Re: Свободната воля с/у Звездите

Добре, Ганглери, ще ти обясня, няма да се измъквам :), главно защото внасят невероятна нота веселие в разговора. Вчера разказах на учениците си за освежаване, като се поумориха да мислят, за твоето желание да ме "улесниш", като ми предостави твоя "ефемерид". Подейсва им като афродизиак. И понеже има за каво да ти благодаря, ще обясня.

В астрологията има няколко дяла. Основните са четири:
1. Мунданна (световна) астрология - разглежда събития свързани с държавите и т.н.
2. Натална (рожденна) астрология - разглежда събитият в живота на отделния човек
3. Елективна (изборна) астрология - избор на подходящо време (за сключване на брак или операция)
4. Хорарна (въпросна) астрология - отговор на зададен въпрос
5. Медицинска астрология
6. Синастрична (партньорска) астрологияа

Ти зададе въпрос, т.е. трябва да се използва Хорарна астрология за отговор на твоя въпрос. Разбира се, астролога може да нарави справка с твоя рожден хороскоп.

Въпроса ми го задаваш на 18 февруари 2010 г. в 17:10 - (справка виж си постинга по-горе)
На мен не ми трябва мястото, където ще се провежда състезанието.

Отворих картата и си напрвих извод, подобен на този на Фреге, изказан по-горе, но малко по-различен. За разлика от философското разсъждение, същото можем да кажем и за психолозите, които биха ти спретнали страхотен психоанализ от представянето ти до тук, астролога може да види с какви намерения е зададен въпроса или какво е моментното състояние на питащия - няма да скрия, че това направих първо.

Картата показа, че изгряващия знак е Лъв, т.е. АСЦ-та ми показва питащия, в случая това си ти. Питащия иска да блесне и да бъде забелязан от другите, защото управителя на знака Лъв е Слънцето, което се намира отсреща, срещу първи дом, в дом 7-ми, а това са другите или в случая това съм аз, към която си насочил въпроса. Но Слънцето се намира в знака Водолей - там то е в заточение, не е в собственото си достойноство. Издава, че питащия е слаб, освен това, слънцето е залязващо, на питащия ще му е интересно до известно време. Означава, че временно е проявил някакъв интерес. Освен всичко това Слънцето е в съвпад с Нептун ( в астрологията Нептун означава злабудите, илюзиите, лъжите, скритите неща, интригите). Най-общо казано, питащия задава заблуждаващ въпрос на астролога. Затова не отговорих. Не си струваше, да разглеждам по-нататък. Още по-лошо, питащия ще се опита да да въведе в заблуда и останалите .... При такъв хорар, вие щяхте ли да отговорите, ако бяхте астролог? Защото е видно, че каквото и да каже астролога, ще бъде обвинен в лъжа и намеренията на питащия не са чисти.

Ето това е хорарната астрология в действие.

Относно "вашият ефемерид", може да си го задържите, той в случая не ми е нужен. Апропо Ефемеридите са таблици, в които са описани движенията на планетите, астролозите използваме ефемеридите за да построим натална карта. Т.е. вие ми предоставихте вашата натална карта, а не вашият ефемерид, от което се подразбира, че сте погледнали в таблицата движението само на 1 планета и сте я отбелязали в картата си.

arture wrote:

coolest topic ever in the froum! good job, anima, pishman!

Артур, ще приема сарказма ви, когато ми отговорите на въпроса каква е връзката на пан-вавилонската философия с юнгианската психология?

Anima, аз мисля, че няма сарказъм в думите на arture.

Просто не сте го чела достатъчно, може би. Иначе щяхте да знаете, първо към кой си позволява да е саркастичен, и второ, че като е саркастичен... става толкова..."тъмно, мрачно, зловещо"...че и да искате НЕ можете да приемете такъв тип сарказъм.

Аз може би, трябва да се поизвинаво, че се намесвам, отвременавреме, но искам да кажа че го правя с надеждата, че всяко "заблуждение" или илюзия са в някакви граници. Та като ги усетите или опрете до тях, да разберете, че един ден, ако погледнете нагоре и не видите звезди, а планетите изведнъж- пук,пук,пук...се пръснат като балончета..с какво ще си правите картите тогава?

И съвсем "ан пасан"- кое е наистина определящо, "изгряващия Лъв" или кофти Нептун-а? Как въобще, имате смелост да сравните Цял Лъв с някакъв си Нептун?

Проблемът в анализът ти е, че ако премахнеш справките с планетите и къщите пак може да остане валиден. + В него не ми казваш абсолютно нищо за състезанието. Нали разбираш това е все едно да те питам "Колко е часа ?"  а ти да ми отговориш "Зашии си копчето на ръкава на ризата.". Въобще не става ясно кой кого иска да измами.

