Topic: Астрология във Философски факултет?

Във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски" няма да се изучава астрология, съобщават от университета по повод публикации в медиите.

Във Философски факултет не е обсъждана, камо ли одобрявана идея за дисциплината „Астрология", заяви доц. Александър Димчев, декан на Философски факултет.

Според него новината за "новата специалност" е безотговорно съобщение, което не произтича от никакъв достоверен източник. Филип Филипов, посочен за „основоположник на бъдещата катедра в СУ", не е представял пред Деканското ръководство и пред Факултетния съвет на Философски факултет каквото и да е проект за подобна специалност или учебен предмет, категоричен е доц. Димчев ( http://www.cross-bg.net/balgariya/88-n … trologiya-

Отново някой журналист нещо не е разбрал- г-н Филипов е докторант, който има идея за спецкурс, който да се занимава с астрологията като лъженаука, поне доколкото чета от неговите коментари в различни сайтове. Все пак добре е да се отбележи, че един спецкурс се нуждае от сериозни аргументи, за д абъде приет- първо на Катедра, а после на Факултетен съвет.
Нашата журналистика се срива...

"Those thoughts are truth which guide us to beneficial interaction with sensible particulars as they occur, whether they copy these in advance or not." (William James)

Re: Астрология във Философски факултет?

Не знам чие одобрение е получил курса, но съдейки по програмата му, предоставена от самия Филипов и публикувана във форуми като "Религия и мистика" на All.BG, съвсем не става въпрос за разглеждане на астрологията като псевдонаука, а по-скоро обратното - за опит за нейната научна легитимация.

Виж

http://forum.all.bg/showflat.php/Cat/0/ … n/2566030/

It's not what happens to you but how you react to it that matters...

А ето и още инфо за Филипов, което отхвърля всякакви илюзии относно характера на курса:

"Българският астролог Филип Филипов е роден през 1974 г. във Варна и също е математик по призвание. Завършва Математическа гимназия "Д-р. П.Берон" в родния си град   и има бакалавърска степен по физика и химия. През 2007 г. защитава магистърска степен по Философия на съзнанието и езика в Софийския университет "Климент Охридски".
Още през 1996 г. издава един от първите учебници по научна астрология в посткомунистическа България – "Астрология от А до Я", в който систематизира познатите философски и научни основи на астрологията. Учебникът съдържа и всички необходими методи , таблици и формули за директно и самостоятелно изчисление и построяване на хороскоп само с химикал, лист хартия и калкулатор."

Цит. по: http://bulgaria-news.bg/category/exclus … 18846.html

на мястото от  горния линк има коментар от Водешия курса:

В СУ няма да се създава катедра, а ще се проведе спецкурс по астрология. Пълната и точна информация за курса ще намерите тук: http://forum.all.bg/showthreaded.php/Ca … 030/page/0

от пуктовете в тематичния план хващат окото (ми):

5. Нострадамус и един съвременен поглед върху възможността да се предсказва бъдещето, реализиран като изследователска програма на университета в Принстън.
....
8. Фрактална теория на съзнанието и отношението й към Астрологията
..
11. Опит за фрактално осмисляне на астрологията и създаване на експериментално-статистическа база за проверка на нейната научна валидност. Представяне на научната и статистическата методология на експеримента.

"напред! науката е слънце..."

Преди няколко години официално приключих с философията и университета, но все ми се струваше, че не съм изостанала чак толкова от случващото се в Алма Матер. "Новината" за курса по астрология ме свари неподготвена. Отначало се засмях, пък после малко гадно ми стана. Това наистина ли се случва? Дали Анета (чието име е обявено сред водещите на курса) няма да внесе малко светлина (от която иска звезда) по въпроса?
Какво става в ФФ? Това ли учат студентите там СЕГА?
Скъпи бивши и настоящи колеги, моля някой да ми помогне фрактално да осмисля настоящето на философското образование в СУ? Има ли място астрологията там?

Първо искам да кажа, че хич, ама хич не си падам по астрологията. И дано тази уговорка да облекчи съдбата ми.
Но като че ли разговорът тук завършва преди да е заточнал. С възмущение и сарказъм. Това не трябваше ли да е в заключение? В резултат на аргументи?
Спомням си едни спорове от преди години: за и против нудизма. Аргументите против бяха точно такива. Не защото хората бяха обмислили предварително защо не може мъже и жени да се пекат заедно голи на плажа, а защото ужасно ги смущаваше тази идея.
Добре, кажете сега защо.
Защо не може да се гледа сериозно на астрологията?
А защо трябва студентите да се предпазват от влиянието на хора, които защитават астрологията?
И след като миналото на науката и астрологията се претплитат, защо сериозното и научното отношение да се състои в това, да си затваряме очите за този факт?
Е, надявам се сега разговорът да започне, а не да завърши.

