31 (edited by knb 05.03.2011г. 16:22:31)

Re: аналитична философия: що е то?

lilia wrote:
knb wrote:

Искам да попитам нещо-кое според вас е обратното понятие на "функция"?

Какво точно разбираш под "обратно понятие"? Защото в някакъв смисъл, всяко нещо, което не е функция може да се третира като "обратно" на нея.

И за кое точно понятие за функция питаш? За математическото (когато говорим за функции на някакви променливи) или за по-общото (когато говорим за функции на предмети, органи, системи и т.н.)?

Интересува ме точно противоположното понятие, ако такова считате че съществува, разбира се-на математическата "функция". На "зелен" няма сетивно или понятийно "обратна" реалност. Но на "тъмен" има - "светъл"-в този смисъл.

Понятието функция е познато на всеки. В у = 2 х , х е независимата променлива, а у е функцията. Стойностите на функцията зависят единствено от изменението на независимата променлива. Тук може да се установи аналогия между субекта и предиката на съждения от една страна и независими променливи и техни функции, от друга. Вазов, за когото мислим, е носител на своите признаци. Той се мени с времето (хъш във Влашко, съдия в Берковица), но като функция от това се менят и неговите признаци, които мислим като предикати. Затова в символния запис функцията I е означение за предиката на съждението. По-нататьк тези символни означения могат да се свързват с познатите ни логически константи и да се превръщат в съставки на символни изрази на по-сложни мисли. Първата сложна мисъл, която изградихме от "Вазов е поет и Вазов е писател", сега ще запишем така:
f(x) . g(x)

и с различни функции:
f(x) . g(y)
Символният запис на съждения за отношения е съобразен с това, че отношението съществува като признак най-малко на две неща, взети заедно и то едно спрямо друго.

...........................
Функцията може да остане една и съща, а аргументите да са различни, ....

[&3] Някои от древните са определяли човека като двуного без пера. Опонентите им са опровергавали това твърдение като са посочвали кокошка с оскубани пера. Древногръцкото "атом" буквално значи "неделим". Съвременното физическо знание за тях е друго. Всъщност древното понятие за атом сега е заменено с друго понятие, тъй като съвсем независимо от еднаквия езиков израз, това, което се мисли в понятието атом, е съвсем различно.
..............
Кое е съществено или не във всеки конкретен случай е нещо относително. Но тук относителността е обективна и не зависи от това "кое е важно за мен". Съществените свойства, за да има едно или друго агрегатно състояние не са свойствата, чрез които се определя химическият състав на веществото, което е в това агрегатно състояние. Когато химикът определя химическия състав на водата, агрегатните й състояния са несъществени.(*)

Качествената страна на обективното съдържание на понятие представлява негово СЪДЪРЖАНИЕ. То е единството от съществени признаци, които мислим в него.
Какви съществени признаци мислим в съдържанието на всяко понятие ще ни кажат специалистите в съответната област. Да определим понятието, означава да разкрием съдържанието му. Най-често това става чрез подвеждане на определяното понятие под най-близкия негов род и присъединяване на видова отлика

http://www.falantia.com/index.php?optio … ;Itemid=38

Това което може да се определи е различно от понятието "функция" или различни функции на предиката, но обратното би било някакъв вид дисфункция, която да извършва обратното на функцията. Защото същността на функцията е в това тя да променя, а не да бъде обръщана като отрицателно понятие.

A Jedi shall not know anger nor hatred nor love!

33 (edited by knb 05.03.2011г. 17:54:07)

Просто така ви попитах, мерси-защото аз разбирам АФ изключително като функционална мисловност, за разлика от КФ която не е така "вързана", а се изгражда по прастария* модел на еманацията и нейното отражение в насочени "дедукции". Но съвсем не мисля че функцията променя, напротив-тя има за задача да запазва. Запазва закономерността, без зависимост от стойността на променливата /на индивида/-графиката е същата. Да не говорим и че има разнообразие от свободни членове, които могат да отпаднат, да са с нулеви индекси. АФ е ф-я на налагащото се правило, на тъждеството, на уравнението, равенството, е един аналог на система от философски уравнения. "Дис-функция" ми звучи много добре, не се бях сетил за този медицински термин, насочващ към неефективността като = липса на баланс /на равенство/. Това не ми прилича на "стил", съвсем независим от предпоставките на философстване. Няма как да имаш интуицията за "света" като на Хегел, а да философстваш като Фреге. Спомнете си само обсебеността на Ръсел от отношенията и "ролята" на индивидите като първични в тях-а функцията е вид отношение /еднозначно съответствие/-това е светоглед, не е просто метод. Вече кое определя светогледа, е страничен въпрос.

