Topic: .
.
You are not logged in. Please login or register.
Философски форуми → Интернет → .
.
Подходяща е, защото Киркегор е казал доста хубави неща за въпросно-отговорното начало при неокласиците Blackmore/Malmsteen, но е пропуснал да насърчи шреда.
Затова ми се струва, че ако спретнеш книжка по темата, ще е по-интригуваща от онова, което преди години Дайнов написа за рока, а днес жужи по re-tv.
.
Книгата:
Евгений Дайнов. Забавленията на другата половина: рокът и съвременната културна ситуация. София, изд. на СУ, 1992
За автора:
http://www.csp-sofia.org/docs/cvead.phtml
За това как Професорът от НБУ свири рок и как го обяснява - всеки вторник вечер от 23:30 по re-tv:
http://retv.bg/bcasts/?id=2
Все пак мисля, че Ницше е най-добрият музикант (пианист и композитор) сред философите. След него Адорно и Лосев. Някъде към края е Сократ.
.
.
.
всички онез виенчани са били на ясно с музиката и те са популяризирали обидата, че некадърните музиканти ставали философи. социологически е доказано, че днес средностатическият европеец на средна възраст се самовъзприема като неуспяла рок звезда. пък ако си препрочете Попър ше видите, че той извежда от полифонията цялата западна цивилизция, сиреч електрическата китара и шреда.
Да, вероятно полифонията е била една от идеите, допринесли за, ако го има, специфичното "евро" визионерство (ego cogito със сигурност не е полифонично).
Ако се използват стандартни, напр. Хегелови разграничения, може да се каже, струва ми се, че Malmsteen е разсъдъчното или най-много негативно-разумното владеене на инструмента, докато напр. Gilmoure и Bryan May са наистина спекулативно дълбоки във висша степен.
Malmsteen верно е виртуоз на бързите пасажи и технически е перфектен, но някак плитък спрямо тях. Защото музиката е изкуство и на паузите, тишината, мълчанието, бавните модулации, каквито споменатите двама умеят прекрасно.
Malmsteen донякъде, според мен, е мотивиран към това свирене ο от антропологични особености - късички и дебелички пръсти. Затова използва и вдълбан гриф, като свири с леки бързи докосвания на струната без да я притиска до грифа. Това е доста трудна техника, но му дава огромна бързина и възможност за дълбоки модулации. Но такава ръка не може, според мен, да прави сложни полифонични акорди с далечни тонове.За това трябва ръка-паяк като на Паганини, May или Blackmore.
.
Драги Methodius,
Струва ми се, че неправилно интерпретирате моите отговори.
Още в първия казах, че ще е добре, ако написаното в блога прерасне в книга. Без изобщо да знам на каква възраст сте, с какво се занимавате, дали имате интерес към книгоиздателство или само към блогово писане. Просто бях приятно впечатлен от качеството на текста в блога. Всъщност насърчението за издаването на книга може да се разглежда и просто като насърчение да продължавате да пишете по темата, защото днес в някои блогове има повече и по-интересно съдържание, отколкото в някои книги.
Написах го, защото темата ми е интересна, а наистина не съм чел на български сериозен текст по нея. Напълно сте прав, че Дайнов пише социокултурно. На мен ми е интересно и по-философично писание да прочета.
Второ, в този форум (а и по-общо в οнтернет форумите), шеговитостта в отговорите е част от стилистиката на добронамереност и частичната (игрова) анонимност (никой не си пише титлите и cv-tata, макар че е ясно кой кой е).
Трето, аз съм издал десетки (над 60 книги) и на много хора съм помогнал да си издадат книгите, така че да насърчавам някой да издаде нещо ми е първичен рефлекс.
Четвърто, продължавайте да пишете :-)
Браво хора! Вие ме впечатлявате, исренно!
Methodius, колко си е променил стила, не е истина, и пише вече доста разбираемо, дори за простосмъртни непрофисионалисти.
А "г-н οван Колев" колко точно е приключил спора, въпреки, че аз лично ако бях на негово място, нямаше...... да вложа толкова толерантност, към човек, който искрино заявява, че е написал еди какво си, за да се заяжда искренно, след което, съвсем арогантно заявява и с кой точно се заяжда, конкретно - οван Колев- който не мисля, че го е заслужил, но явно се е наситил от разговорите с администратори, и сега си представям колко е горд, че е значим, че е един сам по себе си Свръхчовек, може пък Ницше..... да не е бил с толкова лоши приумици като е писал разни неща...
.
.
.
Философски форуми → Интернет → .