Re: Като тук има толкова много

Naked water! знаене, смях. и другото не струва

62 (edited by lilia 26.11.2008г. 23:22:06)

const wrote:

Знанието, което грубо може да се характеризира като justified true belief (нека Боби да има грижата за рафинирането на това определение), което се състои от твърдения, изречения носители на истинностна стойност, това знание се предшества от знаене на нещо, което не може да се характеризира така.

Боби е сигурен, че синята кърпа е на гардероба, защото (прощавай, Лили, Веско ще ме разбере) знае кърпа, т. е. научил се е да разпознава кърпи в най-различна обстановка, при най-различно осветление, от най-различна материя и т. н. Много по-рано той се е научил да установява от един поглед къде се намират нещата. Такова знаене (знаене на, не знаене за, нали Веско?) не може да се изчерпи с никакъв списък от justified true propositions.

това предварително знаене е езикова игра или форма на живот.
Значи можем да допълним: justified true belief винаги е justified и true (впрочем с true може да има проблеми - нямам време) по отношение на определена форма на живот.

1) JTB се отнася само до твърдението "Това е кърпа" - това твърдение съставлява знание само ако то е истинно и ние имаме основания да вярваме, че то е истинно; JTB няма претенциите да обяснява как стигаме до такива твърдения (т.е. как разпознаваме кърпата като кърпа), така, че фактът, че в това РАЗПОЗНАВАНЕ не (винаги) участват пропозиции, не е аргумент, че JTB не е добра дефиниция на знание;

2) Разпознаването не винаги се основава на някакво "знаене" - моята пералня разпознава различни температури, но едва ли някой ще намери за удачно твърдението, че тя "знае температура". (Казано направо, протестът ми срещу изрази като "зная кърпа", използвани като заместители на "разпознавам кърпи от не-кърпи" не се основава само на това, че подобни изрази звучат неестествено на български, но и на убеждението, че способността да разпознаваш определени обекти все още не означава знание (без значение дали става въпрос за "знание на" или "знание за").

3) Не виждам какво печелим от това да обявим всичко за езикова игра или форма на живот, в т.ч. и поведението на пералните машини, които разпознават температури, нива на водата и пр. Ползата от понятията е в тяхната дискриминационна способност. Ползата от знаенето на това какво е кърпа е в способността ни да различаваме кърпи от парцали напр. Каква е дискриминационната способност на понятията "езикова игра" и "форма на живот"? Кои са онези неща, които не са езикови игри или форми на живот?

It's not what happens to you but how you react to it that matters...

Здравей, Лили!

1) Другаде казах, че JTB не ме вдъхновява, но тук не се опитвам да громя това определение или каквото е там.

2) Питам се за едно и също разпознаване ли става дума при пералнята и човека, но така да бъде. Пералнята разпознава, но не знае да отчита температурата или да пере. (Впрочем, ако пералнята "разпознава", защо и да не "знае да пере"?) Човекът знае да отличава кърпи. Аз говоря само за човека. Знаенето на обосновани (и истинни?) положения винаги има за предпоставка "знаене да" или форма на живот. Пералнята, която, разбира се, е въвлечена в някакви наши форми на живот, не живее, няма форма на живот.

3) Ами сега? Семейната прилика! Но, струва ми се, ти самата си казвала, че не е нужно едно понятие (да кажем "стол") да е характеризирано с точно определени признаци, за да може да се прилага (да кажем, да се отличават столове от маси). Ето че в отговора на 2) се наложи да отлича човешките форми на живот от това, което "знае" да прави пералнята. Друг пример е отличаването на "знаене да" от знание, което, да допуснем, е justified true belief.

Вярно, Arture, това не са много дълбоки размишления. Просто хората възразяват нещо и аз отговарям на въпросите. Струва ми се, че в това, което дотук излагат Лилия и Боби, няма нищо, което им пречи да се съгласят с мен. Ако имаме някакво дълбоко разногласие (и по важен въпрос - дано да се съгласи и Arture), то е може би по отношение на релативизма, който, да допуснем, се крие в езиковите игри. Не е ли по-добре да говорим за него?

Точно за релативизма в езика ми е думата. Според мен, за да водим смислена дискусия трябва да направим съзнателен опит да го минимизираме (не изобщо, което е невъзможно, а тук, в тази конкретна дискусия, което при добро желание е напълно възможно).

Т.е. ако наистина искаме смислено да разговаряме на тема "какво знаем", трябва най-напред да се разберем какво ще разбираме под "знаем" тук, в този разговор.

Едно възможно предложение е да ограничим знанието до изразимото в (смислени) пропозиции.
Това предложение изключва настина "зная да" (зная да плувам, да карам ски и пр.), което "знаене" според мен стои по-близо до моженето, но ако се уговорим да включим в знаенето и него - ок, аз не възразявам, само настоявам, че това "знаене" е доста различно от "знаенето че" (от знаенето на определени пропозиции).

