субектното. И всичко, което казах досега за природното, важи и за тях, понеже не сме отработвали именно разликите в мисленето на себесността тогава, когато мислим природното, изкуственото, произведеното, създаденото, сътвореното и т.н.
Не случайно именно Естетиката при Кант, Шелинг и Хегел се явява елементът, без който не може да се получи систематичността в една критическа философия.
Dalai-tatar, благодаря, че намесваш „Философия с деца”, дейност в която вече 12 години трупам опит и изучавам. Темата за „природно и не-природно / природа и не-природа” е изключително предпочитана от децата (според авторската методика, с която работя, от децата се изисква сами да предлагат теми, по които да мислим заедно). Надявам се, някога да успея да направя публично достояние емперичните данни, които получавах до скоро почти сам, а от една година и от едни много талантливи и изключително отдадени колеги, каквито са спомената вече Цена Желязкова, Ева Добрева, Цветелина Калъчева и Стефан Андонов. Не мисля, че водещата идея в случая е за обективно и субективно.
Ето още един пример. Разглежда се златна халка на един от моите пръсти и се питаме дали е природа или не. Максим (1 клас) казва: „Златото в този пръстен е природа, а формата е направена от човек”

Когато казвах, че Слънцето не е природа, се имаше предвид една крайна и радикална гледна точка, т.е. такава, при която разумното, идеята не открива никаква себесност в Слънцето. Явно е, че с НАШЕТО Слънце това не е така. Най-малкото, защото има мсисъл, в който то е именно наше.
Освен това и благодарности към намесилите темата за „Магията”. Това е един много благодатен пример да се отработва отношението към природното през разликата Цел-Инструмент, Ценност-Употреба. Темата се родее с тази за „Науката”, но разбира се, в крайна сметка са от съвсем различен вид.
При магията обикновено стават две неща – или 1/ или пълно разтваряне на разликата между разумното и природното и тогава, нямаме собствено нито разумно, нито природно, или 2/ абслютното различаване и необходимостта от намеса на трето „свръх-природно”, „свръх-естествено”, което да свързва разумното с природното.
И последно, надявам се, че тук никой не допуска, че съм влязъл в ролята на този, който си позволява в този форум да извършва преподаване, още по-малко пък на сид-ове и други образователни инициативи.

Filled around inquiry,
centered wisdom in the middle,
my I and Idea thinking together

Веско, личи си, че си мил и културен човек. Радвам се, че се радваш не само на подкрепата, но и на критиките, които ти отправяме. Аз лично по-често пиша, ако има нещо за критикуване, което е полезно. Нещата които са за хвалба по принцип може и да се пропускат, защото хвалбата освен емоционална, няма някаква познавателна стойност, докато критиката е с доста познавателен заряд (ако е градивна, де).
И сега конкретно -

"Склонен съм да приема интерпретацията на Дядо Ники, доколкото тя ни отвежда в едно по-общо, в смисъл на родово,  говорене по темата и  ни дава възможност за форумно разбиране.
Категоричното разпознаване на природното като субективно (в смисъла на произхождащо от субекта) принадлежи на Кант и е направено в Критика на чистия разум, където се забелязва, че природата изобщо не е нещо само по себе си, а в крайна сметка се отнася до единството на съществуването на явления според принципа на каузалността, като противопоставен на свободата."

Съгласен съм и даже на времето във форум по зоология и етология, на който бях модератор отстоявах подобна теза - Че природата е понятие за обозначаване на съвкупността от единични живи и неживи обекти + нас, субектите. "Природа" е понятие, което може да се каже, че е обобщение. От Ленин знаем, че общото не съществува отделно, независимо от единичните неща. Кант разсъждава по подобен начин. Така или иначе, обаче, тези единичности, които са сложени "под общия знаменател" (Природа/Природно) са си ОБЕКТИВНИ, ВЪНШНИ и САМОСТОЙНИ.

"която пък от своя страна най-вероятно прозитича от религиозни съображения и мотиви"

Ето това е много важно да се усети. Религията в Западната философия има такъв отпечатък, който още тегне върху понятийността на философите, включително и на вас. Ярък пример е мисленето за "богоподобие", което може да твори "от нищо" и пр., което редовно се прокрадва в анализите тук-таме. А това са мисловни атавизми, дори може да си послужим с термина МЕМОВЕ. (Мем = единица културна информация, предаваща се по аналогия с ГЕН). Ето защо

няма лошо да се мисли следвайки някакви схематичности, но е хубаво и да се НАДСТРОЙВА, КОРЕГИРА мисленето с оглед на съвременното състояние на нещата.

Идеалът на диалектическата критика е да се снемат нещата, т.е. да се запазва от тях само по-ценното, прогресивно и да се доразвива. Иначе се изпада в доктринерство.

"Именно от позициите на Абсолюта, Хегел в крайна сметка не може да получи разликата между Природа и Съществуващо (такова за каквото ни го представя в „Учението за Битието” и „Учението за Същността” от „Науката логика”)."

