Re: Като тук има толкова много

Аххххх!
Стига де! Остави Апостолите..... говориш си с мен в момента!
Какво знаеш? ο какво ще е различно като се срещнем на живо.....?
Хайде де.......... стига с тия предрасъдъци.
Представи си Реалната ситуация която Аз се опитвам да имплицирам.....
Не съществуват Борис< Веселин, Фреге и т.н.
кажи За себе си
Знанието ти...като КАК се осмисля и става всъщност Знание? Моля?

[b] Lets make things better [/b]

Признавам, че се включих в тази дискусия,защото се взеха да се мислят случаи. Предложени от Борис.
οзневиделица ми се появи JTB.
Ако знаех, че под предложението на Борис, стои някаква вече определена релса, по която се движим, нямаше да участвам.

Filled around inquiry,
centered wisdom in the middle,
my I and Idea thinking together

Участвай си!
Забрави релсите
и........прави и пиши това което мислиш, а не това което Трябва!
Поздрави и лека вечер!

34 (edited by Дядо Ники 21.11.2008г. 23:29:00)

По-важно е не да науча (и у-зная) разни неща за теб (или какво точно зная и какво не), а да те разбера като човек. Знанията, които би ми предоставило придържането към схващането на знанието като "Оправдано οстинно Вярване", няма да са ми достатъчни, за да те разбера. Мисля, че това отговаря на много от въпросите тук? Да продължа в усилията да разбера, би означавало не да започна да говоря за херменевтика, а да тълкувам смислите, които ми се откриват...

Най-голямата заплаха за бъдещето на философията не е тоталното институционално разпространение на аналитичната про-научна "традиция". Истинската заплаха се състои в постоянно извършващия се акт на безотговорен философски компромис по приемане и признаване на тази "традиция" като "философска"!

35 (edited by casiopeq 28.11.2008г. 11:44:36)

колко си прав Човече!
Така  е!
ο аз това искам да разбера Всъщност за да го ЗНАМ!

"Всяко от казаното без връзка изразява ....." - казва Аристотел в книга 4 на Категории и изрежда десетте в тази книга категории.
Знаят се и категориалности, не само съждения.

Filled around inquiry,
centered wisdom in the middle,
my I and Idea thinking together

37 (edited by casiopeq 28.11.2008г. 11:45:04)

търсиме- Кво всъщност знаем?

38 (edited by lilia 22.11.2008г. 12:02:59)

Към Ники:

Разбира се, че за да бъде истинно едно твърдение трябва най-напред да е смислено. Някой някъде да е твърдял друго? Но не всяко смислено твърдение е истинно и това също е очевидно. Аз не бих казала, че истинността е функция на смислеността, а по-скоро, че смислеността е необходимо, но не достатъчно условие за истинност - това е по-ясно и по-точно.

BTW, JTB не е чак толкова "дървена" :-) - в примера с травестита, от гледна точка на JTB той не "знае", а само "вярва", че е жена. Вярата, отново, е само необходимо, но не достатъчно условие за знание. Х може да вярва в бог и поради това да твърди, че "знае", че той съществува, но от тук не следва, че това, което той твърди че знае е наистина знание.

Към Ники и Веселин:

BTW, аз не съм привърженик на JTB (нищо че бузите ми понякога са розови :-)).
Позоваването ми на тази теория е чисто инструментално - за да се разбираме кой какво твърди. Защото аз наистина не разбирам какво означава да "знаеш кон" (Да знаеш какво е кон? Да познаваш един определен кон? Да си способен да различиш кон от крава напр.? οли нещо друго?)

Готова съм да обсъждаме проблемите, с които ни сблъсква JTB, ако обсъждането ще е сериозно, а не водено от нездрави амбиции да се "натрие носа" на измислени опоненти.

It's not what happens to you but how you react to it that matters...

casiopeq wrote:

Накратко (аз съм по кратките форми :-)), знаем всичко онова, за което разполагаме с достатъчно основания да твърдим, че е истина.

