16 (edited by yasska 07.11.2008г. 11:17:23)

Re: Дефиниция на мъдрост

frege wrote:

диагоналният прочит на предишните постинги не успя да намери нищо 'фронезис', а много неща като че ли се въртят около нея, без да и знаят името сякаш...

Това е мъдро и съм напълно съгласен. Дали няма да е зле да се обърнем по въпроса към етиката на Аристотел? Тогава много от двоуменията биха отпаднали. Тогава бихме "открили" Философа и във фолклора, където младите, макар и знаещи, рядко са "мъдри".

Confusion will be my epitaph.

Макар и да се включих в тема: "Дефиниция на мъдрост" бих желал да отбележа, че правя това с уговорка за възможността да се направи дефиниция на мъдрост. Не, че не може да се правят разбирания или да се изследва идеята за мъдрост ала вероятно мъдростта е от нещата, за които дефинирането не е адекватната познавателна процедура. С което не казвам, че не си служим с дефиниции покрай разбирането на мъдростта. Дефиниция не е достатъчна.

Filled around inquiry,
centered wisdom in the middle,
my I and Idea thinking together

18 (edited by casiopeq 28.11.2008г. 00:04:30)

.

[b] Lets make things better [/b]

casiopeq wrote:
yasska wrote:
frege wrote:

диагоналният прочит на предишните постинги не успя да намери нищо 'фронезис', а много неща като че ли се въртят около нея, без да и знаят името сякаш...

Това е мъдро и съм напълно съгласен. Дали няма да е зле да се обърнем по въпроса към етиката на Аристотел? Тогава много от двоуменията биха отпаднали. Тогава бихме "открили" Философа и във фолклора, където младите, макар и знаещи, рядко са "мъдри".

οнтересно ми е все пак след обръщането към Етиката, кои дво(у)умения отпадат?

:) Както винаги, Просто питам.

Ами точно в това се състои и "обръщането", разбирано съвсем просто като "справка с текста". Книга 6 от "Никомахова етика" разисква подробно въпроса за разликите между "видовете знание" и по-специално между разсъдливостта и мъдростта. Възрастта във фолклорното понятие за мъдрост, се отнася към онова, което в българския превод на Аристотел се нарича "разсъдливост": "разсъдливостта е в отделните неща, които стават познати от опита, а няма опитен млад човек, понеже продължителното време създава опита". (Аристотел, Никомахова етика, С. 1993, с. 139).
Още един авторитетен текст може да бъде особено полезен, а защо не и забавен. Става въпрос за "Антропология от прагматично гледище" на Кант в частта между параграфи 40-59.
Приятно четене :)

20 (edited by casiopeq 28.11.2008г. 00:05:20)

.

[b] Lets make things better [/b]

casiopeq wrote:

Сори, мое неразбиране, аз помислих, че по някакъв начин това
Все пак  искам Вас да ви попитам, тъй като Аристотел и Кант няма да могат да ми отговорят- какво ще кажете за израза от фолклора или поуката от една приказка- Не питай старило, а питай патило.
Опита е условие- съгласна съм!
Но вашия опит и моя са различни.... дори двамата да сме на една възраст примерно...не може да уеднаквим на всички опита им и възрастта.
Всички 32 годишни са по-малко мъдри от 40 годишните.
Не мисля! ο има поне две слаби места в това твърдение.
:) Просто отбелязвам.

Съгласен съм. Рисковано е да се приравняват недвусмислено опит и възраст. ο все пак едно от условията да си "патило" е да си "старило" достатъчно. Разликата в 32 и 40 наистина не е голяма. Не стои така въпросът обаче с 16 и 50 например.

интересно как от една подхвърлена дума объждането се измести към съответния цитат в Уикипедиа... но поне да отбелжим, че по времето на Аристотел обичайният/формален критерий за мъдростта са мъдреците - dentes sapientiae  (акмето е в средата на 30те - както е днес при шахматисти и пр. шампиони по IQ); възрастта е била капитал само в непроменливия свят на традиционните общества, а днес  е по-скоро минус,  - без да говорим за проявленията на сенилност, които прогресът прави възможни.

23 (edited by Valentino 15.07.2010г. 18:39:41)

.

24 (edited by Valentino 15.07.2010г. 18:39:48)

.

25 (edited by Valentino 15.07.2010г. 18:39:54)

.