за сега на бързо:
астрологията като социокултурна практика има своя значимост и интересна история. да се преподава астрология в държавен университет който, предполагаемо, е просвещенческо завоевание  - това е друго. именно то буди недоумение/възмущение.
още повече когато опитът за това  е завоалиран в непрозрачни термини като "фрактално".
дори авторите да имат състоятелна концепция за "фрактална теория" и т.н. за публиката това изглежда като fashionable nonsense.

Като добавка към това, което е написал Фреге:

1) Никой не отрича, че МИНАЛОТО на науката и това на астрологията са преплетени, но от тук не следва, че връзката им има БЪДЕЩЕ, т.е. тя може или трябва да бъде възстановена, какъвто очевидно е патосът на предложения курс - половината от темите третират не миналото, а настоящето и бъдещето на астрологията, сериозно "подсладени", с пълно игнориране на купищата изследвания, показващи несъстоятелността на претенциите за валидност на астрологичните "прогнози".

2) Нямам нищо против сериозното отношение към астрологията като културен феномен, такива курсове има и се четат на много места в уважавани университети. Виж:

http://sisu.it.su.se/search/info/AS1006/en
http://www.pitt.edu/~hpsdept/courses/05 … urses.html

Ама предлагания от Филипов курс далеч не е такъв. Нямам време наистина да коментирам темите една по една, ще кажа само, че замахът, с който Филилпов обещава да изпълни със "съдържание" 15 часа лекции и още толкова упражнения издава типичен шарлатански подход. Защото в този скромен курс от 30 часа фИЛИПОВ обещава ни повече ни по-малко следното: да запознае студентите с историята на науката от древността до наши дни и приносът на астрологията в нея, в частност приноса и към теорията на вероятностите, физиката, астрономията и психологията, в частност с астрологичните възгледи на Тихо Брахе, Кеплер, Галилей и Нютон; после между другото ще обясни и "научната и статистическа методология на експеримента", за да премине към отваряне на студентските очи за "епистемологичната криза на физиката и когнитивната наука през ХХ век", която той в края на курса РАЗБИРА СЕ ще разреши, предлагайки една нова, не каква и да е, а ФРАКТАЛНА теория на съзнанието, която се оказва, че била и липсващата теоретична основа на астрологията.
Като прибавим, че всичко това се предлага от един още незавършил обучението си докторант по философия, нещата са повече от прозрачни. От какви точно аргументи имаш нужда, Константине, за да се убедиш, че последното, което предлага този курс е сериозно научно отношение към астрологията като културен феномен?

Може би следният цитат от една публикация, в която Филипов е съавтор и която се нарича "Астрологията - връзката между духовност и наука" (вж. http://www.beinsadouno.com/articles.php?id=19)

и която завършва така:

"Днес официалната науката продължава да изучава физическият свят, игнорирайки фундаменталните въпроси на човешкото съществуване, които остават приоритет на религията. Тя от своя страна, не може да отговори на предизвикателствата отправени към нея от научните открития и се изолира в един свят построен от догми. Това разделение отваря пропаст в съзнанието на хората, между необходимостта им от единение с Първата Причина и връзка с обективната реалност. Поражда се парадокса: да празнуваме Възкресение Христово и на другият ден в училищата да проповядваме груб атеизъм.

Но изход от създалото се положение съществува и той е в създаването на връзка в съзнанието на хората между видимия и невидимия свят посредством методите на астрологията. В момента рязко се увеличава броя на хората, които желаят да изучават астрология. Когато този брой стане критично голям, в обществото закономерно ще се появи потребност от въвеждането на астрологията като дисциплина в висшите училища, а след това и в средните. Баланса между физическия и духовния свят ще бъде възстановен. "

(BTW, цитатът е даден с автентичната си граматика)

Имах повод да се замисля за мястото на астрологията нейде из университета.
1. Ако тя се изследва като културно явление, мястото за нейното изучаване, изследване, проверка и т.н. следва да е в специалност Културология.
2. Ако ще я проверяваме като прогностичен метод, то тогава подобно занимание е по-близо до статистиката и вероятно мястото му е в специалност Социология.
3. Вероятно не остана съмнение, че предложената програма на курса не е уместна за университета, за една научна среда и изобщо за място, където има хора, способни да мислят. Статията, към която препрати Лилия е потресаваща. Аз лично понятие нямах, че химията е възникнала, за да служи на астрологията и за да имат имена дните от седмицата.
4. Константин, много ми се искаше да кажа нещо в защита на астрологията, та да не излезе тази практика съвсем онеправдана. Едно време астрологията ми беше хоби, както и на Димитър Денков, между другото. Обаче не ми се иска да съм част от "критично големия брой" желаещи да учат астрология, които ще доведат до институционализирането й било в средните школа, било в университетите.
Така че оставам с "консервите", които за прогностиката разчитат на медицински изследвания, нанотехнологии, критично разумно планиране.
5. Ако този курс се състои, ще пусна предложение следващия семестър да се проведе спецкурс "Картите Таро - огледало на философския хронотоп". Имам и други предложения "Готварството в древна Елада" - курсът ще бъде под формата на практически занятия и ще се провежда в барчето в 4 блок.
6. Моля, създателите на Проектория за снизхождение по отношение на този не съвсем сериозен поуст. Самата тема наложи тона.

