Re: Биографична информация за Сава Петров?

Не познавам лично Добрин Спасов, всичко което знам за идеите му е от книгите му , който съм чел. И аз съм останал с впечатлението за слаба аргументация, твърде пренебрежителен стил на писане и обсъждане на идеите на други автори, придружен с твърде много излишни квалификации.
Относно мита, Добрин Спасов го отрича, като заявява, че се е срещал с Ръсел само веднъж за кратко и не е обсъждал философски въпроси с него.
За Сава Петров, въпреки че  lilia е по-компетентна, ще напиша няколко неща, за да се напише след това нещо по-смислено и точно. Основните му книги можеш да видиш в линка от frege. В първата си монография "Понятия за обективно и субективно" от 65г. , се заема с въпроса да очертае различните значения, които влагаме при употребата на понятията обективно и субективно. Най-схематично казано, различава три употреби на понятието обективно: 1) Обективно по съществуване - нещо присъщо на нещата сами по себе си; 2) Обективно по съдържание - нещо, което е присъщо на съзнанието, но в определен смисъл е дошло и е независимо от него; 3) Обективно по причина - тези явления в психиката на човека, който имат само за източник нещо случващо се в материалния свят, но нямат нищо общо с него. По същия начин различава три употреби на понятието субективно: 1) Субективно по съществуване -  (тук съм твърде несигурен) онези елементи от психичните явления, които са всеобщо и общовалидни за всеки психичен процес; 2) Субективно по съдържание - елементи в съдържанието на познанието, които субекта сам привнася; 3) Субективно по причина - състои се във възможността на субекта да оказва въздействия, които не са обективно детерминирани. След това, а и при самото вкарване на дистинкциите обсъжда въпроси свързани с психиката, вторичните свойства, някои неща за отношението между гносеология и онтология и т.п. Другата му основна работа е "Логическите парадокси във философска интерпретация", в която обсъжда три основни въпроса: 1) диференциалното и интегралното смятане (използваше общото наименование, но на мен ми е такъв ужас да го произнеса, а и него помня точно, макар че то е смислово много по-точно. Защото веднъж прокарана идеята за диференцирането, то интегрирането в крайна сметка няма нищо "парадоксално", нито делене на нула, нито нещо подобно, а само обикновената апроксимация преминава в пълно равенство) ; 2) Логическите и семантични парадокси; 3) Парадоксите на квантовата механика. Като целта е извличане на аргументи подкрепящи тезата, че евентуално е възможно да има обективно съществуващи парадокси. В третата си работа "Методология на субстратния подход", защитава идеята, че наред с чисто структурния и функционалния подход в науката има място и за субстратния, макар и тезата му да е с много уговорки и то главно за определени области като биологията например. Това е за сега, ако имаш по-конкретни въпроси питай, ако мога ще отговоря.

17 (edited by knb 03.08.2011г. 14:35:05)

Доколкото разбирам, С.П. е привърженик на обективно-съществуващите парадокси, т.е. на нещо като материалистическа диалектика?
Как това се връзва с очевидно имания от него сериозен интерес към модерната логика?
"Почита" ли той някакви съвременни западни философски автори и техни тези-примерно във ф-я на науката и пр.?
Какво е също така "субстратен" подход-какво е функционален, и какво-структурен: и защо е необходимо да се допълват втория и третия с първия според него-до какви резултати би трябвало да доведе това?
Тази терминология не ми е позната-в каква по-обща рамка се вписва тя?

18 (edited by 393 03.08.2011г. 15:09:05)

Точно на материалистическа диалектика, дори за тезата, че съществуват обективни парадокси, използва наименованието тезис на Хегел, и не претендира да е оригинално негово творение.
Не бих употребил думата почита, но определено разглежда част от идеите на Ръсел, Фреге, Карнап, Хилберт, в "Логическите парадокси във философска интерпретация" (1971) има част за Гьодел, споменава Пътнам, както и доста други. Доколкото пише в предговора към сборника със негови статии издаден през 1993г., е повлиял на съвременни латиноамерикански логици, но по тези въпроси съм тотално некомпетентен, тъй че не мога да ги коментирам.
Субстратният подход, най-общо казано, е зад някои видими свойства да се търси някакъв носител. Примерно теорията за топлорода. Топлината не се възприема като мярка за интензивността на движение, а като някаква специфична субстанция. Именно заради множество такива несполучливи опити, смята, че субстратния подход е компрометиран в съвременната наука.
Структурен е подходът, който не се интересува от стоящото, ако изобщо има нещо такова, зад чистите отношения.
Функционален (за него съм много несигурен) е подходът , при който изследването акцентира върху резултата, а самият процес се разглежда като протичащ в черна кутия. Бих питал за по-точно определение lilia?

