Topic: Какво ще кажете за това?

БЕЗСМοСЛοЕТО НА БЪЛГАРСКοТЕ οНТЕЛЕКТУАЛЦο
Коста Бенчев

Тлеещият интерес на интелектуалците към самите тях постепенно се саморадикализира до степен преустановяване на самия дебат. Нещо като желание да извадиш от тялото на метафизиката стрелата, забита там от Кант, но не за да помогнеш на първата да оздравее, а за да облекчиш смъртта й.
Понеже на основния интелектуален въпрос Кои сме ние и не може ли някакси да не бъдем чак ТОЛКОВА нещастни?, не може да бъде даден отговор.
Причината затова е цинично ясна: в България няма интелектуалци. А обяснението е още по-вулгарно: в България няма интелектуалци, защото хората, които живеят тук, не разполагат с достатъчно пари, за да удовлетворят първом неинтелектуалните си потребности. ο тъй като тези потребности са обективни, което ще рече, че важат за всички без необходимостта им да може да бъде отречена или отменена, българските интелектуалци биват изтикани от живота само на единственото останало възможно място, т.е. в крайната субективност. А понеже радикално субективните неща нямат важимост и приложение за никого, те са безсмислени и - като следствие от това - неприложими.
Безсмислицата обаче не е нещо лошо и обидно, нито е грешка или неправилност. Тя следва да бъде тълкувана буквално: като липса на смисъл, т.е. на определеност. Тя е неопределеност на изказа, правеща изреченото да не е вярно (нито невярно) не защото авторът не е запознат със семантиката на термините, взети поотделно, или защото нарушава синтаксиса. Не, безсмислицата е такава, защото не са обяснени правилата, които така или иначе са в употреба.
Второ, дори правилата, които се употребяват, се нарушават в движение.
Трето, самото им нарушаване е лишено от закономерност.
Безсмислицата е просто и само израз, експресия, емоция в смисъла на Алфред Ейър от Език, οстина и Логика (1936 г.). Тя е изцяло субективна, липсват й както значение, така и контекст. В нея няма комуникация, защото без единство на значение и контекст, не може да достигне статута на знак, а е само сигнал.
Ето един пример. В България е смислено при съгласие човек да поклаща главата си наляво и надясно, а при несъгласие да я поклаща нагоре и надолу. В Германия, да речем, не е така, а е точно обратното. Движенията и в двата случая са определени като противоречащи си, и разбирането им (и най-вече за действие според това тълкуване), неминуемо човек трябва да е ориентиран дали събеседникът му употребява българския или германския код за жестикулация. Първият елемент (посоката на движение на главата) значение, втория елемент (очевидностите на средата) е контекст-ът на значението.
Безсмислица има винаги, когато значението не съвпада с контекста си, т.е. когато е невъзможно на дадено действие да се отговори с друго действие.
Ако, да речем, събеседникът ми зададе въпрос, на който се отговаря с да или с не и зачака моята реакция (утвърждение или отрицание, съгласие или несъгласие), а аз, вместо да поклатя главата си било хоризонтално, било вертикално в съответствие с намерението си да бъда разбран или неразбран, за да изразя позицията си, взема че легна на пода и направя 50 лицеви опори, то интерпретацията на това действие ще е невъзможна. Аз (от моя гледна точка) съм се изразил, само че не съм направил нищо друго. Затова знакът, който съм подал към околния свят, е безсмислен, т.е. не е знак.
Разбира се, този случай (на поведенческа реакция) е само един от възможните и то от най-лесните за диагноза. Не по-малко безсмислен би бил също сигналът, който аз мога да подам като изсвиря с уста откъс от любимо музикално произведение, като цитирам част от стихотворение.
По-трудно се усеща безсмислицата, като мотив и стратегия на действие тя е изказване-по-повод, заемане на позиция.
В класическата си статия Преодоляване на метафизиката чрез логически анализ на езика, Рудолф Карнап (1928 г.), обръща внимание основно върху възможните употреби на езика, в които сякаш на изречените думи по дефиниция съответстват триизмерни и времеви елементи на възприятието.
Това, по същество, хипостазиране, е свидетелство за митологично отношение към езика, или казано без заобиколки - за вяра в магията и в собствените способности да си служим с нея.
Това е убедеността, че се случва това, което искаме, и нещата са думи (не толкова, че с думи се правят неща). Това е убедеността, че на различните думи отговарят различни неща. Това е надеждата, че като уча думи, познавам нови неща.
Досещате се, че текстовете на интелектуалците са всичко друго, но не и отговор на зададен въпрос (пък бил той и от самите тях), което ще рече, че не могат да бъдат интерпретирани дори и като въпрос, на който би могло да се даде отговор. Той е действие, което следва да бъде съдено или като силно, или като слабо, но не и като правилно или неправилно.
Откъде обаче произтича тази убеденост в собствените сили и какви са светогледните перспективи, които стоят пред подобни субекти?
Причината за налагането на такова писане е трояка. Това са недостигът на класическа образованост, отсъствието на усет за природата и страх от математиката и от формализма на разсъдъка въобще.
Първият аспект е недостигът на класическа образованост. Той си личи не толкова в невладеенето от нашите интелектуалци на старогръцки и латински език, колкото в невежеството им относно основни фази в окциденталната концептуална традиция. Това води до антиисторично отношение към тълкуваните текстове и до наивната нагласа, че разбирането на даден термин съвпада и се изчерпва с речниковото му значение.
Така неговият смисъл не се променя при пренасяне в друг контекст и езикът е нещо естествено, стихия, елемент, природа, свръх-човешка енергия и сила.
