Re: За нелепата "онтология" на Дявола.

Ей-й-й... Сега като си го прочетох видях: както е написано - няма да можеш да го разбереш!

Ето пак:
*     Изключваме секс и любов.
**   Абстрахираме се от всички останали положения (те са кажи-речи целия свят на човешките отношения).
*** Абстрахираме се и от положението, при което само единият харесва и си стои с несподелено харесване - нещо като сподавена въздишка или кихане, което го правиш така че да не се чуе, та и това отпада.

Ето.
И разглеждаме само това положение
Условие: на Него му е все тая за Нея. На Нея й е все тая за Него. Тя не би допуснала за нищо на света Той да се изкефи. Той по начало не се кефи, защото няма нищо за кефене.
Задача: Какъв е начинът да се изкефи?
Решение: ?

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,
а че е твърде ниска и я постигаме. >
YouTube: < Pink Floyd Cluster One >

Хераклит wrote:

Няма начин!

Не, няма такъв начин!

Наистина ми е гадно за "Той", но знае ли човек-.... "когато губиш не знаеш какво печелиш, а когато печелиш не знаеш какво губиш"

(ама много предпазливо решенийце... леле, страх може да го хване човек, някои хора имат талант да пишат и направо емоцията да струи,струи, направо те залива);

Струва ми се, че разбрах основното. А то е, че нямаш интерес да "диалогизираш" за каквото и да било с МЕН!
ок. мерси за откровенността и обещавам да не те дразня.

Само, ако ми позволиш един последен въпрос, на който, ако въобще отговориш, само ще прочета отговорът и няма по никакъв начин да ти репликирам.

Въпрос: Уважаеми г-н Хераклит, ако имахте собствен философски форум.......щяхте ли да допуснете неуважително отношение (косвено, вменяемо,предубедено) към Вас самия от НЕПОЗНАТА, обикновена потребителка?
(просто питам, сега пак да не направиш от тия твойте готините импликацийки...., че много ме надценяваш нещо, чак толкова схватлива не съм- честно казано на онзи въпрос за зацепването, моя скромен отговор е:4(четворчица).... така че по-смело с отговорите, няма нищо лошо може пък да е интересно на поколенията някой ден)
:)

[b]I would like to express my sincere respect to You[/b]

Vanq wrote:
Хераклит wrote:

Няма начин!

Не, няма такъв начин!
:)

Има... разбира се! Най-малко два!!!
Само преди това нещо и аз да попитам: някакво смътно и неопределено колебание ли долавям относно потенциално безкрайната ми добронамереност към теб? Хм! Странно...

Щом това коте от картинката вляво, което до сега мъркаше и дори даваше да го погалят (всъщност е горд и свиреп хищник) изведнъж се притесни - питам се какво ли е усетило, че стана неспокойно? Поверието гласи, че котките виждат в отвъдното и могат да усещат свръхестествено присъствие.
Дали ако погледаш по-дълго буквите на моя пост те няма да започнат да се огъват в кръг и да се въртят като фуния, през която 'оттатък' те вижда - о, желаеща да бъдеш незабелязана! - Онзи, на когото не бива да се произнася името? Струва ми се, че е късно ВЕЧЕ. Той знае: < За нелепата "онтология" на Дявола >. Сигурно и ти си усетила как Сянката пада над тази тема: чувство на заплаха, нещо тъмно, което всеки момент може да се излее и да ни нарани или погуби...
Клетите хора, които са писалите в темата < За нелепата "онтология" на Дявола >!

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,

...Това беше част от фентъзи, което си четях зад кулисите, докато чаках да ми започне смяната.

Сега трябва да ставам, тъй като има бачкане. Прдстави си че съм лейбър, в чиито задължения влиза поддръжката на Огледалната стая - така: например с работен гащеризон с много джобове, от които стърчат гаечни ключове и окичен с ръчни манивели всякакъв размер. Представяй си как тръгвам бавно, но уверено и делово, с типично за работар отегчено изражение. Отивам пак да правя това, което ми е втръснало.

Да се представя: казвам се мистър Х.
Аз отговарям за ОГЛЕДАЛНАТА СТАЯ в тема: < За нелепата "онтология" на Дявола >.
Заемам това работно място не защото чак толкова се имаме с Дяволчо (въпреки, че в нашия стил на работа сме се опознали, тъй като безогледно го експлоатираме като панаирджийска атракция), а защото шефът на атракциона ми е приятел и точно за тези неща не държи на кой-знае какво качество (това е Далай - той откри темата).

