Topic: "Наука" и "псевдо-наука"

οнфо: Очевидно след една статия на Larry Laudan този проблем е вече изоставен (“The Demise of the Demarcation Problem” в R. Cohen and L. Laudan, Eds., Physics, Philosophy and Psychoanalysis (Reidel, Dordrecht), pp. 111-128. (препечатана и в R. Laudan, ed., Virginia Tech Working Papers in STS (Blacksburg).)
Не виждам някакви сериозни възражения срещу твърдението му, че не може да се постави недвусмислена граница между "наука и псевдо-наука", както и че самият проблем е "псевдо-проблем".
Търсих доста, разпитвах също... резултати потвърждават, че тезата на Laudan е възприета.

Коментар: Вчера на един малък семинар обсъждахме този текст на Laudan. Не мога да твърдя все още, че заключението му е погрешно, но стъпките, по които върви към това заключение са много нестабилни. В средата на статията той поставя 3 изисквания към това каква трябва да бъде границата (между наука и псевдо-наука). Естествено... тези изисквания са неизпълними, но което е по-интересно открихме (на самия семинар) множество вътрешни несъответствия (исках да напиша "противоречия", но засега се въздържам).

Чудене: Някой попадал ли е на сериозни възражения към тази общоприета теза на Laudan?

2 (edited by lilia 03.11.2005г. 20:24:04)

Re: "Наука" и "псевдо-наука"

Проблемът за демаркацията е само привидно изоставен. Вярно е, че философите на науката днес предпочитат да не говорят (или по-точно, да не пишат) много за него, но няма как да се избяга от този проблем. Няма как да претендираш, че разбираш същността на нещо (в случая това е науката) ако не си в състояние да го разграничиш от онова, което не е наука. Това, че се пази мълчание след статията на Лаудан не означава, че всички са съгласни с него. По-скоро преобладаващата позиция (която може да се улови в контекста на спорове като тези които се водят в момента във връзка със свидетелстването на Стив Фулър на процеса в Доувър - вж постинга за интелигентния дизайн) е приблизително следната: демаркационна линия между наука и псевдонаука реално съществува, но тя трудно може да се експлицира.
Да се разбере тази позиция помага една аналогия с езика: ако един език ви е роден, вие ясно различавате граматически правилни от граматически неправилни употреби на този език. Но едва  ли сте в състояние да дефинирате критерий, който би ви помогнал да решите за всяко едно изказване дали е граматически коректно или не. Граматиката може би се основава на правила, но всяко правило позволява изключения. В науката имаме нещо подобно. ο там имаме правила, и там правилата често се нарушават, но не всички нарушения се признават за легитимни.
Разликата между наука и псевдонаука може да се сравни с разликата между един развит естествен език и един "pigeon" език - филолозите надявам се разбират за какво говоря. Теорията за интелигентния дизайн е такъв "pigeon", тя не е научна теория и затова смятам, че родителите в Доувър са в правото си да защитят децата си от подобно "образование". Който чувства нужда от религиозно образование да ходи на неделно училище, но от смесването на наука с религия не може да се очаква нищо добро.

It's not what happens to you but how you react to it that matters...

Да, това с "привидното изоставяне на проблема" ми изглежда по-вероятно и по-разумно! Ще кажа през следващата седмица как върви дискусията на семинара. οнтересен е.

В последните дни прочетох книгата на акд. Кругляков "Пладнешки учени". Веднага потърсих повече инфо за торсионните полета и попаднах на статията на доц. Л.Гурова на адрес

http://www.inrne.bas.bg/wop/ARCHIVE/wop … idt-04.htm

Книгата ме развълнува заради няколко неща, които ми се иска да обсъдим. Признавам, че се интересувам от свръхестествения явления и има неща, които лично съм преживял и поне персонално служат като доказателство за наличието на "необяснимото". Но нека продължа с основните тези на Кругляков и моите реплики. Кругляков заявява:

1. Всички "алтернативни технологии", комбинации на наука с религиозни доктрини са резултат най-вече на желание за изтръгване на пари- от държава или частни лица; в малко случаи става дума просто за фантазьорство или невежество;
към тези технологии включваме генератора на тосрионии полета, апарати за зареждане с положителна енерегия, и др.

