46 (edited by Хераклит 29.12.2012г. 19:38:54)

Re: Как и защо човек се променя? А струва ли си?

И ето как аз разчитам нещо от логическите формули зад знаците, изписани от Методиус и Момчето.
Въпросът за промяната, цената и смисъла на промяната има най-малко 2 обратни аспекта:
Момчето - общото, общността. Диалогът, ценностите, свободата и свободната воля. Вглеждането в света и самовглеждането навътре. Размислите. Пясъчни сандъчета в които се изписват букви, глинени плочки, рула от папируси, мастилници и перодръжки до дебели пергаментови листа с ръкописен почерк. Идеите. Продължителното вглеждане в буквите и напасването над не винаги само правите, но и не винаги криволичещи линии на редовете на образите на самовглеждането и образите на света. Идеализъм. Светлината зад всичко това и нататък, светлина на същности и смисъл. Идеите. Това е толкова рядко в наши дни, та чак си е удивително. В наши дни всеки иска да мисли за общото, срещу заплащане. Но кой философства върху общото?
Матодиус - индивидуалното, индивидуализма. Мисълта, която естетизира света, така че един изрисуван и музициран мисловно естетизиран свят заблестява като огромна мозайка от многоцветни квадратчета с най-невероятни светлинки, който така се носи през потоците на времето. Свят, чиито просвятвания завихрят индивидуалната воля и превръщат субекта в нещо истински невероятно: нещо, едновременно движещо се в две посоки, нагоре и надолу, което го нагрява до най-ярката и неповторимо индивидуална светлина. Естетика, която се завихря едновременно като пламтящ метеор, преминаващ през облаците неудържимо надолу и като звезда, все по-далечна и абсолютно индивидуална в небосклона от звезди, блестяща в своята далечна и невъзмутима неповторимост. Има много благородни сплави, но само диамантите върху дланта и звездите над нас са истински неповторими и разкриват върха на индивидуалното... което в някакъв смисъл е хоризонта на най-истинното познание.

От това - какво повече? Промяната като колективно движение, движение на общности. И промяната като индивидуално движение, движение до абсолютния връх на индивидуалността.
Останалото е... рутинна работа по поддръжката на сградните инсталации, жички, релета, бушони, общо взето механика - това, което аз правя.

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,
а че е твърде ниска и я постигаме. >
YouTube: < Pink Floyd Cluster One >

Ти да видиш! Даже мога да си избирам, а аз патицата съм се затръшкала за "трето"- ха-ха.

Моля да ме извините за упоритостта, с която ще продължа да провокирам, дразня и "кОпам", но освен малко време нищо не ми коства особено като си имам и цел :)

Не че не ме интересуват някакви върхове на индивидуалното и битието на звездите и метеоритите, или пък философстването върху собствено общественозначими идеи, но все пак със скромните си знания по социология и история, и почти никакви по астрономия ми се иска да си разсъждавам (с или без помощта на събеседници) върху развитието на човешкото Съ-знание! (удивителна- препинателен знак, с който се отразвя пунктоационално някаква особена важност, молба или акцент)

И така.
Развитието на едно съзнание може да се разгледа от различни ъгли и в различни контексти. Чисто научно и медицински да се изследва мозъкът като орган, който се предполага, че е достатъчно виновен за всякакви неврологично-"електрифицирани" процеси. Психологически, чрез теориите на известни и не толкова известни бихейвиористи, фройдисти и юнгисти. Исторически, чрез анализ на определени събития породени и извършени от хората през времето. Ако искате и кулинарно, разбирайки как точно първия ми кекс не е станал добре за разлика от петнайстия.
Но за философия си говорим.

И така разсъждавайки си философски имаме естествено различни философски течения. Но ние може (ако сме "яки" философи) да оформим една сравнително приемлива, консенсусна и толерантна тезичка за развитието на съзнанието и така да приключим годината, отмятайки още един философски проблем по дъъъъъългия път към ... мъдростта.

А, аз си приключвам годината много хубаво тук, на страниците на Проектория.
Имам изключителната възможност да присъствам в публиката и като зрител да се наслаждавам на едно много специално изпълнение, мога и да стана от редовете, да мина отстрани през гримьорната и да се кача на сцената костюмиран, където да изпълня малка собствена ария. За мен това е много добро. По-добро от който и да е клуб където мога да отида. Аз напоследък живея по начин точно обратен и правя обратното на това, което тук представям в изпълненията си. Като махнем всичко, за което се опитвам да говоря тук и го отстраним, това което остава е от където и да го гледаш, както и да го въртиш "обективно" би трябвало да е такова, че да съм един от най-доволните хора. Може би е странно, и аз самият доста често се усмихвам с малко нелепо изражение на тази странност, но всичко около мен е дехармонизирано в моя полза. Реално, нещата стоят така, колектива в който съм, тези хора ми дават толкова повече на мен, отколкото аз на тях, да не обяснявам как и защо, че ако си говорим честно моя доход е предостатъчен и аз не върша за него дори половината на половината на това което по принцип се прави и е редно да се прави. Как да се оплаквам? Вместо да се сгърбя от бач, както правят всички нормални хора, аз се разхождам с ръце в джоба по килима в хола и с приятна усмивка се чудя какво да пиша в Проектория, тъй като имам още доста зими и лета докато стана писател, разбира се ако междувременно не се претрепя от някоя нова и поредна дивотия. Също имам и доста така, публична дейност, където ходя от дъжд на вятър и общо взето не правя нищо и получавам едни приказни хонорари, за които няма да споменавам за да не предизвикам масова завист. Общо взето ходя и преливам от любезност и накъдето и да се обърна - все учтиви и добронамерени хора, на които им е толкова все едно, че дори не ми показват, че не те ми дължат нещо, а аз на тях. В това няма никакво лицемерие, истината е че аз се движа по-тихо от водата и по-ниско от тревата като в слънчева рисунка от детска приказка, например усмихнат охлюв. На езика на басните, който така цени Момчето, аз съм като охлюв, който отива на някъде, замотан между тревичките, без да бърза и добре нахранен. Но. Това не ми пречи да сънувам, че съм орел и посред бял ден, на обед, огрян от слънцето с притворени очи, почти вече в дрямка, да се вслушвам много внимателно и съсредоточено, напрегнато в текста на песента на ABBA - Eagle (в YouTube има клип с летящи орли, особено края на клипа, завършва с един поглед, какъв поглед - това е което остава, както би казал и Методиус).
Това имах предвид с историята за Патриарха - той беше последният мохикан в нашия общностен живот. Исторически религията е обявена за "опиум за народите" от марксистите, църквата е била поддръжник на царска власт, който трябва да бъде разрушен до основи от комунистите. Но не. Духовенството зад стените на вярата не е унищожено, точно защото е имало такива властелини-отшелници, вълци-единаци като Патриарха, които (извън глутницата са ловували за цялата глутница) извън стените на духовенството, в безкрайната партийна сянка са воювали за цялото духовенство. Аз, като охлювчето от детска приказка, добре нахранен и с уютна къщичка на гърба по безкрайния си път нагоре, защо да не умея да го долавям, защо да не мога да го мисля?

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,

Не е въпросът, че има тотално разминаване между начинът по който живея и това, което приказвам. По-важно е че умея да виждам и това ми прави голяма чест. Сигурно звучи в типичния стил на моето нахалство, но докато другите спорят за разликата между думите и делата, аз лично съм склонен донякъде да пренебрегна тази разлика - ясно защо - и на преден план издигам едно друго достойнство за да го изтъкна, това поне на мен също ми прави чест. Да виждаш, не само да гледаш, а да се взираш, т.е. да виждаш. Този номер го знам от Хайдегер и Методиус - вярно, там е друго, същност с много смисли, а при мен е само номер. И все пак...

50 (edited by destiny 01.01.2013г. 16:04:06)

В този прекрасен слънчев първи ден от новата година се замислих за някои неща ... но не знам от къде да започна.

Просто искам да го споделя тук и да остане като информация. Някой, ако ме разбере и открие възможност да ми обясни ясно и да ми помогне, ще съм благодарна :)

Възможно ли е телепортацията? Не просто в пространството, а едновременно и във времето.
От един филм и една книга (филма хайде е фантастична художествена измислица, но книгата претендираше за някаква достоверност спрямо истински събития от действителността)
проблемно ми се струва  ..."преносът" на тялото, на физическото човешко тяло.
То реално е носител на по-важното - Съзнанието- и по един или друг начин поддържа функциите му, но няма как да се рематериализира и отново ре-рематериализира от едно на друго място.

Така или иначе, за по-лесно нека приемем, че човек е един компютър. Целия човек едно към едно с компютър.
Т.е. имаме Информация (Съзнание) и носител на информация (тяло).

Тази информация в началото е била малко, после се увеличава не само, но и определени програми се развиват (ъпгрейдват) или като стават с по-прост алгоритъм, или се изтриват цели пасажи от тях, но в един конкретен момент имаме ... примерни параметри на нещо.

Да кажем, че в момента съм на 36 години 7 месеца и 1 ден /36-7-1/. Това е човешко време, или животът ("моделът-версия") в човешко тяло.

Като информация обаче, или опит на съзнанието ("опит" не знам дали коректно е употребено в иначе амортизиращото си значение ... , но моля по-досетлив да ме поправи)
не знам каква е мерната единица, нито колко?!

Да кажем 315 Килобайта.

В задачата се пита:

Може ли толкова информация (опит) от "носител" с параметри 36-7-1, да се прехвърли в носител с параметри 18-7-1?

По-важното! информацията да не се изгубва, разбърква или повреди нещо от информацията на по-малкия носител?

Това е.

Предизвиквам ви, всички физици, математици, философи и ... джедаи :)

51 (edited by Хераклит 05.01.2013г. 07:52:02)

Забележително!
Вие представихте 4-тата гледна точка към темата за Промяната. В резюме тя изглежда горе долу приблизително така: как да го / я накарам да се променя и по какъв начин да му / й набия в канчето промяната?

Аз за малко съм тук, после няма да ме има, така че сега само минавам за да отчета безкрайната си проницателност и да се насладя на точността на попадението. Точно това имах предвид, ако изчетете много внимателно моите постове от първата страница, но това се нуждае от още малко пояснения докато се изчисти напълно картината, но това няма да е сега.

