Re: аналитична философия: що е то?

Преподавам им философия на науката, в аналитичен стил, което отговаря на въпроса на съдържанието. НЕ им преподавам ЗА АФ а философия В РАМКИТЕ на АФ, която, както вече казах е стил на философстване. За първокласниците няма да отговоря те си се знаят.

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

ФН не е АФ, а едно нейно обособило си приложение.
Защо ми се струва, че рефлексията над АФ е прекалено важна, за да се подминава в постове, систематично лишени от доводи в тяхна подкрепа-независимо в кой клас си?

knb wrote:

ФН не е АФ, а едно нейно обособило си приложение.
Защо ми се струва, че рефлексията над АФ е прекалено важна, за да се подминава в постове, систематично лишени от доводи в тяхна подкрепа-независимо в кой клас си?

не виждам как първият ред противоречи на това, което казах и в този смисъл той е тавтологичен. Лично аз не смятам рефлексията над АФ за особено важна и за това я подминавам в постове систематично лишени от доводи в тяхна подкрепа. Вместо това смятам ПРАВЕНЕТО на АФ за важно и това и правя. Независимо в кой клас съм.

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

64 (edited by knb 10.03.2011г. 08:50:57)

Не разбирам как може да не си съгласен, че има решаваща разлика между подмножество и множество, на което подмножеството е "елемент". А и АФ се "прави" отколе като систематизация  на изказвания /микро, малки, средни, големи и със свръх-размери/, подкрепени с аргументи-няма друг начин.
Освен това, ФН не е единственият подраздел-в АФ има още поне няколко неща-формална семантика, свързана с определени визии за "онтология", ф-я на езика /теория на значението-спокойно можем да я наречем неформална семантика/, ф-ия на психологията и действията, мета-етика и политическа теория: всички тези "неща" са свързани помежду си-макар и да не е много ясно как /и то не само на мен/.
Рефлексията над АФ е единственият начин, считам аз, да разберем не само как са свързани те, но и какво са-т.е. теорията на АФ да е издържана.
На всичкото отгоре, преобладаващо ФН на практика не е ФН, а е ФФ /ф-я на физиката: дори ф-ята на математиката май не е ФН, ами си е просто мета-математика като разклонение на логиката-изследване на основанията на математиката/-АФ-теории, посветени на други науки като биология и пр. /не че няма/ са малко и на съвсем друго ниво като качествто-и това не е случайно, вероятно е принципно следствие от самото разбиране за АФ, което се учи в "горните класове"?
Защо е така, за мен е един много интересен въпрос.
Ако за тебе не е тъй-ОК, но това съвсем не обяснява ситуацията.

Ако беше завършил философия в аналитичен департамент вероятно щеше да ти е ясно как са свързани всички тези под-дисциплини. Благодаря за сводката на аналитичните дисциплини, по мое мнение и по мой скромен опит (около 80 курса в 4 аналитични департамента) не е точна. За сведение съществува дисциплината  general philosophy of science, което НЕ Е philosophy of physics а и трудно би могла да бъде по простата причина, че за последната е необходима сериозна компетенция от областта на физиката а gpos е стандартна дисциплина във всеки аналитичен департамент. Пропусна core дисциплините метафизика и philosophy of mind (но затова пък не пропусна философия на психологията, нещо, което аз не съм срещал). Философия на биологията е силно развита дисциплина, лично съм бил на конференция посветена на нея и мога да те уверя че никак не страда от липса на богатство. Апропо, последната книга спечелила Лакатошовата награда, най-високата награда давана в областта на обща философия на науката (обща тук като в смисъл и на обхващаща философия на физиката и философия на биологията а и философия на геологията ако щеш) е по философия на биологията (Самир Окача от Бристол, много симпатичен млад мъж който може да изпие много бира). И да поправя една грешка: никой никога не е твърдял че философия на математиката е дял от ФН. Тя е напълно пълнокръвна Аналитична дисциплина, която никак, ама никак не се вмества в ФН.

www.sofiafilm.com

66 (edited by knb 10.03.2011г. 23:42:32)

ОК-може би принципно не желаеш, не можеш или пък просто не ти се занимава с по-прецизни изказвания по темата тук или сега, фпхгрб01.
Кажете ми тогава другите, които не сте толкова учени, че да ви вади човек думите с ченгел от устата преди да бъде забит с поредния линк към SEP: прочетохте ли есето на Ръсел за причинността от "Мистицизъм и Логика" и приемате ли "функционалния" /на "едновременната" каузалност, както отбеляза Лилия някъде-макар и не с тези думи/ му подход, или не?
В една връзка тук на форума бяха дадени и линкове към няколко статии на Хауърд Стайн-искате ли да ги обсъдим-по-специално онези за метафизиката на научните изследвания при Нютон и за отношението между физика и метафизика, писаното и неписаното у Платон?
Смятате ли че между тези три текста може да се направи връзка в светлината на темата за това, какво е АФ?

67 (edited by frege 10.03.2011г. 20:28:34)

"Was Russell an Analytic Philosopher?" се пита Ray Monk в заглавието на  една от статиите от The raise of Analytic Phphy (еd HJ GLock): въпросът е реторически разбира се, но ако се следва дефиницията на корифея Дъмет, би трябвало да е отрицателен. заключението:

Monk wrote:

"he was, if nothing else, a believer in analysis And that, probably, was the undoing of him."

