1 (edited by 393 23.07.2011г. 00:43:35)

Topic: Биографична информация за Сава Петров?

Интересувам се дали някои от пишещите във форума [забелязах, че има хора, който са го познавали лично] може да ми даде някаква биографична информация за Сава Петров. Търсих доста време, но никъде не намерих почти нищо, освен много кратка библиография, дори не можех да разбера какво образование има или къде е роден. Само разбрах, че брат му е физик. Интересувам се, защото преди време прочетох три негови книги и ми се сториха много добри, в последствие се поинтересувах от личността му, но се оказа, че трудно може да се намери такава информация. Само споменавания в годишници на БАН и то съвсем кратки бележки. Още по странно ми се стори фактът, че в книгата "Философският 20 век в България" се споменаваше за него само веднъж или два пъти и то с две изречение. Дори в именни показалец беше сгрешено на кои страници е споменаван, а и броя пъти. Това на фона на книгата му "Понятия за обективно и субективно" е доста странно.

Re: Биографична информация за Сава Петров?

Ще ви дам такава информация следващата седмица (в момента съм извън страната и нямам достъп до това, което ми е нужно).

It's not what happens to you but how you react to it that matters...

Като начало:

- роден 26.11.1934 г., починал 02.09.1989 г.;
- завършил философия в СУ;
- има публикувана пълна библиография в посмъртно издадения сборник "Доминанти във философията и науката"; библиографията бе препечатана неотдавна и в сп. Философски алтернативи, но не помня точния брой, като се върна в София ще проверя.

Благодаря за бързия отговор, ще очаквам с интерес.

Кратка биографична справка за Сава Петров може да се намери в биографично-библиографския справочник "Българската философска култура през ХІХ-ХХ век" (Лик, 2000), с. 189.

Пълна библиография на публикуваните трудове на С.П., включваща и непубликувани ръкописи, депозирани като планови работи в ИФ на БАН може да се намери в сборника "Доминанти  във философията и науката" (Изд. на СУ, 1993). Тази библиография е препечатана и в бр.1 от 2010 г. на сп. Философски алтернативи.

Ако ви интересува конкретна информация, свързана със С.П., питайте, ако знам нещо по въпроса ще ви отговоря.

Благодаря! Набавих си сборника "Доминанти  във философията и науката" , като там библиографията е по-подробна от тази, с която разполагах. За сега ще потърся някои негови статии, които ми се сториха интересни. Интересува ме дали брата на Сава Петров се казва Асен Петров, и дали е същият Асен Петров, който е един от преводачите в избраните работи на Айнщайн? Друго което ме интересува е, дали знаете за някой, който да готви някакво биографична работа за Сава Петров? За конкретен въпос не се сещам, може би за отношението му към някои въпроси циркулирали в българското философско пространство през 60 и 70 години, но трябва да разгледам още неща, преди да питам нещо конкретно.

Да, физикът Асен Петров, който е един от преводачите на избраните съчинения на Айнщайн е брат на Сава Петров. Двамата са съавтори на "Квантова механика. Интерпретации и алтернативи, 1927-1987" (1989). Помня, книгата излезе от печат буквално 2-3 месеца преди да почине С. Петров, когато вече беше тежко болен.
Не знам някой да готви биографичен труд за него. А хубаво би било ако някой има такова намерение, да започне да събира материал докато още има живи негови близки, приятели и колеги, които са го познавали добре. Защото, за съжаление, някои интересни  моменти от биографията му не са документирани. Те могат само да бъдат разказани - от една или друга гледна точка.

Не е лека задача да се напише интелектуална биография на Сава Петров.  Авторът и трябва да има някаква сносна представа за проблемите, които са го вълнували, а това означава той самият да се е занимавал с тях.

Знам за книгата им за квантовата механика, но не бях сигурен дали са братя, тъй като поради определени съображения, към момента се въздържам дори да я отгърна за нещо повече от преглед на съдържанието. Може би след около половин година ще я погледна. Във връзка с нея съм чел две споменавания много кратки в една съвсем кратка статия на Мартин Табаков в един сборник. А предполагам има и идеи споменавани в "Логическите парадокси във философкса интерпретация", там имаше цяла глава посветена на квантовата механика, макар и в определен контекст. Ако се сетите нещо интересно, не се притеснявайте и пишете, а аз ако имам конкретно питане ще пиша. Сега бих ви попитал дали знаете за разработки на брат му (статии, книги и т.н.) като може и да не са свързани с философия на науката, а да са специализирани?

Асен Петров не е философ на науката. Неговата част от книгата (първите четири глави, в които се излага в резюме теорията на КМ и проблемите, които се асоциират с тази терория - най-вече проблемът с нейната предполагаема непълнота) си е съвсем специализирана. Асен Петров има своя оригинална позиция по проблема с непълнотата - той, изненадващо общо-взето, твърди, че проблемът на КМ не е че е непълна, а че е "свръхпълна". В последната от своите глави (т.е. в 4 глава от книгата) А.П. обяснява и аргументира тази своя теза.
Не знам за други работи на Асен Петров, но със сигурност има такива. Най-добре е да попитате директно него за това, което ви интересува. Мога да ви дам негов имейл, ако имате желание да се свържете с него.

10 (edited by 393 30.07.2011г. 22:31:33)

Идеята за имейла е много добра. Към момента нямам конкретно какво да питам, но за вбъдеще може да възникнат въпроси и няма да е лошо да разполагам с имейла му. Като изпълня предварителните си планове, непременно ще погледна  книгата им за квантовата механика.

Изпратих ви имейла. А книгата определено си струва (и ще ви бъде интересна), ако КМ ви вълнува по някакъв начин ...

Сава Петров в бг уикипедия, нуждае се от допълване

Много добра идея. Добавих и "Методология на субстратния подход"

14 (edited by 393 02.08.2011г. 22:41:07)

Дали може да ми дадете информация за отношението на Сава Петров към Добрин Спасов ( не само лични, но и към работата му), ще ми бъде много интересно да науча нещо в тази посока. На няколко места прочетох сравнително пренебрежителни изказвания от страна на Добрин Спасов за някои идеи на Сава Петров, което ми се стори странно. А там където Сава Петров споменава нещо за Спасов, например в "Понятия за обективно и субективно", когато коментира въпроса за съдържанието на познанието, го прави изключително професионално, което не позволява да се разбере отношението му извън конкретно обсъждания въпрос. Пък и ми прави впечатление, че сякаш след началото на 60-те години, всякакви дискусии между двамата престават. Факт, който ми се струва има извън философско обяснение.

15 (edited by knb 03.08.2011г. 10:07:09)

А може ли да помоля някой да ми каже в 2-3 реда какви са нещата, за които е писал С. Петров и какви резултати е постигнал в изследванията си, тъй като не зная нищо за него и не съм го чел?
Отсега си казвам, че пък от Д. Спасов* /който ми е и преподавал/ съм чел някакви книги и статии, на които човек се чуди после да се смее ли, да плаче ли-толкова големи са неосведомеността, липсата на мисъл, аматьорщините, идеологическите бози, опитите за остроумия и изобщо- простотиите на партийното величие вътре.

*За когото имаше на времето и един 100% фантастичен мит, опроверган от самия Д. С., че Б. Ръсел уж бил спорил с него и накрая му рекъл едва ли не "Евалла!"