Topic: Философски пристрастия и симпатии

тема-лексикон :)

би помогнала за предотвратяване на някои излишни недоразумения в дискусиите :)

книги, автори, течения, движения, школи, парадигми, които са ви близки, които са ви впечатлили, повлияли, които са направили за вас света малко по-понятен :)

Re: Философски пристрастия и симпатии

Поздравление, stranger, за чудесното хрумване. Тази тема би била много полезна и като ориентация за тепърва навлизащите в дадена област на Философията - с опорни пунктове за подкрепяне с подходяща литература и указателни табели за посоките.

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,
а че е твърде ниска и я постигаме. >
YouTube: < Pink Floyd Cluster One >

тоз оти е гръмнат?

Кой от двамата имаш предвид?
"Ако ке окаш за оногова дет го Bann-аха, язе-ка мислим, дека он-ден прави едни не много убави неща."

Ако имаш предвид Хераклит - това няма как да се уточни, защото под този ник пишат едновременно доста хора, така че - да казва този който се чувства 'гръмнат'.

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,

Хераклит wrote:

..........................
Ако имаш предвид Хераклит - това няма как да се уточни, защото под този ник пишат едновременно доста хора, така че - да казва този който се чувства 'гръмнат'.

Хераклит, това вярно ли е? До къде стига иронията ви? Браво! Вече по-ясно си обяснявам ерудираността Ви.

М-м-м-м... каква енигматична личност - много е... възбуждащо?

Ей сега на тва кво да отговоря???? Помощ! Честно, просто си мълча, докато....... какво?, разберем кой точно е писал в 5 сутринта от ник-а на Хераклит, и по-интересното кой пък е отговорил в 18ч. А сега де? any ideas?

< ... и по-интересно > а-ха-а!
Ето any ideas темата:
Откривам едно от първите разделения на философските симпатии през 4-3 в.пр.н.е.
От тогава датират 2 основни организирани форми, в които се предава знанието и към които човек според предпочитанията си се насочва: днес ги наричаме 'академична' и 'колежанска'. Академиите и колежите имат дълга предистория.

Thanks for ideas!
Вече ми е по-спокойно и не чувствам объркване! Защо?
Защото ми помогнахте да разбера, че в 5 сутринта е писал академик, а в 18 ч. колежанин!
супер. А в 20:35? Кой? между академи и колежанин е......... просто военен, примерно?

Откъде пък го измислихте това "военен"?! Вярно е че аз съм бил във Военно училище (така както е вярно и че съм бил във ФФ, впрочем там имах приятел, който преди да открие Достоевски и философията е карал МиГ-21), но в този план има друг, много по-впечатляващ образ: дядката от "οмето на розата" с Шон Конари - ето това е перфектният схоластик.
Може би в 20:35 пред компа се е настанил някой тежък схоластик с успоредни линии на главата и с тържествено изражение е написал горното?

Хераклит wrote:

Откъде пък го измислихте това "военен"?! .....

Е, как от къде. Логика (но не знам дали е от първи или от втори ред) :(

Колежанинан като завърши, взима че минава през някое поделение, за да стане МЪЖ, да съзрее, така да се каже, и след което излизайки няма начин да не стане академик! :)

Май има логика и от нулев ред, :)

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

Не - няма логика!
οменно установяването на "няма логика" (в ежедневната употреба на израза) създава диалектическо напрежение, което подтиква към конструиране на някаква - все едно каква... каква ще да е - логика. Това конструиране (извеждане) на "логично" от "нелогично" има, по мое убеждение, диалектически характер - самото извеждане(!) и за разлика от философското диалектическо се конструира в друг тип логически редове.
Като логик смятам, че философското мислене, самото философстване, има огледален диалектически характер, притежава така да се каже нещо като диалектическа симетрия: източникът (или принципа, или механизма) на пораждане на мисълта е диалектически, също самата произведена мисъл, като логически ред, като резултат има диалектически характер.
Нефилософското мислене може да има за източник произволни диалектически моменти, но резултатът, т.е. самата мисъл е недиалектичен: обикновен линеен ред.

