Re: ченгетата в БАН, интересни имена, Лили
Боби, сега вече си поне наясно в какви други области можеш да се реализираш:
1. Като ловец на вещици
2. Като морален полицай
Като гледам вече имаш и препоръка.
You are not logged in. Please login or register.
Философски форуми → Институции → ченгетата в БАН, интересни имена, Лили
Боби, сега вече си поне наясно в какви други области можеш да се реализираш:
1. Като ловец на вещици
2. Като морален полицай
Като гледам вече имаш и препоръка.
По-ми харесва ловец на вещици :D.
"Здравейте колеги!
Преди година ръководството на БАН направи работна група, включваща директорите на ИФИ, Икономическия институт, Социологическия институт и Центъра по наукознание, които от своя страна привлякоха допълнително сътрудници в помощ. Целта беше подготвяне на реален анализ за състоянието на науката в България и мястото на БАН в нея, който да се противопостави на липсата на такъв анализ и представа по този въпрос при опита за приемане на стратегия за научното развитие от МОН. В резултат на тази дейност се появи книгата "Българската наука през ХХI век", С., Изд. Марин Дринов, 2009, която беше официално представена в петък. Изпращам ви електронното копие на книгата. В нея може да видите множество данни и сравнения, за да се ориентирате къде се намираме ние в научно отношение да се противодейства срещу неграмотните и зложелателни реакции срещу българската наука и БАН.
Приятно четене!
проф. Васил Проданов"
Но има и едно друго не-приятно четене на историята на БАН- "Усмиряване на разума. Преустройството на Българската академия на науките 1944-1953" от Надя Живкова. Просто Историята се "Указа" /поне в българският случай/,че може да бъде пренаписана...с оглед на настоящето и предстоящето, от някакви си работни групи, включващи Директори, които пък са привлякли други такива сподвижници и така до края на света, който май е се очертава да свърши към 2012...
http://www.youtube.com/watch?v=F-vvSJCY3uA - ето и музикалното оформление към темата.
:-) А това е моята музикална реплика:
http://www.youtube.com/watch?v=sZ97BTBGCMI
Ето отговорът на Ивелина, който публикувам по нейно желание:
Здравей Георги,
Много се радвам, че отново сме във връзка с теб.
Видях текста в Проектория, към който си ми изпратил линк, а също че сте публикували моя първи текст, отговора на Грозданов, но сте пропуснали да публикувате моята реплика:) Истината е, че е време да направим нещо за ИФИ, най-малкото в Twitter, за да не се налага това безкрайно препращане на писма. Тъй като темата е публична, както сам писа, ще си позволя да препратя писмото си до теб, за да го вмъкнеш като реплика на твоя пост (тъй като не съм регистрирана в Проектория, но ще оставя регистрацията за друг път).
Освен това, пак заради публичността на писмото ми, ще си позволя от време на време да се обръщам към теб в 3-то лице (но това не е, защото те пренебрегвам като събеседник).
От твоя текст разбирам, че много си изстрадал и си много огорчен. Това дълбоко ме наранява.
Ще си позволя да мина в 3-то лице, за да кажа, че впечатленията ми за Георги са повече от отлични: блестящ ум, изключително проницателен в своята област на изследване, стремящ се към дълбочина на разбиране на авторите, с които работи, способен да се фокусира същността на философските проблеми и където е необходимо, да прокара ясна граница между същественото и несъщественото, което е решаващо за задълбочаване на едно философско търсене.
Имах възможност да се запозная с неговата дисертация. Може би под натиска на дискусиите в ИФИ той беше отстъпил от постструктуралисткото разглеждане на проблема към въпроси, които питат “какво” – което измества силата на неговата гледна точка (с ударение върху отношенията и различието) към един подвеждащ въпрос, който подмолно води до питане за същности. Обаче това е един строго професионален разговор, който винаги съм искала да водим, но не му е мястото тук, защото има малко общо с дискутираната сега тема.
