Re: "Науката не мисли"
При това положение религията би била излишна.
В редица отношения тя е. Да не говорим за повечето й вреди, отколкото полезности.
You are not logged in. Please login or register.
Философски форуми → Философия на науката → "Науката не мисли"
При това положение религията би била излишна.
В редица отношения тя е. Да не говорим за повечето й вреди, отколкото полезности.
Науката не мисли - В подкрепа на това твърдение може да се разгледа развитието на историята на първата половина на 20-ти век, когато войната достига до стадия на промишленото изтребление на хора. А в края на Втората световна война, със създаването на атомната бомба, потенциалното механизирано изтребление на хора се довежда до такъв мащаб, че човечеството става способно да се самоунищожи. Това явно е пряко свързано с развитието на науката и приноса й за създаването на оръжия за масово унищожаване. Ако се зададе въпрос на учените имали ли са намерения да допринесат за подобно развитие на оръжията, повечето сигурно биха отговорили, че не са. От тази гледна точка, стремежът им към конкретни резултати в поставената научна цел ги е обладало да степен, че не са били в състояние или даже са отричали да мислят за възможните отрицателни последици. Да не говорим, че всички ще отричат категорично ако им се зададе въпроса - имали ли са намерение за създаването на начини и средства за механизирано унищожаване на хора. Така че "Науката не мисли" може да е просто друг начин да се каже - "И пътя към ада е осеян с добри намерения". Но даже и да не правят такова осмисляне учените, не съм съвсем сигурен, че философите правят обмисляне, осмисляне, преосмисляне, които да откриват и разбират всичките възможни последици, връзки, отношения в света и живота.
От друга гледна точка обаче, може да се противоречи на твърдението - науката не мисли - като се изходи от факта, че голяма част от философите са били учени и даже самите учени съвсем съзнателно осмислят и преосмислят достатъчно своята област, за да могат по естествен път да използват тези процеси посредством гражданската си съвест, по отношение на обществените проблеми. Така че "Днешният човек се спасява с бягство от мисленето" може да се приеме доста по-лесно, отколкото твърдението, че "науката не мисли", тоест, че учените не мислят. Ако изходим например от символичното за началото на модерната философия изречение на Декарт, "Мисля, значи съществувам", за което се смята, че е носител на смисъла, че нищо друго не е сугурно освен мисленето ни и довежда до това да се подложи на съмнение и проверка цялото познание, за да се установи доколко отговаря на истината, може да се каже, че то символизира научния метод, който се възприема постепенно от учените и довежда до бурното развитие на съвременната наука. Затова може да се каже, че този философски дух на мислене е предварително заложен в съвременната наука, което е довело до голямото й развитие, от една страна, както и че въвеждането на задължителните съмнения и проверки за истинност на дело се явява символ на осмислянето и преосмислянето, от друга страна. Още повече, че голяма част от мисленето и осмислянето се явява самото измисляне на нови идеи, обяснения, теории и учените в най-голяма степен могат да претендират през последните няколко века, че имат най-големи постижения в тази насока. От друга страна, учените посвещават понякога много години, за да стигнат до някакво откритие, като понякога въобще не им се отдава, а в други случаи стигат до открития случайно. Ако не могат да осмислят и преосмислят постиганите резултати, няма да могат и да разберат, че са стигнали до ново разбиране и познание за света. Освен това научното изследване не е еднократен процес, а е по-скоро непрестанен цикличен процес, в който се изисква доста развитие и усъвършенстване, за да се стигне до окончателни идеи, теории, познание.
Dalai_tatar wrote:ако някой, даже и нефилософ, на голо критикува цяла система и школа - може. Но, ако редица професионални фислофи критикуват Хайдегер - не може. Не ставаш за обективно съдене, Дядо Ники...
Абе, Далайчо, къде тук видя наличието на философска критика на Хайдегер???
Недей да бъркаш критика с простотия, наглост, самомнение или, в най-добрия случай, с откровено неразбиране. Мен не ме интересува кой е философ и кой-не, а дали казва нещо, имащо философски смисъл.