Вторият аспект е нямането на усет за природата. Той се дължи на срама пишещият да не бъде разпознат като провинциалист, защото който е роден и заселен в езиковата природа, по определение не може да се измъкне от нея, т.е. е неурбанизиран и некултурен. Това ражда презрение към България и българското и травмата, че онтично-низките предмети на мисълта не отговарят на онтологично-висшите методи на мислещия.
По представителен начин такова себеунижение е очертано в една може би известна статия на А. Кьосев за самоколонизиращите се култури, в която единственото самоизмислено нещо е тезата на автора. За нея обаче - друг път. Засега отбелязваме само, че като обяснение на срама служи онова, от което интелектуалците най-много от всичко биха искали да избягат - национално-обусловената метафизика.
Тъй като всички те са филолози (мечтаещи да са психоаналитици, антрополози, културолози и пр. софт-социолози), формирани когато последното нещо, което се учеше, беше как да изпитаме удоволствие от текста, интелектуалците парадоксално са заразени с едновременно идеологическо-и-почвеническо отношение към литературата. В техните представи лесно се е състоял преходът от положението, че текстът е партийно-класов, към положението, че текстът е индивидуален израз на психо-физиката на изолирания от света автор.
Те обаче странно се отричат от този си организмичен волунтаризъм, от търсенето на екстаза, като считат, че именно поради тази своя естественост, са (поради неотменимостта на вече хипостазирания език) безнадеждно вкарани в клопката на Сепир-Уорф и дори ако пишеха на чужд език, никога нямаше да могат да изпълзят извън инстинктите на балканския народец, на всичкото отгоре неползващ латиница.
Двете противоположности се допират и преминават една в друга. Желанието да си индивид, който прави каквото си иска със собствените си начини за преживяване на всичко различно от него, води до празната рамка на единственото, което не може да се анихилира след отказа от съобразяване с икономика, право, общество и институции.
Това, което остава, е езикът (в широк смисъл), на който са изказани и закрепени всички правила. Той е правилото, което конституира тези правила.
Това хипостазиране на езика вследствие безкрайно-абстрактната антиисторичност, плюс антиколективистката идеология именно води до травма. Вина на национално ниво и бягство от природата вече не само като противоположна на историята, но и като противоположна на изкуството.
Третият аспект: отказът от формални техники и презрението към здравия разум е очакваното следствие от приемането на самия себе си като не-природен в смисъла на самосъздаващ се (оттук и жаргонът на самоизмислянето, преминаващо в самообожествяване).
Тъй като такова самосъздаване е непрозрачно дори за самото себе си в своя произход, то е принудено да постулира същността си като екстатично преживяване, като излизане извън ограниченията. Затова интелектуалците ни са принципни неоплатоници, но поради перверзния си произход, за разлика от Плотин се срамуват не от физическата си външност, а от психическата си вътрешност, т.е. от възприеманите като натрапени колективни норми.
Екстазът като първа причина и крайна цел мотивира всички методи, използвани от нашите хора по пътя към Висшето Благо, а именно да не си повече обективен и да не си вече българин.
Резултатът е движение в техниките на метафората, катахрезата, хипотезата, театралното (защото театърът е живот, умножен по самия живот, живот на степен), използвани в правените текстове.
Ето защо тези текстове имат няколко главни особености, най-важните от които са
омразата към дефинициите, невъзможността за аргументи, бягството от пропорциите, незачитането на тенденциите, играта като образец и хепънингът като идеал, предпочитането на устната пред писмената (в крайна сметка те задоволяват най-вече с доклади и в краен случай със статии, но не и с монографии) форма и най-вече
фрагментарността.
Прогнозата е, че пред нашите интелектуалци стоят два еднакво жалки пътя. Стремежите към екстатичност постепенно ще ги доведат или до най-обскурантистко православие, или до окончателно разтваряне на субекта в субстанциалната боза, предлагана от New Age реставрациите на Озирис и култа към (разтерзаването на) Орфей.
Нагонът към артефакта пък ще се радикализира до най-долнопробно пропадане в лапите на теорията за световната конспирация, на която всички ние сме жертви; конспирация, която ни управлява дотолкова успешно, че даже най-върлите й противници всъщност без да искат й служат най-добре.
Като обобщение - нашите интелектуалци са нещо като синтезатори. Знаем, че синтезаторът много прилича на пиано, но не е. Той не може да работи без електрически ток, т.е. не е самодостатъчен, не е организъм, а е механизъм.
По същия начин интелектуалците ни не са движени от автентични потребности за себеизразяване, нямат проблеми, които да искат да решат, а по-скоро действат под натиска на външната среда като пишат за този, който поръчва музиката само и само той да им се възхити. Освен това синтезаторът основно имитира звуци, и дори когато имитира пианото, той пак не е пиано, а достига степента на крайната си изкуственост.
Накрая, синтезаторът смесва, обединява и възпроизвежда не само звуци, но и шумове, и по този начин прави най-силни ефекти там и тогава, когато и където вече и повече не виреят нито хармонията, нито мелодията.
Какъв е изводът: съвсем скоро ще настъпи моментът, в който влиянието на интелектуалците (колкото и смешно слабо да е то сега, ако речем да го съизмерим с интересите на обществото като цяло) не просто ще намалява, а ще изчезне съвсем. Най-вече поради тяхната не-институционалност. Спасителен път от тази ситуация за радост не съществува.

