Re: Идеята за природно

Най-първом да кажа, че се надявам, когато и каквото да напиша по повод твоите полезни за мен и за всички съждения да не се засягаш. В случай, че се засегнеш съм съгласен да ме псуваш, макар че си спомням, че беше един от малкото хора, които даже и много ядосани по-скоро ще теглят един пердах на дразнителя, но няма да се държат некултурно и да псуват. (Това е добросъвестен комплимент от моя гледна точка.) :)

По подтемите, които засегна(-хме) тук:

(Предварително уточнявам, че съм се изградил като пунктуалист и буквалист, в донякъде позитивистичен смисъл, което мисля за полезно, доколкото на различни нива точно така се разсъждава и се определят съдбите на хората. Отделно един такъв хирургически подход ни дава доста повече, отколкото би ни отнело, защото се изчистват нещата и се разчиства пътя за по-ясна, отчетлива, ПРОВЕРЯЕМА философия, а и наука.)

1. "Далай, ти съвсем безмилостно използваш объркването, до което ни довеждат твоите проникновения, и нанасяш последователно, като истински "ленинист" :), "удар" след удар" по падналия безпомощен "враг" :lol: "

Както ти си казал в една Хегелианска традиция (онова за давещия се и делото му, доколкото е наистина на Хегел казване; не съм се задълбочавал), това дали ще се убеди или не някой е , на първо място, негово собствено дело. И тука така - аз откъде да знам, че си се объркал? :)
За да разведря обстановката давам кратък философски виц от виртуалната гора:
Мечо Пух и Прасчо се разхождат из гората, стигат до полянка, посядат за почивка и в същото време Мечо Пух удря Прасчо в зурличката, Прасчо пада окървавен и плачейки пита:
-Но, Пух, защооо? Аз мислех, че сме приятели!
Мечо ядосан отговаря:
-Млъквай, бе, свиня! Аз ОТКЪДЕ ДА ЗНАМ КАКВО СИ СИ МИСЛЕЛ?!!!
:D:D:D:D:D

Сега, аз се надявам, че не съм Мечо Пух и чак толкова да не разбирам кога човек се е объркал сериозно, а и ти си с такъв умствен капацитет, че (ако пожелаеш) можеш да учиш и запомняш доста повече неща от средния учен или философ на Земното кълбо, така че не се приема. ;)

Иха, "паднал, безпомощен враг"  :) Хихихи...И това не приемам, защото, (ето върви ти, след Герджиков, сега ще цитирам Обама), президентът на САЩ по повод на въпрос враг ли е Китай на САЩ рекъл : "Не ни е враг, нито ни е приятел. Просто е конкурент." В този смисъл, макар и едно 100% приятелство във философски дискусии да не е възможно (а и е вредно, защото води до конформизъм!), то не се приемай за паднал, още по-малко за враг. Ние сме поддръжници на различни и потенциално разминаващи се, съперничещи си философски школи, така че в най-лошия случай говорим за КОНКУРИРАНЕ НА ИДЕИ, а не на личен конфликт, естествено. Попър казва, че в СВОБОДНОТО конкуриране на идеите става нещо като Дарвинов естествен отбор и оцеляват само по-приспособените към изискванията на битието. Разбира се такъв един гарант за истината е малко смущаващ, но има резон.
  За Ленин си прав, той и Ръсел при срещата си с него и с Троцки (който не знае - нека знае за това знаменателно събитие - срещата на 3-ма гениални умове) споделя, че двамата (Ленин и Троцки) са се догматизирали. Обаче, да не забравяме, че късният Ленин става по-отворен за различното и затова и НАДСКАЧА И ДОРАЗВИВА Марксовия фатализъм. Това пък съвсем малко хора го знаят, но към края на своя живот, Ленин казва, че за пълната победа на социализма са нужни пари и затова на световно равнище социализмът ще удържи победа, само ако това стане и в развитите, богати страни :)

