Topic: ПРЕПИРНЯТА ЗА БАН

След молба от колеги поствам тази статия на Ангел Стефанов

След  културното откровение на министър Дянков, че в БАН работели „феодални старци”  в медиите се появиха спорадични реакции – от закачки, че известното вкусно мезе „Бански старец” се преименувал вече на „Феодален старец”, до поредица от интервюта на министър С. Игнатов, внушаващи, че академичните институти трябвало да преминат към университетски факултети, защото науката по света се правела единствено в тях. Тенденциозността на това негово послание стана причина наскоро Общото събрание на БАН да поиска неговата оставка. Препирнята за БАН по медии и електронни форуми се превърна, за съжаление, в размяна на лични мнения и нападки, много от които с точни попадения, но засягащи отделни аспекти на функционирането на най-старата ни културна институция, учредена преди 140 години, още преди България да „се види” като независима държава.

Очаквах, че в последното предаване „Сеизмограф” по Би ти ви на 6 февруари, предвиденият интелектуален дуел между Министър С. Игнатов и Председателя на БАН  акад. Н. Съботинов ще тури ред в препирнята и ще се види кой крив, кой прав. Уви, нищо подобно не се случи. На министъра на образованието, младежта и науката дори не му се наложи да се извини за неправилната си позиция, отклонен към отговори защо неговата заместничка г-жа Ломева бе наскоро освободена, а господин академика твърде лесно бе накаран да се оправдава. И то не от своя опонент, на който уж искаше оставката, а от водещата Светла Петрова. Чрез язвителното й питане – но на нея това й е работата! – защо БАН не се била реформирала, а в нея са си живеели спокойно преди избухването на препирнята. Акад. Съботинов взе да обяснява, че това не било така, че до към средата на 90-те години Академията се раздели с много от кадърните си изследователи, заминали в чужбина, институцията бе свита с две трети, без да запази своето финансиране, а предстоящата реформа, изразяваща се в сливания на институти – поради изискване за икономии – била вече изготвена. Все оправдания от твърде ниска позиция. Така БАН не би могла да бъде защитена.

Препирнята  ще продължи и БАН, притиснат от разнопосочни интереси, ще колабира, ако в публичното пространство не се заявят ключови факти и не се дадат ясни отговори на няколко важни въпроса, засягащи функционирането и бъдещето на българската наука.

1. През 2009 г.  всички институти на БАН бяха подложени на обстоен международен одит на своята научна и управленска дейност, извършен от компетентен екип на международно признати учени от Европейската научна фондация Общоевропейската асоциация на академиите. Заключението на проверяващите бе, че в повечето от тези институти се прави наука на много добро равнище, при твърде мизерни условия за работа. Никъде в това заключение не се препоръчва механично сливане на институти, предвидено „отгоре”, сиреч от Управителния съвет на БАН. Премълчаването на тази добра международна оценка си остава за сметка на акад. Съботинов.

2. Защо при наличие на ясен извод в Оценъчния доклад на проверяващите, че ако българското правителство иска развитие на академичната наука, то трябва постепенно да подобрява нейното мизерно за момента финансиране, тъкмо в деня на оповестяването на доклада от бюджета на БАН бяха орязани 10 млн. лева? Поради това, както писаха вече някои медии, БАН няма да може да си плаща парното, а камо ли да остават пари за наука.

3. Има ли основание да се обединяват научни институти, получили адекватна международна оценка със структури, които още не са получили такава оценка? Каква ще е базата за сравнение?

4. Вярно ли е твърдението, че първо БАН трябва да се реформира, а едва след това да се мисли за адекватното й финансиране? Възможна ли е реформа без пари, или каруцата се поставя пред коня?

5. Вярно ли е подкрепяното от  министър Дянков твърдение, че  в условия на криза парите  за наука трябва да се съкращават, или е вярно  обратното твърдение?

6. Защо България е на последно място от всички страни членки на ЕС по финансовия задел за наука като процент от БВП? Защо страната ни не изпълнява задълженията по Лисабонската стратегия на Европейския съвет в това отношение, а в разрез с нея, единствена от споменатите страни намали мизерния финансов задел за научни изследвания от 0.48% на 0.3% през тази година?