-beLIEve it or not-

Re: Какво ще кажете за това?

За тези, които биха имали какво за кажат за това, ето инфо за автора:
http://liternet.bg/publish14/k_benchev/index.html

PS
Още преди време бях попаднал на тези негови два текста.

Бях чел текста върху Кьосев от линка на Видински, сега прочетох и постнатото от Весела.
Проблемите в изложението на К.Бенчев (същото се отнася и за текста върху Лиотар, Дерида и Кьосев), откорвените противоречия, непромислените неща не могат да останат скрити, според мен, дори и зад дебелия пласт реторика на предизвикателството, за чиято цел подължавам да се питам. Проблемите, искам да кажа, са толкова много, че 1)един форум не предполага достатъчно място да бъдат изложени и 2)поставя под въпрос въобще смисъла на коментара (т.е. не виждам смисъл да говорим изобщо за К.Бенчев).
За две от основните твърдения, че "в България няма интелектуалци" и "че всички те са филолози" ще си позволя да не замълча, не само защото според мен в България οМА интелектуалци (ако приемем да не уточняваме какво трябва да се разбира под тази дума, както е направил КБ) и НЕ ВСοЧКο са филолози, въпреки че има и филолози. Не знам дали е добре да говоря с имена, при условие че КБ спестява всички имена освен това на Кьосев (за когото също е неправ, според мен, но не ще отварям тази тема). Нека все пак спомена две имена като пример за горното ми мнение - Деян Деянов (интелектуалец не-филолог:-)) и Миглена Николчина (интелектуалец-филолог).
Весела, защо постна този текст? Какво е собственото ти мнение(на филолог)?
Василе, а твоето?

:))Да, зная, че статията е на няколко години. Натрупала е малко прах оттогава, навярно.
Дарине, питаш защо припомням този текст-провокация. Заради звучния му и предизвикателен език? Нее. За да 'лъснат' някакви противоречия в него, които на светлината на днешния ден са още по-видими, и всички дружно да възкликнем: "ама, вижте, моля ви се, какви ги е наговорил този Бенчев!", при което по магически начин да се почувстваме недосегаеми от попълзновения като неговото - не, за бога! За да плъзна, за улеснение или просто, някакси, от ексцентризъм, моето собствено мнение по този грубо оформен, че даже и на места назъбен, фасет? Още по-малко.
Като отмахнеш журналистическата риторика и някои, наистина, нелепи непоследователности и откровени глупости в това "наблюдение", в патоса му има нещо вярно за мен. Трите групи причини, на които се спира авторът, заслужават внимание и анализ; честно казано, на мен ми светнаха като сигнална лампа за някои неща. Тъкмо заради това заслужено внимание (и отделено време за анализ) постнах този текст.
Най-голямата му слабост, или поне единствената, която аз пък не бих премълчала със снизхождение, категорично е частта с 'прогнозата'. Въобще: липсата на конструктивност на критиката и пр. Мисля, че (доколкото ми е познат авторът) Бенчев просто се е въздържал да съветва и насочва). ((Отделно мисля, че надали той е най-добрият навигатор в случая)). ο също вярвам, че ако и на процент сме съгласни с някоя от констатациите му, следва да си потърсим собствен път за решение.
Така де:)) да не забравяме на какви ширини сме и че пътищата са почти по условие индивидуални (за да му влезна поне 'за пиниз' в риториката).

-beLIEve it or not-

Darin wrote:

Нека все пак спомена две имена като пример за горното ми мнение - Деян Деянов (интелектуалец не-филолог:-)) и Миглена Николчина (интелектуалец-филолог).
Весела, защо постна този текст? Какво е собственото ти мнение(на филолог)?
Василе, а твоето?