*Една история от Платон до Хегел без капчица свобода, обективно само-разгръщане на цялото; може би с някои изключения при стоиците и номиналистите.

34 (edited by lilia 05.03.2011г. 18:45:29)

Понятието функция като такова няма "обратно" (в посочения смисъл на светло-тъмно) в математиката, но пък много конкретни функции имат свои обратни (инверсни) такива. Функциите, за които можем да построим обратни се наричат инвертируеми. Виж: http://en.wikipedia.org/wiki/Inverse_function
Не знам каква е връзката на всичко това с въпроса що е АФ, обаче. Но е вярно, че много аналитични философи, особено в първата половина на 20 в. подхождат "функционално" към редица проблеми. Ръсел е смятал, че функционалните зависимости могат да заместят напълно каузалните (кой-знае защо не е отчитал асиметричността на каузалната връзка - функционалните зависимости са симетрични), Шлик разглежда понятията като функции (по-точно твърди, че "strictly speaking, concepts do not exist at all. What does exist is a conceptual function" (General theory of Knowledge, p.22). Ако се върнем по-назад, и Фреге е третирал понятията като функции в един определен период.

It's not what happens to you but how you react to it that matters...

А какво ще кажете за пост-АФ?

36 (edited by eloiza 05.03.2011г. 19:25:35)

Мисловността по принцип си мисля, че е препоръчително, ако не желателно да е функционална за всеки мислещ субект, независимо от концепциите, които му харесват и защитава. Но това е различно от функцията като възможност, която се приписва на предикат. Защото мисловността може да е функционална, но да не извършиш никаква функция като субект.
Функцията е промяна като развитие на това, което запазва от есенцията или същността на променящото се. Ако просто запазва, няма да е функция, а постулат, концепция или всяка дума, която утвърждава нещо и то не подлежи повече на промяна.

knb wrote:

Това не ми прилича на "стил", съвсем независим от предпоставките на философстване. Няма как да имаш интуицията за "света" като на Хегел, а да философстваш като Фреге.

Светоглед има всеки един човек на тази планета. Стилът, с (през) който се философства или изграждаш и утвърждаваш своя светоглед може да има пресечни точки с на някой друг/и, и като се съберат достатъчно философи, които представят своя светоглед по подобен начин образуват, род,вид, течение,(лагуна, залив) клон... които наричат с преобладаващ метод, различен от всички познати до сега. Всичко това не изключва останалите досега познати философии, а служи или за тяхното развитие или разклоняване, в смисъл на задълбочаване и разкриване на проблеми неразкрити с познатите и усвоените до този момент.
Може би трябва да се обръща внимание на акцентите с големи букви като "сега" "е", за да се сетим, че това е може би съвременен адекватен начин да представиш на едно младо поколение, което едва ли ще се заинтригува от стила на Хайдегер, отколкото на Файерабенд. Подобно на техниката е. Предпочитаме да гледаме телевизия на плазма, а не на "Шипка"- по-ясен образ, по-добър звук. Технически инженерите са си изпълнили функцията като са създали първия телевизор, но заради едното уважение и признателност не би си струвало да бяха започвали, ако беше останал един-единствен телевизор, компютър или философия.

37 (edited by knb 05.03.2011г. 19:39:50)

eloiza wrote:

Мисловността по принцип си мисля, че е препоръчително, ако не желателно да е функционална за всеки мислещ субект, независимо от концепциите, които му харесват и защитава. Но това е различно от функцията като възможност, която се приписва на предикат. Защото мисловността може да е функционална, но да не извършиш никаква функция като субект.

Струва ми се че употребяваш фц в 2 различни смисъла-един в първото изречение и друг в останалите. Би ли пояснила-фц като възможност която се приписва на предикат дали е същото като фц да е извършена от субект и какво означава това? Може би аз съм се изразил двусмислено в предни постове, но искам сега да подчертая че когато казвам че АФ е функционална, нямам предвид че "върши работа", че е "ефективна" /че "функционира"/, ами че според този начин на мислене /на АФ/ "светът" и неговият "модел" в съзнанието и езика имат характера на "функции"-т.е. т.нар. "класически философски проблеми" представляват сблъсък на нашите умствени способности със ситуации, в които индивиди /променливи в най-широк смисъл/ са вместени в, са подчинени на еднообразни /постоянни/ правила.

knb wrote:

А какво ще кажете за пост-АФ?

Имате предвид пост-лингвистичния етап от развитието на АФ? Общо-взето, впечатленията ми съвпадат с тези на Престън от статията му в ИЕФ:

"This post-linguistic analytic philosophy cannot be defined in terms of a common set of philosophical views or interests, but it can be loosely characterized in terms of its style, which tends to emphasize precision and thoroughness about a narrow topic and to deemphasize the imprecise or cavalier discussion of broad topics."

