16 (edited by Дядо Ники 25.02.2011г. 20:28:48)

Re: Семинар на тема "Късметлийско знание"

Дядо Ники wrote:

п.п. това е последният ми пост, обещавам!

caspar, нарушавам обещанието си, за да поясня, че имах предвид само тази тема.
Все пак, както се надявам, отдавна съм надраснал възрастта да се сърдя на някого от това, че не се разбираме в даден спор или че ме счита за невеж. :) Напротив, даже се забавлявам :) Още повече, че Борис не само мен, но всички тук в България  ни счита за философски невежи хаха

Иначе, поне докато хора като Хераклит пишат тук, във този форум, ще наминавам.:)

Най-голямата заплаха за бъдещето на философията не е тоталното институционално разпространение на аналитичната про-научна "традиция". Истинската заплаха се състои в постоянно извършващия се акт на безотговорен философски компромис по приемане и признаване на тази "традиция" като "философска"!

Никсъна чете като дявола евангелието. Не е ясно защо мислиш, че смятам вси1ки за невежи, което предполага тотално невежи. Аз просто смятам, че Никсъна не познва аналитичната традиция и това е факт, който е прост за установяване. В този смисъл той нито може да разбере нейни тези, нито може да критикува подобни адекватно. Само това. Никсъна не е единствения, Мария Димитрова демонстрира зашеметяващо невежество. Но това по никакъв начин не значи, че смятам всички философи в БГ за НЕВЕЖИ. Поведението ми ясно различава кой смятам за какъв. В БГ имаше и има прилични специалисти по различни тематики и на мен ми е приятно да говоря с тях. Един от тях например е математикът-логик Димитър Вакарелов с когото вчера имах изключително интересен философски разговор. Би ми се искали ти Ники да можеше да разбереш за какво си говорихме но уви, на този етап това ми изглежда невъзможност. И не тълкувай превратно това като надменност, зашото просто не е. Това е истината, както аз я виждам.

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

Радвам се /за/ и уважавам решението Ви. Благодаря за разбирането и философската Ви зрялост.

Исках да отбележа все пак нещо /с присъщото ми невежество/. Това няма да е защита или опониране на определена част от изложените провокации, а по-скоро някаква собствена интерпретация върху "късметлийското знание".
Как знаем, че знаем да знаем, ако знаем. В едно знание трябва да има определеност и яснота, освен истина. Когато искам да знам определено нещо, аз или се научавам на него или го придобивам и усвоявам. Когато мога да знам, обаче- аз или го определям и изяснявам или го дефинирам и отразявам без особено внимание какво реално е знанието. Когато трябва да знам /за да не съм невеж човек/ тогава и само тогава няма как да не се намеси и да използвам интуитивно придобитото или разбраното. Важността на "времето" не е в самия процес на познание, а в последващата рефлексия, когато отсяваш знание от псевдознание. Определено "късметлийското знание" дори да не е определящо е част от самото познаване, чрез което ти имаш знание. Истинно-неистинно-съмнително-оборимо не е от значение до момента на доказване, че това не е реално знание, което може да ти послужи, но си остава знание /дори и от пъри ред/.

И накрая една притча за един Лъв, който късно разбира какво е знаел.

Лъвът, чакалът и хиената. Лъвът искаше да е приятел с чакала. Но чакалът не му се подчиняваше като останалите животни (т.е. винаги да е съгласен с него, да кима и да му се усмихва или да го ласкае), а винаги откровенно му казваше, че заради гордостта си печели само страхът и нежеланието на останалите да са му приятели. Тогава хиената една вечер каза(прошушна) на лъвът, че чакала всъщност иска да стане господар и затова му ги говори такива. И скоро, понеже му завижда за властта ще го убие. Тогава лъвът отиде и уби чакала. Последва "ехидният смях" характерен за хиената. Но не продължи дълго-смехът. Уби я и нея, разбрал, че е убил най-добрия си приятел.

