Re: ченгетата в БАН, интересни имена, Лили

Бях сигурен за Владо. То нямаше и кой друг, предвид разприте ви. Ще съм благодарен ако го "качиш" във форума. Все пак трябва да имат и другите участници достъп до текста. Обемът за мен никога не е имало значение. Тези, които нямат какво да кажат, обикновено го казват в 500 и повече страници. Също така не приемам как и какво да съдържа коментара ми. Всеки си го прави както си може и знае. Някой взе да променя правилата, а?

Вече разбирам, защо са измислени медали-те за награда.

Различните като темперамент и светоглед състезатели не биха харесали какво да е от различни предмети (или автори).

Само че, ми харесва как и двамата много добре разбрахте основното от мнението ми.
Така усещам, някакво уважение. :) Мерси.

Ето и основното все пак:

Защо ще е тази игра-състезание-купон-съревнование-двубой....? Какво ще разберат зрителите?
Освен, че нямате нужда от материална "награда".
:)

Иначе, Пожелавам Успех! Стискам палци. И нека По-МЪДРИЯ Победи.

чета продановския текст и не вярвам на очите си:

Prodanov wrote:

..да си спомним Cпиноза, който век и половина е след смъртта му е открит от Лайбниц... (c53)

Към Либертин:

1) Да, разбира се, ще се опитам да кача някъде текста и да сложа линк тук в Проектория за да могат да го четат всички.

2) Знаех, че няма да си изненадан :-), но причината за избора ми не са "разприте" (не това е точната дума, ама не ми се връща към тази тема). Както казах, причината за този избор е ДРУГА! Да видим дали ще се досетиш.

3) Няма промяна в правилата - пишеш каквото намериш за добре - това горното беше просто какво аз бих желала да видя в коментара, но то не те задължава с нищо.

Към Али:

Али, това наистина няма да е двубой! Нищо от рода "кой по-добре ще защити "своя човек" (пази боже :-)). Поне не от моя страна. Моите мотиви са други. Гледам на "играта" като на нещо средно между урок и изпитание за ... Либертин :-), може би и за други .... Само дето Либертин още не знае за какво ще е урокът и за какво ще е бъде изпитван :-) Ама така трябва :-) - иначе, какъвто е артист, ще вземе да изсимулира нещо и играта ще загуби тръпката си :-)

It's not what happens to you but how you react to it that matters...

Prodanov wrote:

..да си спомним Cпиноза, който век и половина  след смъртта му е открит от Лайбниц... (c53)

sorry за печатната грешка (едно е в повечее), ама излязох от равновесие. не виждам как може да е лапсус и тогава  си е чудовищно май, отвсякъде.

викаш :D

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

Prodanov wrote (c47) "щирневски егоцентризъм": на първо четене беше дреболия = лапсус калами или лингва съчетан с тавтологичност, но съмненията вече не са в полза на автора

Ето още за четене. Това е линк към текста, който ще коментира Либертин (В. Стойчев, Що е мислене и какво и как мисли науката?):

http://www.sendspace.com/file/epxcth

Към Фреге: вярно е, че трябва да бъде "щирнеровски" а не "щирневски", но защо смяташ, че изразът "Щирнеровски егоцентризъм" е тавтологичен? Егоцентризмът има множество проявления, "щирнеровски" в случая конкретизира за какъв точно тип егоцентризъм става въпрос.

lilia wrote:

"щирнеровски" в случая конкретизира за какъв точно тип егоцентризъм става въпрос.

Колко типа, бива егоцентризма?

горния "тип" егоцентризъм, възможно ли е да е като:

Кантовски субективизъм

Ницшеановски нихилизъм

Хадегеровски битовизъм

......