Айде, тогава, щом се критикува така лекомислено, да зададем въпроса малко по-радикално, смело и безотговорно, а?
Има ли философията на Хайдегер до днес действителен и достоен философски критик? Кой е този критик? Хабермас ли, Дерида ли, Рикьор ли, Рорти ли и т.н. , да не изброявам от известните имена - кой? И нещо друго, не дължат ли тези "критици" огромна част от своята философска слава именно на това, което са си "усвоили" от Хайдегер, а не толкова на това, което уж са критикували? Интересно, нали?
Та в този контекст, що се отнася до почитаните тук от доста хора имена на частни учени (в най-добрия случай) като Шлик или Карнап, мога да кажа, че вероятно последните днес щяха да бъдат по-известни във философията, ако вместо да се опитват (разбрали, недоразбрали Витгенщайн) да се правят на "философи", бяха послугували малко на Хайдегер в хижата му. Нали? Там, да носят вода, да цепят дърва, да подават чехлите - покрай Учителя, все щяха да "прихванат" нещо от смисъла на философията, колкото и да са им "дървени" за това главите! хихих
Та, критика ли е това?
Дядо Ники проявява Двойнствен стандарт, като повечето хора по Земята. Психологически е обяснимо, философиски - неоправдано.
Значи като как така става, че ти защитваш "обясняването" на ситуацията в днешна България като резултат от "комунистическата етика" (при разбиране за етика само като съвкупността от частични постъпки/простъпки), но в същото време не приемаш доста по-обоснованите и многостранни критики към Хайдегер?
Колкото до нефилософите, че можели да кажат нещо стойностно - да, но възможностите им са по-малки, което и снижава вероятността да стане (аз като човека в този форум най-много обръщащ им внимание лично се убеждавам. АМИ ТЕ ДАЖЕ ИНСТРУМЕНТАРИУМ ФИЛОСОФСКИ НЕ МОГАТ ДА ПОЛЗВАТ...)
Ако под критерий за "действителен и достоен" се приемат онези критики към социализма, зад които ти застана незнайно как, значи при този казус имаме хипердействителност и достойност.
От психологични-гносеологическа, МАТЕРИАЛИСТИЧНА, гледна точка това, че си писал "Учителя" с голяма буквичка показва индоктриниране и в-клутовяване.
Не съм съгласен Хайдегер да се критикува и отрича тотално. На мене ми харесват разни нещица от антропологията му - доста добре е описвал, като Ясперс, модусите на емоционалността при хората. А и там, където казва, че със съзнанието за смъртта може да се освободим от доста идоли, също е нещо, което лично съм откривал. Не е излишно, обаче, да се поглежда обективно и да се верифицират нещата - може да се замисляш къде е бъркал, къде е бил недостатъчно точен...Т.е. малко фалшифицируемост няма да е зле. Иначе става догматично.
А занаятчията, който прави жертвения потир? И той ли не мисли? Само калкулира размерите, вместимостта на съда, разхода на материал, психологическото въздействие на украсата? Когато човек мисли, а не просто калкулира, това включва и грижа, и обич, и отдаденост на работата и общността, за която човек върши тази работа. Сравнете начина, по който ученикът решава задачите за домашно, когато бърза да отиде да играе и когато харесва задачите и знае, че е силен в тях.
Ники показа тук, че когато Хайдегер отрича на науката способността да мисли, това не е просто несъзнателен избор на неподходяща дума, а израз на убеждение, което той е поддържал изрично. В това отношение не бях прав. Но продължавам да мисля, че това е повърхностна представа за науката, не премислена, а възприета безкритично.
