"Щото нали се сещаш, че много такива герои почти никой не ги помни. "
И аз това казвам, че едва ли ще те запомнят, а и да те помнят и да не те помнят, като си умрял/-а, предполагам за теб полза/смисъл няма.
Мъдростта не винаги е в това да си затраеш, но и не винаги е в това да реагираш. Като е сигурно, че си на загуба, къде му е мъдрото да се набутваш?
Критерий за разумност при мене е оцеляването, по-добрата адаптация. Това е висша форма на "разумност", която е способно да прилага живото, на биологично ниво. На социално ниво вече имаме една осъзната разумност, която бихме могли да нариичаме "истинска разумност" и, който не е "усетил" законите на съществуването си, е неразумен или казано по-ясно - тъпак, тъпанар.
"Няма промяна в отношението или държанието на някой си с кинти и с власт."
Е, аз вчера точно това обяснявах на една, която ме пита "Ти като си толкова умен как си само с 800 лева заплата?" /Тя щото алчна и мисли, че 800 са малко, аз пък съм си доволен даже и на 600, примерно, защото ценя повече свободното си време, отолкото заетостта за пари./ Голяма връзка между богатство и ум няма. Ето, примерно, почти всеки един професор от Философския факултет е с повече знания от Мадона, но тя е по-богата от всички тях взети заедно.
"Малко е подразнен този някой от "гърченото" на някой неразумен, който рита срещу "остен", но последния е опитал, а разумните ненарушавайки спокойствието си... какво? са продължили безметежното си съществуване?"
И като е опитал какво? Докарал си е, примерно, изгаряне 3-та степен. Осакатил се е. Извадил си е окото...После, нали знаеш, на инвалидите ДАЖЕ ОТ ВОЙНИТЕ, ЗАСЛУЖИЛИТЕ, С ОРДЕНИТЕ, колко някой от СЪЩОТО ОНОВА ОБЩЕСТВО за което са се жертвали, им обръща внимание и им дава уважение?А какво е усещането, когато след години контра-революционери като Горбачов теглят чертата на всичко и обезсмислят това, че примерно ти си си дала крака или окото по време на войната?
Ама не, нека един по-простичък пример, като за маса : Ти примерно си героиня и се жертваш против някой мафиот. Предпоставям ти умения на Super-girl и ти давам 100% победа над него, над брат му и над цялата околия, която го поддържа. В героичните схватки, въпреки 100%-та ти победа, обаче, изгубваш ръката си и получаваш, също, обезобразяващи белези по цялото лице.
Предполагаме, че сме в етап като сега, когато, не са се научили как да регенерират крайници, нито пък ще имаш пари за скъпа пластична операция. Оставаш си Super-girl-ката без ръка и с отвращаващо лице. Такааааа...Задачка:
ВАНЯ, КОЛКО МЪЖЕ ЩЕ ПОИСКАТ ДА СЕ ОЖЕНЯТ (или поне да имат "one night stand") С ТЕБЕ?
Почти николко. Въпреки, че ти си жена-герой, ще си кажат : "Абе герой-герой, ама къде с тази обезобразената, сакатата?" Само сигурно 2 % ще се навият и то, защото първият наистина предпочита жени-герои, а вторият, защото има кредо : "Грозно, кьораво, сакато - бройката е злато!"
"Ти? верно ли си мислиш, че би ми било интересно да си имам "електорат", който да ме подкрепя на теория, ама напрактика, точно в този момент да са заети и да не им върви."
Въобще не. Говорим си кой какво споделя и изповядва.
"Аз принципно, така, ти съчувствам на практика, че 19 годишните момичета няма как да разберат любовта ти, ама на практика, ако те видех да залягаш по храстите и да я дебнеш, щях да дойда и да ти кажа "нелепо е баце, не се излагай"... ама те подкрепям, ти да не си помислиш, че НЕ разбирам."