Специално за Фреге - http://www.ivankolev.com/A-%20Philosoph … odanov.htm Ето ти още материал за забавление - забележи отговора на въпроса "Философът, който Ви вдъхновява?". Според мен В.П. едва ли някога е чел Щирнер, което и обяснява този нелеп израз - "щирневски егоцентризъм".
Към Лили- благодаря за текста върху който ще се изкажа. Последните ти писания нещо не ми харасаха и бях на ръба да "разваля играта". Не е необходимо непрекъснато да натрапваш/акцентираш - по академично казано/, че текстовете са от един сборник. Именно "артистът в мен" все още ме спира да прекрача добрия тон - нито ти си Изпитващ, нито аз съм Ученик.

Либертине, не съм си и помисляла да влизам в ролята на "изпитващ" или да те третирам като "ученик" (достатъчно често ми се налага да играя тази роля по задължение, така че изобщо не ми е забавна).

Това, което имах предвид е, че написването на БЕЗПРИСТРАСТЕН коментар на дадения ти текст ще е ИЗПИТАНИЕ за теб. И ми се струва, но може и да греша - ще видим като се появят коментарите ни - че в тази "игра" ти си подложен на по-голямо изпитание от мен.

Добре. Отново се приема. Но аз ще коментирам посочената статия след като Владо Стойчев "мине/не-мине" през ВАК. Дотогава считам за некоректно да се обсъжда каквото и да е негово писание. Ако искаш избери си друг текст, друг сборник и т.н., които да "рецензирам". За съжаление моето възпитание, образование, характер, темперамент и др. ,не ми позволяват да участвам в това на този етап.

:-) Защо ли не съм изненадана ...

Не, не искам да рецензираш друг текст, искам точно ТОЗИ :-).

Аз, разбира се, не мога да не уважа решението ти, но това означава отлагане на играта, защото идеята беше двата коментара да се появят приблизително по едно и също време.

Дай знак, когато се почувстваш готов да се включиш. (Али очевидно ще трябва да почака малко с раздаването на "наградите" :-))

щях да се радвам повече на разяснения за първата цитирана фраза, която си остава чудовищно необяснима.
тя е понятна единствено на нивото 'кандидат-студентски бисери';  в печатен текст от автор с квалификация тя води към обезпокоителни хипотези.

чакайки,  да се върнем към дреболии: колко ли са "нещата", които разбираемо ще окачествим като "щирневски" и въобще как функционират такива прилагателни;
(впрочем деривацията минава по-рядко през генитив и дава нюанс: кантовска критика  или кантианска)
от когнитивисти съм чувал, че мисленето е по-скоро чрез прототипи, а не чрез аристотелиански абстрахирания, та  нещирневският егоцентризъм ми е съдържателно неясен.  вклиняването на 'тип' и цепенето на косъма бяха май  от друга опера.

колкото до новото четиво, някакси спонтанно си спомних в какво бе набеден неотдавна неговия автор -  очаквах рецензията, та да ми светне къде е заровена оригиналността на това парафразиране.

май ще си остана само с очаквания

Към Фреге:

1) Първата цитирана фраза - онази за Лайбниц и Спиноза - си е гаф - не виждам какво може повече да се коментира. Тя е гаф преди всичко на автора, наистина, но не само на него. Защото ако системата за публикуване на научни статии у нас (особено философски, но не само) функционираше както би трябвало да функционира (с редактори и рецензенти, които да си гледат работата както следва), този гаф щеше да бъде поправен навреме.

2) Да, "Щирневският егоцентризъм" за ВП очевидно играе ролята на прототип (или по-скоро на "екземпляр" - екземплярната теория на понятията позволява наличието на повече от един типичен представител на едно понятие). Позоваването на подобни прототипи ни спестява обясненията и описанията, но това се случва само ако прототипът се разпознава като такъв и от другите участници в диалога. Тук май случаят не е такъв. Трябва да призная, че и на мен "щирневски егоцентризъм" не ми говори много. За съжаление, повечето от българските "философстващи" (вземам си бележка от казаното от Либертин и съзнатело избягвам думата философи :-)) мислят повече за това да направят впечатление, а не да бъдат разбрани :-).