Науката не е калкулиране на заключения въз основа на предпоставки, а решаване на задачи (problem solving – Томас Кун). Научните закони и теории са част от инструментариума за тази работа. Когато човек усвоява занаят на него не му се доказва със силогизми, че трябва да ползва, например, длето. Той се учи как да върши работа с него. Но занаятът си има своите закони. Въпреки че необходимостта на длетото не е аподиктично удостоверена, необходимо е да се използва длето. Може би след години в занаята сегашният чирак ще измисли нещо по-добро на негово място. Докато се учи той трябва да го приеме като закон Божи (в случая с положенията на науката – като доказана истина). На нас, хората извън науката, нейните символни инструменти ни се представят без употребата, която е тяхното жизнено основание, но затова пък заедно с този императив, който на езика на философията наричаме аподиктична достоверност. Внушава ни се, че науката е умозаключаване, калкулиране на следствия, които умът е принуден да приеме без да мисли, не работа, не грижа, не „мислене”.
В разбиранията си за науката Хайдегер е единодушен с Карнап. Само че Карнап смята, че това, което, според него, прави науката, е най-доброто, което може да се прави, а според Хайдегер в науката човек се лишава от човещината си.
...1/ На нас, хората извън науката, нейните символни инструменти ни се представят без употребата, която е тяхното жизнено основание, но затова пък заедно с този императив, който на езика на философията наричаме аподиктична достоверност. Внушава ни се, че науката е умозаключаване, калкулиране на следствия, които умът е принуден да приеме без да мисли, не работа, не грижа, не „мислене”.
2/ В разбиранията си за науката Хайдегер е единодушен с Карнап. Само че Карнап смята, че това, което, според него, прави науката, е най-доброто, което може да се прави, а според Хайдегер в науката човек се лишава от човещината си.
Нали това ви казах в началото още-аз лично съм изучавал наука достатъчно, за да преценя не само че която и наука няма нищо общо с представата на Хайдгер за науката, но и (което е по-важното) че той няма представа от наука.
А иначе това като позиция на Карнап принципно ли е и отде го взе-точен цитат ли е, или...? Че нещо не се сещам да съм го срещал у него така казано.
Здравейте!
С риск континентално-философската Жана Д’Арк (дядо Ники) отново да се ужаси от англосаксонското ми мракобесно отношение към прелестите на фундаменталната онтология, бих искал да добавя нещо към казаното до този момент.
Симпатизирам на опитите на const да накара Хайдегер да звучи разбираемо. Само че интерпретацията на неговата теза чрез твърдението, че “науката се движи в определени измерения без да ги поставя под въпрос” я превръща или в тривиално истинна (защото мисленето и действието очевидно са невъзможни, ако поставяме всичко под въпрос), или в съмнително вярна. Според мен, науката наистина не поставя под въпрос своите съдържателни предпоставки само в периодите на така наречената “нормална наука” (ако изобщо има такова нещо), когато се появи криза, всички философски утайки изплуват на повърхността – както показва фрустрирането на понятието за каузалност след появата на квантовата механика, например. Така или иначе, бих се радвал, ако разговора продължи в тази посока. Мисля си, че по повод на това могат да се кажат (и вече бяха казани) твърде интересни неща.