Ами твое си право е това. Най-редовно се случва. Да не мислиш, че си само ти така? Примерно на теория някой старец много разпалено обяснява как в парка, ако види младежи да палят огън и ще отиде и ще ги пребие от бой, обаче като на практика ги види и са 5-6 човека, дето си играят с пистолети и ножки, ами...да не мислиш, че е луд да ходи да се бие с тях?
Колкото до моя случай - абе нелепо (примерно), ама по-добре нелепо и със запазено здраве, отколкото утре някое такова да ти лепне 2-3 венерически болести и да се чудиш как да се оправяш. Ето и тука пак стигаме до кредото ми - По-добре нелеп, но здрав, отколкото "леп", но умиращ.
Преди така спорех и с една американка, дето хич я няма у гъбите. Тя рече, че хората щели да ме презират, че съм предупреди всичко живо наоколо, особено мъжкия пол, да се пази от бившата ми 28-годишна приятелка, която ми лепна онази малката венерическа болест. "Ще те презират!" - вика ми. Аз й рекох : "По-добре да ме презират и да са здрави, отколкото да ме не-презират и да станат и те заразоносители/заразопреносители." Онази не можа да гъкне. Само после рекла пред някакъв, че "Всички ме презират!" :)
"Страх и разум- хъм!
Интересна импликация.Ама айде друг път. Че нещо не ми звучат толкова безусловно и праволинейно зависими."
Е, не винаги. Примерно има ИРАЦИОНАЛНИ СТРАХОВЕ (фобиите). Пак един пример за една друга жена - от корейското малцинство в Китай. Снощи й викам :
-Дай да излезнем.
-Ооооо! Ама то 9:00 през нощта. Толкова късно не мога!
-Преди ми каза, че един се опитал да те изнасили. Още ли те е страх?
-Да!!!
-Е, добре де, нали си с мене? Тука да не е някоя дива страна, дето ще тръгнат да ни изнасилват заедно, помисли малко с акъла си!
-Не, не...страх ме е. От тебе ме е страх!
-Аааааа, така значи, все едно, че се познаваме от вчера!...Даваш ли си сметка, че си ненормална?
-Знам, но ме е страх.
-Добре, утре с паричките в джоба и на психиатър*!
(*Тука няма лични лекари и всеки си ходи, когато и на какъвто иска, като плаща за прегледа някакви пари, според специалиста от 60 ст. до 5 лева, примерно)
"Ако нямам пари за пушка и право да я притежавам.... няма да се навъртам там където би могло да се скупчат много лъвове."
Анджък. За това и аз говоря. Да се избягват опасностите. Няма нормални същества, които да не ги избягват. Хората даже слагат надписи : "Не се казчвай! Опасно за живота!", примерно.
А какво да говорим за ситуации, примерно съперничене с някой, който открито ти заявява, че ако му се пречкаш няма да те има дълго, като даже напълно човешки ти обяснява кой е , какво е, какви връзки, възможности има, а и какво страстно желание да ти свети маслото би се задействало у него? РИСКЪТ ДА ТИ СТАНЕ ОПАСНО ЗА ЖИВОТА СРЕЩУ ТАКЪВ/ТАКАВА СИ Е ПО-ГОЛЯМ ОТ ТОЗИ ДА СЕ КАЧИШ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ СТЪЛБ, примерно. И какво? Да мреш геройски за нищо?
"Имала съм избор. И АЗ избрах. От момента на Избора МИ късмета не ВАЖИ! Късмета е за... страхливите и разумните..хи-хи :)"
Това не е вярно. Късметът си е късмет. Ето ти си попаднала на по-нерешителен мангал и по-немотивиран. Да, ама я да беше някой на който татковците на обидените са предложили всеки по 1000-2000 лева + да е такъв, който е "инвестирал" част от парите да си купи нелегално дрога и да се надроганти преди срещата си с тебе? Нали няма нужда да казвам, че тогава пак само ГОЛЯМ КЪСМЕТ ще те оттърве - примерно наоколо се намират действащи полицаи или пък на мангало му пада хладилник на глаавата, изхвърлен секунди преди това от разгневен съпруг с думите "ТИ СИ ГАДНО ЖИВОТНО, ЕДИНСТВЕНАТА ПО-ГАДНА ОТ ТЕБЕ БЕШЕ БИВШАТА МИ ПРИЯТЕЛКА С НИК "ВАНЯ"!!!!!!! АААААААААААААААААААА, ЕТО Я ДОЛУ, СЕГА ЩЕ Я ПРЕТРЕПЯ С ХЛАДИЛНИКА!"