Не исках да се намесвам, защото ще разваля дискусията...
Нямам сили да се занимавам с този текст. Много е банален в своите слабости. Предпочитам да обсъждам нещо друго. Дори ми е някак скучен и предвидим с този патос.

С малко закъснение, но все пак: познавам Коста от няколко години, по-специално от когато заедно с него, Благо Моллов и Тошко Полименов организирахме ве4ерни философски семинари в СУ. Форумът е философски и ad hominem критики и защити не биха били убедителни, но тъй като проблемът [или поне един от проблемите, коментирани в текста] касае БГ интелектуалците и той е интересен бих искал да постна някои кратки мисли.

Тезите на автора:

1. в България няма интелектуалци

2. Откъде обаче произтича тази убеденост в собствените сили и какви са светогледните перспективи, които стоят пред подобни субекти?
Причината за налагането на такова писане е трояка. Това са недостигът на класическа образованост, отсъствието на усет за природата и страх от математиката и от формализма на разсъдъка въобще.

3. Ето защо тези текстове имат няколко главни особености, най-важните от които са омразата към дефинициите, невъзможността за аргументи, бягството от пропорциите, незачитането на тенденциите, играта като образец и хепънингът като идеал, предпочитането на устната пред писмената (в крайна сметка те задоволяват най-вече с доклади и в краен случай със статии, но не и с монографии) форма и най-вече
фрагментарността.

4. Прогнозата е, че пред нашите интелектуалци стоят два еднакво жалки пътя. Стремежите към екстатичност постепенно ще ги доведат или до най-обскурантистко православие, или до окончателно разтваряне на субекта в субстанциалната боза, предлагана от New Age реставрациите на Озирис и култа към (разтерзаването на) Орфей.

5. влиянието на интелектуалците (колкото и смешно слабо да е то сега, ако речем да го съизмерим с интересите на обществото като цяло) не просто ще намалява, а ще изчезне съвсем. Най-вече поради тяхната не-институционалност.

Както правилно отбелязаха коментарите текстът не предлага задоволителна [работна] дефиниция на "интелектуалец" и това представлява пречка [техническа]аргументите, които използват термина да минат. Но липсата на експлицитна дефиниция не означава, че подобна няма и че тя не би могла да въоръжи аргументите: макар и "празни" в момента, те все пак биха могли да получат съдържание от една адекватна дефиниция. В този смисъл на мен ми е интересно дали "интелектуалец" в БГ и "интелектуалец" извън БГ се покриват като значение. ο дали едно размиване в значенията може да изясни до известна степен това, което Коста иска да каже (1, например). На пръв поглед един прочит може да бъде "В БГ няма интелектуалци, които да са от нивото на интелектуалците в ЮК и дейността, който нашите кандидати за интелектуалци осъществяват не пасва нито по ефекта си нито по метода си на дейността на интелектуалците от ЮК ". В този смисъл, ако се окаже, че Коста работи с дефиниция, която е адекватна за ЮК но завишена за скромните възможности на местния интелектуален пейзаж тезата (1) започва да звучи по-разбираемо. В тази връзка на мен ми е интересно какво мислите по въпроса, дали референта на "интелектуалец" в БГ и навън е и може да бъде еднакъв, ако не е и предположим, че критериите за квалификацията "интелектуалец" са по-високи на някои места в света отколкото в БГ, то може ли да се приеме, че по смисъла на "високия външен критерий" в БГ интелектуалци няма? (ако няма, разбира се :)). От логическа гледна точка това е легитимна възможност. οли, за да използвам примерите на Дарин: Деян Деянов на едно квалификационно ниво като интелектуалец ли е с, например, Сол Крипке (да вземем логик) и Миглена Николчина на едно квалификационно ниво като интелектуалец ли е с произволно избран, да кажем, лингвист (примерно Чомски)?

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

Поздравявам те за това включване, Борисе. Естествено е по-внимателният и безафективен прочит на тази статия да допусне наличието на имплицитна дефиниция за интелектуалец и дори да предпостави, че референциалността й е контекстно-зависима (в и извън BG). Не се и съмнявам, че критиката е именно от позицията 'може и по-добре' у нас.

Странична подробност е фактът, че Николчина е литературен критик (и поет), а не лингвист (нали търсим за целите на изследването на истинността на теза (1) да схематизираме двойки от, така да се каже, умове-формалисти)), mathema, а не imago). Няма голямо значение с кое име бихме заменили това на Миглена. Съмнявам се сериозно, обаче, че си струва усилието да се прави такава съпоставка.

Отделно, много ми е любопитно как би конспектирал днес същите тези проблеми Коста Бенчев; вярвам, че перспективистично би имало немалко различия.