Георги не само е един от блестящите ни млади колеги, на чиято проницателност не веднъж съм се възхищавала, но и неговата отдаденост впечатлява. Тя проличава най-силно в стремежа му да си изясни всеки проблем и понятие в най-малки детайли – и да остане до колкото е възможно верен на авторите, с които работи.
В разговори с проф. Проданов винаги съм изтъквала забележителните му качества – с огромно съжаление трябва да призная, че това е ставало само в 2-3 разговора. След това изгубих връзката. Спомням си един от последните ми разговори, в който участваше и Васил Пенчев (последният пък твърдеше, че всички привърженици на Дерида трябва да бъдат изхвърлени; разбира се, след толкова време не мога да съм напълно прецизна в избраната от него формулировка, но това беше посоката на “критика”, която бе избрал). Не вярвам обаче Пенчев да го е мислил сериозно – вероятно е било просто разгорещяване в хода на спора.
Страданието, огорчението и дълбокото разочарование на Георги намирам за справедливи, макар формата на лични нападки да не считам за много удачна. Все пак не мога да си обясня по никакъв начин, ако Георги Ангелов е защитил докторската си дисертация (което за ИФИ-БАН е задължително условие) как един за мен очевидно толкова талантлив колега не е бил приобщен към работата в института? Георги не само има дълбоко разбиране за проблемите, но и е много енергичен млад колега – а точно от такива хора се нуждаят нашите институции днес.
От пуснатия от теб текст оставам с впечатление, че с Проданов сте навлезли в дълбок личен конфликт. Много съжалявам да чуя за това. Нямам знание нито за причините, нито за детайлите, довели до това.
Затова призовавам към най-доброто във вас двамата, за да се загърбят и оставят настрана всякакви лични нападки и обиди, за да се направи всичко възможно хора като Георги да станат част от ИФИ. Дори това да е последното нещо, което може да направи за института, това ще е едно достойно дело.
Не призовавам към енергични действия в подкрепа на Георги, заради съчувствие или състрадание – той няма нужда от тях. Призовавам за действие заради личните му качества, които са блестящи. Недоразуменията, каквито и да са те, следва да бъдат отстранени и изгладени, необходимите разговори проведени, за да не страда работата ни от това. Нямам никакви колебания относно качествата на Георги и съм убедена, че неприобщаването на колеги с неговите качества към ИФИ е грешка: затова призовавам тази грешка да бъде поправена незабавно, стига да има воля и от двете страни. В този смисъл призовавам и Георги да остави настрана личните обиди и да работи за това, което обича.
Вярвам, че директорът на ИФИ, проф. Проданов, ще реагира на този ми апел. И оставам в очакване.
Не съм запозната с работите в различните секции – и откровено смятам, че няма бъдеще за секциите в нашия институт. Това изрично го има и в препоръките на ЕНФ. Работни групи на хора, които работят по общи проблеми – това е бъдещето и това е формулата, която следва да бъде търсена. Само така ще има успешна реализация, повече успешни проекти.
Не се учудвам, ако между поколенията има неразбиране – ние сме парадигмално много различни и затова често позициите на по-младите колеги остават непонятни и срещат неразбиране. Теоретичните различия между нас обаче не трябва да са пречка да дадем най-доброто от нас в областта, в която работим.
Но държа да припомня, че в нашата област никой не следва да разчита просто на съгласие – ние сме философи в края на краищата, ние спорим за всичко. Да защитаваме позициите си, дори пред среда която не е готова да ги чуе – това е автентичната позиция на философа. Кой е този голям в нашата област, който е бил посрещнат с овации и просто са го молили да ни драсне някой ред, за да ни просветли? Години незачитане, години борба – с това е белязана кариерата на мнозинството големи имена в нашия бранш – и това е първият суров урок, който ние трябва да научим.
Георги, каквото и да се случи, каквото и да си кажем по тези форуми (които да си го кажем откровено имат малко общо с философията) винаги ще се радвам да работим заедно – собствено а философията, за осмислянето на това, на което сме свидетели.