2. οстината в науката се определя от публикуването в сериозни научни списания; всяко откритие трябва да вдигне шум;не е възможно голямото откритие да се скрие;

3. Трябва да се води активна война с лъженауката- да се оборва открито във вестниците, да се правят експертизи, да не се дават степени от общшествените академии (напр. за биоенергоинфоматика или нещо подобно).

4. Всяка научна теория се доказва чрез технологичните си приложения.

5. Вярно е, че екстрасенсите лекуват хора в някаква степен, но това е резултат от внушение. Това се отнася и за магнитните бури- боли ни глава, защото знаем, че "днес има магнитна буря".

Моите възражения и уточнения:

1. Кругляков използва теорията за консенсуса. Можем ли да приемем нещо, което не отпечатано в сериозно научно списание? Тук бих уточнил, че Айнщайн наприме не става известен особено бързо, а е трябвало да бъде открит от Минковски;на това Кугляков би отговорил, че сега е различно, но едва ли е чак така- в миналото е имало достатъчно "медии" в научния свят.

2. Теорията за технологиите- значи ако нещо не може да се превърне в технология, то не е истинно? Ако внушението не може да се използва технологично, то не съществува? А самият академик заявява, че то е научно доказано. Внушението обаче действа психологически; и точно това е важното- въздействието на екстрасенсите е в по-голяма степен над психиката; то не може да се изрази в построяването на различни апарати (или поне засега няма как да стане).

3.Отново за внушението- ако то и хипнозата са научно обосновани, то имам 2 отделни въпроса тук: 3.1.какво са смятали например Енгелс и материалистите по въпроса за хипнозата, освен че е "шарлатанство"?, 3.2.Ако внушението и хипнозата наистина въздействат положително над личността, защо хората, които успешно ги практикуват, да бъдат наричани "шарлатани" (като Кашпировски)??? ο отново въпрос- как се обяснява внушението и въобще възможността моята мисъл да въздейства над моя организъм? Работено ли е по това, или то е в сферата на "лъженауката", тъй като в книгата този въпрос направо е премълчан? Разбира се, не е работа на физик да говои за психология, нали- изплзвам точно негови думи относно знанието на геолозите за физиката.

4. Не би ли било правилно просто теориите в жълтите вестници да се обявяват само за хипотези, а не за научно обосновани, с което да се сложи край на войната против "лъженауката"? Не е ли проблемът в това, че читателят не различава наука от "лъженаука", и изходът не е именно в това, всяка статия да бъде уточнявана като "алтернативна наука", а не просто наука, което би заблудило хората?

5. Какво да правим със следните научни области, пренебрегнати жестоко от Кругляков: 5.1. магнитните бури, 5.2. уфологията (която не противоречи на природните закони) 5.3. акупунктурата (вероятно отново всичко е внушение) и народната медицина (към която включвам и хомеопатията)? Това са случаи на доказано действително въздействие- проблемът с бурите е единствено този, че те се прогнозират с 2-3 дни напред. Тук се осмелявам да добавя, че ако статиите на Кругляков бяха от 1990 г., те щяха да забраняват и опитите за клониране. Лъжа ли се?

Това са моите реплики. всичко останало, което искам да кажа, е свързано с въпроса за свръхестественото (по-скоро свръхсетвиното) и мястото му не е в този постинг.

"Those thoughts are truth which guide us to beneficial interaction with sensible particulars as they occur, whether they copy these in advance or not." (William James)

Лили закъсня малко :). На мен ми се спи в момента и ще постна допълнително утре но накратко:

Марсел, за добро или за зло "научната истина" и по-специално това, което в момента се разбира под термина представлява социална конвенция :). Ако ти си открил нещо, което има научна стойност и то по някакъв на4ин не стигне и не премине през ситото на определени форуми като издания, издателства, конференции и пр. то на практика не съществува за науката и така не може даже и да се бори за титилата "кандидат за нау4но истинно твърдение". Какво всъщност Е и по-скоро какво МОЖЕ да се окаже нау4ната истина е съвсем друг въпрос.

Аз не приемам тезата, 4е науката доказва (доказва какво ??; уто4нение е необходимо. вероятно се има предвид истинността на теориите) 4рез технологи4ни приложения. Трябва да се дефинира ""технологи4но приложение" разбира се. По никакъв на4ин не може едно практи4еско приложение да служи като ДОКАЗАТЕЛСТВО за истинността на определена теория. То може да илюстрира, да подкрепи хипотеза и дори теория, не може да я докаже.