И ти просто вадиш двоен и троен късмет в такъв случай...
"Пак си помисли върху примерите и съзнателното добро и лошо в случката с децата. При тях на кво ниво е съзнаваното лошо и как преминава в съзнавано добро.:)"
Ами за тях да понабият някой си е добро, защото им доставя радост. Те си мислят, че да ти бият детето :
-Е интересно.
-Е в реда на нещата.
Едва ли го и мразят. За тях той просто си е поредната играчка за хищническата им природа...А ти си учиш детето (вероятно), че има добро-лошо, че доброто побеждава, че добрите деца никога не ги бият...И то затова така е питало:
"Ама как бе? Какво съм ви направил? Защо ще ме биете? Абе вие нормални ли сте?"
Според мен, обясни му, че добро-лошо са относителни. Че и добри, и лоши наравно ядат бой, понякога. Да е по-адекватно на суровата действителност. Примерно то знае, че независимо дали е добро-лошо днес може да завали дъжд или град. По същия начин го подготви, че понякога, някои хора или кучета искат да хапят, да нараняват. И няма да има неприятни изненади. Т.е. ще има неприятни случки, но няма да има неприятни изненади.
Четох случка за 23-годишен бодигард в Търговище, който редовно бил пребиван от средношколците, които тренират борба. И той взел, че се травмирал. Защо? Ами, защото не е бил подготвен. Ако си знае, че там хората са си по-буйни (както и самият им треньор е казал - Те не, че го мразят или го бият съзнателно, те просто си се шегуват и си изкарват енергията така. Т.е. имат си го за чучело (при борците, да поясня, няма боксови круши, а има борцови чучела))...
Да не вземеш да се засегнеш нещо, че ти давам педагогически съвети за твоето си дете? За да видиш, че го казвам за полза на всички и обективно, ще си послужа с 2 примера от личния си живот:
1) Мислех си, че като някой е по-голям на години и с по-голям боен опит, задължително печели схватките. И да, като бях на 28 срещу разни по на 20-21 печелех. И един път ме пребори един на 17...Много ми стана неприятно (то имаше и свидетели)...Ако си бях подготвен, че годините и опита не са задължително-определящи победата (има и фактори като СИЛА и ТЕХНИКА), то тогава хич нямаше да ми е кофти. Всъщност при онази случка нито един човек, в онази зала не ми се подигра, понеже хората бяха свикнали да гледат победи на по-малки над по-големи често. Т.е. бяха с едни гърди напред за нещата от живота в случая.
2) Бях изпаднал в класическа екзогенна депресия, след случката с венерологията, като добавим и това, че тя ме излъга с един канадски чичка. ПОСЛЕ ОБАЧЕ, приех една гледна точка, предложена ми от незаменимия Николай Турлаков:
"Хората не винаги постъпват по начина, по който ние очакваме и се надяваме."
И сега, както си и свидетел, колкото, както и, когато и да ме предават, ВЪОБЩЕ не го вземам навътре и не само депресии, ами и лека тъга не съм изпитвал.
Така че дай по-друга нагласа на детето си. НАГЛАСИ ГО да знае, че стават такива случки по същиия начин по който става така, че куче идва и иска да те яде, гръмотевица пада и може да те убие...и, след години, ще имаш здрав човек, а не невротизиран и слаб такъв до себе си.
"Главите на някои видове животни стоят забити и душещи към земята." !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВАЛЕНТИНО