Аз също бях на семинара на Марина. Мислех да се въздържа от коментари тук, но някои от разменените във форума реплики ме накараха да размисля.
Семинарът, или по-точно дискусията след презентацията на Марина протече ужасно, да. Но не мисля, че причината е противопоставянето между "континентални" и "аналитични" философи. Ако го опишем така, конфликтът, който се заформи може да бъде погрешно възприет като "идеен", което ненужно би го извисило. Всъщност никакъв сблъсък на идеи нямаше.
Ето, накратко, какво се случи.
Марина си изнесе презентацията, в която имаше ясно формулиран основен въпрос (достатъчно ли е едно вярване да бъде истина, за да го наречем знание), ясно формулирана теза - отговор на този въпрос (не, не е достатъчно, знанието е по-скоро "компетентно формирано истинно вярване"), и също аргументация, която, да, беше доста сложна и трудно проследима.
Какво обикновено се случва в една нормална академична среда след такава презентация? Възможните реакции са три:
1) Разбрал си всичко, съгласен си с тезата и аргументацията: в този случай можеш да си замълчиш или да изразиш публично задоволството си, да поздравиш докладчика и т.н.
2) Разбрал си всичко, но НЕ СИ СЪГЛАСЕН с тезата и/или с аргументацията: в този случай обясняваш с какво точно не си съгласен (не можеш да приемеш) и най-вече ЗАЩО (Т.Е. АРГУМЕНТИРАШ СИ ВЪЗРАЖЕНИЯТА)
3) Не си разбрал добре всичко, което е казал докладчикът: в зависимост от степента на неразбиране реакциите са от запазване на мълчание (от съображения да не се изложиш) до задаване на изясняващи въпроси.
Какво мислите се случи на семинара на Марина? Кои от изброените по-горе реакции преобладаваха? Отговорът е: нито една от тях. (Защото, за съжаление, нямаме нормална академична среда).
След като Марина завърши представянето си и след кратка почивка се започна едно говорене, по време на което не се чуха никакви аргументи и бяха зададени съвсем малко изясняващи въпроси. Затова пък се чуха познатите ми до болка квалификации "това не е философия", придружени от изказвания, че това било ...психология (?!) Чухме също, че Кант, Декарт, Хусерл и не знам кой още нямало да бъдат съгласни с Марина, но не чухме защо. Както и защо това, че Кант, Декарт и Хусерл нямало да бъдат съгласни трябва да се приеме за аргумент (то те и помежду си не биха били съгласни по много въпроси). Но това не е всичко. Основната част от изказванията бяха всъщност свободни асоциации, провокирани от отделни думи или фрази от изложението на Марина, имащи твърде неясна връзка (когато изобщо имаха такава) с основния проблем или с основната теза.
Та, както казах, това за мен не е сблъсък на идеи, не е сблъсък на "аналитичното" с "континенталното мислене". По-скоро беше сблъсък на един определен тип мислене с нежеланието да се мисли. Защото арогантното "това не е философия" не е израз на определен начин на мислене, а по-скоро на отказ от мислене, на своеобразна интелектуална леност да разбереш нещо, което не ти изглежда очевидно.
Аз, разбира се, ще се аргументирам защо смятам израза "това не е философия" за прикритие на интелектуална леност. След като тази сакрална мантра беше произнесена от бивш преподавател на Марина, при това придружена от коментари, че чете лоши автори :-)), последва сконфузено мълчание от страна на самата Марина (която с вродената си деликатност се чудеше как да отвърне на това съвсем не деликатно обвинение) и невъздържана реакция от страна на Боби, който пък веднага беше репликиран от друг техен бивш преподавател, че виждаш ли той се бил държал така сякаш не те, а той бил преподавателят. Бях решила да не вземам участие в "дискусията", но в този момент промених решението си. И когато успях да се добера до това да ми бъде дадена думата, попитах: кое точно не е философско в доклада на Марина? Основният проблем какво е знание? Наема ли се някой да аргументира, че проблемът за знанието не е философски? Или може би решението на този проблем, зад което застава Марина не е философско? Но всеки, който твърди подобно нещо трябва да предложи критерий, на базата на който да различаваме философски от нефилософски определения на знание. Излишно е да казвам може би, че не получих никакъв отговор на въпросите си. Да предложиш адекватен отговор на един въпрос изисква мислене, далеч по-лесно е да сипеш квалификации. Ето затова твърдя, че любителите на квалификации и по-специално на етикета "това не е философия" прикриват с това интелектуалната си леност. А леността, сама по себе си, няма отношение към философията, в това число и "континенталната".
It's not what happens to you but how you react to it that matters...