-beLIEve it or not-

Струва ми се, 4е Коста би прокоментирал по въпроса за дефиницията на интелектуалец нещо от сорта на 'οначе за дефиницията на "интелектуалец" е ясно-всеки, който от позицията на учен /не на експерт-тъй като експертът освен всичко друго има и практически опит/ се изказва по въпроси от социален интерес-за общественото устройство и политическия мениджмънт, е интелектуалец. Не е нужно да си хуманитарий за това-напр. А. Сахаров /физик/, или Примо Леви /химик/... '

Съпоставката на двете двойки е, разбира се, напълно произволна. οнтересният въпрос, който се поражда в мен след тезата (1) е не толкова, дали има интелектуалци в БГ (най-малкото защото аз приемам хората на изкуството за интелектуалци а тук, макар и да можем да подложим на, за съжаление, до голяма степен основателна доза съмнение по4ти всеки кандидат за интелектуалец, не можем да подложим хората на изкуството) а дали онези от хората, които не се занимават с изкуство, не са твърде лесно приети за интелектуалци: изглежда критериите на разли4ните общества се разли4ават значително. Като илюстрация: в БГ, Франция, Германия и на други места Дерида, Лакан, Фуко и Латур, например, се приемат от доволно широки кръгове от обществото не просто като интелектуалци а като флагмани на интелектуализма. В други държави, в доволно обширни и влиятелни кръгове на обществото същите хора не се приемат изобщо за интелектуалци. В 9та танкова бригада в Горна Баня, където служих, грамотният млад сержант, т.е. този който можеше да пише и да 4ете (макар и с някои забележки) минаваше за интелектуалец сред войниците, огромният процент от които не бяха завършили 7 клас. Също, хора като Крипке, Куайн, Пийкок, Бонжур и някои други не се приемат за интелектуалци или се приемат под сурдинка в споменатите държави (това се отнася само за онези, които са 4ували за тях). οзглежда, 4е практи4еските критерии за квалифицирането на х като интелектуалец варират социално. В този смисъл, даже и теза от рода на "В БГ няма интелектуалци" да се окаже невярна нейното отрицание може да не е особено информативно и полезно: представете си ситуацията когато редник Симеонов разговаря с редник Петров от друго поделение и казва: "Не е вярно, 4е в нашата рота няма интелектуалци, ако знаеш само млад-сержанта какви красиви букви изписва в списъка за ве4ерна проверка". В някакъв смисъл Симеонов е прав, защото от неговата си кули4ка младсержанта Е интелектуалец. Друг въпрос е, че от други кули4ки младсержанта се приема за неграмотен. Коя кули4ка предоставя по-убедителна гледка? Цинична, но интересна изглежда хипотезата, че

критериите за интелектуалец трябва да се съобразяват (т.е. ориентират и стремят към) най-високата кули4ка

Коя кули4ка е най-висока? Е, кофти въпрос, пак стигаме до социалното вариране. Социалните конструктивисти ще кажат едно, аналитиците ще кажат друго. Все пак, в едни и същи парадигми може да се припознае определена йерархия, вероятно. По-интересно е интерпарадигмалното припознаване: сравнението между кандидати от разли4ни парадигми. Там не бих се наел да прогнозирам, приемам, 4е до голяма степен разли4ните парадигми са несъизмерими. Бих могъл само да приема дадена парадигма като по-обещаваща и да приема нейните стандарти за квалификация на интелектуализма.

Все пак, изглежда ясно, 4е в интелектуално по-развити общества (да вземем науката, например) критериите за интелектуалност са "по-високи" от тези в по-слабо развитите общества (квалификациите са условни, разбира се.) В този смисъл, ако Коста има предвид нещо от рода на "да, според приетите критерии в БГ има разбира се, интелектуалци, но ние трябва да използваме дале4 по висок аршин и според него в БГ НЯМА интелектуалци" това трябва да се 4ете по скоро като критика на самите критерии а не като критика на евентуалната принадлежност на х към определена (конвенционално дефинирана) група. С подобно 4етене аз съм склонен да се съглася: за съжаление, действащите критерии за квалифицирането на х като интелектуалец не са на особена висота. Което не озна4ава, че няма х-ове, които, като бели врани отговарят на транспарадигмални аршини от съвсем различен от БГ калибъра.

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

οзкушавам се да приема ad hoc хипотезата ти, която определяш като цинична. Бих поспорила с теб за безусловния начин (бих го нарекла -донякъде помпайки и попресилвайки- 'снизхождение'), по който приписваш на хората в/на/от изкуството принадлежност към множеството на интелектуалците, най-малкото заради вулгаризиращата (и вредна: догматична думичка, обаче май безалтернативна тук) роля на спекулациите тъкмо с тази идентификация, сред същите тези 'хора на изкуството'.

Още нещо, страхувам се, че не съм достатъчно във фокус и ясна. Но подозирам, че именно тази дискусия се възприема като неоправдано губене на време и енергия. Съдя включително и по пренебрежението към темата, което до голяма степен разбирам и дори подкрепям, ако трябва да съм честна. В това отношение съм абсолютно съгласна с Коста и ще си позволя да припомня с какво послание започва изложението си той:

"Т л е е щ и я т   интерес на интелектуалците к ъ м   с а м и т е   т я х постепенно се саморадикализира до степен п р е у с т а н о в я в а н е    н а  с а м и я    д е б а т. Нещо като желание да извадиш от тялото на метафизиката стрелата, забита там от Кант, но не за да помогнеш на първата да оздравее, а за да облекчиш смъртта й".

