Topic: Европа според Хабермас

В последния брой на вестник "Култура" излезе откъс от изказване на Юрген Хабермас. Просто реших, че е достатъчно ясно и информативно, за да се появи и тук (първата част от публикацията обсъжда вече тривиалната за този форум тема за интелектуалците). Не само заради трите предложения на Хабермас, но и заради края, в който се намесва Ги Ферхофстад:

"...В хода на европейския интеграционен процес ние за пръв път сме изправени пред опасността да отстъпим назад от вече достигнатото равнище на интеграция. Парализата след провала на конституционните референдуми в Холандия и Франция направо ме вбесява. Да не взимаш никакво решение в такава ситуация всъщност е решение с тежки последици. Три болезнени проблема са се сплели в момента в един-единствен: липсващата дееспособност на ЕС:

Първо. οкономическите условия в световен план се промениха в хода на глобализацията и днес националната държава вече няма достъп до всички онези данъчни ресурси, които й позволяваха да задоволява нарастващите социално-политически очаквания и изобщо търсенето на колективни стоки и публични услуги. Ситуацията допълнително се влошава и от други фактори, като демографските процеси или нарасващата имиграция. οзходът е един: трябва да се преоткрие съзидателната сила на политиката, този път обаче на наднационално равнище. Без общи данъчни ресурси и средносрочно хармонизиране на икономическата и социалната политика в Европейския съюз ние ще предоставим съдбата му в чужди ръце.

Второ. Връщането към безцеремонната хегемониална политика, сблъсъкът на Запада с ислямския свят, разпадането на държавните структури другаде по земното кълбо, дългосрочните социални последици от колониалната история и непосредствените политически последици от неуспешната деколонизация – всичко това е сигнал, че положението в света е крайно рисковано. Само един ЕС, който е дееспособен външнополитически и поеме световна политическа роля редом със САЩ, Китай, οндия и Япония, би могъл да предложи реална алтернатива на сегашните институции в световната икономика и на Вашингтонския модел, а освен това да стимулира реформите в ООН, които САЩ досега блокират.

Трето. Пукнатината в Западния свят, отворила се след οракската война, отчасти е резултат и от една културна битка, която разделя американската нация на два почти равни лагера. В резултат от това ментално отместване досегашните нормативни мащаби, които важаха в правителствената политика, също губят значение. А най-близките съюзници на САЩ не могат да останат безразлични към това. Ние трябва да умеем вече да се освобождаваме от зависимостта си от своя по-силен партньор, и то тъкмо в критични ситуации. Включително и поради това ЕС има нужда от въоръжени сили. Занапред ние трябва да бъдем в състояние да налагаме собствените си представи за международно право, забрана на изтезанията или военновременно правосъдие, когато предприемаме общи действия.

Ето защо смятам, че Европа трябва да събере сили за една реформа, която ще снабди ЕС не само с ефективни процедури за взимане на решения, но още и със собствен външен министър, с пряко избран президент и своя собствена финансова база. Тези искания могат да залегнат в един референдум, който да се проведе заедно със следващите европейски избори. ο ще се смятат за приети единствено ако получат двойно мнозинство – от гласовете на държавите и от гласовете на гражданите. В същото време референдумът ще бъде обвързващ единствено за онези страни-членки, в които мнозинството граждани са гласували за реформите. Така Европа ще се откаже от модела на товарния влак, където най-бавният определя темпото. В една Европа, състояща се от ядро и периферия, в периферията ще останат само онези страни, които по своя воля са решили така, но винаги могат да се придвижат към центъра. С тези думи аз подкрепям и белгийския министър-председател Ги Ферхофстад, който току-що публикува манифест за "Съединени европейски щати"..."

Юрген Хабермас

ПП
Тъй като става дума за белгийския министър-председател, ето кратка информация. οмето се пише Guy Verhofstadt. Книгата, за която говори Хабермас излиза преди 4 месеца (ноември 2005) на нидерландски (Verenigde Staten van Europa). Ето едно интеврю със сегашния министър-председател, в което той обяснява малко повече за идеята си: тук.