Според мен, ако искаме да разберем напълно фразата “Науката не мисли”, обаче, трябва да я погледнем в малко по-широк контекст, без да се заклещваме в не всекиму приятната или понятната мисловност и словесност на Хайдегер. Мисля, че в този афоризъм е епитомирано, при това доста сполучливо, едно дълго историческо развитие, което започва много преди негова милост. Това е развитието на типичното немско противопоставяне между науките за духа и науките за природата. Тук само ще скицирам, защото не ми се влиза в детайли. Ако искаме този афоризъм да спре да ни звучи глупаво, вероятно трябва да се върнем поне до Ваймарския класицизъм. Спомнете си за Гьоте и неговата критика срещу теорията за цветовете на Нютон, както и за методологическото разногласие, което стои в основата й. Струва ми се, че от типичното разграничение между Gehalt и Inhalt можем пряко да дедуцираме схващането, че “Науката не мисли”. По-нататък, спомнете си за немския романтизъм, за Хьолдерлин и скицираната в “Съждение и битие” теория за интелектуалната интуиция, за “Синьото цвете” на Новалис и неговия “магически идеализъм”. Всичко това ни дава едно разбиране за същността на автентичното познавателно отношение като непосредствено постигане на действителността, което няма нищо общо с абстрактното знание, което ни дава математизираната наука. Това ми се струва важно, поне заради отношението на немците към Гьоте изобщо и на Хайдегер към Хьолдерлин в частност. На всичко отгоре, налице е определен и специфично немски институционален контекст – традиционния “спор на факултетите”, пруската образователна реформа от 1806, опитите за отделяне на психологията, физиката и математиката като самостоятелни и философски-неутрални дисциплини в края на ХІХ и началото на ХХ век. Всичко това води до обсесивно вторачване върху ценностните и съдържателните различия между наука и философия, поне от Винделбанд и Дилтай насетне. Хайдегер не се пръква от нищото, той се ражда именно в този контекст, който всъщност осмисля казаното от него. На всичко отгоре, неговия учител Хусерл е казал достатъчно сходни неща в “Кризата” – галилеевата наука скрива зад абстрактния скелет на математическите съотношения живата плът на жизнения свят. Още тук го има онзи ценностен елемент, изпъкващ най-ясно при Хайдегер, който (поне на мен така ми изглежда) открито обвинява науката в това, че създавайки прекалената видимост на определен тип инструментална рационалност скрива зад нея онзи по-дълбок (?) порядък, за който той се опитва да пише и мисли. От там нататък за философията като че ли не остава нищо друго, освен да се превърне в критика на имплицитната идеология, която съпътства научната практика. Тук школуваните в немската традиция хайдегерианци преминават с пълна газ, без да им хрумва, че подминават важно кръстовище. Признавам, че този начин на мислене ми изглежда напълно анахроничен (затова бих се присъединил, макар и по-предпазливо, към недоволството на frege и Kosta B.). Най-малкото, защото той е характерен за немския мисловен контекст отпреди век-два, както се опитах да покажа по-горе (а не за нашия, доколкото повечето от нас не са закърмени с Гьоте и Хьолдерлин, а с дядо Вазов и Пенчо Славейков). В англосаксонската традиция, например, този момент го няма, или е значително редуциран, не защото тя е “про-научна”, както ни обяснява дядо Ники, а защото културния и институционалния контекст там е друг – хората си имат Оксфорд и Кеймбридж с тяхното отколешно разделение на труда, което прави възможно относително мирното съсъществуване на философията на науката и философията на естествения език. Поне на мен ми изглежда пределно очевидно, че понастоящем науката и философията (ако не в развиващите се, то поне в развитите държави) правят общо взето едно и също – занимават се с концептуално конструиране на действителността. Ние използваме за целта смешни елинизми и латинизми с или без тиренца между тях, а физиците – тромави диференциални уравнения и алгебрични изрази. Това, обаче, е външна разлика, която не казва кой знае колко за това какво наистина се случва под езиковата обвивка. Спирам тук, че май пак се отплеснах.
Поздрави,
MM
P. S. Благодаря на Фреге за уточнението, че в картината на ван Гог са изобразени не селски обувки, а обувките на самия художник. С това пред очи препрочетох някои пасажи от “Началото на художествената творба”. Толкова не се бях смял отдавна. Препоръчвам го на всеки, който има достатъчно чувство за хумор, че да се посмее с (а не да се присмее на) Хайдегер.
Да, ММ-добро наблюдение.
Ето го Рикерт:
http://www.gumer.info/bogoslov_Buks/Phi … auk_pr.php
Тук поне има неща, които могат да се обсъдят конкретно и са написани на нормален език, без претенции за "гръмовержество".
