frege wrote:струва ми се, че феновете на мъдростта придърпват интелекта към полезното и не могат да убягнат на подозрението в (някакъв) прагматизъм; от другата страна (екстремисти нек'ви,) ще да го побутват към безполезното, било то в абсолютизация или естетизация.
lilia wrote:А, да, забравих по-интересния въпрос: защо умните не са винаги мъдри? Не знам, мисля, че причините са повече от една. Например, желанието да покажеш (или докажеш) на другите колко си умен или просто, че си прав в един конкретен случай често те тласка към действия, които не са мъдри.
Както си чета тука ми стана интересно: може ли мъдростта да е безполезна? [по frege]
Или по-неприятното, да ти навреди/помогне? [по lilia]
Мъдрите действия в каква степен са свързани с един уникален интелект?
С мъдрите си действия можеш ли да помагаш едновременно както на себе си така и на някой, на когото държиш? Или да помогнеш на този някой, но да навредиш на себе си?
Примерът ми:
Стоя на маса с още един човек срещу себе си и пием вино. Червено вино. Човекът срещу мен е интелигентен, но все още не мога да преценя, дали е мъдър. Това не е и важно. И започвам да му говоря за магия. Не защото много ми се говори за това, но е нещо, което ме вълнува и което искам да разбера. Не му изнасям лекция, а му споделям нещо, което ме вълнува.
Той ме изслушва учтиво, но приключва разговорът и ентусиазмът ми с думите-"не разбирам от това. Купи си, ако искаш някоя книга, но аз лично не се интересувам и ми е досадно."
Става ми неловко. Все пак знам, че е интелигентен и очаквах с дори и малкото мъдрост да изкаже поне мнение. за да разбера, че е забелязъл вълнението ми, ако не ентусиазма ми.
Но замълчавам и все пак очаквам той да сподели какво него го вълнува. Страхотно- хабилитирал се е /нищо че не е почерпил и е минало време преди да ми го каже/- но какво се очаква от мен?
Нещо мъдро, и да не е само похвала. Може би да попитам колежките вещици ...
И си мисля, че не е само до желанието на някой интелигентен човек да е мъдър. А трябва и В конкретния момент да покажеш и изразиш мъдростта си. Това не е прагматизъм. А и да е, по-добре за мъдростта и притежателят й, отколкото да е само в света на идеите и само ние да си знаем за нея, но никога на никой да не е помогнала, дори и на нас самите. Тогава не сме мъдри, и тогава затова има толкова малко мъдри, но интелигентни хора.
Stay focused! In the zone... making magic.