19 (edited by lilia 26.02.2011г. 00:32:54)

Аз също бях на семинара на Марина. Мислех да се въздържа от коментари тук, но някои от разменените във форума реплики ме накараха да размисля.

Семинарът, или по-точно дискусията след презентацията на Марина протече ужасно, да. Но не мисля, че причината е противопоставянето между "континентални" и "аналитични" философи. Ако го опишем така, конфликтът, който се заформи може да бъде погрешно възприет като "идеен", което ненужно би го извисило. Всъщност никакъв сблъсък на идеи нямаше.
Ето, накратко, какво се случи.

Марина си изнесе презентацията, в която имаше ясно формулиран основен въпрос (достатъчно ли е едно вярване да бъде истина, за да го наречем знание), ясно формулирана теза - отговор на този въпрос (не, не е достатъчно, знанието е по-скоро "компетентно формирано истинно вярване"), и също аргументация, която, да, беше доста сложна и трудно проследима.

Какво обикновено се случва в една нормална академична среда след такава презентация? Възможните реакции са три:

1) Разбрал си всичко, съгласен си с тезата и аргументацията: в този случай можеш да си замълчиш или да изразиш публично задоволството си, да поздравиш докладчика и т.н.

2) Разбрал си всичко, но НЕ СИ СЪГЛАСЕН с тезата и/или с аргументацията: в този случай обясняваш с какво точно не си съгласен (не можеш да приемеш) и най-вече ЗАЩО (Т.Е. АРГУМЕНТИРАШ СИ ВЪЗРАЖЕНИЯТА)

3) Не си разбрал добре всичко, което е казал докладчикът: в зависимост от степента на неразбиране реакциите са от запазване на мълчание (от съображения да не се изложиш) до задаване на изясняващи въпроси.

Какво мислите се случи на семинара на Марина? Кои от изброените по-горе реакции преобладаваха? Отговорът е: нито една от тях. (Защото, за съжаление, нямаме нормална академична среда).

След като Марина завърши представянето си и след кратка почивка се започна едно говорене, по време на което не се чуха никакви аргументи и бяха зададени съвсем малко изясняващи въпроси. Затова пък се чуха познатите ми до болка квалификации "това не е философия", придружени от изказвания, че това било ...психология (?!) Чухме също, че Кант, Декарт, Хусерл и не знам кой още нямало да бъдат съгласни с Марина, но не чухме защо. Както и защо това, че Кант, Декарт и Хусерл нямало да бъдат съгласни трябва да се приеме за аргумент (то те и помежду си не биха били съгласни по много въпроси). Но това не е всичко. Основната част от изказванията  бяха всъщност свободни асоциации, провокирани от отделни думи или фрази от изложението на Марина, имащи твърде неясна връзка (когато изобщо имаха такава) с основния проблем или с основната теза.

Та, както казах, това за мен не е сблъсък на идеи, не е сблъсък на "аналитичното" с "континенталното мислене". По-скоро беше сблъсък на един определен тип мислене с нежеланието да се мисли. Защото арогантното "това не е философия" не е израз на определен начин на мислене, а по-скоро на отказ от мислене, на своеобразна интелектуална леност да разбереш нещо, което не ти изглежда очевидно.