Ние (или поне много от нас) изглежда още живеем при тодор живков !

Позора е не че ще се изучава Астрология в СУ,
а това че нашата БГ НАУКА е още светлинни години назад в Академичното изучаване на Астрологията
както това се прави в университетите на ЗАПАД.

Заради това отношение и много наши учени и философи се заблуждават здраво.
Както например в датировката на Хермес или Антиохус Атински (известен като средно-платоник).

Неоплатонизма и Херметизма никой никога няма да ги разбере без знание за античната Астрология.

Датировката на Херметичните трактати и на техния автор е тотално СБЪРКАНО от съвременните мейнстрийм учени поради непознаване именно на астрологичните автори от античността... 
(учените които ЗНАЯТ за какво пишат са WEIDNER ERNST в Orient Literatur Zeitung от 1911 - 1912 и CUMON в жестоката си статия си за Антиохус и Порфирий)

И това е само едно от многото неща .......

Има мастити западни професори по АСТРОЛОГИЯ като FRANCESKA ROCHBERG от University of California at Berkley и други...
David Pingree from BROWN UNIVERSITY- (Ivy League member) доскоро бе жив и публикува много книги и статии за АНТИЧНА и СРЕДНОВЕКОВНА АСТРОЛОГИЯ.

Защо 'възмутените' от курса на Филипов не отидат в тези университети да дигат аларма !!!????
На добър път !
....................................................

Филип Филипов може и да не е на тяхното ниво, но все пак това е начало...

Що се отнася за прилагане на съвременната наука като математика и статистика за изследване на астрологични концепции-  Какво лошо има тука ? 
Кой отхвърли астрологията като 'псевдо-наука' и кога ???

Това стана през 17-18 век когато позитивистко-материалстична-атеистична 'наука' ОТХВЪРЛИ 'суеверието на астрологията'...
Каква 'наука' е имало тогава ?
Та нали смятаха КОМЕТИТЕ за АТМОСФЕРЕН ФЕНОМЕН точно тогава ...!!!!!
Защо Хермес- астролога описа КОМЕТИТЕ точно както е съвременното схващане поне 2000 г. преди това ?!!.....

Защо Хермес-астролога знаеше че СЛЪНЦЕТО е в центъра, а не Земята ....???!!!
Какво стана с Коперник ??!!!!
Какво стана с 'великата наука' на 17 век ?

Да, ама всички тези неща ги знаят тези които са сериозни учени и които изучават усърдно античността такава каквато е била.....

Румен Колев

ПС
Серизните изследователи които четат тези редове могат да отидат на моята интернет страница
www.babylonianastrology.com
Там можете да изтеглите моя PRESS RELEASE  for the 5,500 BC Dating of an Akkadian Astronomical Text (the Babylonian Astrolabe).
Да попитам ли  -ЗАЩО такова откритие не го правят в западните университети нито в нашите такива и
-ЗАЩО такова откритие го прави един учен 'астролог' ??!
Може ли един човек който не отхвърля Астрологията (какъвто съм аз) да бъде учен ?

Поради това идиотско отношение обаче на много хора в 'академията' и научните особенно астрономически среди- във Варна- още през 2004 г.- бе провалено в Обсерваторията основополагането на школа по Вавилонска Астрономия ...
Хората които провалиха това бяха 'противници на астрологията'- Ева Божурова и други .....
Предложението на един бивш любител астроном-кръжочник бе отхвърлено главно защото знаеха че се занимава с изследване на астрологията.

Никой тука не говори за онези практикуващи астролози като Алена, Левин или Кирил Стойчев...
Те нямат никакъв научен подход и никаква стойност в изучаването на Астрологията академично. 
Те са просто другия полюс на 'противниците' на астрологията. 
И двете групи хабер си нямат ...

1) David Pingree не е бил "професор по астрология" в Браун, а професор по история на математиката и класически изследвания.

http://en.wikipedia.org/wiki/David_Pingree

Той наистина е смятан от мнозина за един от най-добрите изследователи на античната наука и античната астрология.