Поздрави,
Ивелина
Не взимам страна в спора, защото макар и да съм (донякъде страничен) свидетел на резултатите от него, не съм запознат с предпоставките.
1) Научната работа не се "ръководи", тя трябва да се организира. Посоките на научните изследвания са предмет на самите тях, а това, което външно може да им се даде, е организация. По моите представи администрацията на научна общност трябва да се занимава единствено с осигуряване на среда. В този смисъл не мога да възприема думите "ръководител", "директор", "шеф". Директорът на институт в БАН е (следва да е) само организатор на адекватна на изследванията среда, а не управител, шеф или "директор". Това е административна работа, не научна. (Като казвам "само организатор", не намеквам изобщо, че това е лесна работа, напротив.)
2) По линия на компетенцията си, научните кадри в БАН са учени. Не администратори. Администратори са тези, които са добили някаква призната и доказана организационна компетенция. Такава добиват специалистите по организационна психология или публична администрация. Един академик по физика, да речем, е преди всичко останало физик, и е физик заради доказаната си компетентност. А е администратор по случайност.
Тук искам да попитам:
Защо научната и административната йерархии в тези ни общности се възприемат като препокриващи се? Зависимост между чин и длъжност има при военните, но там има препокриване и на самата им дейност. Какъв е проблемът администрацията на научните организации да се делегира на администратори, организационни психолози и счетоводители, а учените да имат повече време за научна работа? Какъв е и проблемът тази администрация да се поеме от млади или дори много по-млади хора, пък били те и с малък или никакъв научен авторитет в общността? Нали не експертността в науката прави добър администратора, а именно експертността му в администрирането? Защо трябва да се разчита на случайността (ученият, който е и администратор), а не на доказаната компетентност (ученият прави наука, а администраторът организира)?
Не атакувам никого, както казах, няма да вземам страна в спора. Питанията са ми принципни и са към всички обсъждащи.
Освен това искам да призова за спазване на добър тон в тези дискусии. Сигурно има много причини за изостряне на тона у всички говорещи. Но все пак, моля да се придържаме към добър тон и съдържателни реплики. Въпреки че е форум ;)
Yasen, това "не взимам страна в спора" какво точно означава?
Питам, защото, аз утре, въпреки това че съм на работа, ще се постарая да дойда в БАН, за да чуя, отговорите на много въпроси! Въпреки че, аз не работя там. Въпреки че, постнах инфото на "фреге", за да могат повочо хора да изразят позицията си.
НО, ако повечето от тези хора са- НЕ заемам страна в спора... е за кво си говорим?
Кажете, да си мълчим. Това не е трудно. Напротив.
Но за да се наеме някой от...известно разстояние, да иска това да не е смешна, неподлежаща на критика нАука, значи му...Пука. Колко? Толкова, колкото на, щатните, които се чудят, дали няма да загубят мястото си, ако разкарат директора, който досега им е осигурявал комфорта...или..толкова, колкото да Иска колегите му да могат да се чувстват конкурентни с всички останали, не толкова по-умни, но имащи достъп до повече бази.
И така. Всичко е въпрос на избор! Незаемайки позиция, това не дава Damage! напротив, прави те съпричастен, към това да искаш да запазиш статукво, заради което преди време е имало хора, които са искали да разчупят, НО сега...просто се налага, да се усмихнете, гушнете, и да си кажете: Браво оцениха ни, ние сме супер!
Ми не сте. Никой не е чувал за вас! Направете така, че да чуят! Заслужавате го.
С най-искренното ми уважение!
Le Sirena, не взимам страна, защото всеки път, когато чуя новини за нещата в БАН и ИФИ и например всеки път, когато отида на заседание на секцията разбирам, че наистина не знам какво става. Както казах, виждам някакъв резултат, но изобщо не разбирам предпоставеното в този спор. От друга страна и не държа да се запознавам с подробности, ако са от личен характер.