Константин, струва ми се, че, ако изходим от различаване на едно абстрактно схващане за научното мислене (каквото, да допуснем за случая, че има у Хайдегер) и мисленето на занаятчията, с това няма да препокрием посочената от Хайдегер разлика между калкулиращо и осмислящо мислене. От една страна, струва ми се, че последната разлика не държи под внимание единствено и само разликата между Σoφíα и φρόνησις, или поне тази разлика не й е достатъчна. Осмислящото мислене, за разлика от занаятчийското, не е преди всичко фронезис - тоест не е практическа мъдрост, която се реализира във вещаенето (изработката) на една вещ така, че нейното битие да служи "незабележимо" в един свят на съвместна грижа. Осмислящото мислене е й това - "вещае" за нещата, но не пряко като φρόνησις, а като правещо видно именно незабележимото в съвместността, тоест διάλεκτος-а (говоренето с другите за нещо) и Ερμηνεία (стигането с другите до разбиране за нещо) - света такъв, какъвто е - или по-точно какъвто се влага като смисъл. В това дело то е изконно и Σoφíα, но не така, че да остава само в нейните граници, както тя е различена. Затова е фило-софия.
Що се отнася до това дали фронезиса присъства във всяко човешко дело, което "има-работа-с", ето какво казва Аристотел:
"Но разумът, схванат като φρόνησις, изглежда, че не е присъщ еднакво на всички живи същества, нито дори на всички хора" (Аристател, За душата, 404в 20-25) Наистина, ако беше присъщ на всяко дело, нямаше да я има и разликата между производство и занаят, между труд и творчество.
Сега, от друга страна, в Хайдегеровия израз за немисленето на науката се съдържа доста повече от това, което първоначално би ни дошло на ум и което сякаш може да се изведе през познатия хоризонт на проблема за науките на духа и природата (както през неокантианците, така и през Дилтай) . Едно от тези незагатнати тук неща се разяснява през 1967 г. от Гадамер - науката не мисли в своята претенция върху притежанието на истината. У фронезиса (практическата мъдрост) няма такава претенция и самоизмама. Няма да се впускам в подробности, Гадамер, както винаги, е ясен и великолепен в своя анализ:
http://filosof.historic.ru/books/item/f … ndex.shtml
Строгото разделение между науки за природата и науки за духа на неокантианците и херменевтите почива върху третата антиномия на Кант-за различните каузалности в света и тяхното необяснимо единство.
На какво почива обаче самата антиномия?
На едно Кантово убеждение, изречено явно в Първата Критика- че съществуват две познавателни/мисловни/представни (терминологията му е малко рехава тук) способности на човека-сетивност и разсъдък, за общия корен на които той пише и че дори да го има и да може да се разкрие, е твърде дълбок и загадъчен.
Дали самото това обаче е приемливо твърдение? Най-малкото-неотчитащо:
а/ обществено-практическото/техническо измерение на познанието
б/ езиково-знаковото перформативно/символно измерение на езика
Мислите ли, че нещо такова е съвместимо с начина на мислене и действане на Гьоте (въпреки неуспешните му екскурси в учението на цветовете), например?
Случайно ли Хайдегер почти не пише за Гьоте (както и за Спиноза, за английските емпирици, за французите от 18-ти век и пр.), не го долюбва за разлика от съмнителните достойнства на Хьолдерлиновите текстури?
Това, а не фронезис, или неинституциализирането на немската философия според мен е в основата на разцеплението м/у науките и м/у наука и философия, довело в крайна сметка Хайдегер до изключително оригиналното "прозрение" че, видите ли, общо взето физиците (за разлика от поетите, да речем) са лоши хора...
Ми добре. По-добре Гадамер за Хайдегер, отколкото чистата и несмесена с нищо външно мъдрост на "Учителя". Малката част на "Що е истина?", озаглавена ИСТИНА ПО ТУ СТОРОНУ НАУКИ, пети параграф. Какво пише там? Ето какво:
"Это так знакомо нам по гуманитарным наукам, что мы питаем обоснованное недоверие к определенному типу научных работ, в которых в предисловиях и послесловиях, а особенно в примечаниях слишком явно показывается Метод, которым они сработаны. Но действительно ли там ставится вопросе чем-то новом? Действительно ли там что-то познается? Или же в этих работах лишь настолько хорошо подражают Методу познания и схватывают его во внешних формах, что таким образом создается впечатление научной работы? Мы должны признаться, что величайшие и плодотворнейшие достижения в гуманитарных пауках, напротив, далеко опережают идеал верифицируемости ..."
