Topic: Текст-Мислене-коментар-'рецензия'

Ще се придържам към изискванията на Лилия като ще коментирам и стила.

- основни твърдения на рецензирания автор;

Основните твърдения, трябва да са ясни. Не прости. А ясни. В случая няма да коментирам това, с което съм несъгласна. А това, което е неясно.

Например: Не ми е ясно, защо да не можем да се научим да плуваме, ако прочетем нещо за „изкуството” плуване.

Основно твърдение (contention) 1:

Основен елемент на мисълта е възприемането. [биващото в неговото присъствие е интересна тавтология, но ненужна. (улавяме нещо, което присъства)]

Основно твърдение 2:
Основен елемент на мисълта е репрезентацията. В нея се разгръща възприемането.
[Минаваща през няколко представяния и присъствия на присъствието биващо в своето битие.]

Доказване на това, защо мисълта се състои във възприемането

Основно твърдение 3: Репрезентазията се е зародила от „битието на разума”.(!!)

Основно твърдение 4: Присъстващото е характеристика на времето. Защото ни се явява Сега.

Основно твърдение 5: Представянето на обектите в тяхната обект(ив)ност   е мислене. (на езика на физиката)[Определено езика на физиката като обекти в тяхната обективност, не е много физичен.]

Основно твърдение 6: Разбирането на истината определя дали една философия е философия на науката

Основно твърдение: 7 Същността на изследването, като самоопределящо за науката се изразява, в самополагане на познанието в биващото.

Основно твърдение 8: Науката е изследване на предзададена схема-проект

Основно твърдение 9:Експериментът е образ на действие, за разлика от Съвременния, който е И метод за потвърждаване на закона...

Основно твърдение 10: Науката се остойностява защото се превръща в институт.
Основно твърдение 11 :Истината трябва да е достоверна, за да може науката да я използва.
Основно твърдение 12: Човекът е отправна точка, за „осчетоводяването” на биващото като такова

- основания/аргументи в подкрепа на основните твърдения;

Аргументите.... са "невидими" за очите...:) (шегувам се)
Няма много аргументи. Но пък като съвестен 'рецензент', ще пробвам аз да се сетя.(и после човека ще си допълни статията, а може и да я доразвие)

към 1- сетивността, рефлексите, интуицията и всяка първосигнална способност, която ни дава възможност, да Отреагираме и въздействаме на дйствителността, е провокацията и искрата, която да активира мисленето.

към 2- репрезентацията, всъщност е доста назад във веригата. Тя е малко преди О-смислянето, но е е толкова определяща. Един епизод от филм, ако го гледаш 100 пъти, всеки път репрезентацията ще е различна.

към 3- тук. Много си мълча. Просто не знаех, че имало "битие на разума"... (Дядо Ники е пропуснал да го спомене)

към 4- Да харектиристика на времето е, освен че ни се явява сега, е Било вчера и ще бъде Утре. Т.е. е И нещо повече от характеристика на времето. Това го уточнавам, защото е важно за Мисленето, и отношението МУ към характеристиките на времето.

към 5- Тук има малко повторение, спрямо 2 твърдение, за репезентацията, така че нека да приемем, че просто, е изказано нещо, на "езика на физиката". Може би на "езика на физиката", може да се каже, че : обектите като част от природата, а понякога и като Причина за голяма част от явленията, са подлежащи на спекулиране, за да доведат до интересни резултати...
(споменах ли, молбата си, снизходително да се гледа на опитети ми за рецензент)

към 6-Разбирането на Файерабенд и Разбирането на Попър са различни...доколкото съм чувала. :)

към 7 - това ми е неясно, признавам- как познанието се самополага?

към 8 - така е. Науката е това. И има един по-интересен въпрос...Защо й е на науката да изследва тези схеми-проекти?

към 9: Съвремеността е доста благоприятна за нАучна дейност. Но по-хубавото е, че нАуката така си е "постелила" и се е развила в степен, в която да използва постигнатите резултати.

към 10: Едно от нещата е "институт"-а. Но принципно, всяка теория или предмет на мислене, придобива Автентичност чрез институализирането. Това не е нещо лошо. Напротив, задават се граници и стойности в самото общество.

към 11-
Така е, защото- недостоверните истини, не са убедителни :) А ако не можеш да убедиш поне 3-ма ...доценти в твоята истина, няма смисъл да се измъчваш, че това е истина.

към 12- за това също ще замълча.

- въпроси, които твърденията/основанията пораждат, но на които рецензираният текст не дава отговор.