Също не приемам тезата, 4е вси4ки алтернативни технологии са с цел измъкване на пари и про4ие. Терминът "алтернативни" се нуждае от много внимателно изясняване. Манхатънският проект също е развивал технологии, които при определено зна4ение на "алтернативен" биха могли да се при4ислят към алтернативните; yet те се оказаха практи4ски без особена алтернатива :).

По уто4ненията ти: Да, можем да приемем (1). Не защото е съвършен метод а защото е най-добрия възможен за момента (Айнщайн не е "открит" от Минковски, двамата са имали доста лоши отношения до определен момент, Херман е нари4ал Айнщайн нещо от рода на "мързелив задник" докато е бил студент, и "звездата" му изгрява що годе рано; annus mirabilis е 1905, когато той е на 26 и защитава докторската си дисертация; дай боже всекиму такова късно изгряване :)).

(4) Не може всяка идиотия да се класифицира като "нау4на хипотеза". οздигането на определено твърдение до статуса на нау4на хипотеза е сложен процес и определено никой от стадиите му не минава през публикуване в жълт вестник.

(5) Не съм 4ел книгата но надали Кругляков "пренебрегва" области. Областите в съвременната наука са доста добре парцелирани и познати на специалистите. "магнитни бури" е до известна степен метафори4ен термин, който описва напълно неметафори4но физи4еско събитие, касаещо Слънцето. Като такова, то се изследва от физиката и астрономията. Уфологията е име на социално движение по-скоро, отколкото на нау4на дисциплина. Границата може да бъде тънка: проектът SETI (HOME) може ли да се при4исли към Уфологията? Естествено 4е не, проектът е напълно нау4ен, докато конотациите с дейността и най-ве4е нейните ефекти при уфологията са псевдонау4ни. Акупунктурата е система от изто4ни практики, която вероятно е изследвана от определени дялове на съвременната (западна) медицина.

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

6 (edited by lilia 06.02.2006г. 22:46:44)

Vidyah postingite i opredeleno imam kakvo da kaja, no do sryada vecher sam v absoluten "zeitnot", taka che shte vzema otnoshenie v chetvartak ili petak :-)

1) Primerat s Einstein naistina ne e udachen. Statiite mu ot 1905 sa  zabelyazani na praktika VEDNAGA, a to e zashtoto te sa tretirali realni problemi vav phisikata, ot koito sa se interesuvali i varhu koito sa rabotili mnodo drugi hora po tova vreme. I statiite ne sa publikuvani kade da e - "Varhu electrodinamikata na dvijeshtite se tela" napr. e publikuvana v "Annalen der Physik" - vodeshto nemskoezichno phisichesko spisanie po tova vreme. Za sravnenie, istoriyata na t. nar. "teoriya na torsionnite poleta" e savsem druga. Zadayte si vaprosite: koi sa realnite problemi v savremennata phisika koito tazi teoriya se opitva da razreshi? Nyama takiva - stava vapros za edna hipoteza, koyato visi otvsyakade i koyato v nay-dobriya sluchay se osnovava na samnitelna analogiya. Nyakoy da e vijdal stroyno formalno izlojenie na tazy teoriya, podobno na tova, koeto Einstein pravi prez 1905 na special theory of relativitY? Nyama takova i tova takmo e prichinata da lipsvat publikatzii po tazi tema v serioznite spisaniya, a ne nyakakva konspiraciya ot strana na "zakostenyalata" tradicionna nauka :-)

2) za technologichnata prilojimost kato kriteriy za istinnost i nauchnost - razbira se, technologichnata prilojimost ne moje da e takav kriteriy, no moje da sluji kato orientir. Problemat e, che imenno predstavitelite na pseudonaukata nay-chesto nastoyavat varhu i spekulirat s prilojimostta, i izpolzvat tova kato kriteriy - Kashpirovski bil "pomognal" na mnogo hora, sledovatelno tryabva da priemem teoriyata i metodite mu na lechenie za "nauchni". A zashto ne si zadadem vaprosa v kakvo tochno se sastoi negovata "pomosht"? (vj po-dolu)