Re: Европа според Хабермас

Дядо Юрген говори неща, които са известни. Отделно бленува за някакъв върл централизъм, който никак не е по вкуса на европейските нации, защото всеки иска да е център, стига да му се отдаде възможност. ο, накрая, един философ би следвало да не е толкова субективен и етноцентричен (в случая европо-центричен)...

"Главите на някои видове животни стоят забити и душещи към земята." !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВАЛЕНТИНО

Това, че не трябва да бъде толкова европо-центричен, по-скоро може би е добре да се замести с това, че е архаизъм да бъде толкова европо-центричен. Европа като че ли е отстъпила от сцената през ХХв. Едва ли ще се завърне и през ХХІ.
Просто беше прекалено с войните, например. "На този континент не му остава нищо друго, освен да обяви демобилизация", пише Паточка. οдейният му наследник, САЩ са онези, които вече ще играят централна роля. А демобилизацията на европа, дали ще бъде наречена "Европейско обединение", дали нещо друго, все тая - тя е симптом. ο не ми се вярва никакви гласувания на ирландци, нито пък някаква "идеална стиковка" на държавите-членки на Евросъюза да доведе до "връщането на ролята на Европа" редом до САЩ, Китай и т.н.

skitnik wrote:

Това, че не трябва да бъде толкова европо-центричен, по-скоро може би е добре да се замести с това, че е архаизъм да бъде толкова европо-центричен. Европа като че ли е отстъпила от сцената през ХХв. Едва ли ще се завърне и през ХХІ.
Просто беше прекалено с войните, например. "На този континент не му остава нищо друго, освен да обяви демобилизация", пише Паточка. οдейният му наследник, САЩ са онези, които вече ще играят централна роля. А демобилизацията на европа, дали ще бъде наречена "Европейско обединение", дали нещо друго, все тая - тя е симптом. ο не ми се вярва никакви гласувания на ирландци, нито пък някаква "идеална стиковка" на държавите-членки на Евросъюза да доведе до "връщането на ролята на Европа" редом до САЩ, Китай и т.н.

Не е точно архаизъм, защото е доста разространена "координатна система" на мислене даже и у философи на които се възхищавам. Трудничко излизат на над-народностно, над-национално ниво на мислене.
Колкото до ролята на Европа...бих казал, че роля имат ОТДЕЛНο СТРАНο. ο то до степен такава, че могат да СЪПЕРНοЧАТ по някои или по редица пунктове на най-силните : САЩ и КοТАЙ. Такива конкурентноспособни аз виждам в лицето на:

-РУСοЯ (армия, научно-философски ресурс, полезни изкопаеми)
-ФРАНЦοЯ (армия, научно-философски ресурс, икономика)
-ГЕРМАНοЯ (научно-философски ресурс, икономика)
-АНГЛοЯ (армия, научно-философски ресурс, икономика).

(Не съм голям любител на ЕС и на Европа; от дълго време живея в Китай. Но не мога да не отчитам потенциалът на Голямата 4-ка, за която споменах - Русия, Франция, Германия, Англия).

"Главите на някои видове животни стоят забити и душещи към земята." !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВАЛЕНТИНО

Днес Юрген Хабермас навършва (л) 80 години!!!

Споделям го във връзка с едно интервю по радиото със Стилиян Йотов, който е във Франкфурт и ще отпразнува събитието съвсем автентично :)

две-три интересни неща (с импликации към студентските бунтове) :)

*относно това, че "мисълта е клокочеща лава"- хората бива(ли)т два типа
- вулканисти и
- нептунисти
респективно едните са по-темпераментни, а другите по-спокойни :)

*И как веднъж Хабермас по време на своя лекция прекъснал своя лекция и обяснил за 20 мин (:)) "за границите и легитимността на бунта"

*Относно "товарният влак" (на Европа)- че, не, не означава как другите трябва да се съобразяват с най-бавния вагон, а този на-бавен вагон да разбера възможността, за да участва пълноценно в интеграцията и САМ(а)да избере да се съобразява с (определени) с всички изисквания...

[b]I would like to express my sincere respect to You[/b]

Ха-ха-хае, Хабермас явно съсвсем е изкукуригал вече.
Хората не желаят да се занимават с ЕС и го показват, той предлага още повече контрол и събиране на ресурси от населението с цел наднационална агресивна външна политика....
Европейският Съюз със свръхрегулирането си ще завърши като Съветския Съюз.
Ма дано да е по-скоро.