Като цяло, аз не бях провокирана към никакви въпроси. Може би и самия автор няма такива. Или по скоро за него не са важни въпросите, а да изложи, това което знае.
Това знае, това е изложил.
Единствено във втората част за науката и мисленето, аз не разбрах основното, а именно:
Науката като "мисли" ли става философия, или е добре да си е наука, само.

Надявам се, да няма обидени.
Участвам с цялата си воля за безпристрастност.
И, последно. Лили, аз нищо не научих от това. Либертин, мисля че все пак, аз косвено ви показах, че можете да сте безпристрастен и възпитан, интелигент всеки може да е.
Поздрави.

Re: Текст-Мислене-коментар-'рецензия'

o sancta simplicitas

В предишния си пост упоменах мотивите си за временно оттегляне от "рецензенска дейност" по този текст, но тъй като Али споменава името ми съм малко или много длъжен отново да отговоря.
"Либертин, мисля че все пак, аз косвено ви показах, че можете да сте безпристрастен и възпитан, интелигент всеки може да е."  - Едно от изкуствата, които владея до съвършенство е да създавам грешно впечатление, а и винаги съм страдал от доброто си възпитание. Твоето писание показва единствено, тук моля за извинение, че си възпитаник на НБУ.
Към Фреге- отличен коментар. Макар и никога да не ми е харесвал този израз - простотата /простотията не е свещена или поне не трябва.

Благодаря за коментара, Али!

Обещавам ти, един ден като си завърша следващата книга, преди да я дам на официални рецензенти първо теб ще помоля да я прочетеш и дадеш бележките си :-). Съвсем сериозно говоря, твоят прочит е една доста полезна обратна връзка - за този, който я желае разбира се и който се интересува дали (и как) е бил разбран или не :-).

Към Фреге: не разбрах, възклицанието към коментара на Али ли следва да бъде отнесено или към съдържането на рецензирния текст? Или към двете?

It's not what happens to you but how you react to it that matters...

Съвсем между другото, мисля, че  Али е точно толкова възпитаник на НБУ, колкото Либертин е жена :-)

Ох, мила Alias... въпросът ти "защо да не можем да се научим да плуваме, ако прочетем нещо за 'изкуството' плуване" е просто трогателен... останалото е без коментар.

7 (edited by Alias 27.03.2010г. 08:40:33)

vladostoy wrote:

Ох, мила Alias... въпросът ти "защо да не можем да се научим да плуваме, ако прочетем нещо за 'изкуството' плуване" е просто трогателен... останалото е без коментар.

Радвам се, че съм ви трогнала. Ако ме познавахте, реално и наистина, щяхте и да сте ми благодарен. Защото коментарът ми е максимално безпристрастен. Ако имаше и 1% пристрастност... не знам, "наивната ми трогателност", дали нямаше да ви се стори пронизващ сарказъм.
Лилия, благодаря ти за оценката. Знаеш, че ми е важна и винаги съм я ценяла. :)
Но съм сигурна, че има по-заслужили от мен хора, които да прочетат и коментират книгата ти. За мен ще е удоволствие да я имам, с някакъв интересен автограф, естествено. :)

libertin, в НБУ не е лошо. Много ми харесва базата. С тези преподаватели, които са ми преподавали, и тази база, би се получил един , наистина европейски университет.
Интересно ми е, защо не преподават повече преподаватели от СУ там? Сигурно  заплащането е добро(?). Иначе с вашият коментар, освен че показахте, неспособостта си да отстоявате определена позиция, но и че имате нещо против...материалните блага. Какво, ако съм имала достатъчно пари и съм завършила НБУ? Въпросът е после какво ще покажа, а не, какво съм завършила.
Такива безволеви хора като вас, само могат да създадат още проблеми и да бъдат в тежест...не ме заговаряйте повече, моля. Мерси за разбирането.

Фреге, латински не видях в текста, само малко гръцки....

възклицанието си бе породено от коментара; за текста подмятах в дугата тема, но ще повторя: проблемът, според мен, е да се открои някакава оригиналност спрямо преразказваните текстове на Хайдегер, не само двата цитирани, а още неща като 'Епохата на Светогледите", коментара към 'Феноменологията' на Хегел и пр., като се обърне внимание, че са посочени френски преводи, което неволно може да внася промени (напр институт дали е от немското Betrieb и пр.). а относно лафа за плуването (от Хегел, и може би(?) от Феноменологията):

"Theodor Kaluza was extraordinarily versatile. He spoke or wrote 17 languages (his favorite allegedly Arabic).. Strange stories were told of his private life, for example, that he taught himself to swim in his thirties by reading a book and succeeded at his first attempt in water." http://en.wikipedia.org/wiki/Theodor_Kaluza