А днес на първата квалификация имам 18 1/5 точки от максимални 19, което е добре. А резултатът от втората квалификация ще науча  утре. Май имам реални шансове да се катеря на финала. :D

Ето ви и един астрологичен анализ на научния състав. :))Все пак това не е форум, който се занимава с проблемите на астрологията, нали?
http://www.pueron.org/pueron/liubopitno … liz_SU.pdf

интересно все пак с какво е обвързана една прогноза: щом не е с простр-врем координати на събитието, остават тези на гадаенето и/или на въпроса. практично е да не зависи от първите, тъй като локализирано описание може да липсва. обаче при положение, че има фиксиран отговор и (възможно) различните входни данни водят все към него, то  бихме казали, че той никак не зависи  и от тях. така остава отговорът, респ. светът/бъдещето, да е зависим от момента на извикващото го действие (т.е. светът да е някак неустойчив,  т.н. "ефект на пеперудата" и пр): тогава - мислете му, ако сте решили да питате "ще свърши ли светът в 2012г.?" според един или друг момент верният отговор ще  фиксира нещата и - край (може би?)

libertin wrote:

Ето ви и един астрологичен анализ на научния състав. :))Все пак това не е форум, който се занимава с проблемите на астрологията, нали?
http://www.pueron.org/pueron/liubopitno … liz_SU.pdf

Не е истина :-) Астрологията очевидно стопля сърцата не само на философите :-)

Да попитам, къде дипломират астролози?

The 41st wrote:

например тук:

http://astroconsultbg.com/?page_id=23

чудех се, дали всички дипломирани хлебари и сладкари стават добри в професията си.
Защото днес прочетох неща и ми стана интересно :"...защо караш хлебар да моли за хляб?"

относно, астрологическите "просветления" за научните... ми прави впечатление, тенденцията за зодия "Водолей". Тук между нас има такъв представител...:) май, или бъркам.
Но жалко, липсват други... зодиакални знаци :(

Gangleri, отговорът на твоя въпрос е твърдо НЕ!

Може и да не си доволен от моя отговор, но с тези данни, това е моя отговор и до каква степен си ме заблудил си остава твоя отговорност.

Le Sirena wrote:
The 41st wrote:

например тук:

http://astroconsultbg.com/?page_id=23

чудех се, дали всички дипломирани хлебари и сладкари стават добри в професията си.
Защото днес прочетох неща и ми стана интересно :"...защо караш хлебар да моли за хляб?"

И аз се чудя, дали от всеки дипломиран философ става истински такъв.

[цитат = Фреге] интересно все пак с какво е обвързана една прогноза: щом не е с простр-врем координати на събитието, остават тези на гадаенето и / или на въпроса.  [/ цитат]

Фреге, прогнозата е обвързана с времето, когато е зададен въпроса и мястото, на което го получава астролога. Изобщо не е случайност задаването му в този момент и затова е важен от астрологична гледна точка.

Хорарната астрология показва много често с какви намерения е питащия към астролога. Първо може да е късно за отговор на такъв въпрос, второ - може питащия да подвежда астролога, трето - възможно е астролога да не трябва да дава отговор на този въпрос. Има и такива неща в астрологията.

Няма да скрия, че вече ставам любопитна за вашите данни, тъй като до тук вие и Артур сте единствените, които умеят да водят диалог, без да "подценяват" или "надценяват" опонента си.

Изчетох линковите, които ми изпратихте - интересни мисли провокираха в мен. Най-малкото се опитах от вашата гледна точка да погледна на астрологията и знаете ли какво установих. Че този подход не е достатъчен, за анализирането й в цялост. Всъщност бихте ли ми посочили една наука, която може да изследва емоционални състояния и да посочва времето, когато ще бъдат изживяни.

Anima wrote:

наука, която може да изследва емоционални състояния и да посочва времето, когато ще бъдат изживяни.