3) Za vnushenieto - to vse oshte si ostava kategoriya po-skoro ot folk-psychology, otkolkoto na nauchnata psychologia. Dori resultatite otnosno t. nar placebo effect, koyto e nay-dobre izuchen sa silno protivorechivi - edni izsledvaniya pokazvat, che prozenta na horata, koito se poddavat na tozi effect e 30%, drugi avtori tvardyat, che toy e savsem neznachitelen (vj statiyata za placebo v wikipedia za poveche informacia) Moje da se tvardi pochti sas sigurnost obache, che mechanismat na vnushenie, dokolkoto go ima, e po-skoro mechanisam na samovnushenie - t.e. samo horata, koito ISKAT da im bade vnusjeno neshto pozvolyavat to da im bade vnusheno. T.e. kluchat za razbirane na yavlenieto vnushenie e v tezi, koito se poddavat na vnushenie, te tryabva da badat izsledvani, a ne v t. nar. "ekstrasensi" - te ne igrayat nikakva sashtestvena rolya, oshte po-malko imat neobiknoveni kachestva, a sa prosto naistina dobri lajzi. Te nyamat nikakvo drugo zabelejitelno kachestvo, osven ubeditelno da lajat, che predlagat na horata tova, koeto te ISKAT da im bade predlojeno.

4) shto se otnasya do vaprosa kakvo da pravim s magnitnite buri, narodnata meditzina, akupunkturata, ufologiyata. Ami otgovorat e prost - tam kadeto imame dokazano phisichesko yavlenie - to moje i tryabva da se izsledva. Shto se otnasya za ufologiyata - oshte e rano spored men da se govori za neya kato za nauchna disciplina, oshte po-nemislimo e da se razdavat nauchni stepeni v tazi oblast, za koeto se boryat nyakoi ruski kolegi :-)), zashtoto obektat im e oshte "neidentificiran", kakto i te samite priznavat :-))

Лили, за другите неща съм съгласен (в  малка или голяма степен), но към точка 3 имам следните възражения:

1. Самият автор признава успехите на някои екстрасенси като Кашпировски и Джуна, обяснявайки ги с комбинация от внушение и умения в масажите;

2.Струва ми се доста абсурдно днес да се говори за "научно изледване" на екстрасенси- науката не знае КАКВО да търси, а след това- и КАК да търси;имам предвид това, че екстрасенсите не се различават по нищо от другите хора като цяло- разликата е в начина им на действие. Действително те говорят за наличието на енергия- тук бих уточнил: те всъщност отстраняват дефектите в т.на. от тях енергийно поле (аура), т.е. на практика не правят нищо чак толкова значително, защото това преставлява самолечение-ти искаш да се лекуваш, а те само помагат. Те не са богове, нито хора със свръхестествени способности. Ясно ми е, че тук става дума за догадка, но вса пак не е случайно, че идеята за аура е залегнала в твърде много култури и не мисля че това е нещо, противоречащо на природните закони.

3.Не знам колко екстрасенси са лъжци или шарлатани, но тази, която аз лично познавам, не е такава. Тук мога да опиша повече мои лични наблюдения, ако другите учатници във форума желаят. Би могло да се каже: тя лъже самата себе си. Но каква е тази лъжа, която не е съзнателна (въпрос от областта на етиката), и също така каква е тази шарлатания, която действително помага на човек, и то без пари ( в моя случай)? ο ако аз съм от "групата на внушаемите", то защо например никога не съм бил в "Свидетели на Йехова" или нещо подобно (да не обиждам всички простестанти)? Самото понятие за способност за поддаване на внушение означава, че може да ми бъде внушено почти (без да противоречи на морала ми) всичко- това например аз не забелязвам в личния си живот през последните години. А именно през тези последни години (по-точно 3) познавам тази жена екстрасенс.

4. Добавям нещо друго- въпросът за предсказанията- може да звучи смешно на повечето хора тук, но аз в тези последни години благодарение на нея узнах предварително неща, които трябваше да се случат. Те всъщност се случиха с изключение на едно- впрочем най-важното- ех,тази любов- което все още очаквам, но и там нещата се развиват прогресивно. Противно на идеите, че се предсказват само хубави неща, на мен ми бяха предсказани и някои неприятни. Така или иначе, мен ме интересува фактът, че бъдещите събития могат да бъдат предсказвани; това обаче- искам да наблегна- не означава, че животът не е в нашите ръце. просто трябва да използваме своите шансове. Всъщност тази жена ми предсказва, говорейки за вероятност- голяма или малка вероятност. Дори  и да не може да бъде използвано от науката, едно такова разбиране решава проблема за свободната воля. ο аз лично разбрах,че всичко зависи от мен, от моите усилия, но все пак възможностите за избор са предопределени.