Веско и Константин настояват, че пропозиционалното знание е предшествано от друг вид "знаене", което за мен стои по близо до (раз)познаване, но отново, ако смятате, че за целите на този разговор е уместно да включим в "знаенето" и "(раз)познаването", аз отново няма да възразя, стига да сме наясно, че пак става дума за нещо различно от "знаенето че".

Все пак, не е ли по-добре като начало да се съсредоточим върху един от типовете знаене (без значение върху  кой от посочените по-горе три типа)? Говоренето за знаене изобщо, без да различаваме пропозиционално знание (зная че), процедурно знание (зная да) и знание-(раз)познаване едва ли ще доведе до нещо смислено.

It's not what happens to you but how you react to it that matters...

дали може да схематизираме нещата така:

(1) приемаме, че ВеТ и дисутираме J, примерно като сигурност, т.е. обсъжда се знаенето, а не собствено знанието осигурено от ВеТ

(2) допускаме, че В може и да не е Т и няма последна инстанция, която да се произнася по това (напр. стоп проблем, нещо квантово), т.е. нямa нищо сигурно

удобно е да се ограничим с (1) и да не обсъждаме (2), твърдейки, че там няма знание, но така оставаме само с един доста беден модел

първого формално прилича на де дикто второто на де ре модалност, обаче  така май не става защото сме по склонни да квантифицираме сигурността, а не да я инвертираме в друго
"не съм сигурен, че Р" (с вариант вместо "че", "дали") влече "не съм сигурен, че неР", което именно загатва и за модалност и за вероятностни трактовки
"въобще не съм сигурен че Р" обаче може да е просто любезен начин да кажем "знам, че неР", но едва ли (пълната) липса на сигурност безпроблемно се конвертира в сигурност относно противоположно, освен когато има строга дилема Р или неР без други усложнения
"сигурен съм че Р" = "знам чеР", което влече и безобидната рефлексия "сигурен съм че знам" или "знам че знам"
а Сократ настоявал, че "знам че не знам (Р)" е по-добре от "не знам че не знам (Р)"
т.е. сякаш има някакъв проблем с отделянето и пермутиране на негациите и оператори

frege wrote:

т.е. сякаш има някакъв проблем с отделянето и пермутиране на негациите и оператори

οзвинявай, ако не прозвуча прекалено "учено", но можеш ли да обясниш какво изразяваш повече като мисъл с употребата на изрази (да кажем математически термини) като "пермутиране", вместо например простичките български "промяна" или "разместване"? Тоест, какво според теб налага избора на чуждица или създаването на неологизъм там, където смисълът очевидно не изисква това? Моля, обясни като на прост овчар, ако, разбира се, не е под достойнството ти да даваш такива обяснения!

Най-голямата заплаха за бъдещето на философията не е тоталното институционално разпространение на аналитичната про-научна "традиция". Истинската заплаха се състои в постоянно извършващия се акт на безотговорен философски компромис по приемане и признаване на тази "традиция" като "философска"!

финалното абракадабра е предществано от "т.е.", така че може да четете предшестващите примери и да го игнорирате

колкото до чуждиците, това е вечна тема за нашата ффята - мислете си примерно за разликата между обект и предмет и в кои езици е (не)възможна

Към Лили:
Що се отнася до мен, достатъчни са ми два смисъла на "зная": "зная, че" и "зная да". Да знаеш да разпознаваш (синьо, кърпа) попада в първата категория.
Вторият вид е нещо много различно от "зная да пера", "зная да плувам". Това е условието, което прави възможно знанието от първия вид. Мендел се е научил (знаел е как) да отгтлежда поколения грах, в които има определено разпределение на дадени признаци (цвят, височина на стеблото, гладко или набръчкано зърно). Само такива умения правят от употребата на термини като "алел", "доминиране" наука, а не игра със знаци без смисъл.
Много е привлекателно да се борави с първия вид. Знанието става съвкупност от твърдения. Приличат на файловете в една папка - всичките обозначени с еднакви иконки, могат да се подреждат по различни критерии, Фреге може да им слага оператори. Както казват немците: sauber und ordentlich.
Страхувам се, че така си създаваме едно приятно занимание, което обаче няма нищо общо с това, което с уважение наричаме знание в различни житейски ситуации - научно знание или, да кажем, юридически познания. Така изолираме твърденията от, наистина твърде обърканите, ситуации, в които те се превръщат в знание. Те стават като банкноти, извадени от обращение. Смятаме, че държим в ръцете си знание, но душата му е излетяла от него.

ο аз мисля, че казаното от мен е близко до казаното от const. Включването на жизнеността в мисленето на знаенето е това, което може да ни отведе отвъд формалистките подходи към реалност, която има общо с формалното само в някои моменти.
За съжаление тия дни нямам възможност да взема по-пълно отношение, но като цяло съм съгласен с разликите, които lilia прави за "знам, че" и "знам да". Бизнесът на 20 век беше белязан от know-how. Дали епистемологията в аналитичния й вид пропуска това?
А 21 век иска дори повече за знаенето.
Не съм казвал, че едното знаене предхожда другото. Само отбелязах разликата.