Ако тези факти и въпроси не получат  своето разумно осмисляне и корекции в съответните действия от управляващите у нас, препирнята за БАН ще премине в препирня дали изобщо да има наука в България.

Ангел С. Стефанов

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

Re: ПРЕПИРНЯТА ЗА БАН

Ние, Движението на младите учени \"2х&3х\", сдружение „Когито”, форум „Демокрит” и Докторантски съвет към БАН

kаним всички, които се чувстват млади и работят в БАН, на среща с:
АКАД. Н. СЪБОТИНОВ на тема „РЕФОРМАТА В БАН”
НА 16.02.2010 Г., ВТОРНИК, ОТ 15.00 ЧАСА
В ГОЛЕМИЯ САЛОН НА ЦЕНТРАЛНО УПРАВЛЕНИЕ, БАН

В ДНЕВНИЯ РЕД предвиждаме:

1. КАКВА Е ИДЕЯТА И ЕТАПИТЕ НА РЕФОРМАТА В БАН
2. ОТГОВОР НА НАШИ ПРЕДВАРИТЕЛНИ ВЪПРОСИ И ПРЕДЛОЖЕНИЯ
3. ВИЕ ЗАДАВАТЕ ВЪПРОСИ

Очакваме ви!

-------------------------------------
По т. 2 от Дневния ред прилагаме нашите
предварително зададени въпроси към акад. Съботинов
относно реформата в БАН:

1. Кои са конкретните стъпки (схемата), по които ще бъде осъществена реформата в БАН?

2. Има ли официално поставени изисквания от външни организации (Правителство, Световна банка, Европейската научна фондация /ЕНФ/ или др.) за това каква точно да е реформата на БАН? Ако има, кой ги поставя и какви са те?

3. Какво се цели да се постигне с реформата – ниво, решаване на конкретни проблеми или др.? (Бихте ли конкретизирал заложеното като основна цел в проекта за реформа, което за нас е неясно и неопределено: „БАН си поставя за основна цел да повиши ефективността на дейностите си при решаване на важни проблеми, свързани с развитието на българското общество и държава, за умножаване на духовните и материалните ценности на нацията, както и за пълноценно участие в развитието на световната наука и изграждането на европейското научноизследователско пространство.”)

4. Кои от препоръките на ЕНФ бяха взети предвид при реформата и доколко те се спазват и прилагат еднакво към всички научни звена?

5. Ще се промят ли методите на управление и начините за разпределение на средствата вътре в новите научни звена след преструкторирането и окрупняването им?

6. Предвижда ли се промяна в управленските структури на БАН (Научни съвети, УС на БАН и др.) с оглед участието в тях и на млади учени?

7. Съществува ли яснота за критериите, по които ще се атестират отделните учени в различните области на науките?

- Какви ще са тези критерии?

- Атестационните критерии ще отчитат ли условията на труд на съотвения учен?

- Ще отчитат ли активността на даден учен за популяризиране на науката, с оглед дейности в тази насока да бъдат поoщрени?

- Кой ще прави атестациите?

8. Относно Университет на БАН – кога ще изкристализира идеята? Ще се заложат ли, предвид наличието на Университет към БАН, някакви промени в структурите на новите научни звена?

9. В чл.2, ал. 2 от Устава на БАН пише следното „(2) В БАН не могат да съществуват и да извършват дейност структури на политически партии и движения. Нейните звена не могат да изпълняват поръчки, обслужващи политическата дейност на партии и движения.” Доколко спазването на този член от Устава се съблюдава, тъй като има информации за прецеденти?

10. След реформата в БАН ще се въведе ли мандатност в работата на новите звена и органи на управление?

11. След реформата в БАН ще се подобри ли финансовото състояние на учените в Академията?

Няколко ПРЕДЛОЖЕНИЯ:

1. Атестацията да е прозрачна и да се направи така, че да не тежи на преките ангажираности на учените.

2. Да се назначават завършилите докторантите, както и тези в удължение.