С известно несъгласие, че АФ днeс се занимава непременно с "narrow topics", а КФ - с "broad topics". Вече казах по повод на семинара за "късметлийското знание" - за мен въпросът "що е знание" не е "narrow topic". Нито пък мисля, че "автентичността", с която се занимават хайдегерианците е чак толкова "broad topic". Но самото делене на темите на "broad" and "narrow" не е много аналитично, май.

39 (edited by knb 05.03.2011г. 20:02:19)

Имам предвид онова, което не е нито в стила на On Denoting на Ръсел, нито на Logic of Scientific Discovery на Попър, нито на How To Do Things With Words на Остин, нито е мета-етика от 1960-те години на миналия век в духа на  Principia Ethica на Мур. Имам предвид сравнително късните Куайн напр. за онтологическата релативност и за преводиместта, на Дейвидсън за концептуалната схема и за изкуствения интелект, на Гудман за правенето на светове и за изкуството.
Как ги характеризираш ти-като АФ или като пост-АФ? На мен ми изглежда че всички те са в духа и стила на Витгенщайн-2, макар и той да е по-ранен като време от тях: аз ги наричам пост-АФ, защото не са нито търсене на логическа форма, нито ф-я на науката, нито лингвистичен анализ, нито анализ на други дискурси, а са нещо като завръщане към онтологията, търсене на инварианти, но в нова премяна.

Не мисля, че има някаква особена полза от говоренето за "пост-АФ" - само нови главоболия като това как ще разграничаваме "пост-АФ" от автентична АФ. Естествено, че аналитичната традиция се развива и променя, но не мисля, че има някаква драстична промяна, която да налага нов етикет. Историците на философията могат и да виждат някакъв смисъл  в различаването на пост-АФ, но на мен то ми изглежда не особено информативно: защото е вярно, че Гудмън, Куайн и Дейвисън са различни от Ръсел и Остин, но те и помежду си са не по-малко различни. Аз така си я мисля АФ - като "set of best examples", които включват всички тези автори, но и други.

41 (edited by knb 05.03.2011г. 21:08:19)

Как разбираш тогава кои са best examples и кои не са чак толкова добри?
И как да разберем кои примери изобщо следва да бъдат класифицирани в една и съща група, за да се реши евентуално после как и доколко се различават по качество? Т.е. кое е правилото, което трябва да следваме и как да го приложим в конкретен случай?
Ако не можем да отговорим на подобен въпрос, да класифицираме /както в ботаниката-когато определяме нещо като принадлежащо към даден вид или не*/, излиза че не можем да дадем рационална база за работа в полето на АФ. Това не е изкуство, за да се ориентираме по чувство-трябва да има критерии.

*
http://www.fecundity.com/job/species-analogy.pdf
интересна статийка?

knb wrote:

ами че според този начин на мислене /на АФ/ "светът" и неговият "модел" в съзнанието и езика имат характера на "функции"-т.е. т.нар. "класически философски проблеми" представляват сблъсък на нашите умствени способности със ситуации, в които индивиди /променливи в най-широк смисъл/ са вместени в, са подчинени на еднообразни /постоянни/ правила.

Разбира се, че ще поясня, не толкова различните значения (а не смисъл), колкото преминаването на една функция в друг вид функция. Все е функция, но с различни характеристики(признаци), предвид това на което се приписва или което "обслужва"-предикат или субект. Аз поне правя разлика, но тази разлика не променя същността на самата функция. И накрая е важна функцията на субекта (АФилософ), а не на предиката.

"В логиката предикат— понятие, което определя предмета на съждението и разкрива неговото съдържание."

Предикатът е лицето-името "Иван Иванов"което има характеристики: 40 годишен, шлосер- шлосер е функцията; Субектът е човекът Иван Иванов, който с отбелязаната му функция може да извърши функцията (а, де?)- шлайфане или работа и обработка на струг. С функцията си на предикат той реално не функционира, а само се определя, докато с функцията на субект (за предпочитане философ) може мисловно да функционира.

По цитата по горе:Светът и моделът по който се възприемат не могат да са предикати, нито субекти, респективно функции е трудно да им преписваме.
"Сблъсъкът" (неясно ми е- може би отношението)- не е на нашите умствени способности, тъй като те са "горивото" на функцията на субекта, а е на нашите представи, знания и опит, които чрез умствените ни способности, чрез определени правила могат да направят светогледа или решаването на философските проблеми по-лесно, по-трудно, невъзможно или отчайващо. И тъй като философията е една позитивна наука сама по себе си е желателно да не стигаме до степен "отчайващо", за да разберем, че нищо не можем да направим с наличните ни функции. (20 стотинки от мен)

knb wrote:

Как разбираш тогава кои са best examples и кои не са чак толкова добри?
И как да разберем кои примери изобщо следва да бъдат класифицирани в една и съща група, за да се реши евентуално после как и доколко се различават по качество? Т.е. кое е правилото, което трябва да следваме и как да го приложим в конкретен случай?
Ако не можем да отговорим на подобен въпрос, да класифицираме /както в ботаниката-когато определяме нещо като принадлежащо към даден вид или не*/, излиза че не можем да дадем рационална база за работа в полето на АФ. Това не е изкуство, за да се ориентираме по чувство-трябва да има критерии.