Следователно, да се използва този текст като аргумент в подкрепа на тезата, че Хайдегеровия афоризъм "Науката не мисли" няма нищо общо с делението между науки за духа (хуманитарни науки) и науки за природата, е меко казано неуместно. Айде да четем по-внимателно!
Може би трябва да си имат предвид и няколко по-тривиални неща. Едно от тях е, че обсъжданата тук мисъл не е изказана от Хайдегер по време на неговия т.нар. ранен период. Тоест тогава, когато той все още е достатъчно впечатлен от работите на Дилтай и от преписките на последния с граф Йорк, както и когато спомените му за схващанията на неговия "научен ръководител" (Рикерт) не са изцяло избледнели и обезценени. Но още тогава, неудоволетвореността на Хайдегер от Дилтай може да бъде видяна например в Каселските доклади, а принципното му несъгласие с Рикерт - в лекциите "Пролегомени към историята на понятието за време". Проблемът не е в това да намерим "допирни точки" и да направим "аналогии" - такива очевидно има. Въпросът е, че мисловният контекст на късното Хайдегерово схващане за истината и историята на битие, не може да бъде намерен нито в неокантианския методологичен дебат за науките, нито в Дилтаевите онтологични приноси за предметното разграничение и обосноваване.
п.п. Росен, ако беше подтиснал незрялото желание да се заяждаш, нямаше да търсиш параграф, който Ad hoc да подкрепи твоята аналогия ( за която никъде не съм казал, че няма "нищо общо", а това, че ми вменяваш такава теза, пак е част от опита да се "заядеш" или нещо да ми "докажеш", или пък просто да ми покажеш "колко съм зле", де да знам), а щеше да вникнеш в цялостния дух на казаното от Гадамер - в онова, което показва и добавя с и след Хайдегер, отвъд разбира се признанието му за ролята на методологичния дебат и Дилтай, което е несъмнено.
п.п.п. И да, това, което казвам може да бъде критикувано и, защо не, дори показано като едностранчиво, ако е такова, но диалогът (а може би и истината) няма как да се подпомогне с априорни отхвърляния и несъгласия.
Поздрави и успехи желая!
А по въпроса за това дали в схващането си за науката Хайдегер е отишъл по-далеч от модното за началото на 20 век разделение на природни и исторически науки, Гадамер няма съмнения:
Только здесь хайдеггеровский вопрос о сущности истины действительно вышел за рамки проблемной области субъективности. Его мысль проделала путь от "предмета обихода" (Zeug) через "предметы, являющиеся результатом труда" (Werk), к "вещи, относящейся к сфере подлинного бытия" (Ding), — путь, который оставил далеко позади вопроc науки, а также исторических наук. Не время забывать о том, что историчность бытия (Sein) господствует и там, где тут-бытие (Dasein) осознает себя и где оно, будучи наукой, ведет себя исторически. Герменевтика исторических наук, некогда развитая в романтизме и исторической школе от Шлейермахера и до Дильтея, обретав совершенно новую задачу. (болда мой - Дядо Ники)
Предполагам, че няма да има нужда да превеждам или да обяснявам?