Лошо няма-поне не се лигави като бай ти Добрин.

393 wrote:

Дали може да ми дадете информация за отношението на Сава Петров към Добрин Спасов ( не само лични, но и към работата му), ще ми бъде много интересно да науча нещо в тази посока. На няколко места прочетох сравнително пренебрежителни изказвания от страна на Добрин Спасов за някои идеи на Сава Петров, което ми се стори странно. А там където Сава Петров споменава нещо за Спасов, например в "Понятия за обективно и субективно", когато коментира въпроса за съдържанието на познанието, го прави изключително професионално, което не позволява да се разбере отношението му извън конкретно обсъждания въпрос. Пък и ми прави впечатление, че сякаш след началото на 60-те години, всякакви дискусии между двамата престават. Факт, който ми се струва има извън философско обяснение.

Не помня, а и нямам сведения от други хора, Сава Петров да е изразявал по някакъв начин негативно лично отношение към Добрин Спасов. Но той не е показвал такова отношение към никого (някак си успяваше да го прави, дори когато беше открито и несправедливо атакуван от хора, които тогава имаха някакви позиции, но днес никой не помни :-)). Така че не мога да кажа какво е било личното отношение на СП към Добрин Спасов, той си го пазеше за себе си.
Обратно, Добрин Спасов не само е оставил документирани пренебрежителни коментари по адрес на тези, защитавани от СП. (Това не е кой знае колко учудващо, ако се вземе предвид, че подобни пренебрежителни изказвания Добрин Спасов е правил и по адрес на Карл Попър, Томас Кун и много други, както и по адрес на философията на науката и некласическите логики като цяло :-)). Била съм свидетел как Добрин Спасов реагира с раздразнение на всяко едно от редките изказвания на Сава Петров на СНС, например. (Това няма как да го забравя, защото една от тези раздразнителни реакции беше по повод рецензията на СП на моята дисертация, която Добрин Спасов не беше чел. Което не му попречи да направи изказване по време на официалната защита, започващо с думите "Не съм чел тази работа, но не мога да се съглася с оценката на единия от рецензентите" :-)). В интерес на истината обаче трябва да кажа също и, че през следващите години Добрин Спасов няколко пъти ми се извини за този случай. (Имаше защо - ако бяха взели изказването му насериозно, щях да имам проблем :-)). Вярно е също така, че след смъртта на Сава Петров, Добрин Спасов говореше (поне пред мен) само с уважение за него.
Не мисля, че зад видимото напрежение между двамата седи някаква лична история. Според мен, то е по-скоро продукт на наистина различни разбирания за философията и за това как трябва да се прави (добра) философия в БГ.

It's not what happens to you but how you react to it that matters...

21 (edited by knb 03.08.2011г. 19:57:51)

Представям си Кун и Попър колко са се притеснили от пренебрежителните изказвания на Добрин Спасов за тях, след като никой не го е взeмал насериозно дори при обсъждането на дисертации в България...тебе като не те е чел, Лили, тях дали ги е чел, или е станал професор с невероятните си партизански смешки?
Като се сетя че тия тъпунгери яхаха БГ-философията половин век, много неща ми стават ясни.

22 (edited by lilia 03.08.2011г. 21:08:34)

KNB, Добрин Спасов не беше тъп, напротив, беше сред най-интелигентните от неговото поколение БГ философи (роден е 1926 г.). Проблемът му не беше и че не чете - със сигурност е чел Попър и Кун. Проблемът на Добрин Спасов бе невероятната му предубеденост и нежелание (граничещо до неспособност) да си зададе въпроса на какви основания някой може да твърди Х, когато той, Добрин Спасов, е УБЕДЕН, че Х не е истина.