Аз, разбира се, ще се аргументирам защо смятам израза "това не е философия" за прикритие на интелектуална леност. След като тази сакрална мантра беше произнесена от бивш преподавател на Марина, при това придружена от коментари, че чете лоши автори :-)), последва сконфузено мълчание от страна на самата Марина (която с вродената си деликатност се чудеше как да отвърне на това съвсем не деликатно обвинение) и невъздържана реакция от страна на Боби, който пък веднага беше репликиран от друг техен бивш преподавател, че виждаш ли той се бил държал така сякаш не те, а той бил преподавателят. Бях решила да не вземам участие в "дискусията", но в този момент промених решението си. И когато успях да се добера до това да ми бъде дадена думата, попитах: кое точно не е философско в доклада на Марина? Основният проблем какво е знание? Наема ли се някой да аргументира, че проблемът за знанието не е философски? Или може би решението на този проблем, зад което застава Марина не е философско? Но всеки, който твърди подобно нещо трябва да предложи критерий, на базата на който да различаваме философски от нефилософски определения на знание. Излишно е да казвам може би, че не получих никакъв отговор на въпросите си. Да предложиш адекватен отговор на един въпрос изисква мислене, далеч по-лесно е да сипеш квалификации. Ето затова твърдя, че любителите на квалификации и по-специално на етикета "това не е философия" прикриват с това интелектуалната си леност. А леността, сама по себе си, няма отношение към философията, в това число и "континенталната".

It's not what happens to you but how you react to it that matters...

Трябва да кажа, че съм съгласен с така детайлното макар и внимателно описание на Лили. На практика това е което стана, макар аз да имам претенциятя да съм изказал теза, което беше доста в час с това, което Марина твърдеше и в този смисъл да участвам (според способностите си и според ситуацията) що-годе пълноценно в разговора (не говоря за емоционалните си реплики към Мария и Гънгов). Още, съгласен съм с това, че де факто сблъсък между двете традиции на практика нямаше защото имаше две страни, които говореха на различни езици. Това е тъжната реалост, че даже в рамките на една секция (като моята нова секция) няма комуникация между хората защото са тренирани в различни школи. Аз съм сигурен, че ако Ники беше минал през тези 9 години през които аз минах щеше да има доста по различно мнение за аналитичната философия. Но това не е нещо, което аз мога да обясня лесно. А реакцията на МАрия беше просто потресаваща и показваше такава надменност, която представляваше обида за целия труд, който Марина беше положила. Затова реакцията ми беше така емоционална. Както и да е. Аз мисля, че след като Лили положи толкова усилия да помогне на мен и Марина да получим западно образование би следвало да прояви малко повече смелост в защита на това, което е водещата философия във света, макар и самата Лили да има някакви нефелни резерви да я нарича "аналитична". Аналитична е стил на правене на философия, който идва от платон и аристотел а не просто от Фреге и Ръсел. Бъдещето на философията в БГ ще бъде доста трудно ако се обособят два лагера, които говорят на два езика и не се разбират. Това би било много тъжно. Искрено се надявам това да не се случи. Времето ще покаже.

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

С последното съм много съгласна - да бъдещето ще е много трудно, ако се формират философски "лагери", които не си говорят, не си ходят взаимно на семинарите и пр. Защото общият език се изгражда в разговор. За да има такъв, трябва да има желание и от двете страни, но и някакво взаимно уважение и зачитане на правото на избор на философия.

Тук има един сериозен проблем: как да стане. Защото на Ники ще му е доста трудно да се разбере с Росен, например, а всеки философ трябва да разбира от логика. Разбирането предполага знание и образование а това е нещо което ние вече не може да получим; кой учил учил. В този смисъл единственото, на което може да разчитаме е следващото поколение. Дано ние се окажем по-добри учители от нашите собствени.

www.sofiafilm.com

Човек може да учи докато е жив :-) - ако има желание, разбира се. Мен това ме притеснява - отсъствието на желание у някои хора (всъщност у доста хора) да научават нови неща, като защитават тази си "леност" с рационализации, които ако седна да ги изреждам сега, трябва да не спя тази нощ. Една от тях е, че мъдростта, респективно философията нямали нищо общо с това какво и колко знаеш.

24 (edited by Хераклит 26.02.2011г. 04:32:49)

Е-хе-е-е-е-й, Ники!!! Такъв комплимент тук отдавна не бях получавал. Мога да кажа, че поне докато в мен живее предположението, че има вероятност и хора като теб да минават от тук - ще продължа да пиша (разбира се според свободното време и настроения).