"Those thoughts are truth which guide us to beneficial interaction with sensible particulars as they occur, whether they copy these in advance or not." (William James)

Eto moyat komentar po vazrajeniata:

1) Za vnushenieto veche kazah, che e po-skoro samovnushenie - t.e. tezi, koito "vnushavat" nyamat nikakva zasluga za efekta, osven tova, che sa utzelili da govoryat neshta, koito vnushaemite iskat da chuyat, makar i ne vinaga da saznavat tova. Za masajite  ne znam :-)) - Kashpirovski se izyavyavashe glavno po televiziata - ne vijdam kak moje takav "telemasaj" da e efektiven.

2) I az smyatam za absurdno da se izsledvat t. nar. ekstrasensi - "energiyata" ili "aurata", za koyto te govoryat zasega si e v nay-dobriya sluchay "chist teoretichen konstrukt" :-)), chiyto referent nikoy ne e uspyal da izmeri, a i ekstrasensite ne kazvat s kakav tochno ured tryabva da se meryat tezi neshta :-)))

3) Da, dopuskam che chast ot tezi, koito smyatat che pritejavat ekstrasensorni sposobnosti vyarvat naistina v tova. Dopuskam sashto chast ot tyah da sa naistina dobri hora, koito iskat da pomagat i smyatat che mogat da pravyat tova. No ot tuk ne sledva, che te NAISTINA ptitejavat takiva sposobnosti, nito, che naistina POMAGAT poveche ot vseki drug chovek, v prisastvieto na kogoto se chuvstvame konfortno :-) i tova ni "pomaga" da mobilizirame silite si i da se spravim s problema (bolestta), koito sa ni izmachvali. V tozi smisal vseki edin ot nas moje da e "ekstrasens".
Razlichnite hora sa vnushaemi za razlichni neshta. Ot tova, che lesno moje da ti bade vnusheno, che ako izpiesh tazi chasha chay utre shte si zdrav ne sledva che vsichko moje da ti bade vnusheno, i dobre che e taka :-))

4) Shto se otnasya do predskazaniyata - bez da poznavam konkretniya sluchay - kakvo tochno e predskazano, na bazata na kakva informatziya, kakvo tochno se e sbadnalo ot predskazanoto - ne moga da komentiram. No moga da kaja slednoto:
4.1) Dokolkoto vse pak jiveem v svyat, koyto ne e savsem haotichen, badesheto e predvidimo do nyakakva stepen.
4.2) Taka kakto nyakoi hora razsajdavat po-logichno ot drugi, taka ima i hora, koito sa po-dobri vav veroyatnostnite razsajdeniya ot drugi.
4.3) Kato tzyalo horata sa sklonni da podtzenyavat veroyatnostta na sluchaynite sabitia, zatova, vsichko, koeto se sluchva im  izglejda "nesluchayno", vkluchitelno sbadnalite se prognozi im izglejdat "nesluchayni" :-))
Inache sam saglasna, che vazmojnostite za izbor v obshtiya sluchay sa predopredeleni, no nie ne vinagi sme nayasno za vsichki vazmojnosti za izbor. Zatova spored men vmesto da hodim po vrachki, koito da ni kazvat kakvo ni ochakva :-)), po-dobre e da pomislim dali sme ogledali dobre vsichki vazmojnosti za deystvie v opredelena situatziya.

10

1) По повод на измерването на способностите на екстрасенсите ви препоръчвам да гледате филма за посещението на Вяра Кочовска в Япония. Японците мереха нещо, после цъкаха с език, после пак мереха, пак цъкаха...Не вярвам да са били впечатлени от собствената си глупост.

По телевизията даваха руски професор по (традиционна) медицина, който показваше снимки на мозъка й и обясняваше, че имала "трето око" - явление липсващо при другите хора.

2) Добре известно е, че Файерабенд се е лекувал при екстрасенси. Може би и на него не е лошо да му спретнем една лекция по философия на науката, язък че още не е жив.

3) Виждането, че сегашните научни теории са мярка за това какво съществува и за това какво не съществува си е колкото семпла, толкова и грубичка проява на волята за власт на натуралистите. Светът е може би много по-сложен, отколкото си го представя "сегашната наука" (ако не е нелепо да се употребява такъв израз, тъй като между учените има достатъчно сериозни разногласия, например по природата на квантовия свят).