А аз питам КОМУ Е НЕОБХОДИМО ТОВА? Т.е., ако се мисли всичко съществуващо като природа, строго-дефинирана на ЖИВА-НЕЖИВА и, примерно, с уговорки, на ПЪРВА/ВТОРА природа, нещо губи ли мисленето? Не. Дори печели, защото се освобождава от идоли (по Бейкън). Правя веднага аналогия с ТОПЛОРОДА. Много физици, вкл. и философи като Ленин са си мислели, че това е особено вещество, пренасящо топлината, да но се оказало, че топлината е просто по-бързо движение на частиците. По този начин мисля, че СЪЩЕСТВУВАЩО и ПРИРОДА е едно и също нещо и трябва да се използват като синоними, просто защото обозначават едно и също.

"О-плътняването на съществуващото, конкретното съществуващо добива своята плът само формално и външно. В този смисъл и науката за пространството се мисли като чиста механика (геометрия). Математиката е природна наука."

Едно време е можело и така да се мисли. Днес е ретроградност.

"Истинската работа във връзка с философия на природата е свързана с разкриването на спецификите в развитието на духовното, субектното, разумното, доколкото то е мислено през себесността си."

Това е една добра насока, именно защото, точно в материалистическия дух на научно-философското, духовното се поражда от материалното, от природното. При един добър мироглед и метод (до което свеждат философията хора като Жданов /Димитър Денков много се беше стреснал и ядосал, че в курсова работа съм цитирал Жданов :)/) + едно владеене на поне средно ниво на достиженията на генетика, сравнителна анатомия, сравнителна психология и някои други може да се постигат забележителни резултати.

"Т.е. изкуството, производството, науката, природното са свързани със себесността (собствеността) на разумното, субектното."

Забележи само как "природното" стои не на място! Изкуство, производство, наука - ДОБРЕ, все производни на човешката дейност и ХОП...природното, което го е имало и преди човека и, което, дори днес не е напълно подвластно нему (земетръси, торнада, тайфуни и пр.)

"Dalai-tatar, благодаря, че намесваш „Философия с деца”, дейност в която вече 12 години трупам опит и изучавам. Темата за „природно и не-природно / природа и не-природа” е изключително предпочитана от децата (според авторската методика, с която работя, от децата се изисква сами да предлагат теми, по които да мислим заедно)."

Ами аз съм почти-колега, доколкото основно преподавам в детски градини (китайски), но, за съжаление не философия, а чужди езици. Ако решите да правите някой проект за изследване и да включим транс-национални изследвание - дай насам, живот и здраве, ще се потрудим заедно, ще спретнем, както казва Каприев един "Виртуален институт, но реално произвеждащ, а не реален, но произвеждащ само виртуална наука."

"Надявам се, някога да успея да направя публично достояние емперичните данни, които получавах до скоро почти сам, а от една година и от едни много талантливи и изключително отдадени колеги, каквито са спомената вече Цена Желязкова, Ева Добрева, Цветелина Калъчева и Стефан Андонов."

Виждаш ли? Мислим еднакво. Точно това и аз предлагам като съдействие. После славата ще я делим по равно :) Нали знаеш - то като не е пари, е неизчерпаемо :) По схемата - Ако аз имам две ябълки и ти дам една, после аз ще имам една ябълка и ти ще имаш една. Ама, ако аз имам една идея и ти я дам, после аз ще имам една идея и ти ще имаш една идея. :)

Извинявам се на теб и на останалите за емпиричното-прагматично, дори МАМОНИСТИЧНО ;) отклонение, но аз съм искрен човек (напоследък) и си казвам нещата направо (икономисва се време, нерви, енергия и пр. ресурс).

"Не мисля, че водещата идея в случая е за обективно и субективно."

В онзи пример не знам каква е била водещата идея на колежката, но аз разкрих в отговора на детето много находчиво раграничаване на въображаемост и реалност.

"Ето още един пример. Разглежда се златна халка на един от моите пръсти и се питаме дали е природа или не. Максим (1 клас) казва: „Златото в този пръстен е природа, а формата е направена от човек.”"

Ами много добре е казал човекът! Ето точно по Марксистко-Енгелски  - природа и Втора природа! Евала! (Няма да е зле да отворим една темичка за такива по-интересни отговори, аз също имам наблюдения от над 5 години работа по детски градини в Китай - да речем бях настинал като работех на Север и кашлях и едни 3 годишни : "ХА! ЧУЖДЕНЦИТЕ И ТЕ КАШЛЯТ!!!!!!!!")

"Когато казвах, че Слънцето не е природа, се имаше предвид една крайна и радикална гледна точка, т.е. такава, при която разумното, идеята не открива никаква себесност в Слънцето. Явно е, че с НАШЕТО Слънце това не е така. Най-малкото, защото има мсисъл, в който то е именно наше."