А аз обаче не разбрах, fphgrb01: тази Мария Димитрова същата ли е, която и на мен ми е преподавала в СУ някаква второстепенна дисциплина, не основен курс - май беше "ф-я на историята" или нещо подобно? Ако е тя - и аз съм на същото мнение и даже бих искал да споделя насладата от откриването на една странна ирония между темата на семинара и нейните собствени професионални качества. Ако не беше елегантната обстановка тук, а беше друг сайт, бих коментирал въпросните професионални качества на една страница с нецензурни изрази. Но това е Проектория - и ще ми достави удоволствие финезът, с който ще насоча един назидателен и поучителен тон, не търпящ възражения. Този тон не се различава от тонът на недоволния клиент от нескопосаните действия на сервитьора. Винаги съм твърдял, че работата на училищните и университетските преподаватели от хуманитарните области е да съумяват да поднесат книгите на големите автори пред учениците и студентите - точно така, както добрият сервитьор поднася специалитетът на заведението (аз съм минал през двете, знам за какво говоря).

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,
а че е твърде ниска и я постигаме. >
YouTube: < Pink Floyd Cluster One >

същата е, да не ти разправям за моите спомени от нея

www.sofiafilm.com

хелп - като невъзпитан в добрата аналитична традиция, не успявам да си проясня проблема с кутсузлийското знание

27 (edited by Дядо Ники 26.02.2011г. 14:05:11)

Нямаше да пиша в темата, но след като вече наруших обещанието си, значи мога да го наруша отново :)
Прав си, Борис, това, което демонстрираш  тук, не е надменност - по-скоро е инфантилност и незрялост, да не кажа повърхностност! :)
Не знам  какво си научил в СЕУ и Оксфорд, какво е това "западно образование", което  си получил там ( за разлика от теб, аз не набеждавам другите в невежество, след като не ги познавам), но, ако човек чете  нещата, които споделяш тук - повърхностните предпоставки за същността на разбирането и образованието, от които изхождаш и оценките, които с лекота раздаваш - ще остане с много лошо впечатление за това образование. :)
Вероятно, ако се опиташ да помислиш, ще можеш да проумееш, че разбирането в един диалог е двустранен процес. Не можеш да станеш, и не се надявай да станеш,  добър учител, ако поставяш другия в "неравностойна" позиция и го третираш като предмет, подлежащ на обработка отвън. 
От друга страна, съмнява ме, като имам предвид някои очевидни противоречия и несвързаности в твоите твърдения, че си способен да преценяваш компетентно логически умения. :)
Внимавай и не се изхвърляй, защото ще бъде голям срам за хора като теб, които вярват, че разбират от логика, ако някой от набеждаваните в "литераторство" като мен философи покаже по-добри резултати в логически тестове. Аз имам доказателства, които нито тук им е мястото, нито ти си човека, на когото ще ги показвам.  Това, че някой не се занимава с дадена проблематика и няма специален интерес към нея,  не означава, че не я разбира или че е невеж в съответната област, след като не е дал повод да се мисли така.
И тъй като вече съм паднал до нивото, на което пишеш тук, ще ти го кажа направо: ако беше прочел и осмислил по феноменология и херменевтика поне наполовина от броя на книгите, които аз съм прочел по аналитична философия, сигурен съм, че много от настоящите трудности на опита да се води диалог с теб нямаше да съществуват.
Учи се да уважаваш другите, за да ти отвръщат със същото!

Най-голямата заплаха за бъдещето на философията не е тоталното институционално разпространение на аналитичната про-научна "традиция". Истинската заплаха се състои в постоянно извършващия се акт на безотговорен философски компромис по приемане и признаване на тази "традиция" като "философска"!