Простете за язвителността на някои от изразите. Приемете ги по-скоро като закачка.

Последното мнение разгорещява дискусията в прекалена степен, затова го отминавам ;)

Всъщност най-големият проблем, когато вече вярваш във възможността за интуититивни предсказания (за да ги разделя от научните)
е наистина "пристрастяването" . Аз се старая да избягвам чести отговори на моите въпроси именно затова. Понякога се налага, вярно е...Но със сигурност е по-добре, отколкото да се пият хапчета за сън...

Отново наблягам на това, че всичко се свежда до вероятност. аз смятам,ч е вероятността в моя случай е над средното ниво- дори ми бяха казани неща, за които изобщо не си мислех тогава. Беше много странно усещането да знам месеци преди канд-докторантския си изпит, че ще стана докторант (беше ми казано: "нова работа в София при хора, които познавам"- дотогава бях учител в Казанлък). Точно преди да съобщят резултатите от писмения си помислих: "Сега вече ще разбера дали може да се вижда в бъдещето". Разбира се, това е само единият случай, но става въпрос за това ДА УЛОВοШ МοГА- колко е странно усещането да си на самия кръстопът! Дали бъдещето ти ще тръгне праволинейно, или ще има отклонения!

ο в крайна сметка остава още нещо: ако екстрасенсът лъже самия себе си, има погрешна представа, то какви са тези видения, които се появяват в съзнанието му, каква е тази информация, която той смята,че получава? Ако той е честен човек, на когото може да се вярва, то как да се изследва всичко това? Ако той не лъже (себе си), дали тази информация не идва от неговото подсъзнание, и доколко ние знаем какви са възможностите на това подсъзнание- всеки е имал пророчески сънища? Можем ли да изследваме по-добре възможността за предвиждане чрез "виждане на числа" от разстояние- например написани на обратната част на хартия- или пък дори на числа от тотото?Правени ли са експерименти в Бг, или се смята, че е безсмислено?

1) Sas sigurnost sveta e po-slojen, otkolkoto si go predstavya dneshnata nauka. Mejdu drugoto nikoy tuk (v tova chislo i az) ne e tvardyal, che priema segashnite teorii za myarka za tova kakvo sashtestvuva i kakvo ne. Ne priemam obache, che pokazano po televiziata tzakane s ezik na yaponski profesori, koito "mereli neshto" e dokazatelstvo, che te sa registrirali nepoznato do momenta yavlenie. Ako beshe naistina taka, vyarvayte mi, yaponskite profesori nyamashe nay-napred da zastanat pred kamerata na BG televizia, a shtyaha shtatelno da opishat yavlenieto, kakto i procedurata na izmervane i da gi publikuvat v "Nature"; a sled tova da pretendirat i za Nobelova nagrada :-))

2) Shto se otnasya do misterioznoto "treto oko" na Vera Kochovska, dori nashite vestnitzi pisaha, che to se okazalo natrupvane na mastna takan (za sajalenie ne sam v BG i nyamam pod raka statiyata, v koyato se tzirirat i horata, ustanovili tova) - vyarno e obache, che podobno natrupvane na takova myasto se sreshta izkluchitelno ryadko :-))

3) Feyerabend se e lekuval ne pri ekstrasensi ot tipa na Kashpirovski, koito tvardyat, che mogat da manipulirat "energiynoto vi pole" i ot televizionnia ekran, a pri igloterapevti - vse pak ima malka razlika :-)) Pak i kogato chovek e v bezizihoditza e sklonen da opitva vsyakakvi metodi na lechenie, dori takiva sas samnitelen efekt - tova e tajno, no razbiraemo. Vse pak az ne smyatam, che negovata philosophia na naukata ne podleji na kritika, no tova e veche druga tema.

