Един коментар, ако позволите:)
При цялото ми нежелание да прекъсвам тази великолепна, разточителна алегорична и лудическа серия на двама наистина добри циници ( проявеният от тях цинизъм е особена форма на мъдрост), искам да коментирам накратко двата резултата, които виждам:
-имаме невероятно попадение и практическо доказателство, че проектът Проектория работи: този 'езикообмен' е пример на проекция на генерална философска тема чрез проиграване на конкретни, реални, човешки облици. -имаме и известно разводняване и изместване, тъй като самият характер на този вид комуникация е по-разточителен като време, дискурсивни средства и т.н., поради което изглежда, макар и на пръв поглед само, малко нещо неуместен под тази шапка, или като 'да му стяга (вече) шапката.
Така че приемете това прекъсване като внезапен кратък и опомнящ, примерно, пороен дъжд, който бързо се забравя. ο като предварително обяснение за долното, което видимо алтернира дискусията дотук, без да иска да я подменя или прекъсва:
Цитат от 'моя градски' (Любен):
"..Та крайно не съм съгласен с Весела за това, че езикът бил "първичната идеологизация" или първият "източник на заблуждение"..."
(ooops, изобщо не съм твърдяла такова нещо!, попитах само дали би се съгласил с такава теза)
"..А как тогава може да има познание преди езика, преди общите идеи. Ти можеш да кажеш, че разбира се няма познание извън езика,.."
(не бих се наела да защитавам такава позиция, не зная, например, дали хората с афазия или някакво друго речево разстройство, мислят не-езиково, след като предполагам, че мислят категориално, с някакви понятия и логически връзки м/у тях, което би могло с известно лекомислие да се нарече форма на език, съответно навярно и познавателната им дейност работи с този понятиен апарат)
"..но това не прави общите идеи по-малко изместени спрямо истината поради самия език, в който са формулирани. Но тогава аргументът е прост: как можем да критикуваме "неправилността" изобщо на някакви неща, щом като ние трябва също да го направим в езика. А факт е, че можем."
(така де, нали и аз това казвам :-Р. Но тъкмо това "изместване спрямо истината" някъде в проекция ще се пресече с доводите на приписваната ми позиция, че езикът (може да се разбира като) първичната идеологизация, която личността приема като конвенция и договор. Съвсем друго нещо е, обаче, ако се захванем да нищим друга една позиция: че тези "общи идеи" изобщо не са формулирани и потопени в езика, а са протоезиков феномен, някакви "интуитивно присъстващи" и все-още-не-"потенцирани" семи)
Е?
-beLIEve it or not-