Дядо Ники wrote:

Прав си, Борис, това, което демонстрираш  тук, не е надменност - по-скоро е инфантилност и незрялост, да не кажа повърхностност! :)

Мисля, че с риск да обидя Борис аз ще използвам друга дума и тя е имбецилност- тоймного добре знае, че това не е обикновена обида а "болест"- и то сериозна. Жлко за образованието и знанията в такъв случай, ако не можеш да се справиш с определена зависимост.
Имбецилността бива четири вида: емоционална, интелектуална, морална и съзависимост. Последната е най-тежката форма на неосъзната зависимост спрямо друг човек. Няма как да е осъзнаеш е най-лошото, зашото начините за това не се учат от учителите. Тъй като самият учител може да е причина за това и ти да си сляп!
Да вземем един сляп човек по рождение /това е свързано с темата на Марина/- на който обяснявате какво е "ябълка" и какво е "змия-кобра".

Човекът опитва една ябълка и разбира каква е на вкус. Докосва я и разбира каква е на допир и като форма. Обясняваш, че е червена на цвят, но червен и жълт цвят няма как да му ги обясниш затова да си ги представи- и без цвят ще я разпознае- дори по мириса. Със змията е малко по-трудно, но се налага да получи това знание, тъй като това може да го предпази и някой ден да не го ухапе и да умре. Правите съвсем идентичен макет на змия с люспите- абе има доста истински "играчки"- и долу горе по горните начини предоставяте знание на слепия човек. Тогава един ден той проглежда и си купува едно списание. На страниците на което вижда реклама с ябълка и змия. Пита какво е това? Ябълка... докато кажеш "и змия" той скъсва страницата и я изяжда.

Да отбележа интересния "бюлетин" от семинара. Аз не мисля, че не е изпълнено нито едно условие. Второто за несъгласните с тезата е текло като пожар. Въпросът е какви страсти е способен да предизвика един семинар, а в същото време представянето на книга за процесуалната философия минава толкова задушевно. Не само, а и не са нужни трите изисквания, защото никой не е чел книгата, която се представя. И си мислех, защо хората са имали самочувствие да се държат нефилософски с Марина, а с друг свой колега не са посмели?

fphgrb01 wrote:

Разбирането предполага знание и образование а това е нещо което ние вече не може да получим; кой учил учил. В този смисъл единственото, на което може да разчитаме е следващото поколение.

Разбирането, Борис, предполага Мислене- дори в "ленността" си, Лилия, човек мисли. С всичките си знания на учители, ако не съумеете да покажете начин това мислене да се възползва с наличните си знания, а от там само то да се насочи към търсене на нови и по-продуктивни, това да ми разчитате на следващото поколение си е жалко признаване, че не можете вие да научите някой на нещо. Добре. Но ако учениците от следващото поколение се окажат по-добри от учителите си, да не сте горди, че вие имате заслуги. Не- та нали изчезнаха бибилиотеките, тока спря, интернета изчезна, света свърши и който учил учил.

29 (edited by lilia 26.02.2011г. 14:42:07)

frege wrote:

хелп - като невъзпитан в добрата аналитична традиция, не успявам да си проясня проблема с кутсузлийското знание

Виж статията "The Analysis of Knowledge"  in SEP: http://plato.stanford.edu/entries/knowledge-analysis/
и по-специално т.2 , където се обсъжда проблема на Гетие, и по-специално мисления експеримент с оборите - той е създаден специално да илюстрира твърдението, че когато по случайност (или късмет) се е оказало, че това, в което вярваме е истина, нямаме основание да твърдим, че вярването ни е знание.

Нещо за разведряване на атмосферата :-). Понеже се намеси отново книгата на Веско за процесуалната философия, си спомних, че там в главата, посветена на Ръсел и Уайтхед се разказваше следната случка: на някакъв прием Уайтхед представил Ръсел така (цитирам по памет, моля за извинение за евентуални неточности, но нямам време да ровя за оригиналния цитат): "Това е моят приятел Б. Ръсел. Той смята, че аз съм тъп, а аз - че той е повърхностен" :-)))

Както се казва в такива случаи, всяка прилика с други лица и ситуации е случайна :-)).