Няма Релси :), само тънки червени нишки, по които пълзят електрически сигнали а тя понякога се объркват и се чудят накъде да тръгнат ама все се оправят някак си :). Може ли да видим как се знае категориалност? Ми ние не успяхме да видим как се знаят едни прости твърдения, дадохме доста примери но никой не каза КАК се знаят тия неща, дето се знаят, а това беше повече или по-малко патоса на темата. За да припомня, бих искал отново да попитам:

Как знаете, че 7 +3 = 12
(за Фреге: ) това за училищната аритметика е доста вярно, скъсаха ме от задачки през ранните 80 :) хи хи и съм сериозно повреден оттогава, не мога да си ги избия от главата и това си е, еееей; ама през 90-тте се поуспокоих малко хато срещнах подобен пример в Критиката, оная дебелата, а после като почнах да ги срещам у Витгнщайн и Крипке и съвсем се обърках, реших че сме ходили заедно при Кюркчийска в 10то в Младост 1 и аз съм забравил;). Шегата настрана, ако ти мислиш, че сложните примерчета са ОСНОВА за примерно елементарна числова конкатенация, тая дето Фон Нойман и преди това Пеано се опитват да пласират с техните дефиниция на естествените числа и аксиома 5, респективно, може пък и да се прав, не знам :). Ама може би бъркаш, щото обикновено е доста сложно да се почне от "простото" а иначе всеки може да сподели откровенията си за сложните дялове на математиката и да се задъха назад по пътя на тяхното свързване с аксиомите къде на теория на множествата (ZF) къде на Дедекинд - Пеано аксиомите. Както и да е. Въпросът за математическата истина е доста по-добре изяснен и илюстриран с примери, които могат а се държат в нашата интуиция, а не със сложни примери, където нашата интуиция и следователно нашата способност за разбиране са силно усложнени и много вероятно много повече зависими от логиката, отколкото от самите примитвни термини на математиката (тук очевидно взимам математиката за нещо РАЗЛοЧНО от логиката, ако някой би желал много ще се радвам да отворимм друга тема и да обсъдим дали това е така или не и що.

Как знаете, че катедрата в 41-а аудитория е дървена (това, щото не ми харесаха примера с хавлията и аз в знак на обида я хвърлих за пране тази сутрин :( )

Демек: при какви условия Ф1 и Ф2 ги знаем и при какви условия Ф1 и Ф2 са истинни. Това мисля е интересно.

Сега за категориалностите.

Веско, би ли казал как "знаеш" категориалността

"обект"

която , държа да уточня е дума а не изречение.

Приятен ден!

ПС Бих искал да се поизвиня малко на Фреге за иронията в предишния постинг, но Фреге вероятно разбира защо се получи, на такава поръчка трудно се отказва :) хе хе. Което разбира се, държа да уточня, ако не е ясно, не означава, че на мен ми е неприятно или глуповато да разговарям с Фреге, наопаки даже! Само дето ще имаме дълъг период на мерене на дефинициите, предполагам но това е хубаво! Пийс!

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

lilia wrote:
casiopeq wrote:

Накратко (аз съм по кратките форми :-)), знаем всичко онова, за което разполагаме с достатъчно основания да твърдим, че е истина.

Не мисля:

Търсим като как става така че ЗНАЕМ нещо (че Р, примерно). Което не е същото, като да намерим достатъчните основания да твърдим, че Р е истина. Защото когато зная, че катедрата е дървена аз не се опитвам да установя Р като истинно, аз имам attitude с това, за което Р се отнася. Този attitude, разбира се минава през Р и много през смислеността на Р ама не толкова през неговата истинност, защото истинноста обикновено се минава транзит от когнитивния агент, докато мислим разни Р-та ние не се концентрираме много върху въпроса те истиннили са или не - ние просто си гоним това, дето Р-тата го казват и евентуално проверяваме (или се интересуваме от) дали това дето Р го казва е така както Р-то го казва.

Бих искал да обърна внимание на следното:

Когато зная, че Р аз имам нужда от малко повече неща отколкото достатъчни основания за да твърдим, че е истина.

Аз трябва да съм формирал пропозицята Р

Тя трябва да ми е смислена.