Ако вече си влязла и стоиш в средата на стаята - ти няма как да виждаш какво става зад огледалата. Затова ще ти кажа какво има отзад. Там моя милост ходи с едни ключове и манивели, ловко бърника разни механизми и сръчно извършва множество настройки. Бих добавил, че работата не е от леките, тъй като по време на атракцията обикновено се налага и допълнително, прецизно калибриране с цел постигането на специфични ракурси и за по-добро качество на отраженията.

Ти не бива да се притесняваш, защото желанието, с което влезе в Огледалната стая ще бъде напълно изпълнено:
< предпочитам да не бъда НИКОГА ЗАБЕЛЯЗАНА, отколкото да доказвам, че НИЩО  не искам.
Честно казано не разбирам от много неща, но се чувствам по-добре, когато знам, че съм непозната (невидима) и никой не знае за мен.
>
...В крайна сметка отраженията, които ще видиш не могат да бъдат видяни от никой, който не е застанал в абсолютно същата гледна точка - твоята.

Enjoy
(Плаща се на изхода, но - не е задължително)

Ще започнем с малко предисловие, а след това ще разкажа един древен мит - един от най-древните: Митът за Индра и Вритра (съдържа се в пласт на Риг-веда, който се датира около III хил.пр.н.е., значи зараждането му е наистина от най-старите).

Тогава, в прастари времена в някаква индийска джунгла (място, богато на растителни видове и животни) са растели халюциногенни гъби. Брамините са ги събирали с голяма любов и благодарности към Боговете и са правели от тях 'божествената напитка', с която така яко са се отцепвали, че са ставали извънредно склонни да повярват в какво ли не, във всичко - направо са 'излитали' където си пожелаят (необходимо е да се подчертае: за разлика от опиума например, който също са добивали от хилядолетия и по традиция простаците са се лигавели с него докато не стигнат пълна идиотия). Имало е обаче една специална гъба, много специална - най-силният халюциноген. Тя била силно отровна и никой не е можел да я консумира. Затова след многобройни опити и експерименти брамините все пак намерили начин.
Впрочем има смисъл да се каже. При един от видовете човешко жертвоприношение жертвата се третира по специален начин и дълго преди церемонията бива обгрижвана. По време на ритуала изпада в специфично емоционално състояние и поглъща с желание или с малко чужда помощ въпросните гъби. Точно на границата между живота и смъртта, миг преди да умре изпуска телесни течности - и ето това е субстратът, който става годен за приготвянето на уникален халюциноген.

Защо го разказвам? Защото тук намирам един от най-чистите символи на религиозното.
Идеята е че когато жертвеният човек умира в жертва (за индийците той не престава да съществува, а преминава отвъд, от което в онези времена не са се правели особени драми), именно чрез жертвата, в миговете на страдание и агония - защото така той си взема сбогом със света - преминавайки отвъд оставя след себе си най-ценният дар (дар от 'оня свят'): ОПИЯНЕНИЕТО НА ФАНТАСТИЧНОТО - онова което може да превърне картините на съществуващото и несъществуващото в най-красивите видения от цветове и звуци, в прекрасна феерия от блянове и копнежи до степен на пълна омая... а това е един от източниците на най-съкровената вяра: именно вярата, че съществуващото едновременно е и може да бъде неизмеримо по-красиво. След което се пренася там, където всичко е такова, както го виждат брамините в няколкото капки от елексира.

Определено като се надрусат с гъби, макове и какво ли не, могат не дяволи, но и десептикони да видят. :)
Забравих да благодаря за репликата, че основно си ангажиран с Лили и Далайчо. А последният, за да не изневери на себе си, ще каже : "Е, как може само Лили и Далай?! А Турлаков?!!"...
Без връзка с дяволизма (диаболичното) ще вметна, че активността ми е занижена, заради много поредна (не е печатна грешка, точно това искам да кажа МНОГО ПОРЕДНА) реактивна депресия, та докато се възстановявам емоционално, борейки се с лоши спомени (концентрирани основно в една кошмарна нощ, през която 5 (пет!!!) пъти ми бе казано : "Искам да се разделим!", "Не, не искам да се разделим, обичам те!"..."О, не искам да се разделим."...И то на фона на моето БЕЗДЕЙСТВИЕ, т.е. аз си стоя мирно и тихо, а през това време ми се съобщава, че хем искаме раздяла, но хем не искаме...Като накрая станах доста действен и се свърши с потрошени врати, стъкла и пр...В този смисъл не отговарям и на имайли в момента, да не се засяга Хераклит...).
Та отварям специална тема за едно РЕВОЛЮЦИОННО ОТКРИТИЕ - намерили са начин за ИЗБИРАТЕЛНО ЗАТРИВАНЕ НА СПОМЕНИ!!! И веднага се намерили "философи", които да кажат, че това е вредно.
В "РАЗМИСЛИ" очаквайте новината + коментара ми.