Като умен човек той имаше съзнание за тази си предубеденост и в по-късните си години (откогато аз всъщност го помня) дори се самоиронизираше в стихотворения като това:

Догматизповед

Аз бях тогава войнстващ догматик,
сега съм просто ... "изпращяла ряпа",
но мога на просташки прост език
да ви разкажа спомена натрапчив,

как силно се напъвах с боен вик
да ви громя, да властвам и ... да лапам,
и колко по-голям бях католик
от всякакъв и всеки римски папа,

(има още два куплета в същия стил, но не ми се преписват, който се интересува - да погледне Д. Спасов (1984) Догматизъм и антидогматизъм във философията, с.5.

23 (edited by knb 04.08.2011г. 08:21:50)

ОК, не спорим за думите-дали е бил тъп или изключително ограничен...
Във всеки случай не си заслужава усилията да му отделям време за да разбера как е възможен "обективният парадокс" да си едновременно 1. интелигентен и 2. неспособен, нежелаещ, да разбереш нещо обратно на онова, което ти си убеден че си струва да твърдиш.
Хора като него бяха спрели във философската си информираност до Хегел и в общия си мироглед до Сталин /колегите му в СССР отричаха не само модерната логика, но още и кибернетиката, и генетиката, че в началото и теорията на относителността/-бяха проспали почти цялото развитие на науката и философията през 19 и 20 век и бяха дълбоко враждебни на всичко, различаващо се от съветския тип терор във всяка една сфера от духовния живот-като почнеш от църквата и завършиш с психиатричните клиники.
По-зле от него бе може би само знаменитата Елка Панова-не ми се спомня повече за тия идеологически динозаври.

lilia благодаря за отговора. Смятам, че е полезно тези въпроси да се прояснят докато това е все още възможно. Искам да питам следното. Прави ми впечатление, че Сава Петров има две доста обширни "планови работи" (точно какво се има предвид под това?) "Чистото теоретично понятие - 142 с." и "Проблеми на теоретичните понятия - 325 с.", дали имате някаква информация за какви проблеми по-точно става дума и в какъв контекст са обсъждани. Някакви впечатления по тези въпроси от сами Сава Петров? Последно, как е възможен достъпът до тези текстове?

В бившия философски институт на БАН (и не само в него) всички сътрудници работеха задължително по вътрешни проекти (едногодишни, двугодишни, тригодишни, петгодишни). Отчитането на тези проекти ставаше чрез т. нар. "планови работи", в които се представяха основните резултати от извършените изследвания.
Прави впечатление, че 5 от 10-те планови работи на Сава Петров са върху теоретичните понятия, а по някакви причини не е обобщил тези текстове (общо над 600 страници!) в монография. Лично за мен това е най-интересната част от творчеството на СП, но за съжаление, текстовете на тези планови работи изглежда са безвъзвратно загубени - не ми се коментират тук причините за това.

За самия проблем за теоретичните термини: малко ми е трудно да го формулирам разбираемо в няколко изречения, особено по това време на денонощието :-). Ако наистина ви интересува, мога да ви изпратя един мой текст, в който се обсъжда и позицията на СП.
А на вас защо точно теоретичните термини ви привлякоха вниманието?

Жaлко, че тези работи са загубени. Все пак нямате ли някаква идея за обсъжданите проблеми и евентуалните идеи на Сава Петров по тези въпроси. Такава информация, колкото и да е непредставителна би била много ценна и то не само за мен, особено при положени, че текстовете са загубени.

28 (edited by 393 08.08.2011г. 01:15:32)

Пратете ми текста, ще съм ви благодарен. Относно термините. Как да ви кажа... При самото четене на текстовете му прави впечатлени именно невероятната му способност да прецизира смислите на употреба на някои понятия. Това се вижда от понятията за обективно и субективно, също много ясно личи, когато разглежда проблема с дефиницията на материята и защо трябва да бъде разширена тази дефиниция. Същото се вижда и при ролята на субстратния подход, колко прецизно проследява възможните му употреби. Просто имам вътрешната увереност, че тези му работи ще са много качествени и интересни.  Пратих ви e-mail си.

Да, "имам идея" :-). Текстовете на плановите работи може и да са загубени, но все пак СП е публикувал няколко статии на тази тема, от които става ясна позицията му. ОК, утре (т.е. днес по-късно) ще се опитам да представя тази позиция в резюме.

Не отговорихте защо ВАС  ви вълнува този въпрос?

Пак утре (т.е. днес по-късно) ще ви изпратя и моя текст. Трябва да измисля как да го направя, защото през форума не могат да се пращат атачмъни.