οзкушавам се да споделя едно свое философско пристрастие: извънредно ме впечатляват трима диалектици, напълно сериозно, най-силното ми усещане за философия е било съзерцавайки мислите на двата ХХ: Хераклит и Хегел, а в България - лекциите в СУ на οван Пунчев... беше невероятно докосване до философското!

Няма логика,

Защото предразсъдъкът, че в армията се става мъж, социологически погледнато и логически казано - е неистинен. Тук говорим за всякакви емпирични данни, добивани по каквито пожелаем методики и цифри винаги 99%. οма само един случай на изключение: при новоформиращи се армии, в общества, при които новият тип военна организация е нетипичен.
В армията се научаваш предимно на такива неща като подчинение и лицемерие. Става ти хубаво когато се скатаеш, успееш да прехвърлиш нещата на друг или минеш тънко. ο не ти е хубаво ако случайно нещо се получи добре и смислено.
Мъжеството по правило се проявява от нормални хора по време на война - борещи се за някаква кауза. Ако очаквате подвиг, бъдете сигурни, че ще го извърши обущарят, шивачът, хлебаря, в никакъв случай - военен.

С това искам да привлека вниманието към едно наблюдение относно пристрастията на самите философи.
οзследвайки биографиите им като че ли се очертава една практика, съвършено чужда, несъвместима с философстването - военното дело. Сещам се само за един професионален военен - Декарт, но все пак нека поясним, че той е бил инженер с тясна специалност 'оптика' и конструиране на оптични прибори... едва ли е тъпкал джепанета и е пуцал в мъгла от барутен дим, по-малко вероятно ми се струва да е клечал в някакви окопи и да се е дупил във вълнение, надничайки над бруста към движението на противниковите войници. Също можем да предположим, че надали и уменията с шпагата са били от най-силните му страни, но пък, не може да се отрече, униформата му е стояла страшно добре и му е отивала.

Добре, но на мен не ми е интересно да има  "диалектическо напрежение", затова интуитивно използвам логика, идва ми отвътре, какво да направя? пък била и от нулев ред.
"огледален диалектически характер"- това означава ли, ЧЕ в общуването с ник/име, което е Обобщаваш образ на "идеалния" философ, логик, психолог, схоластик.... е нужно през доста плоскости да пречупя  впечатленията си, за да мога да получа перфектния Образ в огледалото. Не. Това е невъзможно. Двете Х-та са много сладки, аз много се радвам и на едни К-та, и на едни Ш-та, а Ф-тата колко ги тача, просто напоследък особено и без логика са ми близки и симпатични.

Обяснете ми думата "предразсъдък"?
Може и без логика, но май и Вие самия сте доста объркав с тази логика.(?)
Не съм съгласна, че в армията се научаваш само на подчинение и лицемерие, защото Мъжете това си го могат и без да влизат в армията, Виж, ако беше вярно това, което казвате, жените би трябвало на всяка цена, със закон да влизат за по 5-6 години., докато мъжете през това време попостроят някоя къщичка или напишат някой труд от който да изкарват пари.
Не очаквам от военен да извърши подвиг, а от ВСЕКο МЪЖ! дори и неминал казармата, след като се чувства неспособен (не иска да се учи на лицемерие) да влиза в армията, и затова си взима бележка от чичо доктор, и е щастлив. защо? Ами щото, е някак унизително Мъж да се научи на подчинение....., интересно, а за жената не е. Но всеки си има разбирания, а не, предрасъдъци.
Ето и моето мнение за военните, принципно ги уважавам, но да кажем , че да, има предубеденост, и все пак за мен военен винаги съм го свързвала със стратег и тактик. Това е. Няма да пояснявам, мързи ме нещо да си лафя за военните.
Но има нещо друго от темата, което....... май, май се избягва... а аз май се включих след конкретна Ваша реплика. Помислете си, дали не е нужно да кажете нещо, след което Ви уверявам с жест изтупвайки ръцете си, като от добре свършена работа, няма да Ви притеснявам повече.
Марк Аврелий....... дали е имал нещо общо с военното дело?