Вярно е, че човек е пълен с илюзии и често забравя какво е точно. Надценява се и се сегрегира от природата, а той си е такава част от нея, каквато са и повечето висши животни. Доказателство са примитивните народи из Амазонка и някои части на Африка, Филипините, които като нямат възможност за наслагване на съвременни условни рефлекси (познания) и си остават нещо много близко до съседите - орангутани. Ето защо в Средновековна Индонезия, където е имало народи на различни степени на развитие (то и е Европа е било така, но не с толкова големи разлики), по-развитите, феодални индонезийци, нарекли едни първобитнообщинни индонезийци с име подобно на орангутаните. Което не е било обидно за онези хора, а е чест за орангутаните, понеже ОРАНГ-УТАН значи ГОРСКИ ЧОВЕК.Така че мисленето на философията като неприродно явление, необслужващо нагони, емоции и всичко останало у хората, което е идентично с животните, е заблуда велика. И от какво се получава тя? От НАДСТРОЙКАТА. Малко по-трудно е да разбереш натуралните предпоставки за правене на философия при Кант, отколкото при Аристип, но всичко се свежда до много прости механизми - оцеляване, задоволяване на потребности и , нерядко, експанзиране. И, ДОКОЛКОТО ВСЯКО ПОЗНАНИЕ Е ТАКОВА , вкл. точните науки, няма защо философът да се чувства засегнат. Еволюционно е станало така, че първо се е появил стомахът, а после главния мозък. Ето защо и до днес мозъкът е повече оръдие на стомаха (разбирай - всички биологични потребности), после е оръдие на по-нисшите си отдели (вегетативни, емоционални), а чак след това на себе си. Това го казвам на ниво ОБЩО. Знайно е, че на ниво ОСОБЕНО и ЕДИНИЧНО има вариации, но механизмите са едни и същи - стрмеж към удоволствие и избягване на неудоволствията. Затова един поема пътя на отшелничеството, друг на алкохола, трети на науката, четвърти на бизнеса (а някои ги и съчетават, тарикатите :) )...но всичко се свежда до тези простички механизми, които описах, които колкото и да се надстройват, са на една и съща база, която е съдържателната, а надстройката е доста, доста близка до формата като такава (като опозиция и единство на съдържанието говоря.)

2"Георги, недей така бе, човек - къде съм казал токова нещо? Ти сега ме разпъна на кладата направо :)
Ала по твоите думи излезе, че човечеството и неговото дело (материалната и духовна култура - да го кажа на твой, ленинистки език :)), нямат по-различен смисъл от този на стадо шимпанзета и техните инстинкти?! И ме хвана яд на цялата еволюция, па и на образованието, в което, както излезе, хабим сили напусто :)
Та това имах предвид :) Сега да не ме изкараш пак, че съм казал  нещо лошо? хи хи хи"

Разпънат, а и на клада...Жестоко. Както е известно при социализма методите на омъртвяване са много по-хуманни - разстрел :) Но нямам такива намерения аз.Ти не знаеш, но аз ще кажа - на времето в един сайт за запознаства намирам една много впечатлителна филипинка, юристка и комунистка. И всичко точно, но се оказа, че била ятачка на партизанските, комунистически групировки и даже като на "боен другар" ми предложи да ходя там и заедно да се правим на Че Гевара и Фидел Кастро. Да, ама аз й казах, че в терористични актове не участвам (щото те онези основно така си мислят, че става революцията) и й обясних, че съм комунист-теоретик, като Енгелс, който за мен е сигурно най-добрият пример за теоретик-комунист. И тя се обиди и спря да комуникира с мене. Така, че ако искаш, Николай, ме мисли като ФАБИАНИСТ. Ти сигурно знаеш какво значи, но аз ще поясня за останалите, които не знаят - Английска концепция за социализма, която каза, че нещата могат да се случат еволюционно, а не с насилие. Доста от днешните англичани, заето с политика са фабианисти. Също така и доста други нации, вкл. Китай, където наскоро се провъзгласи, че битката между класите е завършена и няма нищо лошо в Партията да участват и хора неработници, неселяни, неинтелигенти...Прагматизъм.
Извинявам се за отклоненията, но се надявам да са интересни - все пак това е опит, който не би прочел от друг, по същия начин както аз от друг не бих прочел за такъв богат спектър от изживявание при тебе - от Коледа с Хайдегер до идиличните спомени с косата. Наистина ми харесва блога ти и го препоръчвам на всеки!
  Последните ми думи ни за миг не трябва да те размекват :) , аз те искам борбен както досега, защото, ако не ми опонираш всички губим. А, все пак, това сега ми хрумна - По-добре един качествен опонент за развитието, отколкото сто тъпи последователи!
И , понеже както казах стомахът има често думата над мозъка, аз отивам да се храня. След това се връщам преизпълнен с желание да доизкажа какво ме вълнува. Обещавам докато ям да рефлектирам върху думите ти за "хабенето на сили напусто". Много насочващо си го казал, за което благодаря!

"Главите на някои видове животни стоят забити и душещи към земята." !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВАЛЕНТИНО

Ала по твоите думи излезе, че човечеството и неговото дело (материалната и духовна култура - да го кажа на твой, ленинистки език :)), нямат по-различен смисъл от този на стадо шимпанзета и техните инстинкти?! И ме хвана яд на цялата еволюция, па и на образованието, в което, както излезе, хабим сили напусто :)

Продължаваме...
Културата (материална, духовна) действително различава човека (като общо) от животните като цяло. Това, обаче е относително. Ето как:
Шапката, например, е материална култура, независимо дали е бомбе, фес, тюбетейка, сомбреро, чалма, калпак...
Рисунката пък е направо духовна култура. Ето защо независимо, че техниката на рисуване при някои маймуни из пещерите е на различно ниво, то нещата се свеждат до едно и също - предмет на културата.
Същото е и с оръжията - това, че някои хора правят по-съвършени от други, не значи, че другите нямат култура на военното изкуство.
Това, че в момента маймунските копия са по-примитивни от тези на племената из Амазонка, не значи, че не са копия.
---
Шимпанзетата не се ръководят само от инстинкти. В това е разликата с някоя пчела, примерно. Хората и шимпанзетата са много по-близки отколкото човек до котка или маймуна до котка. Да кажем така - това, че Люлин и Мездра са все далече от Ректората, не значи, че Люлин не е също в София, както СУ. Просто хората са в момента най-висшите животни на ниво култура, но това не значи, че самата култура няма природна обусловеност :
-инстинкти
-емоции...какво ли не влияе в създаването на културния продукт.
---

Образованието не е на пусто. Образованието е целенасочено създаване на условни рефлекси. Същото е и с образованието на малката маймуна в стадото - тя се учи как се трошат орехи с камъни от големите. Учи се как да ползва клечки за вадене на термити. Учи се как да подостря клонове за лов. Учи се как да рисува (при някои стада). Т.е. унаследеното не е всичко при нея, както е при нисшите животни. Доказателство е и това, че в човешка среда маймуните се научават да рисуват, да комуникират, да решават логически задачки доста по-бързо, което значи, че образованието има смисъл.
В заключение ще разкажа за това как образованието (с конкретен пример на СОЦИАЛИЗАЦИЯ) има смисъл. Репортаж от Японска телевизия :

В един резерват намират постоянно убити женски хипопотами и то по един и същи начин с две рани на приблизително равни разстояния. Оказва се, че ги убива мъжки слон. Слонът е много по-тъп от шимпанзето, обаче се оказва, че и слоновете не се раждат научени на всичко, а им трябва социализация, учене на кое е добре и кое не е. Въпросният слон-убиец осиротява като малък - бракониери убиват майка му, баща му и цялото стадо. Слончето израства основно само, без комуникация с други слонове. След време като възмъжава и инстинкта се обажда, започва да налита на хипопотамките, но те го избягват, след което той се изнервя и ги избива. Хипотезата е доказана с камери, на репортажа се вижда, как слонът се опитва да изнасилва поредната хипопотамка, а тя като тръгва да бяга и той я наранява с бивните си.
Моделите на социално поведение са валидни и за хората. Даже нещо просто като писане или език не може да се овладее без учене, подражание и пр.
Така че ученето, както при хората, така и при животните има смисъл.