На тази плоскост, на която ориентирате въпроса има 2 обяснения по които вече има становища.
Едното е психологическо.
Смята се че в човешкото подсъзнание съществува опита на минали поколения. Многократно преживяваните психологически ситуации в рамките на еволюцията на целия биологичен вид (това означава не пространствени и времеви ситуации, т.е. ситуации, разположени в пространство и време, а психологически преживяните ситуации или още по-точно казано самите психични преживявания на ситуациите) формират нещо като сложносъставно или обобщено, или събирателно, така да се каже общо психично съдържание със синтезен характер. Тук основното е количеството повтаряемост при всичките Ви прародители назад, чак до маймуната. Това се нарича архетип, архетипен образ, отделните такива архетипи теоретически би трябвало да са неограничено количество. Най-лесно разбираемият пример за това е гледането в запалена свещ. В условия на стабилен психичен статус и психично състояние, определено като "отпуснат" пламъка на свещи въздейства по начин, който няма да описвам сега защото точността на описанието изисква доста дълго изложение, но чувството е същото, каквото са изпитвали нашите прародители през мразовития ледников период в пещерите около огъня: чувство за уют, общност, човешка близост, взаимно доверие и сигурност. Например. Затова в наши дни представата за "романтична вечеря" най-често се свързва с другата представа за вечеря на свещи. През този модел изживяването на пътуване във времето се обяснява със силни архетипни "експлозии", които от подсъзнанието дават или предоставят достатъчно силна жизнена енергия (нещо като либидо) и по-нататък физиологичната конкретизация, която следва е че при определени травматични промени в най-важната "междина" между префронталния дял на мозъка и останалите части на мозъка (връзката между тях, там където се правят лоботомиите) е възможно съзнанието да започне спонтанно и неконтролируемо да визуализира образи, те са толкова реални, колкото и в сънищата. Само че тези образи не са наистина и реално от миналото (от родовата памет), а са от собствения опит на човека. Онтогенетичната памет (това е в рамките на настоящия живот, от раждането) съдържа толкова много картини, например в един нормален работен ден съзнанието може да генерира по няколко хиляди картини, че произволната комбинация на фрагменти може да произведе технически почти невъобразимо количество визуализации. Следователно имаме 2 неща: съзнание, което може да комбинира фрагменти от реалната памет на човека в рамките на човешкия живот, говорим за база данни от картини, изчислими с милиони и "гориво", жизнена енергия, поток, причина - архетипните съдържания на всичките ни прародители, т.е. така запазените им психични преживявания, преживяното от тях. Въпросът дали обективно се движим във времето или не е мистичен въпрос, извън възможностите на науката. Науката за сега може да предложи модел и да представи логика, но все още не може да опише с точност процеса, във всеки случай се приема и това наистина се потвърждава, не е обикновено състояние на измисляне, а напълно реални фантазии както настъпват например и при сънуването, халюцинациите или при лудостта, но без това да означава, че непременно трябва да са от същия тип. Може да не са.
Другото обяснение е окултно.
Ако се продължи и развие теорията за ноосферата може да се приеме, че на всичко което се случва се прави постоянен бекъп. Това означава, че само ставащото е обективно, но то се "отразява" в обвивката около Земята и там се запазват милярди и милярди такива отражения. Тяхното наслагване (но все пак това са само отражения, не са истински неща) може да образува дори ефекти на движение, така както е при кинокамерите. Можем да предположим, че пророците виждат филма или част от филма докрай. Но това не е защото вече го има там в небесата горе прожектиран, а по-скоро е по същата причина по която и ние като гледаме един обикновен филм или четем книга често можем да предвидим как действието продължава.

Което ни връща към 4-та гледна точка за промяната: как да го / я нашокаме и да набием в канчето правилната линия. Или казано много усукано, ама наистина усукано та пресукано, защото въобще не е същото: как да споделим собствения опит? Ами никак. Опита е несподелим. Показан като сюжет той не е по-различен от филмите, книгите, легендите. Колкото може да промени човека една книга или един филм, още по-малко може да го промени чуждият опит, защото той все пак не е шедьовър като най-големите произведения на изкуството. Споделя се човешката душа. И се споделя човешкия дух. Това са двете приказни страни, двете царства на споделеността, отвъд времето и пространството. Другото е пасване, синхронизация, това да трептиш в една честота, на еднаква вълна. Както казах и на първата страница, това най-често се вижда в рейс 94 към Студентски град, там всички селяни, които не са от тук се гърчат и увиват като червеи на клечка: да се закрепят, да се позиционират и понякога в някои групи тези движения изглеждат наистина много синхронизирани и от ритъма с който мърдат и се огъват вероятно вътре в групите си мислят: ние сме една душа в пет тела, но едва ли това е същата споделеност, споделеност на опита за която става дума, по-скоро е синхрон, така както са вътрешно синхронизирани всички стада. Това за което аз говоря е като махнеш инстинктите - остава душата, като махнеш мненията - остава духа, то е споделимо.