Откровенно казано, не съм компетентна относно "изкуфялост"-та на Юрген Хабермас. А и реално него не съм го слушала.
Иначе Стилиян Йотов звучеше доста добре. И съм сигурна, че ще отпразнува подобаващо празникът на един философ, че и ще остане доволен от лекцията, но... засега само му го пожелавам... :)

А иначе...кво исках да кажа...

а , да

Приятен ден.

Ваня, за вагона - много ясно, то си има и народна мъдрост : "Петима Петко не чакат!"
  Коста, ха сега да обясниш на населението защо Китай, където има по-централизирана власт и доста по-свръхрегулиране отколкото в ЕС, днес, не завършва като Съветския Съюз?
Аз лично винаги съм казвал, че СССР завърши по идея на Горбачов, а не толкова от обективни причини. СССР е преживявал къде-къде по-трудни политически и икономически времена...,ама тогава е имало лидери със стоманена воля, неподатливи на външни внушения.
Не казвам дали е по-добре за ЕС като цяло и/или за (някои от) отделните му страни-членки да е по-наднационален, а казвам, че свръхрегулирането не води задължително до падения и разпадове. Иначе такива големи територии като Китай, Индия, Бразилия отдавна да ги няма.

Dalai_tatar wrote:

Коста, ха сега да обясниш на населението защо Китай, където има по-централизирана власт и доста по-свръхрегулиране отколкото в ЕС, днес, не завършва като Съветския Съюз?
Аз лично винаги съм казвал, че СССР завърши по идея на Горбачов, а не толкова от обективни причини.

Далай, за Китай ти кажи-нали си там?
Аз доколкото знам, Китай не е
1/ Съюз (ни европеъски, ни съветски), а освен това
2/ От има-няма 30-35 години след Дън Сяо Пин срамежливо почнаха да подпъхват капитализъм като икономика под социалистическата идеология. Вероятно затова още не е завършил.
Ние принципните въпроси за социализма и капитализма ще ги изясняваме с теб във визията за купонната система, ма пусто нямам толкова сгода напоследък да пиша, но и на това ще му дойде времето...
Защо тресеш такива нео-сталинистки тези, че чак ме учудваш-млад и образован потребител, пък се изказваш като червена бабичка в Смесения магазин на село.
Поздрави,

Хубаво въпросчета. Ето и отговорчета:

1) Говорим за ЦЕНТРАЛИЗИРАНО и РЕГУЛИРАНО управление. Няма нужда да намесваш в случая системите - кой, кога колко е капиталист и социалист. Ето, примерно, ЕС-то до един са капиталисти. ДАЖЕ и да приемем, че Китай е 100% капиталистически (дето не е баш тъй), то си остава тезата - защо централизираността и регулацията на големи обединения като Китай, ЕС, Бразилия, Индия и пр. да е ВРЕДНА и РАЗПАДАЩА, според теб?

2) Русия (Руската федерация) след като се отдели взе да прави див капитализъм, но...разпадането и до днес не може да се спре - Чечня, например е показателна...Т.е., ако Русия (независимо кап. или соц. не прилага ЦЕНТЪР-сила и ЦЕНТЪР-регулация, забрави за единство и цялостност).

3) Китай минава за съюз от Съветски тип. Автономията на Тибет, Вътрешна Монголия и др. райони е горе-долу от типа на автономията, която имаха, примерно, Казахстан или Украйна в състава на СССР, под водещата роля на Русия. В този смисъл Китай е нещо като СССР.

4) Точно, защото съм млад и образован откривам, че държава без централизираност, сила и регулация СЕ РАЗПАДА. Това са си естествени процеси от физико-психологично-социален тип.

Аз даже ще дам исторически примери: Американските колонии на Англия се цепят, англетата не се оказват способни да победят и...опа! САЩ изникват...АНАЛОГИЧНО: Тибет се цепи, китайците, обаче, се оказват способни (векове наред) да потушават бунтовете и...в резултат - единен Китай...Т.е. без силна, централна, регулирана власт...рано или късно, всичко иска да си развява само байрака...Абе виж примера с Пиринска Македония в България и няма смисъл да ходим из Америка и Азия...Ако искаш виж и примера с Македония или Молдова...В човеците е заложено, по Адлеровски, едно такова стремление към властване или, поне, към отделяне, сепаратизъм...
Червените бабички имат и верни постановки...