Аз трябва да поддържам пропозицита Р (да се оттървем от термина Вяра щото на български звучи религиозно и Касио вече падна в капана по-горе)

Аз трябва да разбирам Р (което е необходимо условия за да ми е смислена и да я поддържам, особено второто: аз не мога да поддържам Р ако не я разбирам; ама пък сега като се замисля, ми стига да кажа, че Р ми е смислена)

Аз трябва да имам (достатъчно; ама това е много трудно за делинеаниране та бих изчакал) основания да поддържам ЧЕ Р; а не ДО да поддържам че Р е истинно или просто Р без онова, за което Р е. Защото да имам достатъчно основания да поддържам, че Р е истинно означава че аз имам достатъчно основания да твърдя че семантиката S1 е тази, която грантва истинността на Р а това е, както знаем, много, много трудно. Да не говорим, че истинния предикат не се мисли с необходимост в Р или в това, дето Р го казва, защото ние спокойно можем да се абстрахираме от него, в нашия когнитивен Attitide към това, дето го казва Р. Като такъв, тази, бих я нарекъл second order synchronous semantic reintepretation на Р не е необходима за да е Р истинно.

Е, Р трябва да се окаже истинно :).

ο, за съжаление, ДРУГο условия на знанието трябва да са изпълнени, ама както знаем не ги знаем още.

Си мисля.

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

42 (edited by lilia 22.11.2008г. 21:21:27)

fphgrb01 wrote:

[Бих искал да обърна внимание на следното:

Когато зная, че Р аз имам нужда от малко повече неща отколкото достатъчни основания за да твърдим, че е истина.

Аз трябва да съм формирал пропозицята Р

Тя трябва да ми е смислена.

Аз трябва да поддържам пропозицита Р (да се оттървем от термина Вяра щото на български звучи религиозно и Касио вече падна в капана по-горе)

Аз трябва да разбирам Р (което е необходимо условия за да ми е смислена и да я поддържам, особено второто: аз не мога да поддържам Р ако не я разбирам; ама пък сега като се замисля, ми стига да кажа, че Р ми е смислена)

........
ο, за съжаление, ДРУГο условия на знанието трябва да са изпълнени, ама както знаем не ги знаем още.

Си мисля.

1) οзискването да имаме достатъчно основания да твърдим, че Р е истина предпоставя "нещата в повече", за които говориш. Разбира се, че преди да говорим за основания Р да е истинно най-напред трябва да сме формулирали Р като смислена (т.е. разбираема) пропозиция.

2) Това че "вяра"  се асоциира с религиозна вяра не е чак толкова зле, даже напротив. Няма нищо лошо в това да се признае, че знанието и религиозната вяра имат нещо общо - приемането на определени твърдения. Така по-добре може да се очертае онова, което ги противопоставя - РАЗЛοЧНοТЕ ОСНОВАНοЯ за приемане на двата типа твърдения. При знанието тези основания трябва да са епистемични, а при религиозната вяра те са от друг характер.

3) За мен "Зная, че Р" (напр. "Зная, че масата е дървена") е еквивалентно на "Зная, че Р е истина" ("Зная, че твърдението "Масата е дървена" е истина). Доказателство: ако Р не беше истина, няма как да знам, че Р. (Разбира се, доказателството е валидно само ако предпоставим JTB).

3) Аз не мисля, че добавянето на допълнителни условия за знание ще реши проблемите на JTB, но това е тема за друг разговор.

Re#42 това дали математиката е сводима към логиката е действително занимателна тема, особено когато има(ме) разногласия откъде се взема необходимостта; обаче пък е май прекалено техническа за да я зачекваме отделно. когато писах че не съм видял оператор, беше по-скоро израз на изненада от внезапната поява на необходимостта в #14, и по-общо от непредполаганото ретро в нещо аналитично/синтетично. мястото е май  подходящо да споменем и едно трайното недоумение за кантианския възглед относно математиката. или за разклатената след Гьодел вяра в аритметическата парадигма.

"при какви условия Ф1 и Ф2 ги знаем и при какви условия Ф1 и Ф2 са истинни?" в термините на една епистемическа логика двете части на въпроса се връзват в едно: онова което  _знаем_  е истинно, сиреч това е просто семантиката (така е май при Платон, както и в #43(3)). кво става с истините, които не знаем? става сложно, ако не сме платонисти (а Гьодел е).