52 (edited by Хераклит 09.01.2013г. 04:19:21)

Анализирайки 4-та-та-та гледна точка към Промяната чрез "споделяне" (вдействителност става дума разбира се за налагане) на опит бих тръгнал от моето изложение по темата досега. За философски нетренираното мислене или това мислене, което има склонност към философска профанизация това което казах до тук може да се приеме и така: повече нови неща, различие, разнообразие - толкова по-добре. Не казвам това. Говоря за съвременните модернизирани селяни, нисшите духом, аморалните, посредствените, оцеляващите - мое занимание за хоби от известно време.

Опита са най-малко 2 много различни неща, ама много: жизнен опит и техника. Технически опит е някой да ти държи ръката докато се учиш да пишеш, когато някой ти показва как се решава уравнение, докато стария стругар прави детайла пред младия и му обяснява. Жизненият опит е съвсем друго нещо. Смесиш ли ги двете (в домодерните общества точно това се прави и стремежът за това е неистов) край, ти си загубил Истината, изгубил си смисъла, същността ти убягва по такъв начин, че като гледаш в нея не може да чувстваш нищо друго освен негативизъм и изпитваш неудовлетворение, казваш: не е това.
Най-добрият пример, там най-ясно се вижда колко са различни двете са образователните институции. Когато представяш чуждото знание, чуждата техника с която се правят неща - ти се занимаваш с това. Но - не. Зад това и в това не може да не вмъкнеш и собствения си жизнен опит и да го вложиш като съвсем отделен друг пласт там и да оцапаш картината, да оакаш чуждата техника със себе си. Помислете реално, не е ли така? Вземете една даскалица в климакс и си представете в училище час по история - това са епохи, епохални събития, ключови моменти от развитието, или в час по литература - фантастично красиви произведения. И какво точно показваш, как се намърдваш в това за да приплъзнеш и споделиш своя житейски опит, какво споделяш? Ето какво: точно когато учениците правят първите си стъпки в нощта и откриват нощните тайнства, алкохола, дрогата, безумството - ти седиш отпред на катедрата с дебел задник и пластелинови прасци, скрити под стола за да не се виждат и споделяш колко робски изтощена се чувстваш в своя бит и водене на живота, от вечерите в къщи и как това въобще не е купон, а работа, грижа, отговорност - изнурено, съсипано, останало без никаква сочност и отъпяло. Или в най-пикантните моменти на Ромео и Жулиета показваш как извора ти всъщност отдавна е пресъхнал, не помниш последния секс и изобщо секса може да е хубаво нещо, но за теб не е, също както еленските филета и камамберите в по-скъпите магазини сигурно са хубави, но те не са за теб. Как да разделиш опита на човешкото знание, един технически опит, който се предава от поколение на поколение и се умножава и разбира се не е твой, но си там за да представяш, от евтината кал на собствения си житейски опит, който това се е оказал като опит - кал, а не глина, мизерия на преживявания, дефицит на емоции, недоимъка в критичния минимум на пълнотата на спомените, с една дума - самият себе си като декласиран по всички линии?
Затова през последните 20 г. средното образование се срина, защото 70 % от учителите там са носители на чисто човешка, екзистенциална мизерия и в целия им живот, във воденето им на живота има толкова чар, колкото чар може да се намери в едни напукани пети. Хайде ето на тази експериментална плоскост да разгледаме като на опитен полигон в детайли въпроси за опита и как се споделя опит.
От тук и 4-та-та-та гледна точка към промяната чрез набиване на собствения опит в главата на другия, така че главата да се огъне и вдлъбне в нужната форма, която се смята за правилна е... от философска гледна точка е само една поредица от прикриване на нещо с друго и скриване на едно зад друго, с много мерак, докато Истината съвсем се скрие и изчезне. Накрая - почваме да търсим смисъла в идентификацията си с животните: направихме дом (свихме гнездо в което ни е уютно), отгледахме деца (и това може да го каже всяка крава докато гледа как телетата пасат около нея), другото е - предадохме опит на по-младите и ги възпитахме (едва ли има и овца, която да не си мисли точно същото). Е...?