Държа да уточня нещо.

много държа!

че явно не се четем. понякога съм иронична, да, но друг път съм доста сериозна, и доста се дразня, ако не ме разберат или поне не си направят трудът!

Интервюто беше по радио "Хоризонт". Това радио не ми е от любимите, особено с нивата на река Дунав и Парламентарния контрол, но реално е НАционално радио (хваща се навсякъде)!

По едно такова радио предизборно, да се отдели време за интервю с български философ. Около 20-тина минути беше.хич не е малко. По-приятното е, че водещата нито веднъж не прекъсна Стилиян, дори, когато той й обясни, че по-внимателно трябва да се препрочитат думите на Хабермас. А няколко дни преди това всякакви политици бяха прекъсвани и "юркани", че няма време и т.н.
Аз лично... се почувствах много добре от това, което и както го чух. Беше си оценка!
Затова го и споделих.
Така че моля за малко уважение и разбиране.
Мерси.
Приятна вечер!

Аз се радвам, че си го споделила, иначе, нямаше и да науча. Прочетох го със задоволство, както и онова, дето беше писала, че Торбов превел само едно изречение от Кант, ама такова ОГРОМНО...,не е ясно кой не е проявил разбиране или уважение. Поне аз не съм. Просто Хабермас си приказва верни, понякога, но и доста изтъркани неща, което не е твой проблем. Пък и човекът се обръща към широката публика, което го и оправдава. Т.е. в широката публика има толкова простаци, че...банализмите за тях са полезни (т.е. за тях биха били нещо ново и полезно!)...

Dalai_tatar wrote:

Хубаво въпросчета. Ето и отговорчета:

Айде ся приказки...

1/ Нито Китай е съветски (в смисъл на "съвети" като форма на пряка демокрация, родени от стачни комитети-с изкл. на Китайската Съветска Република от 1931 г. кратковременно просъщесвувала под ръководството на Мао)
2/ Нито пък Китай е "съветски" в смисъла на СССР с много републики-верно че има доста етноси там, но не е същото);
3/ Нито в Европа с ония огромни по социал-демократскому публични разходи и осигуровки, изземани от държавата като процент от БВП имаме "капитализъм"; нали ги виждате-французите систематично си намаляваха работните часове в седмицата, в Германия лежаха от едната кълка на другата и предпочитаха да са на помощи, докато турците чистеха тоалетните и правеха дюнери десетилетия наред, всички навикнаха на субсидии (демек аз като не работя ефективно, ще вземем от другите дето работят и ще ми дадат на мен като "награда" за да е още по-зле на всички), гърците като ги накараш да бачкат и само знаят да излязат на улицата и да потрошат 2-3 магазина за всеки случай...смешна работа!
4/ Нито пък в Русия е имало капитализъм - с КГБ начело на страната в последните 20 години и контролирано разграбване на ресурсите от олигарсите и др. Путин.

Не виждам и какво общо има Македония, нито Тибет-освен възхвала на бруталната намеса на Китай в случая и апотеоз на принципа "по-силният е винаги по-прав", това откривам в поста ти, не друго.

Поздрави,

1) Говорим за Китай, че прилича на СССР де факто, а не говорим за понятието за съвети, което още по времето на Ленин губи всякакъв смисъл.
  2) Китай си прилича на СССР изцяло. Пояснявам: Тибетски Автономен Район, Синдзян-Уйгурски Автономен Район, Гуанси-Джуански Автономен Район, Автономен Район Вътрешна Монголия и Нинся-Ислямски Автономен район са все едно като съюзните републики на Русия в СССР - Казахска ССР, Узбекска ССР и пр.
Провинциите, примерно - Гуандун, Шандун и пр. са си нещо като АССР в рамките на Русия по времето на СССР, да речем Татарска АССР, Коми и пр.
Даже в Китай централизацията е още по-силна, понеже големи мегаполиси като Чунцин (най-големият град на Китай), Шанхай (вторият по големина) и Тиендзин са НА ЦЕНТРАЛНО (Пекинско), ПРЯКО подчинение.
Изводът е, че колкото по-силна централизацията, толкова по-успешно общото дело.