"Главите на някои видове животни стоят забити и душещи към земята." !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВАЛЕНТИНО

Георги, този пример за "социализация", който даваш със слона, хич не ми се чини добър. хи хи хи
Той, този слон, си е направо социопат и дегенерат, бе човек :) Даже като оставим настрана извратените му сексуални предпочитания, това си е направо пример за рецидив на "изнасилвач" и "убиец"...
Ааааа, Георги, моля, моля, недей с такива подривни примери тук - деца четат, пък и хора със слаби нерви! Имай милост!

Абе, струва ми се, че ти нещо май си се разхайтал там в далечната чужбина! Цъ-цъ-цъ! Срам и позор!...:)

Най-голямата заплаха за бъдещето на философията не е тоталното институционално разпространение на аналитичната про-научна "традиция". Истинската заплаха се състои в постоянно извършващия се акт на безотговорен философски компромис по приемане и признаване на тази "традиция" като "философска"!

Благодарение на Интернет можем да следим по-отблизо случващото се не само в други държави, но и да проследяваме живота на другите животински видове. Благодарение на това вече знаем, че пеликани ядат гълъби, лъвици се катерят по шията на жираф и го убиват и...има слон-социопат, както правилно го нарече. Точно това исках да кажа, че слонът е останал без семейство и НЕ Е МОГЪЛ ДА СЕ СОЦИАЛИЗИРА. Нормалните слонове не правят така, а този си е несоциализиран, затова и е с извратен нагон като насоченост. (Т.е. дадох пример какво става без социализация, т.е. доказателство от противното, но, признавам че трябваше да поясня по-добре, затова в случая приемам експлицитната ти забележка!) С този пример показвам как колкото е по-висше животното, толкова повече трябва да има от кого да се учи, т.е. да овладява и УСЛОВНИ РЕФЛЕКСИ.
При едно човешко дете би се получило същото. Имаме достатъчно примери на младежи къде ли не, които смятат за нормално да се задоволяват с кози, овце...
Излизайки на един културологично-исторически пласт, можем много точно да видим, че асоциализацията може да води дори до канибализъм (без да е единствената възможна негова причина).
Ники, сигурен съм, че децата стават и си лягат с нашия форум :D ;), отделно ти не си посещавал някои детско-тийнейджърски форуми (аз и с такива хора контактувам понякога), където наред с явления като ТОТАЛНО УСЯДАНЕ В НИЩОТО, както казва философа-евразиец Дугин (един от най-добрите руски философи-несоциалисти на днешна Русия), имаме и явления като това, което мисля да представя като ОНТИЧНО :) и нагледно -

http://www.teenproblem.net/f/viewtopic. … b18c3bda30

(Предупреждавам философите със слаби нерви да не четат, на техен риск си е!)

А ти виж поне първата страница (той "дебата" там по "сериозната тема" май се е развил вече в около 3 страници), след което, по схемата на Хайдегер, че "Езикът е дом на Битието", няма как да не видиш, че моето разхайтване в "далечна" (все се чудя какво му е далчното на Китай, при положение, че САЩ, КАНАДА, АВСТРАЛИЯ и пр. са 2-3 пъти по-далече от България, но така си е останало в съзнанието на европейците, че Китай е много далече) чужбина е просто като жена с минижуп на фона на нудистки плаж. :) Така че, ей-сега, като направя лингвистичен анализ на изречението ти "Абе, струва ми се, че ти нещо май си се разхайтал там в далечната чужбина!", единствената вярна дума е "май" :) Шегувам се.
...
Въпросът не е в това да се изпада в БИОЛОГИЗЪМ на човешкото поведение, нито да се казва, че човекът е равнозначен на останалите животни. Въпросът е да се ИЗЛЕЗНЕ от осреднеността на идеалистично-философския Das Mann, от традиционната вплетеност на европейската идеалистично-философска мисловност в това надценяване на човешката същност, останало от юдео-римската религия и да се дойде пак на едни що-годе адекватни позиции от типа на "Човекът е Зоон Политикон" (Аристотел), което може да се преведе като "държавно животно" и вече с такава отправна точка много по-ясни ще ни стават много термини и резултати на философията от типа на "грижата", "граничните ситуации", а и защо не понятия като Хайдегеровите.

50 (edited by Valentino 15.07.2010г. 18:31:25)

.

V, спрете да тролвате. Благодаря.

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com