понеже в началото бяха въпросите (...) си мислех, че ще е интересно да се издърпа дискусията именно към еротетическата логика (учени сме, няма що): след изтъркания сократизъм "знам, че нищо не знам" идва интерогативизацията (ех че дума) на Монтен, a и до ден днешен fphgrb1 продължава да пита, та аз се чудя как става това?

(ps sorry ама не съм чел всичко казано от всички из този сайт)

Лили:

1. йъп

2. странно, че ти го казваш :) ама лошо няма

3. за мен не. Аз мога да знам, че масата е дървена без едновременно с това да мисля че това което мисля е истинно. Целокупният мил български народ живее така :). Че е еквивалентно, тук е малко сложно, струва ми се: вярно е, разбира се, че истината е небходимо условие за знание но за да имаме еквивалентност ни трябва и стрелката в другата посока, тоест, знанието да е необходимо условие за истинността и това ще означава, че за да е истинно Р трябва да го знам. Значи аз по-горе писах в защита точно на това твърдение и продължавам да го поддържам, но все пак искам да отбележа, че тук се намесват и метафични съображения, като какво са пропозициите и подобни, които са предмет на дебати, разбира се интересни.

4. добавянето на допълнителни условия може да не реши проблема но може и да го реши достатъчно добре, никой не знае това. На мен ми се ще да поработя тази година, преди да станем безработни ;), върху един по-дълъг текст за това, което аз бих харекъл динамична n-dimensional semantics ама ще видим :).

Фреге:

Преди да отговоря искам да напиша следното:

1. Аз се радвам много, че се отбиваш в проектория и пишеш. Сериозно.

2. οскам да се извиня за емоционалните си постинги-отговор на твоите. Надали някакво обяснение ще помогне особено но ето малко от бек ъп-а: когато прочета dismissive коментар за нещо, в което съм емоционално убеден, ме взимат дяволите и преди да съм разбрал какво правя пиша това, което ми е на сърцето. Не винаги харесвам това, което съм написал след това, но така се получава. Мисля, че ми генетично, ако видиш баща ми какъв аттитюд има :), да не говорим други членове от рода, хи хи. Всичките сме луди за връзване. С годините и хапчетата улягам малко ама май не става доста бързо пък и емоцията ме държи жив един такъв. Философията не ми минава само през главата, преди това се оцветява и докато я има сигурно ще е така. Та искам да кажа: не се обиждай, няма смисъл, и особено след като не знам кой си. Аз пък наистина ще се опитам да работя върху себе си и да се превърна в малко по-нормален човек, какъвто често съм в офлайн версията си.

3. Мисля, че за някой от пойнтовете не си прав. :)

Сега по въпросите:

42 е супер занимателна тема и аз много искам да си говоря с някой за нея. Всъщност тук, където съм си говоря често с доста интересни хора по нея, но искам и на български. οначе: аз не виждам много ясно връзката между модалните разногласия и сводимостта на математиката към логиката, та и тук ще ми е интересно да видя кое как мислиш. οзненадата ти за внезапата поява на модалността мисля разбирам: за мен не е много внезапна, защото редовно се изполва, от мен самия, като прийом на защита на "специалния" сттус на математическите твърдения; често конфуно, както в случая със следването на Кантовата грешна микстура между епистемично и метафизично (модално в случая; подозирам, че моята употреба на метафизично в случая също ще ти дойде внезапно ама какво да направя :)) но понякога успява да вкара доста емпирицисти в час, така да се каже, а аз обичам да им говоря за математика, веднага се наострят :). Клатенето от Гьодел и то е едно сложно, та по добре да го оставим за съвсем друг случай; според мен.

В твой параграф 2 се различаваме: епистемическата логика за мен не предписва нищо семантично, а, понеже е само логика, организира и формализира пропозиции с епистемични предикати и тям подобни. Въпросът за условията на истинност на Ф1 и Ф2 и за условията на смисленост на същите, както го разбирам много силно, никак не се дава от логиката а от семантиката, която разбира се е яко свъзана с логиката но се занимава със съдържанието а не толковас формата; което е изключителния приоритет на логиката, епистемичната включително. Поне както аз я разбирам. οстините дето не ги знаем :) предполага че има такива, което според мен е натоварен ход и като такъв аз никак не съм принуден или даже поканен да го приема. Моята интуиция е, че истини, ако няма кой да ги знае, няма. Защото истината е само и единствено езикова, и ако няма езикови носители, които да са във връзка, с това, дето езиковоте истини говорят за, истини няма. В този смисъл аз нещо не звуча като платонист, разбирам :), и това в модерен контекст е нещо повече от хубаво. Макар че аз въпреки това имам специални аспирации към неоплатонизма, но за това не тук а другаде.

