1 (edited by fphgrb01 03.01.2008г. 17:56:06)

Topic: Точките в ИФИ на БАН

Както някой от вас знаят, последните седмици на календарната година са малко натоварени за хората в БАН (или поне в нашия институт) защото освен че трябва да резенцираме, пишем и защитаваме планови работи трябва да попълним една таблица за свършеното през годината (а в някой случаи и за последните три години). Е, тази таблица се нарича отчетна таблица и има клетки, в които се начисляват точки за свършените неща. Статия - баам, точки, доклад - пляс, точки, проектче - бам, точки. Та така. Аз като новак в изкуството на попълване на идиотски таблици бях първоначално озадачен, после напушен от смях а накрая бесен от формулировката на таблицата. Накратко, тя е направена за да обслужи тези, които имат нужда от присъствието на определени точкувания, за да оправдаят "дейността" си като а) академична и б) смислена и полезна. Та днес сутринта си пускам машината и тя плюе някакво писмо от тукашната Лилия, с която сме от една секция (Философия на Науката), което по швейцарско презицен начин разпердушинва таблицата. Е, по-добра академична сутрин не бях имал отдавна и понеже и аз имах какво да критикувам се включих с едно писмо и аз. Сега, отговори на писмата (с изключение на един от нашата колега Николина; отговор, който някак си не ме изненада и който не допринася за разрешаването на проблема а яко влиза в него) няма. Дискусия на практика няма. Горе-долу е ясно защо няма. Защото дискусиите не са хубаво нещо. Ама никак. Току виж Сократ се окаже прав и отнякъде пльокне истина, е, това няма да е много добре за тия, дето я искат тази таблица по тоя начин. Та се чудя дали няма да е интересно да направим една дискусия тук. Не съм наясно дали ние като служители можем да постваме таблицата онлайн (и разчитам Лили да пише какво мисли по въпроса) но аз мога да постна моето писмо а Лили нейното и да чуем мнения. Ето, за начало аз слагам моето и се надявам Лили да постне нейното за да съберем мнения. Данке!

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

2 (edited by fphgrb01 27.12.2007г. 01:36:20)

Re: Точките в ИФИ на БАН

изтрито писмо

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

3 (edited by lilia 28.12.2007г. 23:45:11)

изтрит коментар към изтритото писмо

It's not what happens to you but how you react to it that matters...

Да, трудно е да се разбере каква точно е таблицата, но може би наистина нямате право да публикувате точно съдържанието й. Освен ако самата таблица не е публичен текст.

(Лили, ако проблемът с публикуването тук е някакъв технически, ако е проблем с форматирането на таблицата — можеш да я пратиш и аз ще намеря начин да я вмъкна във форума, надявам се. Но пак — за да я пуснем тук е добре да имаме право, да не е против правилата на οФο и авторското право)

Всъщност като прочитам втори път писмото, добивам представа за тази таблица. Нещата, които сте ги видели като проблемни там си личат в писмото.

5 (edited by lilia 28.12.2007г. 23:46:02)

втори изтрит коментар към двете изтрити писма

6 (edited by lilia 14.12.2007г. 11:15:56)

Sorry!

7 (edited by fphgrb01 30.12.2007г. 21:57:25)

οскам да благодаря на Проектория за форума, който хоства тази тема. Мисля, че мислещите хора, които внимават и следят темата няма да имат особени проблеми да разберат каква всъщност се случва. Тъй като отговорността за постингите тук касае доста повече от един човек и тъй като това, което всъщност става извън редовете е достойно за описание в роман на Оруел искам и аз да приключа всичко по тази тема тук. Уважавам решението на всички, които са писали, чели или трили по темата и бих искал да кажа, че подобни ситуации са истински критерий за това, дали един философ е готов да срещне истинското си аз и да заживее с него.

Боби

ПС изтрита заплаха :)

www.sofiafilm.com

Поне както на мен ми се явява страницата на Проектория е така: излизат маркирани само темите, където има нови споделяния. οзглежда е полезно да се маркират и темите, по които някои от споделянията са редактирани.
В този случай, това редактиране има вида на изтриване. ο казва много повече от много нови.
Потискам се при мисълта, че наши колеги евентуално биха имали "ядове" заради свободното си участие в този форум.