Много се извинявам, фреге, но в сравнение с Ръсел, имто на Дъмет, а па да не говорим за онова на Монк, е една безкрайно малка величина-така че не вждам какво значение могат да имат мненята и на двамата. Но все пак интересно ми е - каква е дефиницията на Дъмет?

в АФ името на Дамет е толкова далеч от безкрайно малка величина, даже в сравнение с Ръсел, че няма накъде повече. Той е една от живите легенди на АФ, просто кашля много силно и ходи на семинари с такси.

www.sofiafilm.com

дефиницията на Дъмет така както я предава Монк:

1st, the goal of phphy is the analysis of the structure of thought
2nd, the study of thought is to be sharply distinguished from the study of the psychological process of thinking
(3rd) finally, the only proper method of analysing thought consists in the analysis of language...
the acceptance of these three tenets is common to the entire analytical school.

статията е кратка (12стр), книгата е в гигапедия и тя изглежда най вече като фронт-срещу-Дъмет; от апологета Глок има една по нова и занимателна работа Could anything be wrong w/ An.Phphy? (Grazer Studien 2007): АФ дефинирана чрез семейни прилики + история + ръкомахане; за това после, евентуално.
Монк е впечатляващо ерудиран историк/биограф и съм склонен да му вярвам, за да си пестя досада от изчитането на Ръсел, но че Дъмет се извисява над тълпата, е нещо очевидно.
(впрочем в началото той е май нещо интуционист/конструктивист, което, както вече стана дума, е  'строго' и то дори прекалено)

Може да се поразшири форумът и да се добави един раздел "Аналитична философия" и там всички believer-mans да пишат в аналитичен стил за останалите философии. Или още по-добре всички раздели да се обединят в два: Континентална и аналитична и там всеки фен влиза и философства.

Но има нещо, което ме (раз)вълнува, а не можах да намеря отговор. Тъй като се отбеляза, че има философия на съзнанието се замислих, ако ми се иска да разбера нещо, в кой раздел от форума да пусна тема? Философия на науката? От коя наука се изследва съзнанието? А, да - психологията. Но психологията наука ли е? Какво е открила? А и нали няма философия на психологията. Не, няма да попитам: що е философия на съзнанието, за да не излезе, че е стил, с който се преподава и разбира психологията.

A Jedi shall not know anger nor hatred nor love!

72 (edited by knb 11.03.2011г. 11:56:45)

frege, под тази дефиниция би се подписал всеки в традицията на феноменологията и херменевтиката. Още Хусерл посвещава целия първи том на "Логически Изследвания" на критика на психологизма, а във втория том в 6 глави описва структурата на мисленето /както той я разбира-с категориални нагледи/, като пак там засяга темата и за една философска граматика. Хусерл пише пълни фантасмагории от началото на втория том, та до края му, но все пак-това не променя факта че дефиницията на Дамет не е ОК.
Не мога да не изразя учудването си че Ръсел е способен да събуди досада у някого, но-хора всякакви...в днешно време нивото на ф-ията е толкова ниско, че в сравнение с тълпата не си струва да оценяваме някого като такъв или онакъв. Аз съм чел само 2-3 книги от Дъмет-сборник статии "Морето на Езика", "Логическата основа на метафизиката", и май една, посветена на Фреге-и нищо не си спомням, което сигурно говори много лошо за един от нас двамата :-)

73 (edited by frege 12.03.2011г. 12:53:26)

дефиницията на Дъмет за АФ е, както те казват, "от устата на коня" и по(дс)казва, че аф-ите сами имат проблем със самоидентификацията си.
но цялото беще заради идиоматичния пънч лайн, завършващ статията: надявам се да е бил разбран -  "...и това, вероятно, го е разсипало"

Last edited: typo

eloiza wrote:

Може да се поразшири форумът и да се добави един раздел "Аналитична философия" и там всички believer-mans да пишат в аналитичен стил за останалите философии. Или още по-добре всички раздели да се обединят в два: Континентална и аналитична и там всеки фен влиза и философства.

МЕ: не виждам смисъл, АФ е начин да се правят отделните дисциплини, които вече фигурират във форума

Но има нещо, което ме (раз)вълнува, а не можах да намеря отговор. Тъй като се отбеляза, че има философия на съзнанието се замислих, ако ми се иска да разбера нещо, в кой раздел от форума да пусна тема? Философия на науката? От коя наука се изследва съзнанието? А, да - психологията. Но психологията наука ли е? Какво е открила? А и нали няма философия на психологията. Не, няма да попитам: що е философия на съзнанието, за да не излезе, че е стил, с който се преподава и разбира психологията.

МЕ: Философия на съзнанието не фигурира във форума като отделна дисциплина и затова най-добре ще бъдеш да пускаш в РАЗМИСЛИ, например.

www.sofiafilm.com

темата почва да ми става забавна, още повече отворих да видя как Дъмет успява да скандализира всички: Origins of Analytical Phphy, без определителен член, твърди че АФ и нейното друго (да не кажа обратно) - феноменологията тръгват от същите места, но се разделят "като Рейн и Дунав". от там, Фреге си остава платонист, такъв е и Ръсел, докато Витгеншайн не го разубеди - от което той ще се съвземе връщайки се към психологизъм, наивен в сравнение с хусерлианството.