4) Kam Marcel: nyama da komentiram subektivnata ti ubedenost, che v tvoya sluchay "veroyatnostta bila nad srednoto nivo". No iskam da obarna vnimanie varhu tova, che osobenost na veroyatnostnite tvardeniya e che edno edinichno sabitie ne moje nito da gi verificira, nito oprovergae. Shte dam primer: nykoy vi "predskaje": "S 80% veroyatnost nyama da se razboleesh ot grip tazi zima". I da se razboleesh, i da ne se razboleesh - vse si v saglasie s predskazanieto - to ne e "falsifiable" kakto kazvat philosophite na naukata. Tova e golyam problem, mejdu drugoto, koyto vse oshte ne e reshen zadovolitelno. I ako nyakoy iska seriozno da razbere prirodata na "probabilistic reasoning" neka se zahvane s tozi problem, a ne da si gubi vremeto s prazni prikazki na tema "kolko losho neshto e naturalzmat" :-))

13 (edited by fphgrb01 13.02.2006г. 01:40:10)

:). Smell, за (3):

"Виждането, че сегашните научни теории са мярка за това какво съществува и за това какво не съществува си е колкото семпла, толкова и грубичка проява на волята за власт на натуралистите. Светът е може би много по-сложен, отколкото си го представя "сегашната наука" (ако не е нелепо да се употребява такъв израз, тъй като между учените има достатъчно сериозни разногласия, например по природата на квантовия свят). "

Всъщност сегашните нау4ни теории СА мярка за това, какво съществува основно във физи4еския свят, а в някой слу4аи и в "действителността според (конкретната, напр. икономика) нау4на дисциплина". В този смисъл, те трудно могат да се квалифицират като "проява на власт" а просто като най-добрия кандидат за подобно описание до момента. Друго толкова добро за момента няма, изключваме псевдонау4ни слухове и догадки, даже и "систематизираните" такива. Дисциплината, за която говориш, когато споменаваш "какво съществува и какво не съществува" е философска а не нау4на дисциплина; нари4а се "онтология" и там определено може да се каже, 4е не властват натуралистите :). В БАНската секция по онтология, например, може да се каже, 4е властват Хайдегерианците, които са вси4ко друго но не и натуралисти, нали, Лили? :)

Светът със сигурност е "по-сложен" от това, което предоставя съвременната наука като познание за него, вклю4ително натуралистите у4ени, които вероятно правят нещо като 99% от вси4ки у4ени (ако разбира се, не смятаме математиците за у4ени, там няма много натуралисти) но не виждам защо това, трябва да се вменява като проблем на науката, тя все пак се развива и то сравнително от скоро :), нормално 4 да из4акаме малко и да й дадем шанс за успех. Също, по никакъв на4ин не виждам защо "сегашната наука" не знае, 4е светът е "по-сложен от това, което тя знае за него", така ми прозву4а. Ако има някой, който наистина добре да знае, колко "по-сложен (каквото и да се окаже "сложен"; theory of complexity е нау4на дисциплина, която не е стигнала до окон4ателен отговор на въпроса "Що е сложно(ст) и що е просто(тия) :) ")" е светът" то това е у4еният. Те по-добре от нас знаят какво е истинското или близкото до такова зна4ение на проблема, и докато ние тук лаишки го "обсъждаме" някои от тях всъщност си скъсват задниците за да работят по него, натуралистите вклю4ително.

Накратко, "сегашната наука" е (доста) в 4ас със собствените си ограни4ения и не представлява просто проява на власт на натуралистите; доколкото е такава, тя със сигурност не е "семпла". Разногласията между у4ените са 4аст и то клю4ова от развитието на науката, което и собствено евентуално може да доведе до зацепване на "сложността на света". А за натуралистите: аз съм един от последните тук, който може да бъде обвинен в симпатии към натурализма но със сигурност отдавам по реалисти4ен на4ин дължимото на неговите успехи: на когото не му харесва натурализма като метод или нау4ен фундамент: ми да го смени с нещо по-добро или поне да покаже, 4е има проблеми ο да даде алтернативно решение. До тогава критиката остава поезия.

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

Bobi, may oshte ne si dobre iztreznyal ot praznuvaneto :-) - vij dobre kakvo sam napisala - to ne e, che igloterapevtite SA ekstrasensi, a che ima MALKA RAZLIKA mejdu tyah (kato "malka" e upotrebeno ironichno, t.e. razlikata ne e mnogo malka). POZDRAVLENIA, obache za pledoariata v podkrepa na naturalizma :-)) - vpechatlyavashta e, kato se ima predvid, che e pisana ot chovek, koyto se chudi kak da primiri kantianstvoto s platonizma :-))

point taken! не е от алкохола, от безсънието е.

www.sofiafilm.com