наука, която може да изследва емоционални състояния = Affective Science, (the Oxford UP Series available in gigapedia)
да посочва времето, когато ще бъдат изживяни = aко е наука, посочва условия във форма "ако...то...", та във всеки момент, в който са налице тези условия :)

хрумва ми, че в един нетривиален смисъл астрологията, ако беше реална, щеше да e сродна с историята - вид знание, което претендира, че е отвъд бившите факти и също толкова солидно колкото и те; предикция и ретродикция сигурно имат общи проблеми, свръх тези на всеки интерпретативен дискурс. за съжаление по-горе астрологията бе препратена към природното - именно онова, за което има наука - и там трансфер на информация (както и пътуване) обратно на времето води до парадокси. (един от тях впрочем е скициран след уводната фраза, която  горе единствено е повторена)

по повод способностите и ограниченията на хорарната астрология, те не напомнят ли за онзи, който, запитан какво може, отговорил: моем да копам,.. па моем и да не копам

по повод способностите и ограниченията на хорарната астрология, те не напомнят ли за онзи, който, запитан какво може, отговорил: моем да копам,.. па моем и да не копам

Честно казано и аз дълго време се борих с доверието в хорарната астрология. Отначало ми изглеждаше точно като да хвърлиш боб. С толкова големи съмнения и подозрения не бях подхождала към останалите дялове на астрологията. Все още й нямам доверие изцяло, затова винаги поглеждам и прогнозата в наталния хороскоп как изглежда, макар, че в хорара съм намирала много логични връзки.  А и в нея има доста тънкости и за да се прилага парвилно, трябва да се владеят из основи строгите правила на класическата астрология. Например хорара може да е невалиден, ако Луната е без курс (не прави аспекти докато излезе от знака) или виа комбуста (в изгорелия път на Слънцето) или не отговаря на характеристиките по натал на задаващия въпроса. Т.е. има препратки към рождения хороскоп, за да е валиден хорара.

Относно

наука, която може да изследва емоционални състояния = Affective Science, (the Oxford UP Series available in gigapedia)
да посочва времето, когато ще бъдат изживяни = aко е наука, посочва условия във форма "ако...то...", та във всеки момент, в който са налице тези условия :)

Да, но има огромна разлика. Астрологията посочва и кога са на лице тези условия и това е удивителното.

за съжаление по-горе астрологията бе препратена към природното - именно онова, за което има наука - и там трансфер на информация (както и пътуване) обратно на времето води до парадокси. (един от тях впрочем е скициран след уводната фраза, която  горе единствено е повторена)

Не, не мисля, че е за съжаление, смятам, че точно там й е мястото. Тя разглежда природата  - вън и вътре в нас. Няма как да бъде препратена на друго място.

Да се върнем на - Време, пространство и причинност

Според Shrodingerq 1924:724 от гледна точка на единството, отделната система би трябвало да е хаос. Тя изисква връзка като непрекъснат регулатор, без която би била, що се отнася до своята енергия, случайно блуждаеща.

Мисля, че ще се окажете прав, ако намерите доказателство за независимост на свободната воля в една съвършена система. И ако успеете да ме убедите, че един съвършен организъм, би позволил хаотична изява спрямо цялото на свободната воля.

Отдавна исках да напиша, че Лили отбелязва навременно равноправието на човекът и частиците по отношение на наличието на съответното необходимо условие, както се е изразила, вероятно за съществуване в системата или в природата.

Мисля, че един от проблемите е, че всяка система се разглежда по отделно. Обаче ако ги съотнесем към цялото - т.е. те са системи поставени по-голяма - вселена, космос, както искате го наречете. то не следва ли да се помисли още малко над тези регулиращи механизми, които запазват цялото в хармония и недосегаем ли е човек в свободната си воля? Има още един фактор, който забелезях, че не се отчита - човека се смята за съвършен, но той не е. 

Мисля над това е нужно да се мисли още, над връзката - време, пространство и тук, нещо ми липсва за да се стигне до причинност.

Либертин, длъжна съм да кажа, че това не е сериозно астрологично изследване, по-скоро любители астролози си запълват времето.

Под зодия, се разбира къде е разположено Слънцето, в кой зодиакален знак. Длъжна съм да отбележа, че астролозите използваме тропическия зодиак.

Слънцето означава как изразяваме себе си, а не в кои области. Например Стрелеца трябва задължително да го направим фолософ, защото този знак отговаря на философията. Смешно, а останалите зодии не стават за философи. Философията е начин на мислене, а мисленето се определя от Меркурий. Преподаването от Юпитер. Към какво ще прояви интерес човек зависи от положението на въпросния Меркурий в хороскопа и връката му с другите планети.

Има голяма разлика. От разглеждането само на едно от светилата и игнорирането на всички останали фактори. Ето такива и подобни подходи убиват стойноста на цялата астрология, прави сте, да задавате всички тези въпроси до тук. А аз не знам как могат да бъдат избегнати, като са се нароили навсякъде. Популярна е не професионалната астрология, а булевардната - това е положението и няма никакъв механизъм, който да регулира това, а и никой не ни помага нещата да се променят, за съжаление.