Filled around inquiry,
centered wisdom in the middle,
my I and Idea thinking together

Чета и си мисля, колко е трудно. Мисля си, че на практика е невъзможно. Няма да стане, всъщност за да протече смислена комуникация трябва да се вложи толкова енергия и толкова труд, колкото (на практика) няма никакъв смисъл да се влага. Това може да бъде илюстрация на нещо като несъизмеримостта на философските парадгми :). Ми те са де факто несъизмерими. Ние сме малко като навити Коледни мечета, които подскачат насам натам, светкайки със задницит си, и които рецитират неща на различи езици. Което не е особено голяма драма, като се има предвид, че никой не може даже и да разбере какво казва другия, да не говорим че никой нищо не може да разбере, щото няма разум а е плюшена мечка за 3,50. Е, нищо де, трябва да се опита. :)

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

Че има несъизмеримост - има. Но не мисля, че това е някаква тотална несъизмеримост. οма конкретни моменти, в които се проявява. ο това никак не пречи на разговора тук, а дори му дава собствено смисъл.
За себе си ако говоря - струва ми се, че много се обогатявам от размяната на смисли тук и че дори разбирам какво казват другите в по-голямата част. Това, че разбирам обаче не ме задължава да се съгласявам и да приемам - и подобно нещо очаквам да се случва и с другите.

Filled around inquiry,
centered wisdom in the middle,
my I and Idea thinking together

Не, не смятам, че има несъизмеримост. Нито в този форум, нито във философското говорене. Може да има позиции, които открито да се противопоставят, които да са противоположни, които дори да се взаимоизключват, но общуването е винаги вид съизмерване.
Естествено, че може да има общуване, в което едната от страните да не желае да разбира, но това не може да бъде знаменател на философията или на разговорите по принцип.

Връщайки се към началния въпрос на fphgrb01, мисля си, че да се знае е вид екологична връзка - има взаимодействие (спомени, очаквания, настоящи реакции) между мен - знанието - обектите (без да е необходимо подобно познавателно разчленяване). Естествено това, което знам, не е нужно да е истина, така че въпросът е действително въпрос за отношение, а не за качеството на това отношение.

Да, Борис, трудно е! Затова приятелски съвет: спри да полагаш усилия, за нещо което не струва и за нещо в което влагаш повече от себе си, а резултата е .... натъжаващ!
Лесно е, просто спри да мислиш.....
Аз не съм от мечетата със светещи з.....ци, а малко котенце, от тия по-евтините, което е навито но само премигва......
οмам една идея...., не по-добре да замълча- Седмото правило на Витгенщайн е ЯКО!
:)
Аз пък ще те посъветвам- Отчай се, ама така готино, че да не положиш никога повече усилие, да провокираш и да се разбереш с околните, а да се съсредотиш върху това което ти си! ο което си струва!
Много здраве....... Другото така или иначе ще се случи!

[b] Lets make things better [/b]

const wrote:

Към Лили:
Що се отнася до мен, достатъчни са ми два смисъла на "зная": "зная, че" и "зная да". Да знаеш да разпознаваш (синьо, кърпа) попада в първата категория.

οзвинявайте, грешка. Да знаеш да разпознаваш е да "знаеш да", т. е. втората категория.

Боби, ако ти е минал първият пристъп на отчаяние, на мен ми е любопитно да науча в какво точно сме несъизмерими. А дали ще се разберем най-накрая, е друг въпрос.

От позицията на късно включващия се — странно ми стана как толкова късно в разговора включвате темата за "знаенето на" като "знаене, че" и "знаене как". Аз бих се сетил първо за това, но от друга страна не знам дали заниманието със "знаенето как" (хайде да си го наричаме "можене", ок) е съвсем философска работа. Философско ми стои комбинирането на двете, погледът към "моженето" откъм позицията на "знаенето, че".

Тоест никога не можем да говорим пряко за "знам как". Правим го само за "знам, че". Опити за обратното могат да се правят, разбира се — но от друга страна има езици, в които думата е само една и се внасят още обърквания.

За комбинирането на двете — имам предвид, че знанието никога не е достатъчно, то е само етап. Това, че имам оправдано истинно вярване не ми е достатъчно. Мога да си казвам, че имам сандвич в джоба, да знам, че имам сандвич в джоба и наистина в джоба ми да има сандвич. Но това не ми пречи да умра от глад. По-точно не ми помага да НЕ умра от глад.

Знанието се разбира. А за разбирането трябва нещо повече от JTB. Може би трябва JTB-имане и JTB-можене.

Може да бъркам нещо основно, разбира се. Много от тези неща се опитвам да си ги доизяснявам, така че е нормално да съм "сбъркал знака на нечетен брой места" (както се казваше в един виц за физици, ама хайде това за друг път;)
οзвинявайте предварително, ако това вече е минало в темата. Както казах, със закъснение я прелиствам, бях си я оставил нарочно, но като видях колко е набъбнала, реших да наваксам.