*
http://www.fecundity.com/job/species-analogy.pdf
интересна статийка?

Доста въпроси ... боя се, че не бих могла да отговоря на всичките в един кратък форумен текст, но да започнем оттук:

1) Как малките деца се научават да различават кучета, котки и лисици, напр.? Във всеки случай, не чрез усвояване на правила. В началото на всяко дете му се ПОКАЗВАТ кучета, котки и пр. и му се казва - ето това е коте и т.н. След време, без да разполага и прилага експлицитно никакви правила, детето безпогрешно се научава да различава съответните животни. Нещо повече, с помощта на експерименти е показано, че и децата, и възрастните различават типични от по-малко типични представители на всеки вид, без да имат екснплицитно правило за това.

2) С усвояването и различаването на аналитични философски текстове от "континентални" такива е същото: първоначално на студентите по философия се дават за четене и от едните, и от другите (като им се казва кой какъв е), и след време, без да са им съобщавани експлицитно правила те се научават да ги разпознават. Е, вярно е, че има и "неясни", гранични случаи, които са трудни разпознаване, но всеки що-годе добре образован студент ще се съгласи, че Хайдегер е "типичен континентален философ", докато Карнап е типичен аналитичен такъв.

3) Съзнавам, че горните обяснения са по-скоро психологически и социологически, но аз поне не знам да има по-добри за този случай. Не винаги класифицираме на базата на правила - дори и в науката, а понякога, дори да изглежда че имаме правила или критерии, то те са извлечени пост-фактум. В биологията консенсусът, че определени животни принадлежат към един и същи вид е предхождал исторически търсенето на адекватно определение за този вид. А както показва (съвсем коректно) и статията, към която си пратил линк, споровете около това кое определение за вид трябва да се приеме за най-адекватно продължават и до днес.

отбелязано бе още в началото "че питането, въпреки класическата му форма, не е задължително есенциалистко" - очаквайки витгенщайнианските  "сeмейните прилики" скоро да се завъртят, което е и на път да се случи (а за съответната статия - анонимна - от уикито събирам мнения).
донякъде е забавно,  че  сходна идея малко преди това е обсъждана от феноменолозите; ясно е, че схоластико-аристохегелианската идея за "триъгълник-изобщо" и за неговата "същност" е празна, а мисленето е за някакъв избран по вкус и маркиран отвсякде с "индекса на несъщественото"  триъгълник.  с онова, което наричат "виждане на същността"   феноменолозите, старомодно, се опитват да удържат пролиферацията на приликите (респ мисловните варирания) до безкрая - проблем тормозещ феновете на Витгенщайн, а също и всички нас, когато обясняваме чрез образци.

45 (edited by yasska 06.03.2011г. 15:06:32)

:)))) Един многозначителен коментар по въпроса :))))

Ray Monk,  "Philosophical Biography" in: "New British Philosophy", 2002, Routlege:

I’m talking now about the early 1980s, when I think British analytic philosophy was at its most arid. I went to a series of seminars in which the problem of adverbial predication was being discussed. This went on for about eight weeks, and the issue being discussed was this: if you say ‘John walked up the hill slowly’ it follows that John walked up the hill. If you say ‘John walked up the hill quickly’ it also follows that John walked up the hill. However, ‘John walked up the hill slowly’ implies not-‘John walked up the hill quickly’, and the problem was to devise a way of preserving those inferential relations. Well, what interest does this have? I found myself thinking that the pleasure one derives from those kinds of problems has no more depth to it than the pleasure one derives from a crossword puzzle.

You obviously admire Russell’s early work in the philosophy of mathematics, and some people might ask what the point of that is – trying to explain how all of mathematics can be explained purely in terms of logic. That might also seem to be a nice intellectual game to play.

But one has to understand what he thought he was doing. He thought that he was laying bare the most general features of reality. We don’t believe he was doing that, but if we did, it would be a tremendously important thing. The people pursuing adverbial predication were not animated by the passion that Russell was animated by, which is the feeling that they’re discovering something about reality. That seemed to me missing. What was going on here was that an intellectual puzzle was being pursued because it was a diverting intellectual puzzle.

Confusion will be my epitaph.