Не, няма нужда да превеждаш или обясняваш :) За мен текста на Гадамер се опитва да направи две неща: да покаже новото при Хайдегер (изхода от формата на субективността, разгърната в пост-кантовата немска философия, горния пасаж) и да покаже как това ново продължава историческата херменевтика на Шлайермахер и Дилтай, тъй като мисли познанието в хоризонт на "ситуационна валидност", в противовес на математизираното природознание, което търси дедуктивно обосноваване и емпирично верифициране (пасажа, който аз приведох и по-надолу). Това, че "Хайдегер е отишъл по-далеч" (цитирам те, за да няма спорове кой какво e казал) си е добавено от тебе: аз не приемам тезата за непрекъсната и прогресираща история на философията, в която някой си отива по-далеч от предходниците си (Това говорене свързвам с Андонов - на лекциите той ни казваше: Бейкън може еди какво си, ама не може еди какво си. После идва Хегел, който го може онова, дето не го може Бейкън, ама не може други работи. Може би то е добро от гледна точка на преподаването на онтология, ама като историко-философски подход ми се струва, че не е съвсем адекватно.). Не мисля, че Гадамер би се зарадвал да му се приписва нещо такова (самият той говори за "нови задачи", както ти услужливо си болднал). Тъкмо затова в цитирането ми нямаше нищо ад хок, нито заяждане - просто ти се опита да ме контрираш с текст, с който съм напълно съгласен и подкрепя това, което аз казах.
След това. Аз се опитвам да не забравям, че всеки от нас си е надянал своята театрална маска, всеки има своя persona. Ти си "дядо Ники", аз съм "Medicine Man", това са два фикционални персонажа, които се идентифицират чрез тезите си и са доста хлабаво свързани с реален референт. Аз споря, при това остро, с дядо Ники, защото в последите месеци той наговори доста неща (за това какво е философия и какво не, кой е философ и кой - не), които меко казано не ми харесват (затова използвам само псевдонима, ако си забелязал). И говоря с него по начин, по който не бих говорил с Николай Турлаков. Това е ползата от философските форуми - иначе щях да си замълча, макар че пак щях да си мисля, че казаното от него не е лишено от недостатъци.
Така или иначе, нещо загубих желание да се препирам повече. Нямам и време за това. Разговорът вероятно ще продължи в академичен контекст, където се надявам да протече по по-нормален начин. Ето защо това е последния ми постинг в Проектория.
Всичко най на всички!
Medicine Man
Ето защо това е последния ми постинг в Проектория.
Medicine Man
офф топик/
Е, хубава работа! Сега ще остана с чувство за вина, че съм лишил от твоето присъствие тук толкова много твои читатели и почитатели. А трябва да призная, че аз също съм един от тях, като отдавам глупостите, които написа за Хайдегер (че бил "своенравничил") в темата на Борис, на разбираема емоционална реакция на някои мои крайности, от който така или иначе не се отказвам :)...Но пък струва ли си сега заради чужди недостатъци (моите в случая) да се отказваш да пишеш тук. Ами, не си струва. Направо си е глупаво :) Още повече, защото имаш какво да кажеш и има какво да се научи от теб, а и тепърва ще се научава. Мене ме пиши "взел-дал" - пък и, както би констатирал Адлер, "inferiority complex"-а явно не ме е напуснал и на стари години. хихихих :)
Така че, без да се обясняваме повече, искрено се надявам и се моля да си вземеш думите, че няма да пишеш повече тук, назад :)
Та, да продължим по темата, без повече излишни постове :)
"... хората си имат Оксфорд и Кеймбридж с тяхното отколешно разделение на труда, което прави възможно относително мирното съсъществуване на философията на науката и философията на естествения език." - Както казва ММ. Да правиш прочит на история на философията през модерната за България, но вече стара "социо-културна" перспектива на каквито и да е било философи, да не говоря за по-сложни състояния във философията, е, най-малкото жалко. Въпрос на култура и комплекс. Що се отнася до Андонов-единственият човек, който преподаваше философия, а другите са и още го правят-независимо дали във ВТ, Благоевград и...- историци на философията по тях образец. И последен пример за така жадувания Оксфорд - ЕК финансирала с 1 млн. евро проект за определение на Бога. Европейски бюрократи харчат милиони евро на данъкоплатците за скъпи и доста спорни проекти, съобщи в. "Сънди телеграф", който провел собствено разследване. 1.6 млн. евро са отпуснати по проект на университета Оксфорд за "дефиниране на Бог", сочат данни на британския Съюз на данъкоплатците.:D
Философски форуми → Философия на науката → "Науката не мисли"