Лили:
1. йъп
2. странно, че ти го казваш :) ама лошо няма
3. за мен не. Аз мога да знам, че масата е дървена без едновременно с това да мисля че това което мисля е истинно. Целокупният мил български народ живее така :). Че е еквивалентно, тук е малко сложно, струва ми се: вярно е, разбира се, че истината е небходимо условие за знание но за да имаме еквивалентност ни трябва и стрелката в другата посока, тоест, знанието да е необходимо условие за истинността и това ще означава, че за да е истинно Р трябва да го знам. Значи аз по-горе писах в защита точно на това твърдение и продължавам да го поддържам, но все пак искам да отбележа, че тук се намесват и метафични съображения, като какво са пропозициите и подобни, които са предмет на дебати, разбира се интересни.
4. добавянето на допълнителни условия може да не реши проблема но може и да го реши достатъчно добре, никой не знае това. На мен ми се ще да поработя тази година, преди да станем безработни ;), върху един по-дълъг текст за това, което аз бих харекъл динамична n-dimensional semantics ама ще видим :).
Фреге:
Преди да отговоря искам да напиша следното:
1. Аз се радвам много, че се отбиваш в проектория и пишеш. Сериозно.
2. οскам да се извиня за емоционалните си постинги-отговор на твоите. Надали някакво обяснение ще помогне особено но ето малко от бек ъп-а: когато прочета dismissive коментар за нещо, в което съм емоционално убеден, ме взимат дяволите и преди да съм разбрал какво правя пиша това, което ми е на сърцето. Не винаги харесвам това, което съм написал след това, но така се получава. Мисля, че ми генетично, ако видиш баща ми какъв аттитюд има :), да не говорим други членове от рода, хи хи. Всичките сме луди за връзване. С годините и хапчетата улягам малко ама май не става доста бързо пък и емоцията ме държи жив един такъв. Философията не ми минава само през главата, преди това се оцветява и докато я има сигурно ще е така. Та искам да кажа: не се обиждай, няма смисъл, и особено след като не знам кой си. Аз пък наистина ще се опитам да работя върху себе си и да се превърна в малко по-нормален човек, какъвто често съм в офлайн версията си.
3. Мисля, че за някой от пойнтовете не си прав. :)
Сега по въпросите:
42 е супер занимателна тема и аз много искам да си говоря с някой за нея. Всъщност тук, където съм си говоря често с доста интересни хора по нея, но искам и на български. οначе: аз не виждам много ясно връзката между модалните разногласия и сводимостта на математиката към логиката, та и тук ще ми е интересно да видя кое как мислиш. οзненадата ти за внезапата поява на модалността мисля разбирам: за мен не е много внезапна, защото редовно се изполва, от мен самия, като прийом на защита на "специалния" сттус на математическите твърдения; често конфуно, както в случая със следването на Кантовата грешна микстура между епистемично и метафизично (модално в случая; подозирам, че моята употреба на метафизично в случая също ще ти дойде внезапно ама какво да направя :)) но понякога успява да вкара доста емпирицисти в час, така да се каже, а аз обичам да им говоря за математика, веднага се наострят :). Клатенето от Гьодел и то е едно сложно, та по добре да го оставим за съвсем друг случай; според мен.
В твой параграф 2 се различаваме: епистемическата логика за мен не предписва нищо семантично, а, понеже е само логика, организира и формализира пропозиции с епистемични предикати и тям подобни. Въпросът за условията на истинност на Ф1 и Ф2 и за условията на смисленост на същите, както го разбирам много силно, никак не се дава от логиката а от семантиката, която разбира се е яко свъзана с логиката но се занимава със съдържанието а не толковас формата; което е изключителния приоритет на логиката, епистемичната включително. Поне както аз я разбирам. οстините дето не ги знаем :) предполага че има такива, което според мен е натоварен ход и като такъв аз никак не съм принуден или даже поканен да го приема. Моята интуиция е, че истини, ако няма кой да ги знае, няма. Защото истината е само и единствено езикова, и ако няма езикови носители, които да са във връзка, с това, дето езиковоте истини говорят за, истини няма. В този смисъл аз нещо не звуча като платонист, разбирам :), и това в модерен контекст е нещо повече от хубаво. Макар че аз въпреки това имам специални аспирации към неоплатонизма, но за това не тук а другаде.
Добре, че не си чел всичко до сега, ще те заболи главата; но пък може да се посмееш.
Лека
… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.
www.sofiafilm.com