2) Май не се четем внимателно, затова повтарям: никой не би се възмутил или протестирал, ако предложеният курс беше исторически и си поставяше за цел да изследва връзките на астрологията с останалите науки в Античността и Средновековието. (Оставям настрана въпроса доколко точно този човек е компетентен да изнесе такъв курс.) Но предлаганият курс на Филипов е нещо доста по-различно, доста по-близко до Алена и Левин.

3) Не разбирам изказването "каква наука през 17 и 18 в." - все пак точно тогава възниква модерната наука, Нютон написва своите Начала и пр.

4) Тъжното според мен не е че няма сериозен курс по история на астрологията, тъжното е че май никъде у нас, в нито един университет не се предлага сериозен курс по история на науката (нямам предвид курове по история на отделни науки - но дори те се четат като правило от самообучили се любители). История на науката у нас като академична дисциплина на практика не съществува. И резултатът е налице ... вакуумът се запълва в най-добрия случай от любители - дилетанти, а в най-лошия  - от откровени шарлатани.

Г-н Колев,
аз лично нямам негативно отношение към астрологията, а към постановката на курса, който Филип Филипов предлага. Това беше написано няколко пъти и от другите участници в дискусията.
Пишете, че неговият курс все пак е някакво начало. Но нали основите на една постройка трябва да са здрави? Вие бихте ли построили дома си върху блато?
Мисля, че с критиките си тук защитавах не толкова философията, колкото самата астрология.
Радвам се, че се занимавате с Вавилонска астрология и че цитирате конкретни текстове. Личи си, обаче, че Филипов не е запознат с тях, защото анотацията за курса щеше да изглежда съвсем инак.
За мев въпросът е не дали да се изучава или не астрологията от онези, които желаят, а да се открие подходящата форма за това.
"Вдигнах аларма", защото не съм съгласна с тезите, изказани от Филипов/Стойчев в статията им, която Лили цитира. Доколкото разбирам, Вие също нямате особено високо мнение за Кирил Стойчев, та в това отношение сме единодушни.
Що се отнася до времето, в което живеем...
Живеем различен живот и имаме различна съдба, аз имам своята натална и прогресивна карта, Вие- вашите.
Аз лично Ви желая успех в работата :)

Аре, ако може, астрология под каквато и форма да няма във ФФ. Във факултета по астрология, ако СУ намери за необходимо да си основе един такъв, що не. Ама във ФФ май не. Не вярвам деканата да си вкара такъв автогол, че Дянковчето, както се е развихрило, току намери някой дявол и в СУ не само в БАН :).

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

Вижте, скъпи колеги, вместо да се спори кое-къде да се набута и дали му е там мястото, според мен е назрял момента и е далеч по-разумно да се помисли с необходимата сериозност, ето така, да се седне и да се обсъди създаването на нов образователен център: например "Колежъ Хари Потър", където наред с астрологията разбира се могат да се изучават и други окултни науки, включително да не забравяме и приложна магия. Вие може и да не си давате сметка, колко важно е това, но определено тенденциите показват, че момента е назрял... така да се каже.

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,
а че е твърде ниска и я постигаме. >
YouTube: < Pink Floyd Cluster One >

Всъщност за какво се развълнувахме толкова? Заради това, че студентите, избрали един от десетки спецкурсове в специалност "Философия" на СУ, може да си изгубят времето? А чувствам, че от темата може да стане и много хубав медиен скандал. Залагам си главата, че не ни безпокои изгубеното време на студентите, а някаква възможна отстъпка на астрологията. "Аре, ако може, астрология под каквато и форма да няма във ФФ!"
Според това, което са ни учили, в свободен сблъсък на аргументи научната истина неминуемо ще се наложи. Но чувствам, че ако не бъде запушена устата на Филип Филипов, това ще бъде само защото не е толкова значителен и ако работата не се разчуе достатъчно надалеч. Май този свободен сблъсък си пада малко утопичен?
Темата за достойнствата и недостатъците на курса ми се струва второстепенна в този контекст. Със сигурност не ни е работа да учим студентите да правят хороскопи, както не ни е работа да ги учим как да проследяват движението на астероиди. Философията е рефлексия, например върху астрономията или астрологията. Когато приемахме спецкурса на катедрата, аз го възприех като исторически. Ако може да изиграе такава роля, не виждам нищо страшно, че авторът вярва в това, което представя. Нищо, че другаде може да има курсове, които правят това по-добре. Стига в определението за добър курс върху астрологията да не се включва нейното заклеймяване.
Та върши ли работа този курс? Виж, върху това ще си помисля още.