53 (edited by Хераклит 09.01.2013г. 15:22:52)

По тази причина аз предлагам един почти диалектически, но за мен не е никакъв проблем да бъде наречен и псевдо-диалектически модел. Логиката тук не е в следствието: колкото повече диференциация и многообразие - толкова по-добре, логиката е... в логиката. Моделът е прост, универсален, той е доста едра мрежа или матрица и е приложим еднакво към живата и към неживата природа.

Ето конструкцията на моята логика:

1) Социалния свят даденост ли е или е като реката на Хераклит? Идват все нови и нови води, но руслото е същото, всеки ден е нов и всеки ден се изгражда свят.
2) Пространството и времето в социалния свят даденост ли са и си стоят, има ги безотносително, т.е. както за овцете в кошарата безотносително зад стените има ливади и планини, пасища и реки като "там", даденост. Или както е според Айнщайн - няма чисти "отсреща" пространство и време. Те се генерират. Във физическия свят материята има в себе си противоположности и антиномии, тя е диалектична - първо, цялата материя е това, до дъното и първо генерира реалности, пространство и време и после в реалността могат да протичат или не линейни процеси. Т.е. друго е нещо да го има или да протича някакъв процес, друго е да съществува реалност в която то да става.
3) Възможно ли е в принципите, на принципно равнище в най-дълбокия си фундамент социалния свят да е принципно различен от начините по които съществува Вселената, до най-дълбокия Космос?

54 (edited by destiny 10.01.2013г. 11:44:57)

...гледна точка към промяната чрез набиванена собствения опит в главата на другия,

Нещо ми се струва, че оставам неразбрана. Не че е драма, но се чудя дали си заслужава да правя опити да обяснявам или който има желание наистина, ще разбере и без прекалени обяснения.

Въобще не говоря за "набиване", учене или кавото там действие и усилие се полага, за да се предаде опит от един на друг съвсем различен субект.

Говоря за едни съвсем ... интимни вътрешни психологически процеси, които се осъществяват единствено и само в твоето си съзнание и мислене.

Щом с компютър не ме разбрахте ще пробвам с автомобил, но с компютър примерът е много по-близо.

Имаме кола модел от 1990 година и такава от 2000 година- нищо и никакви десет години. Чисто новички като ламарини излизат от поточната линия. Как и може ли всичките електроники и "вътрешност" на по-новия модел, да се адаптира към към по-старата каросерия? Изглежда възможно. Дори аз лично съм чела за подобни инженерни решения и двигатели, които разни състезатели си слагат и правят хибриди.

Погледнато от човешка гледна точка като съществуване, мисълта ми е доста елементарна всъщност. Очевидно в едно остаряващо тяло се развива не толкова остаряващо (в смисъла на тялото като тленност и неспособност за справяне) съзнание с опит.

Самата еволюция има не просто биологично обяснение. Еволюира не просто човешкия вид като външност и някакви способности за оцеляване, ами нещо, което пълни черепа. Но това е ясно и не е откритие. Въпросът е и за акселерацията- но не като физиологично развитие, а като съзнание и с всяко следващо поколение как точно се получава това  ... ("пълнене") набиване на опит още преди да се родят хората.
Аз с моя опит от 15 до 30 години ще съм полезна с около 50-70% на едно дете. С опита си от 30-60 години с 10% на един младеж, да не кажа по-малко. И така в един момент се обръщат неусетно ролите и едно десет-годишно дете учи петдесет-годишен човек как да ползва компютър ... примерно.

И двете неща, които ме тормозят: 1. Границите на развитие на съзнанието?; 2. Ако успея да се върна във времето в МОЕ-то си тяло от 1995, но със сегашния ми опит и съзнание, кое би било различно?

Могат да се разгледат и чисто етически тези въпроси за промяната, относителността и смисълът от нещо подобно през живота.
Защо не можем и не успяваме да използваме пълният капацитет на мозъка си? От какво зависи това?