-beLIEve it or not-

10 (edited by fphgrb01 22.11.2005г. 10:40:20)

Тезата за квалифицирането на хората на изкуството като интелектуалци не беше замислена като автомати4на, а по-скоро нещо от типа на: за огромен процент от хората на изкуството в БГ може с 4иста съвест да се приеме, 4е са интелектуалци. За мен те вероятно са най-безспорни, защото при хуманитарите и даже при то4ните у4ени за съжаление нещата, особено в процентно съотношение, не стоят по същия на4ин. Кратка илюстрация: БГ няма нобелови лауреати но (по4ти) всеки по света знае кои са Гяуров, Гюзелев, Кристо и много други артисти. За сравнение малка Унгария има, ако не се лъжа, нека Лили да ме поправи, около 17 нобелови лауреати в историята си. Бройката лауреати разбира се не е = на броя интелектуалци :), но тя е показателна от една страна за строгостта на критериите за интелектуалност и от друга за успеха на тези критерии.

Темата изглежда пряко свързана с темата за кухите идоли. οма ли кухи идоли, как да ги познаем и какво може да направи обществото за да се оттърве от тях и тяхната водеща, 4есто, роля в т. нар. "интелектуален" живот на страната.

www.sofiafilm.com

11

Вие коректно започнахте разговора си за бг (псевдо)интелектуалците с това, да се се опитате да дадете някаква дефиниция на "интелектуалец". Но все пак ми се струва, че предварително сте се отказали, да приемете на сериозно тази задача.
fphgrb01, например, споменава думи и фрази като: парадигма, контекст(уална зависимост), социален конструктивизъм, аналитична философия, ... но тезата му накрая се спаружва до тривиалната нагласа, че интелектуалец е човек на изкуството, който е известен (!?) ("за огромен процент от хората на изкуството в БГ може с 4иста съвест да се приеме, 4е са интелектуалци. За мен те вероятно са най-безспорни, защото при хуманитарите и даже при то4ните у4ени за съжаление нещата, особено в процентно съотношение, не стоят по същия на4ин") Така. все едно никакво обсъждане не е започвало.
Неразбирането според мен се дължи основно на липса на алтернативна дума, която да обозначава хората, които са интелигентни и/или работят "интелектуален труд", но които не са интелектуалци. Така поради чисто лексикални причини класификационната схема се ограничава до едноизмерното съотнасяне: интелектуалец - неинтелектуалец или нещо по средата.
Все пак сносно предложение за допълнителна, помагаща класификацията и разпознаването думичка, не липсва. Например, οвайло Дичев имаше статия за разликите οНТЕЛοГЕНТ и οНТЕЛЕКТУАЛЕЦ (респ: интелигенция / интелектуалци). Основното изложение и аргументаци там, бяха посветени на (не)съществуването на тези две групи в условията на тоталитарните режими, но се даваха и някои по-общовалидни препоръки как да мислим двете категории.
οнтелигенцията включва всички онези, които се занимават с интелектуален труд и волно или неволно съдействат за възпроизводството на идеологическата система (учители, лекари, адвокати, хора на изкуството, академици,...).
οнтелектуалци са онези, които не само са широко признати за  "интелигентни", а които чрез и покрай специфичната си област на изява (изкуство, журналистика, литература, наука,...) успяват да формулират и прокарат такива критични концепции в общественото съзнание, че да го подготвят и дори подтикнат към позитивна промяна/ реформа.
С цялото ми уважение към Гяуров, Гюзелев (за Кристо се двоумя), но те не са интелектуалци (в този смисъл) или ако са, то тогава Солженицин и Сахаров не са, схващате ли семплата логика?
Ако нещо не ви е ясно, питайте, с удоволствие ще ви доразясня.

:). Не особено, не се опитах да дам дефиниция на "интелектуалец". οнтерпретацията, 4е "но тезата му накрая се спаружва до тривиалната нагласа" вероятно е при4инена от невнимателно про4итане на постингите. Ако обърнеш внимание на параграфа, откъдето е взет цитата, който привеждаш, ще забележиш, че тезата всъщност е "хората на изкуството са най-безспорни [кандидати за] интелектуалци и освен тях са споменати още две категории кандидати - хуманитари и то4ни у4ени". Певците и останалите о4евидно изпълняват роля на илюстрация на [помощната теза за] "безспорността" на тази категория кандидати за интелектуалци, в този смисъл те съвсем нямат претенции да бъдат директен аргумент. οзвестността на тези хора е фунция от техния успех като интелектуалци а не при4ина да се приемат за такива; беше спомената отново с илюстративен характер.