3. Да се създаде отдел за човешките ресурси към БАН с цел:

- Провеждане на единна политика, насочена към привличането и развитието на млади учени

- Въвеждане на единна информационна система за човешките ресурси на БАН, както и за кандидатите за работа

- Подобряване условията на труд на учените

- Създаване на ефективен механизъм за решаване на трудови конфликти
------------------
Молим, да съдействате за разгласяването на тази информация
<grajdansko_dvijenie_nauka@abv.bg>

Поствам тук, защото съседната тема, ми се струва с друг акцент, вече.

Аз също не успях да присъствам на срещата, защото от вчера при нас, в работа започнаха съкращения. Та, малко... щеше да е интересно, да си позволя, това нахалство, но все пак прецених, че имам приоритети.
Но един мил човек, беше така добър да ми сподели това: (за което, естествено съм му благодарна и признателна):

The Man wrote:

........но една от моите сътруднички беше там. Тя ми каза, че срещата е продължила доста време - повече от 2 часа. Присъствали са много хора от различни възрасти, не само млади - разбирай под 35 години.  Залата е била препълнена. Акцента е бил върху начина на атестиране на учените, промени в устава на БАН (например връщане на мандатността (2 мандата) на ръководствата на всички нива), съобразяване на заплатата в зависимост от атестацията и напускане при лоша атестация. Атестирането на всички трябвало да стане до лятото. Повдигнат е бил въпросът при сливане на институтите дали ще се освобождават сгради (каквито искания има Дянков за да ги давал за детски градини, докато Фандъкова твърди, че те не могат да се използват като такива. Познай каква е истинската цел на упражнението тогава?). Отговорът е бил, че сграден фонд няма да се освобождава. Това е, което мога да предам в общи линии. Разбира се ако има нещо по-конкретно ще я питам и ще препратя отговора.
Предпочитам да отговоря тук защото все пак тези проблеми са конкретни за една организация и не вълнуват особено голям брой хора. [...]
Има и друга възможност. Ще дойдеш в института, аз ще те срещна с колегата и тя ще отговори конкретно на въпросите. Ако този вариант бъде избран ще се уточним кога и как да стане това.

по-късно през седмицата, ще се включа, ако искате да обсъдим какво мислите и защо, скоро няма да имам време.

Ангел Ангелов
БАН. Предизвикване на криза и приватизиране на науката и образованието
http://www.kultura.bg/bg/article/view/16645

Ромео Попилиев
БАН. Бягай за здраве, Ахиле!
http://www.kultura.bg/bg/article/view/16644

http://www.monitor.bg/article?id=233139

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

рахатлъкът на много хора ще се наруши",

заяви председателят на БАН. Идеята е, след като бъдат формирани новите научни звена, да има избор на нови директори. Освен това в общото събрание на академията ще влязат нови представители на институтите.

аз не разбирам, защо не уточнявате акцентите... но да приемем, че  сте заети.
Но все пак... без да съм досадна... като се акецинтира, се забелязват думички...като : Нови предсавители.
това май е добре. Но какво ли разбирам. Мен, ако ме питат, ...аз ако съм- паля М3-ката и право... в Принстън. :)

По решение на ръководството на Хумболтовия съюз в България, на 24 март
от 17 часа в зала 1 на Централния дом на архитектите, ул. Кракра 11 ще
се състои дискусия по темата, която в момента най-силно вълнува
учените от БАН, а именно реформата в тази най-голяма научна
организация в България.
-----------------------------------------------

"Реформата в Бан" е рубрика в www.svobodata.com

Уволниха всички началници в БАН
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=422989

libertin wrote:

Ха!
Чудя се, дали най-сетне в централната мозъчна активност на БАН се извърши вече станалата наложителна лоботомия, или най-сетне сме свидетели на протичането на нещо различно - катарзис, по Аристотел.

Впрочем, ако ви е интересно, мога доста увлекателно да разкажа за лоботомията - като една от най-оспорваните практики в медицината, другата е - клонирането. Но пък ако се задълбоча в тази посока ще излезе, че ставащото сега в БАН е по-скоро посттравматична реакция на по-рано извършена, назад във времето, лоботомия върху академията... Та, странно могат да се въртят и разглеждат нещата.