Аз разбирам и ми хареса примерът, защото е именно нагледен и може да служи за свеждане до абсурд. Излиза, че преди хората да открият Антарктида (а тя се отрива сравнително късно) такава интересна природа там с пингвини не е била природа. С това и пари да ми дават - няма да се съглася (предполагам поне докато не се нахвърли някоя сума от 6-7 цифри , хехе!)...

"Освен това и благодарности към намесилите темата за „Магията”. Това е един много благодатен пример да се отработва отношението към природното през разликата Цел-Инструмент, Ценност-Употреба. Темата се родее с тази за „Науката”, но разбира се, в крайна сметка са от съвсем различен вид."

Не точно. Имат си преходни, свързващи звена като алхимията, примерно.

Ами мерси отново, че си "губиш времето" с нас и, особено с мене, доколкото аз съм най-радикално-отличаващия се с моя диалектическо-материалистически подход. Надявам се, че и на теб ти е поне полезно, ако не интересно комуникирането с различните гледни точки, както и самият ти заявяваш подобни мисли и/или чувства!
Поздрави, живи-здрави и до нови срещи!

Dalai_tatar wrote:

Хераклит-Кирилица (Да не се бърка с Хераклит-Латиница), харесва ми модела ти на представяне на нещата, заявен от самия тебе - "Тука четат и хора, които тепърва навлизат във философията, затова и аз пиша неща, които на професионалистите може да се сторят отегчителни."

Искрено се радвам ако съм могъл да ти доставя удоволствие.

Аз винаги разделям философската практика на 2: 'бачкане' и 'наслада'.
Проектът на  Vesselin за курс "Философия на природата" не събуди в мен съдържателен интерес - не защото не е интересен, тъкмо напротив - защото понастоящем заниманията ми са много встрани от това. Повече тръпка откривам в определени аспекти на въпроси от рода примерно на: как мисленето мисли? И тъй като по някаква случайност имам представа от Хегел, е напълно постижимо за мен в рамките на седмица да направя такова изложение на Хегел, в което да покажа генезисът на почти всички твърдения на Vesselin - като деконцептуализация: един вид антисистематичност, която чрез фрагментирането на Хегеловата система образува страхотна словесно-понятийна някаквост. Разбира се, не бих го направил - едната причина е че предпочитам да запазя ролята си на глуповат и 'заяждащ се' получитател; другата причина е че не бих си дал подобен труд (свързан все пак с усилие), тъй като от своя страна и Vesselin не си даде особен труд да разясни нещата: по-скоро тръгна от представите си за имидж и на практика се опита да защити тези, които не сметна за необходимо да представи добре.
Това последното е типично и много разпространено в научните среди през 20 в., аз го наричам поведение на 'интелектуалния пролетариат': когато става дума за имидж и позиция изведнъж се забързват и реагират светкавично; когато става дума за собствената им практика - или нямат време поради други занимания, или са уморени и не им се говори за това.

В този ред на мисли от историята с курса "Философия на природата" не си съставих представа, която да отива към надпреподавателско, по-високо академично равнище, както и нещо ми подсказва, че няма да прочета сериозна монография по въпроса, в която да бъдат обстойно изложени споменатите тук тези.

Ти като марксист, Dalai, и другар по убеждения може би ще ме разбереш.

Здравей, приятелю!
  Aз съм по-скоро Ленинст, а не Марксист. Ленинизмът е по-близко до реалността, а Марксизма има доста фатализъм и др. недостатъци.

"Повече тръпка откривам в определени аспекти на въпроси от рода примерно на: как мисленето мисли?"

Това е тавтология. Просто подчертавам, за да не стават методологически грешки.

"И тъй като по някаква случайност имам представа от Хегел, е напълно постижимо за мен в рамките на седмица да направя такова изложение на Хегел, в което да покажа генезисът на почти всички твърдения на Vesselin - като деконцептуализация: един вид антисистематичност, която чрез фрагментирането на Хегеловата система образува страхотна словесно-понятийна някаквост."

Да се опира човек на Хегел, а и на който и да е друг, с градивни, полезни, смислени резултати философ не е проблем. Проблем става, ако не ги надскочи, ако не ги преодолее с оглед на съвременното разбиране на нещата, опиращо се на практиката. Примерно аз много обичам Ленин, но не си служа с идеята му за топлорода, ако самият той е жив също няма да си служи с нея.

"Това последното е типично и много разпространено в научните среди през 20 в., аз го наричам поведение на 'интелектуалния пролетариат': когато става дума за имидж и позиция изведнъж се забързват и реагират светкавично; когато става дума за собствената им практика - или нямат време поради други занимания, или са уморени и не им се говори за това."

Просто имиджът е по-важен за човеците, отколкото практиката. Обаче, ако свържеш практиката с имиджа, веднага пак ще отреагират. Въпрос на асоциативност.

Колкото до курса, като всеки курс, понякога в процеса на работа се появяват ЕПИФЕНОМЕНИ и само заради тях си струва да се посети.