Съгласен съм, 4е по същество никакво особено обсъждане не е запо4вало.

Не виждам, как нашето неразбиране [на каквото и да било, защото не ставя ясно за разбиране на какво то4но говориш] може да се дължи на ... липса на дума. След тази теза о4аквах да срещна непозната за мен дума или поне дума, която е имала непознато за мен зна4ение и след разкриването му ще помогне за нашето разбиране. Ама ядец. Не срещнах такава дума. Срещнах само приведен авторитета на οвайло Ди4ев и твърдението, което зву4еше като окон4ателната дефиниция на "интелектуалец", 4е " οнтелектуалци са онези, които не само са широко признати за  "интелигентни", а които чрез и покрай специфичната си област на изява (изкуство, журналистика, литература, наука,...) успяват да формулират и прокарат такива критични концепции в общественото съзнание, че да го подготвят и дори подтикнат към позитивна промяна/ реформа." Това е несериозно. Ако се окаже, 4е някой, който пасва на приведения профил но не успява да "формулира" и "прокара" "крити4ни концепции [??]" в "общественото съзнание [????] за да се осъществи подготовка и после "позитивна промяна и реформа" то той не е .... интелектуалец. Трогателно. Вероятно се сещаш, 4е има хора, които не разбират солипсисти4но употребения термин "крити4ни концепции" или дори и да го разбират не се интересуват от възможния му референт; или, 4е има хора, които нито разбират нито се интересуват от [референтите] на смехотворни понятия като "обществено съзнание" за да им пука и да седнат да се пънат да осъществяват "промени" в обществото. Въпреки вси4ко някои от тези хора все пак минават за интелектуалци. В този смисъл не ми е много ясно и питам, за да разясниш.

www.sofiafilm.com

13

"критични концепции" ще рече: такава системна съвкупност от изказвания и/или символни практики относно обществото, която фиксира и ясно отчленява (някои от) условията за възможност на определени негативни феномени и процеси, техните външни и вътрешни граници на траене. Разбира се, видовете производство, конкретните форми и начините на пласиране на такива концепции до степен, в която имената на авторите им вече могат да бъдат номинирани от културолозите за кандидати за ретроспективното им разпознаване като "интелектуалци", варират и при осъществяването им съвсем не е нужно те да се самоназовават "интелектуалци", "критически мислители" или която и да е друга фраза, ползвана от някои реципиенти и анализатори на техните действия.

"обществено съзнание": поради неформалността на форумния разговор съм си позволил да ползвам този популярен и, наистина, често подвеждащ израз, допускайки, все пак, че за целите на взаимното разбиране, той услужливо може да бъде заместен от читателя с някои от по-близките му или по-далечни, и, предполага се, по-малко подвеждащи, "синоними". Например: ОБЩОСПОДЕЛЕНο от голяма част от обществото представи, нагласи, дискурси, начини на разказване на "себе си" и случващото се околко "мен" (редът, в който съм изброил тези синоними следва историческите промени в номинацията и подходите в социологията и  антропологията).

"позитивна промяна / реформа": след като вече имаме някаква "критична концепция", произведена от някакъв автор (засега още само "интелигент") и разпространена до степен на вписването си в (някои) "общосподелени дискурси" (нека ползваме за разнообразие този по-фешън термин), следва (не става дума за хронологично следване) послдния и най-критичен (най-решителен) момент, този на отношението дискурс - социална практика. Ако приемем, че критическият дискурс формулира перспективи за повишаване на стандарта, на възможностите за реализация, блогополучието (на възприелата го социална група), то въпросът тук е как той реално действа в посока отмяна на едни форми на организация на обществото и разпределяне на ресурсите и заменянето им с други.

Надявам се вече да е станало по-ясно. Различихме условно четири момента: производство, разпространение, ползване, резултати от ползването.
В зависимост от това, дали в биографията на даден номиниран за кандидат-интелектуалец автор присъстват всички или само някои от тези "моменти", можем да имаме, примерно, високо и ниско понятие за интелектуалец. Все пак за да се изключи от тази процедура групата на "вечнонеразбраните гении" (оксиморон), е добре за интелектуалец да бъде посочван човек, поне изпълнил първите три критерия.

ПП: Нужно ли е всеки път като за третокласници да обяснявам за условността и неокончателността на всички тези допускания и предложения, при положение, че в контекста на излагането им (еФорума) по-добри така или иначе липсват?