И институт, и Betrieb (последното, преведено в текста на Стойчев като "производство"), ги има в надлежно цитирания текст на Хайдегер. Това с плуването, нищо чудно да тръгва от Хегел, но го има в "Какво значи мислене" ("Was heisst Denken").
От всичките малко повече от 6 страници текст повече от 5 са почти превод от двете цитирани работи на Хайдегер. Може би превод плюс редакция. Във всеки случай в по-голямата част от текста може да се посочи кое изречение от доклада от кое изречение на Хайдегер е получено.
Това е моята рецензия на текста на Вл. Стойчев. Всички останали въпроси да се отнасят към Хайдегер.

frege wrote:

а относно лафа за плуването (от Хегел, и може би(?) от Феноменологията)

Хегел казва това (по различен начин) на различни места (но във "Феноменологията" точно това го няма). Най-известната формулировка е от лекциите по история на философията, в частта за Кант (ще си направя труда да го набера):
"Следователно изискването е [има се предвид изискването на Кант - бел. моя. - Н.Т.]: трябва да познаем познавателната способност, преди да познаваме; това е същото, както ако искаме да плуваме, преди да сме влезли във водата. Изследването на познавателната способност само е познание, то не може да дойде до това, до което иска да дойде, понеже самото то е това - то не идва до себе се, понеже е при себе си." [от бълг. превод - Хегел, История на философията, т.3, 1982, С., с. 494] Подобен израз има и в "Енциклопедията", в частта за "Критическата философия" на том първи, параграф 41, допълнение 1 (пак ще го набера): "...преди познанието вече трябва да познаваме, което е равносилно на това да не искаме да влезем във водата, преди да сме се научили да плуваме" :)
Изобщо, в лекциите, където става дума за критическата философия на Кант, Хегел повтаря тази своя мисъл, под една или друга форма...
Важното в случая с текста на Владо не е, и Владо не е задължен да посочва това, кой пръв е направил такова изказване (разбира се - Хегел), а смисълът и контекстът, в който, в "Какво е мислене?",  Хайдегер интерпретира и  употребява този израз.

Най-голямата заплаха за бъдещето на философията не е тоталното институционално разпространение на аналитичната про-научна "традиция". Истинската заплаха се състои в постоянно извършващия се акт на безотговорен философски компромис по приемане и признаване на тази "традиция" като "философска"!

малко допълнение за Хегел:
В увода към "Феноменология на духа", цитираната хегелова мисъл има формата на отхвърляне на Кантовите представи за познанието като "инструмент" и "среда", които да трябва да бъдат изучени, преди да се пристъпи към самото познаване.

Най-голямата заплаха за бъдещето на философията не е тоталното институционално разпространение на аналитичната про-научна "традиция". Истинската заплаха се състои в постоянно извършващия се акт на безотговорен философски компромис по приемане и признаване на тази "традиция" като "философска"!

const wrote:

От всичките малко повече от 6 страници текст повече от 5 са почти превод от двете цитирани работи на Хайдегер. Може би превод плюс редакция. Във всеки случай в по-голямата част от текста може да се посочи кое изречение от доклада от кое изречение на Хайдегер е получено.
Това е моята рецензия на текста на Вл. Стойчев. Всички останали въпроси да се отнасят към Хайдегер.

Бедни, бедни Либертине :-) ....

Честно казано, Владо Стойчев, текстовете му и всичко, свързано с тях безкрайно не ме интересуват, но виж, за тебе ми е жал.

Не знам дали владееш до съвършенство изкуството да създаваш грешно впечатление за себе си (мисля, че по-скоро не е вярно), но че ти самият доста често оставаш с грешни впечатления за хората около теб е истина :-).

Мисля си, че в този случай всички, които са част от "контекста" (Али не е) се отнесоха с разбиране към отказа ти да коментираш този текст. Аз също ще се въздържа - Константин беше пределно ясен.

Но бих казала

Последното "Но бих казала" да не се чете - забравих да го изтрия преди да натисна <Submit>.

опасявам се, че ще дойде местният модератор и пак ще стане... скучно
дано поне антипатизантите на Хегел са запомнили името на Теодор Калуца

he taught himself to swim in his thirties by reading a book and succeeded at his first attempt in water

Там е въпросът, че преди да влезне във водата, Калуца на практика не е знаел да плува. В най-добрия случай, книгата за плуването му е помогнала да успее при първия си опит, но нищо повече. Това е същото като да смяташ, Решаващ обаче е опитът