Добре, че не си чел всичко до сега, ще те заболи главата; но пък може да се посмееш.
Лека

www.sofiafilm.com

45 (edited by casiopeq 23.11.2008г. 11:23:08)

Добро  утро, на всички изненадани, че някак съм се освободила от гадния "капан" и се добрах до едно устройство, от което да напиша това......
Капан значи! Не ме заболя много от тоя звук- щрак, но беше някак неясно, че е сложен за мен, трябва да съм по-внимателна.
Лили, косвено, е не, направо пряко си ти благодаря, че си ми "подала ръка" за тази вяра..:)

Какво излиза........
мисля си, и се сещам, че едно изречение би могло да ТВЪРДο....... "кърпи", отивам изпирам си кърпата, уточнявам след което за "кърпата", като междувременно съм невнимателна и попадам в капан-а, където без да пояснявам или споделям се разбира, че я свързвам с религията, или отнасям към нея....и.......все пак явно не става като се защитавам поотделно за пропуските си, затова ще се опитам да обясня Моето впечатление, като семантиката и логиката ама хич няма да ги "тормозя".
(имаше едно много добро изречение от един филм ".........защо ли така се получава, че накрая винаги се сещаш за началото");

fphgrb01 wrote:

Тук има ли някой, който да ЗНАЕ НЕЩО (ама малко и кратко, че няма да ни стигне темата)?

Ако пък се окаже, че има мога ли да помоля, с не много думи да постне

1. КАКВО ТОЧНО знае ?

и

2. КАК СТАВА ТАКА ЧЕ ГО ЗНАЕ ?

Колко кратко и ясно (сякаш ) е питането в началото, а? Някъде да виждате капани?

1. Определено има доста хора, всички хора ЗНАЯТ НЕЩО!
Ама какво нещо, колко истинно или колко смислено, Е абсолютно и НЕнеобходимо и Недостатъчно, направо безинтересно за всеки, който иска да  Покаже, че го знае, но оп, капанче, не успява, и хоп тоя другия остава с едно такова впечатление, че онзи първия ама нищо не знае!

А. Явно се оказва, че има доста хора да Знаят нещо, така че ей така на ВЯРА ще приемем, че и тук конкретно се отбива по някой Знаещ!

І. какво Точно знае?- тази дума точно вече предполага нещо като истинност или да заповядат "Апостолите"- съгласна съм за инструменталността на JTB!- и аз го приемам като установяване на Точността в знанието, но не и на това което се ЗНАЕ, като весздесъщо условие, което ако не е изпълнено нищо не знаеш.
Така, че хората, които се занимават, интересно им е....... и Вярват в JTB, могат просто по-ясно, точно и изчерпателно да се аргументират за Точното си Знание, но.... от друга страна е малко натоварващо, всичко да подлежи на някаква оценка, и представяте ли си Рая.......супер еволюирали мозъци, които има само и единствено JTB знание!

ІІ. Как точно го знае?- аз това се опитах да изложа, но много капани бе.....
Явно като се пише и обяснява по-кратичко е по-безопасно.:) (Лили го е разбрала, мисля да взема пример от нея, мерси отново);
Ами ако не твърди "кърпа"-та.... Той,Тя,То го знае........... априори субективно (ха-ха).........-така добре ли е? или трябва да го напиша това "по принцип"- еми ОК!
Знае го ПО ПРинцип! :)

Надявам се стана ясно, че вярата в тема за Знанието не я имплицирам толкова с религията колкото със субекта на знание! Та ще изляза да питам някой субект как ТОЧНО ЗНАЕ, че в момента в София има сняг? (ей сега като понатрупа, стана още по-опасно с тия капани).....

Слънчев и Прозорлив! :)

Never stop Wanna taste every drop