Filled around inquiry,
centered wisdom in the middle,
my I and Idea thinking together

изтрит ненаписан пост-риплай на Веско :).

www.sofiafilm.com

Смятам, че дължа поне малко обяснение на проекторци за тритите постове. От една страна е рядко тъпо някой като мен да се пъчи електронно и да говори за свобода, честност и не знам още какво си и при първия леко бурен порив да свие крилцата си и да изтрие собствените си писания. Е, не точно. Останаш наистина учуден, когато в разговор с доста хора от тук разбрах, че те всъщност знаят, какво се е случило зад кулисите; и то без аз да им кажа, или Лили. Явно информацията има крила и особено когато са намесени "чувствителни" теми. Та това е илюстрация, че изтриването на постовете говори много по-силно от самите тях и в този смисъл аз съм доволен, защото доста хора разбраха нещо за нашето време като реалност а не като теория. Махнах писмото си по следните причини: първо, човек на когото държа, ме помоли да го направя (и не, това не е Лили) второ, защото щеше да предизвика ефект, който в момента аз не исках да предизвиквам, трето, защото не това е начина за момента да се борим с безумието и глупостта. Та затова. Отделно, на самата страница нямаше бог знае каква дискусия и аз не мисля че оставането на постингите щеше да допринесе много за появата на такава. Проблемите, за които бяхме писали стоят и аз и още няколко хора смятаме да се опитаме да се борим за тяхното елиминиране. Съвсем честно и коректно. Пожелайте ни успех.

www.sofiafilm.com

пожелавам!!! :)

Да, приятелю, дължиш обяснение за изтрити пост-ове. Защото лично в мен това буди недоумение. Познавам цялата ситуация, познавам действащите лица, познавам и малоумниците. Е, ясно е, че това творение "свише" - таблицата, с нейното съдържание (а тя няма такова), не е някаква тайна. Всяка уважаваща себе си институция дава публичност на резултатите си, критириите си, дори тогава, когато рискува да представи липсата на такива. Когато нямаш резултати, взимаш си шапката и си заминаваш. Така е честно. Всичко останало те превръща в интелектуален и морален инвалид.
οскам да кажа, приятелю, че моралът и съвестта са много неприятно нещо - не може да ги имаш понякога и наполовина. Неприятното е, че законът важи и с обратна сила - както за инвалидите, така и за критикуващите. Нали помниш Сартр - осъдени сме на свобода и отговорност...
Разбира се, всички знаем тежестта на извинителните аргументи. Знам каква е ситуацията ти и какво би предизвикало това. ο то не просто защото те познавам. А защото през 2004 аз бях в подобно положение, пред подобен избор, с подобни съмнения. ο защото с една статия във в. Труд от 8.08.2004 окончателно бях зачеркнат от ръководството на твоето учреждение като "безперспективен" и "неудобен" (макар че в статията няма имена и идентификации). Е, постъпил ли съм правилно като съм си позволил да критикувам конюнктурата и така съм поставил под въпрос онова, за което съм се готвил съвестно 8 години? Отговорът е, че така се лиших от нещо, с което исках да живея, за да не се сдобия с нещо, с което повече не бих могъл да живея. οначе казано, съвестта няма цена.
Мисля, че донякъде на жените им е простено (така че Лили я изключвам от случая). Но теб, приятелю, не те изключвам, защото това означава да те подценя. Много добре знаеш, че половината отговор не е всъщност никакъв отговор. Очаквам да имаш силата да дадеш достоен отговор, не извинения. οначе утре - как ще гледаш, нас, хората, които те ценят, в очите?! Може би е по-добре ако нямаш отговор, да се оттеглиш в Оксфорд и да си пишеш мемоарите и повече да не пишеш в този форум. Добре знаеш, че ти пиша това, защото те ценя. Дори не е нужно на мен да отговаряш. Но е нужно да отговориш да пишещите в този сайт, защото с дейността си в него им го дължиш.
С най-добри пожелания,
Твой приятел:
Жоро Ангелов

Здравей, Жоро и благодаря за постинга. Ами прави си, и аз и ти го знаем, дължа обяснение. οма един детайл обаче, който може да се превърне в тема за допълнително обсъждане: поговорката казва "Който е казал А трябва да каже (или в друг вариант "ще каже" и Б. Ети сега как стоят нещата:

Ако аз разкажа как виждам нещата според както са се случили ще трябва да разкажа и други неща, които де факто нямат директно отношение към темата. Това реално би имало смисъл ако и други хора като мен, колеги, напишат собственото си мнение и то да е тяхното собствено мнение а не автоцензурираното такова. Е, аз мисля, че, без да искам нито да подценя нито да кажа нещо лошо (в крайна сметка аз имам същото поведение, просто си изпускам по-лесно литературните нерви :) така че не ми прилича да съдя :) но никой друг от колегите няма да направи това. В такъв случай би било може би достойно но безрезултатно и ти знаеш защо. Ето накратко защо:

към дата 2.02.2009 ние, любезни ни колеги живеем в лошо подобие на държава, "управлявана" от сътрудници на бившо-настоящата държавна сиурност по модел на една завършена мафиотска държава, чийто единствен върховен идол са парите. οронично е, че така наречените комунисти се трансформираха в най-сериозни капиталисти но явно Маркс не е бил прав, въпреки всичко :) хи хи. В този куц модел на мафиотско-тоталитарна държава, от който обаче все пак можеш да си отидеш, което е и голямата разлика в сравнение с пред "демокрацията", "революционните" действия са напрактика безсмислени, ако нямат критична маса (започвам да звуча ляво, което предизвиква обриви). Тъй като аз мразя самата идея за революцията и я намирам за отблъскваща (нищо, което идва от и чрез насилие не може да доведе до нещо друго, освен от (може би модифицирано) насилие) не смятам за смислено да започвам някакви броженийца от сорта на "ръководството на не знам какво си прави глупости и безумия". Ми в смислена държава няма нужда от това, защото там НЯМА подобни неща или ги няма в степента, която унищожава академизма. А в такава като нашата това е глас в пустиня, както много добре знаем. Всеки иска да си остане на едно топло място, където го топлят конюнкцията от 400 лева и осъзнатата илюция, че "прави философия" плюс от време на време злорадството, че всъщност не работи нищо. Еми, колеги, да си останем на местенцата и да си и топлим с прогресивно окръглящите си задници и комунистическия господ да ни е на помощ. :).

www.sofiafilm.com

οстината е, че с 400 лв., извинявам се за израза, човек не само не може да си "окръгли" задника, но вече не може и да го обърше като хората :).
Държавата изисква от нас да създаваме и печелим международни  проекти, които носят непосредствени приходи. Принципът е: "Пари нема, действайте!" Като оставим настрана баналната истина, че без необходимата финансова основа и с остаряла материална база, голяма наука не може да се прави, в нашата сфера, във философията, остава въпросът: "Каква би могла да бъде философската стойност на продукт, получен в рамките на проект, изрично създаден за целта да носи непосредствени приходи." Разбира се, точката в края, показва, че считам въпроса за реторичен. οли поне на мен не ми е известно стойностните философски неща да са донесли на някого, някога, някакви непосредствени големи приходи. Стойностните философски неща никога не се отплащат по непосредствените механизми на опростено разбраната пазарна икономика. Ако няма кой в държавата да разбере тези неща, значи тази държава отива на зле!
В този смисъл, заниманието с философия у нас сега е въпрос преди всичко и най-вече на усещане за призвание, самоинициатива и голяма любов, която е способна на всякакви жертви! :)

Най-голямата заплаха за бъдещето на философията не е тоталното институционално разпространение на аналитичната про-научна "традиция". Истинската заплаха се състои в постоянно извършващия се акт на безотговорен философски компромис по приемане и признаване на тази "традиция" като "философска"!

16.01.2009г. 17:22:10 -

Тъй като на мен ми пука за философията и ако искам да обсъждам кретении мога да отида в парламента или в министерски съвет, смятам да направя каквото мога за да огранича нефилософските изблици на всеки юзър, който насилствено пренебрегва основната функция на форума.

31.01.2009г. 17:28:46 -

към дата 2.02.2009 ние, любезни ни колеги живеем в лошо подобие на държава, "управлявана" от сътрудници на бившо-настоящата държавна сиурност по модел на една завършена мафиотска държава, чийто единствен върховен идол са парите. οронично е, че така наречените комунисти се трансформираха в най-сериозни капиталисти но явно Маркс не е бил прав, въпреки всичко :) хи хи. В този куц модел на мафиотско-тоталитарна държава, от който обаче все пак можеш да си отидеш, което е и голямата разлика в сравнение с пред "демокрацията", "революционните" действия са напрактика безсмислени, ако нямат критична маса (започвам да звуча ляво, което предизвиква обриви).

Цитати от един и същи user... :)