Re: До къде стига нечовешкото в човек?
Добър вечер. Искам да се извиня ако случайно съм нарушила добрите взаимоотношения. Хераклит, не се вживявам чак толкова. Не съм философ, приятно ми е да ви чета, и да говоря по мой си начин. Вие говорите на висок стил. Едва ли бих стигнала вашето равнище, като се има предвид, че братовчед ми е философ от главата до петите и с него си говорим за всичко. Но е абсолютна латерна. Неговият изказ е точно като вашия, но аз говоря свободен стил. Така, че не ми се сърдете и не провокирайте незнанието ми. Хераклит, не бих те оприличавала с който и да било. Предпочитам в мен да остане човешкото, онази дълбока човешка толерантност, която не би накърнила нечие самолюбие и достойнство. Изразявам мислите си по начин, който намирам за правилен. Все пак, едва ли в един такъв добър форум, е възможно да има само философи. Обикновените хора като мен, колкото и да си имат и грам представа също могат да изразят мнение. Естесвено е обаче, вие да бъдете по толерантни и да не правите особена разлика за това, че се изразявал "първолашки" например. Разбира се, че този изказ, за вас ще е точно такъв, защото се използват твърде обикновени и не толкова задълбочени мисли. Всъщност, правя го, колкото мога. Освен това, искам да ви помоля, да не използвате сравнения или изказвате ваши лични схващания спрямо някой който не познавате. Не е философско. Не бих си позволила да ви оприличавам на който или каквото и да било, защото в основата си вие сте човеци. Хомо Сапиенс е една доста елементарна единица, но все пак да ви кажа: "„Нанасянето на обида произтича от самата гордост, от желанието да унизиш, от отмъстителността и злобата, от славолюбието, завистта и егоизма или просто от душевна нечувствителност и нравствено безчувствие.“ — Св. Йоан Максимович чудотворец, архиепископ Шанхайски и Сан-Франциски. На мен специално тази мисъл ми харесва. Тук не е място за лични нападки. Всеки може да коментира според възможностите си, без да се сравнява кой на каква висота е. В такъв случай се изпада в несправедливост. Личните нападки вредят на общността и отблъскват останалите потребители. Никой не обича да бъде обиждан. Понякога е възможно потребители да са на различно мнение относно съдържанието на дадена тема. Дори е възможно те да имат различни разбирания и в истинския живот. Както се казва всеки според възможностите си. Все пак сме цивилизовани хора и трявбва да спазваме добрия тон. Не е нобходимо да интригантстваме, за да задоволим вътрешната си потребност на унижение спрямо някой. Нечовешкото в човека винаги може да стигне и по-далеч. Даже и тогава, когато нямаш нищо общо с "курвалъка" например, но ти го натрапват,защото така се харесва на някои. Кой с кой се разбира си е негов проблем. Не е необходимо да изпадаме в личностни недоброкачествени взаимоотношения. Мисля, че се вмъкнах в темата колкото можах.