Освен това, както казах, съм донякъде страничен свидетел. Не съм щатен служител в института. Докторант съм. Това ми положение даже не ми дава право на глас в обсъжданията. Да, мога и да заема позиция, но няма да е продуктивно.
Това, което мога да направя като докторант, е да развивам философското в института като студент с приета и очаквана тема, но не виждам смисъл да се хвърлям в обсъждане на процедурите, в които дори не съм допуснат с право на глас.
И за да не ме нападнете пак, вижте въпросите ми по-горе, в тях все пак стои предложение и някаква позиция. ;) Не е позиция в този спор, но за мен ИФИ (а и ФФ на СУ, защо да се лъжем) има нужда от преосмисляне. Не просто от кадрови спор, а от нова концепция. Имам предчувствието, че ако тя не се направи официално сега, младите учени и докторанти ще я направим така или иначе след време. Е, не твърдя, че съм добър в предчувстията, де ;)
Но за да се наеме някой от...известно разстояние, да иска това да не е смешна, неподлежаща на критика нАука, значи му...Пука. Колко?
Не става дума изобщо на този, който се наеме от "известно разстояние", да му пука за науката. Става дума за това когато учените кажат "искаме конференция, имаме гости, но не знаем къде да спят", някой да им организира зала, настаняване, минерална водичка, отпечатване на сборник. Да им задвижва документите, договорите, отпуските, стипендиите.
Да се грижи организацията да "не е смешна и неподлежаща на критика". Не "нАуката". Тя нАуката сама си се организира и учените си знаят как да го правят.
За това говорех.
http://www.vbox7.com/play:814cbd7a - специален поздрав за Лили.
Благодаря :-)
Аз дълбоко уважавам хигиената, но бих искала да обърна внимание на ОПАСНОСТИТЕ, на които се излагат онези, които тръгват да "изхвърлят боклука" с ШИРОКО ЗАТВОРЕНИ ОЧИ :-). Опасностите са поне две:
1) да нагазят дълбоко в най-мръсния боклук и така да станат част от боклучивия пейзаж;
2) да вземат да изхвърлят и полезни неща, само защото им се виждат малко позацапани, а ги мързи да ги измият.
А това е моят поздрав към всички, които предпочитат живота с "широко затворени очи" и специално към Либертин, разбира се :-)
http://www.youtube.com/watch?v=-xiwrqV7 … re=related
Но за да се наеме някой от...известно разстояние, да иска това да не е смешна, неподлежаща на критика нАука, значи му...Пука. Колко?
Не става дума изобщо на този, който се наеме от "известно разстояние", да му пука за науката. Става дума за това...
Объркал съм се, в бързината съм решил, че ми отговаряте, а всъщност сте ми давали някаква обща реторика. Нямам против да не ме четат, но ми е неприятно да не ме четат, когато ми отговарят.
Иначе, ентусиазмът от типа "дайте да дадем" не ме трогва изобщо. Който иска и може, нека помага да се реформират философските организации в БАН и в СУ. Философията у нас има огромни проблеми и те наистина са най-вече историческо наследство. Не става дума само за ДС. Публична тайна е, че не всеки е можел да се добере до "разрешение" да учи философия в "ония години". Но все пак и това не трябва да се преекспонира, защото е неефективно за реформата. Итс ирелевънт, както биха казали боргите ;)
А реформата е вече наложителна – следя по това, че още в първи курс очаквахме реформи, очаквахме поне паралелни курсове в СУ, а вече години по-късно науката още се "ръководи" и има погрешно казармено разбиране на административната йерархия.
Който не иска и/или не може, казва "дайте да дадем". Не казвайте "дайте", а давайте!
Нямам против да не ме четат, но ми е неприятно да не ме четат, когато ми отговарят.
Това е несправедливо. И невярно.
Помолих да уточните какво е всъщност "не заемам страна"? Да, дори не беше конкретно към Вас, а към по-голямата част, които са на тази позиция.
Не съм нападала никой. Напротив. Опитах се да помогна, да се покаже по-ясно позицията на хора, които не се ангажират с определени каузи.