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,
а че е твърде ниска и я постигаме. >
YouTube: < Pink Floyd Cluster One >

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=1 … p;srcpos=7

"Институтът по философия е обявил, че приема този по социология с пълния обхват на дейността му, и било решено двете звена да се слеят. Все още обаче не е измислено новото име, което ще ги обедини. "

nomen est omen

http://www.mediapool.bg/forum/popmsg.php?msgid=1233508
да, ама не

Светла wrote:

не е вярно, че "Институтът по философия е обявил, че приема този по социология с пълния обхват на дейността му". Това го приема директорът агент Иванов и малката му, но сплотена, клика, а не институтът. На свое заседание Общото събрание на Института по философия е снело доверието си от Васил Проденов като представител на Института в УС на Общото събрание на БАН - http://photos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak … 1547_n.jpg

Голямата част от Института по философия не иска да се обединява с този по социология, нито да си сменя името. Моля, проверявайте нещата!

12 (edited by Alias 23.03.2010г. 23:56:28)

Струва ми се, че става малко объркано.
Целта, нали беше да се отстранят определени 'елементи' носещи негативи.
Сега, обаче се оказва, че ще има (естествен) интерес за Ръководни позиции.
Не че ми е любопитно, не че няма амбициозни 'кадри'.
Но все пак остава съмнението ми, да видя, да чуя и прочета ... Как полезното и стойностното от нещо до сега, се запазва.
На добър час.

пп. и бъдете доволни, че са социолозите, а не астролозите :)

Ако целта е била да се отстрани един или друг елемент, жалко. Цел, която според мен заслужава всякакви усилия, е да се отстранят остатъците от социализъм в БАН. (Да не кажете, че виждам сламката в окото на другия ... и т. н. Имаме си достатъчно остатъци и във ФФ.)
Под остатъци от социализъм не разбирам бивши ченгета, а определен начин на живот. При социализма се чувствахме добре тези, които нямахме кой знае какви амбиции, а не искахме за си разваляме рахата. По-далече от началството и по-близо до кухнята! Наскоро тук, във форума, бистрихме една тема, която е отлична илюстрация за този начин на живот.
Аз не виждам това, което става сега в БАН, да има нещо общо с такава цел. Ще се радвам, ако някой ме опровергае. То става ли изобщо нещо? Сега социолозите работят на "Московска" и директорът им също е на "Московска". След реформата те ще си работят на "Московска" и ще имат заместник-директор на "Московска", а директор на "Патриарх Евтимий". Разбирам философите, които бранят думата "философия" в името на института си, но ако промяната е само в името нито е голяма печалба, нито е голяма беда.
Но вярно, nomen est omen. Като се види, че реформата е била само номинална, враговете на БАН ще имат основания да нанесат последния си удар.
А как да стане това, което на мен ми се иска? И може ли изобщо да стане? Да си кажа право, нямам представа. Но тук има хора, които милеят за БАН. Нека те да кажат.

const wrote:

е да се отстранят остатъците от социализъм в БАН.

Сега разбирам.
А социализМа от кой се `прави`? Или социализМа може ли да се види или пипне, за да се `отстрани`?
Елементите Правят интересни структури. И когато `изхабени` или `промити` елементи бъдат оперирани и отстранени, тогава една структура може да стане фундамент за нещо наистина Забележително или....Зашеметяващо!

Но ето че след `операция`-та, се оказва, че структурата ще трябва да е с конкретни `мебели`, абе трябва да си има каузи, иначе няма да е интересно.

libertin wrote:

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=422989

Съжалявам за грешната новина, но просто бе желана от мен и поради това се позовах прибързано на един недостоверен източник.
Към Константин Янакиев - проблемът не е само в Името, а в цялостната пре/ориентация на ИФИ, която от години агент иванов провежда и продължава да го прави Въпреки.... Вие как бихте коментирали следното заглавие - "Приложната и експериментална философия в обществото на знанието (Изток - Запад)" XXVI Варненска международна философска школа 4 – 6 юни 2010 г., Варна, България. Аз лично не го разбирам.