"Главите на някои видове животни стоят забити и душещи към земята." !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВАЛЕНТИНО

Ясно.
Мерси за отговорът ти.
Не е  много конкретен, относно това , за което питам, но аз мисля, че е ЯСНО основното. (ето, че не боля... яснотата на боли, напротив, действа пречистващо и освобождаващо).

Аналогята ти с Питър Пан е трогателна -"Онзи, на когото не бива да се произнася името?"

Хубаво е, че ти си имаш цели ДВЕ решения на задачата!
Пожелавам ти УСПЕХ, в прилагането им, да не ти омръзнат никога, докато ги демонстрираш.
И buena grazia, че си ми спестил участието.....правилно решение, нямаше да се справя.
Искам да те успокоя (спокойствието е много важно при реализирането на проектите- ето че дори и жертвата я обгрижват, нали?)
нямам грам колебание (съмнение) за нищо!
Готова съм и очаквам, всичко което се налага да понеса!

[b]I would like to express my sincere respect to You[/b]

Ако имаш някакви въпроси, свързани с 'Огледалната стая', като например: къде да си оставиш палтото - на гардероб или да си го носиш в ръка, къде точно да застанеш, може ли да се ядат пуканки през това време или не и т.н.т. мисля, че трябва да отправиш тези въпроси на подходящо място, в случая не съм аз. Това е все едно да отидеш на театър и да питаш артистите, дали може примерно да се преместиш няколко реда за да виждаш по-добре или, не дай си Боже, да попиташ дали ще имат нещо против да излезеш и изпушиш една цигара. Покажи малко... стил!

Тук разказвам един мит и, повярвай ми, не си нито първата, нито последната публика на този 'евъргрийн', който има и много 'кавърверсии' - в случая ти присъстваш на една от тях. И да поясня: цялото това представлява едно възможно 'огледало' - какво ти лично ще видиш в отражението му... е ОНАЗИ предоставена ти от авторите свобода (преди хилядолетия, защото както знаеш митовете нямат един определен автор, а са колективно творение), без която твоето собствено духовно пътешествие в съдържанието не би било истински възможно.
След което, тръгвайки от мита ще предложа 2 решения на въпроса: "как да се изкефим, при положение, че не ни кефи" във връзка с темата.

Така че - още веднъж трябва да те успокоя: нищо не се "налага", камо ли пък нещо "да понесеш". Имаш един-единствен проблем: скуката да ме изчетеш докрай, други проблеми нямаш. И ако все пак ти стане поне малко интересно - значи всичко е минало добре.

Хмм...много се отделихте от темата,но аз все пак искам да попитам защо разглеждате Дявола като субект ?
Бих казал че той е олицетворение на лошите човешки качества, а те са си реални и нямат нужда от доказване. В Библията Дявола е представен като личност, но бих казал че това е с цел съпоставяне срещу Бога. (не съм особено компетентен по темата, просто изявявам мнение)

Как преценихте, че "Дявола", се разглежда като субект?

Какво е субект?

Стою wrote:

В Библията Дявола е представен като личност, но бих казал че това е с цел съпоставяне срещу Бога.

Разликата, между личност и субект е...?

за протокола: В Библията Дявола-Кайзер Созе-Сатаната-Луцефер е Повече от личност.
Защото, би излязло, че БОГ също е личност...или може би субект? хъм. Интересно. Ако Бог беше субект, какво е Човек, като подобие?

Стою wrote:

Хмм...много се отделихте от темата,но аз все пак искам да попитам защо разглеждате Дявола като субект ?
Бих казал че той е олицетворение на лошите човешки качества, а те са си реални и нямат нужда от доказване. В Библията Дявола е представен като личност, но бих казал че това е с цел съпоставяне срещу Бога. (не съм особено компетентен по темата, просто изявявам мнение)

Защото хората са свикнали били едно време да антропоморфизират всичко - от месец Март до чумата и смъртта...
Лошите човешки качества могат да са реални, но да се въплъщават в нещо нереално - Дявол, Терминатор и пр. СИМУЛАКРУМИ е нередно, особено ако симулакрумите почват да се мислят като НАЛИЧНОСТИ и РЕАЛНОСТИ.
И Богът/боговете също не е доказан да го има към днешна дата...