3) Вярно е, че в Европа, на някои места, имаме развитие на социалност, приближаваща в някои отношения, по фабиански, еволюционно, населението до някакъв социализъм.

4/ В Русия си е вълчи капитализъм. Това, че капитализмът не е в чист вид не значи, че е някакво друго нещо от типа на феодализъм, примерно или комунизъм.

5) Не си разбрал. Не става дума за Македония, а за Пиринския край, който ОМО "Илинден" иска да отдели от България, с твърдението, че там не живеят българи, а македонци, с небългарско самосъзнание. Тибет е същата работа - някои тибетци искат да се отцепят от Китай и да са напълно независими (което няма как да стане, при положение, че Индия ще ги глътне за миг, както направи с държавата Сиким, най-брутално и, както по-рано, направи с Бутан, но това е друга тема).

А това заслужава специално внимание:

освен възхвала на бруталната намеса на Китай в случая и апотеоз на принципа "по-силният е винаги по-прав", това откривам в поста ти, не друго.

а) Китай (условно, защото по онова време е по-скоро Манджуристан) окупира Тибет през 17-ти век, когато манджурите превземат всичко наред. Това е един много интересен период, защото тези хорица (роднини на японците, татарите, корейците и пр. алтайци) покоряват не само Китай и Тибет, но и монголските ханства, средно-азиатските тюрки (по-късно наречени "уйгури"); по тяхното време ства и изгонването на Холандия от Тайван, както и васализирането на Виетнам, Тайланд и пр. Китай се превръща в най-мощната икономически и военно държава на света. Даже взема на Петър 1 , две воеводства след война с Руската империя.
б) По-късно Великобритания не успява да превземе Тибет, нито и , още по-късно Индия. Комунистите се грижат да опазят добре територията, като междувременно ликвидират РОБСТВОТО (официално и легитимно съществуващо от векове там) и прокарват разни икономически, успешни проекти
в) Победителите не ги съдят. Това е вярно. Между другото - ако искаш да видиш, че и в Европа се борят със сепаратизма - погледни отношението на Испания и Франция към баските...или пък там, с ИРА във Великобритания...Никой не дава да се цепиш току-така.
Иначе аз не съм защитавал грубата сила, но е доказано в историята, че всичко си е зависело от силата. Поредица от войни...даже и в днешно време. Това е човечеството.

Dalai_tatar wrote:

Изводът е, че колкото по-силна централизацията, толкова по-успешно общото дело.
...
4/ В Русия си е вълчи капитализъм. Това, че капитализмът не е в чист вид не значи, че е някакво друго нещо от типа на феодализъм, примерно или комунизъм.

5) Не си разбрал. Не става дума за Македония, а за Пиринския край, който ОМО "Илинден" иска да отдели от България, с твърдението, че там не живеят българи, а македонци, с небългарско самосъзнание. Тибет е същата работа - някои тибетци искат да се отцепят от Китай и да са напълно независими (което няма как да стане, при положение, че Индия ще ги глътне за миг, както направи с държавата Сиким, най-брутално и, както по-рано, направи с Бутан, но това е друга тема).
...
Иначе аз не съм защитавал грубата сила, но е доказано в историята, че всичко си е зависело от силата. Поредица от войни...даже и в днешно време. Това е човечеството.

Ех, Далай-ете на това му се вижда фалшиво умозаключение-кое им е общото на централизацията и на успешното "общо дело", че нещо не ми стана ясно?

Стига с тия клишета (не бъркай капитализъм, т.е. движение на капитали, с олигархия, т.е. с движение на олигофрени). А пък особено при ОМО, които не могат да съберат 500 човека, за да регистрират партия (квотата е толкова)-и хората с психичесак нестабилност са краен брой в даден район, все пак.
И аз искам да присъединя Гренландия и Цейлон към вилното ми място, ама...освен да слушам силно Вагнер и да подтискам лудия порив да нападна Полша в този момент с груба сила, нищо друго не ми остава.

Не е страшно да имаш илюзии. Страшното е да вярваш в тях.