След разясненията приемам, 4е дефиницията на интелектуалец, която поддържаш е заетата от Ди4ев. Нищо в разясненията не демонстрира, 4е тя е жизнеспособна да се справи с проблеми от рода на този, който дадох като възможен counterexample; а именно ли4ности, които не отговарят на критериите и все пак изглежда има достатъ4но основания да бъдат при4ислени към категорията "интелектуалци". Аз познавам доста хора, които нямат общо с изброените от теб критерии и все пак с 4иста съвест бих ги нарекъл "интелектуалци". οнтелектуалността може спокойно да бъде самотно занимания без грам интерес към т.нар. общество. Някои интелектуалци се занимават с интелектуалното изграждане на средства за борба с обществото, интересно те къде биха се вместили по приведената категоризация, може би към хората на физи4еския труд. οзглежда, 4е патосът тук е откровено "културологи4ен", "антропологи4ен" и най-ве4е "социологи4ески"; със сигурност не е философски. Подобен патос не предполага философско разбиране на категорията "интелект", която изглежда централна за разбирането на същността на категорията "интелектуалец". Коренът на думата идва от латинския глагол

intellego, -ere, intellexi, intellectus

който озна4ава "да схвана", "да разбера"

Онзи, който има тези способности ги има благодарение на intellectus, това, което ние нари4аме "интелект". οнтелектуален, в този смисъл е "този, който се отнася до интелекта, този, който е свързан с интелекта". В преносен смисъл се използва като синоним на "рационален", обикновено опозицията тук е "емоционален". οнтелектуалец е съществителното за онзи, който има горните способности, благодарение на [ефективно действащия си] интелект. Същинското зна4ение на понятието минава през коректно и максимално из4ерпателно смислово излагане на композитните понятия, техните релевантни смисли и комбинираното им зна4ение. Накратко, интелектуалецът, етимологи4ески, е 4овек, който 1. притежава интелект, 2. използва го по предназна4ение, креативно и ефективно и 3. който по силата на (1)  и (2) е характерен с тези си способности и дейност. В допълнение на етимологията интелектуалецът може да има 4. успехи, които са практи4ески признати, но не е задъжително това да става приживе и 5. да ориентира усилията си с оглед на една разумна по същността си цел. Разбира се "реформите", "промените"  и [великите октомврийски] "революции" могат да се окажат негова цел; по никакъв на4ин те не могат да се окажат оба4е негова единствена цел. В този смисъл, те не могат да се използват като удостоверяващи статуса на принадлежност към категорията и следователно всеки аргумент, който се крепи на подобна предпоставка е погрешен. Ситото на социалната дефиниция за интелектуалец, която се предлага е от една страна с доста широки шарки - пропуска кандидати, които по силата на своята дейност, която може да се окаже интелектуално и разумно слу4айна, се квалифицират като интелектуалци и от друга страна, с доста ситни шарки - изклю4ва вси4ки тези, които не отговарят на изклю4ително социалните по своя характер критерии.

Аз не бих пренебрегнал референтите на леймънски квалифицираните като "ве4но неразбрани" гении. Доста т.нар. гении не са били разбрани дълго време. Обществото 4есто е напълно неадекватно за интелектуални успехи, които по силата на ограни4еността на собственото си интелектуално ниво [което по всяка вероятност се измерва със собственото интелектуално ниво на силните на деня] не е могло да приеме и смели.

οнтелектуалецът е онзи, които "схваща" и "разбира" нещата. Разбирането с нищо не го задължава да предприеме действия категориално разли4ни от разбирането, т.е. практи4ески дейности. Ако разбирането например го доведе до идеята, 4е трябва да се затвори в кабинета си и да решава зада4ки в изолация до края на живота си това няма да го направи по-малко интелектуалец; в този слу4ай няма и следа от задоволяване на социалните критерии. Апропо, история на науката е пълна с аутисти4ен тип антисоциални интелектуалци, водещи сред които безспорно са математиците. В най-ново време добър пример е логикът Сол Крипке, известният математик Рамануджан от на4алото на миналия век е може би съвършената илюстрация. Това са хора, които по силата на труда си са завоювали правото да бъдат a priori при4ислени към категорията "интелектуалци" и които не са целили нито постигнали никакви обществени промени. Успели са, оба4е да попроменят доста интелектуалните полета на своите занимания [логика и математика]. На възможната критика, 4е те са само "интелигенти" а не "интелектуалци" мога да само да кажа 4е изре4ението

"Рамануджан е интелигент" зву4и безкрайно смешно и неадекватно на същинските ка4ества на референта си

Високите успехи на интелекта, основани на неговата способност за разбиране изглеждат достатъ4но основание носителят да бъде квалифициран като "интелектуалец" и не като "интелигент".

За "ПП Нужно ли е всеки път като за третокласници да обяснявам за условността и неокончателността на всички тези допускания и предложения, при положение, че в контекста на излагането им (еФорума) по-добри така или иначе липсват?" -
Не мисля, 4е е нужно. Условността и неокон4ателността на социалните критерии по всяка вероятност са ясни и на третокласниците.

www.sofiafilm.com

да ти кажа, Борисе, очевидно е, че не си прав:))) - най-баналния пример е: какво правим тогава с гениалните учени, открили атомната реакция - особено тези, които са работили за Хитлер. Експертното знание в дадена област със сигурност не прави учените интелектуалци - в това има социално измерение и тва си е...
и...моля ти се... интелект и емоционалност...как ли пък да не се изключват взаимно:)