И Вие си отговорихте, съвсем коректно, и много добре. Нямаше какво повече да попитам, заради изчерпателно-ясния отговор.
Но ето че, днес приемате като обида, това че не съм продължила...
Нещата са ясни. Мерси. И отново се извинявам, ако с нещо съм била дразнител, а не събеседник.
yasen wrote:Нямам против да не ме четат, но ми е неприятно да не ме четат, когато ми отговарят.
Това е несправедливо. И невярно.
Съжалявам, че е прозвучало остро. Радвам се на ентусиазма ви, наистина ;) Не можах да ида на въпросната среща днес, но ще очаквам някой да пише тук какво е станало.
Искам да благодаря на Ивелина за хубавите й думи за мен. Бързам да кажа, че тя твърде много е надценила моите качества; но в описанието, което прави, без съмнение можем да видим образите на други наши млади колеги, които заслужават тези думи изцяло. Онова малко зрънце истина, което съм успял да постигна в работата по дисертацията си, дължа в почти пълна степен на тези млади колеги – на разговорите, критиката, бележките и подкрепата от тях. Ивелина е права, че най-добрият критерий за оценка в областта на науката е влагането в изследването на проблемите и съответно – постигнатият резултат.
Никога не съм бил с впечатлението, че вложените усилия автоматически подсигуряват някакво място, нито съм търсил такова на всяка цена. Не изпитвам омраза към Проданов, макар целенасочените му действия да ми костваха много; макар че, вместо да каже в прав текст (и пред колегите), че не се вписвам в общата визия (което, както Ивелина писа, би предизвикало, най-малкото, въпроси), разигра постановката с липса на “обективна” възможност и после прокара слуха, че “аз и без друго не съм искал назначаване”.
Разбирам, че на Проданов му се иска да сме изпълнени с омраза, психически нестабилни, неориентирани млади хора (какво друго можеш да изпитваш към вожда освен любов или омраза?!), готови да разрушат всичко онова, за което други са се борили. Но не е така. Искаме единствено неговата оставка като дириктор на института. В такова искане няма никаква драма или истерия, но явно това не е така за човек, който няма никакви други качества, за да фокусира публичното внмание. Във всяко друго отношение (чисто научно, човешко и т.н.) Проданов е напълно безинтересен и незабележим.
Не прави добро впечатление начинът, по които Проданов натрапва “заслугите” и “високите” си резултати – “strong leadership with clear sense of implementation”, “the current enthusiasm and dynamism emanates from the current leadership” – това ли е най-важното нещо, с което един научен ръководител може да се гордее?! Не с оценката за професионалните качества на колегите, не с техните научни успехи и развитие, а с това, че той администрира научните единици “силно”, “ефективно”, създавайки визия за динамика. Истинската оценка за ръководството не се дава в доклади, а е функция на научните успехи на сътрудниците, съставляващи дадена общност. Така че стига толкова спекулации на тема “мениджмънт в науката” – в оптималния случай на наличие на високо равнище на научните качества в една общност, административното ръководство се минимизира за сметка научното.
Не е добре, също така, един човек да бъде абониран за властта в продължение на 15 г. Дори да го преизбират напълно свободно, това не дава добър пример, а има и чисто практически съображения – като напр. това, че всеки ръководител се изхабява. Мениджърски погледнато – в обществените отношения (за разлика от търговските) липсата на мандатност води до намаляване на ресурса и перспективите.
Мисля, че в тази ситуация, ако Проданов наистина държи на Института, трябва да подаде оставка. Разделението, което предизвиква неговият “мениджмънт”, е твърде голямо, за да попадне в графата за продуктивност. Нищо няма да му пречи пак да работи за института, а, от друга страна, разделението (отвътре) и негативните нагласи (отвън) ще бъдат туширани. Не на последно място това ще бъде и добро доказателство, че интересът на института стои над личната амбиция за власт.
Философски форуми → Институции → ченгетата в БАН, интересни имена, Лили