Re: ченгетата в БАН, интересни имена, Лили

Бях решила да не участвам повече в този ФОРУМ и дадох обяснение за това си решение. Но не мога да остана безучастна към дискусията, свързана с темата “Ченгетата в БАН”, която има пряко отношение към топика, който постнах в рубриката „If you want to change something”.
По- и (пре-премислих) решението си, защото, както пише Хераклит в постинг-а си от  10.02.2010: „има случаи, в които мълчанието е проява на безкритичност и предателство”. Аз  бих добавила към това: “Има ситуации, в които мълчанието, бездушието, безразличието или заемането на удобната позиция на гледане от-страни и не-участие в случващото се е равнозначно на съ-участие в ПРЕСТЪПЛЕНИЕ (без преувеличение) : това последното, отнесено към този, който би  могъл (при малко наличие на морал) да се разпознае в тези думи.

Ситуацията, в която се намира в момента БАН и в частност ИФИ е такава, че всяко ПРЕМЪЛЧАВАНЕ на ИСТИНАТА (или опита за нейното прикриване) е равнозназначно на ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, граничещо със САМОУБУЙСТВО.

Има РАЗКРИТИЯ, свързани със сътрудничетвото на РЪКОВОДНИ кадри на Институти от БАН в ДС.

Във всяка НОРМАЛНА ДЕМОКРАТИЧНА държава от ЕС, към който BG би следвало (поне политически) да принадлежи тези разкрития означават МИНИМУМ подаване на ОСТАВКА на съответните личности. Но не и в BG, т.е. на остров ТАМБУКТУ, където няма нито демокрация, нито МОРАЛ. Напротив, вместо проява на МИНИМУМ МОРАЛ и лично ДОСТОЙСТВО ставаме свители на НАГЛОСТ и тотално БЕЗОЧИЕ.

THAT IS BULGARIA биха казали много хора тук на ЗАПАД!!!

Аз лично бих попитала: ТОВА ЛИ Е БЪЛГАРИЯ???

ВИЕ СТЕ ТЕЗИ, КОИТО ЩЕ ОТГОВОРИТЕ НА ТОЗИ ВЪПРОС!!!

Някои (от тук присъстващите във форума) се опитват да убеждават другите (участващите в него) колко велик менаджер е ДИРЕКТОРЪТ на ИФИ, другарият ИВАНОВ, и с това си убеждение да внушат, че той е ЕДИНСТВЕН и НЕЗАМЕНИМ. Целта на това ВНУШЕНИЕ е ясна: другарят ИВАНОВ трябва да остане на поста си независимо от всички РАЗКРИТИЯ, защото той е НЕЗАМЕНИМ. После се опитват да ни кажат, че др. Иванов, не бил направил НИКАКВИ ПРЕСТЪЛЕНИЯ. И ако случайно има някой, който може да докаже ТАКИВА, нека да ЗАПОВЯДА да го направи в една държава, лишена от ЗАКОННОСТ И СЪДЕБНА СИСТЕМА, която по презумция, би следвало да следи за ЗАКОНА!!

При тези пред-зададени от държавата BG условия, стратегията на тези, които се опитват ни внушат гореспоменатото е напълно печаливша!!!Нищо, че др. ИВАНОВ е в НАРУШЕНИЕ на страшно много закони на Република България – от нейната КОНСТИТУЦИЯ, през КОДЕКСА на ТРУДА до ЗАКОНА ЗА НАУЧНИТЕ СТЕПЕНИ И ЗВАНИЯ. Всички тях ТОЙ ги нарушава БЕЗ ДА МУ МИГНЕ ОКОТО и то в продължение на много години, защото знае, че ДС е зад гърба му и ще го защити в случай на необходимост (Е, ХЕРАКЛИТ, как мислиш: дали всичко това (ДС и т.н.) си е отишло със социалиазма и дали изобщо социализмът си е отишъл от т. нар. държава БГ ???). (А за Ивелина : да, г-жо Иванова, всичко това е повече от ПОДСЪДНО в държави, в които има ЗАКОННОСТ и ред, както и за хора, които имат поне МИНИМУМ морал).

За нарушенията на горепосочените ЗАКОНИ: вж. секция „ История на философията”).

И ако БАН, в лицето на нейното Ръководство, продължи да подкрепя, по един или друг  начин, личности, които се ГАВРЯТ със законността в BG и които задават, по този начин, нейния лош имиж в ЕВРОПА, то тази Институция наистина би следвало да бъде ЗАКРИТА. Защото Република България не може да си позволи да се гаври с ЕВРОПА ако иска да има някакво БЪДЕЩЕ.

lilia wrote:

Благодаря :-)

Аз дълбоко уважавам хигиената, но бих искала да обърна внимание на ОПАСНОСТИТЕ, на които се излагат онези, които тръгват да "изхвърлят боклука"  с ШИРОКО ЗАТВОРЕНИ ОЧИ :-). Опасностите са поне две:

1) да нагазят дълбоко в най-мръсния боклук и така да станат част от боклучивия пейзаж;
2) да вземат да изхвърлят и полезни неща, само защото им се виждат малко позацапани, а ги мързи да ги измият.

А това е моят поздрав към всички, които предпочитат живота с "широко затворени очи" и специално към Либертин, разбира се :-)

http://www.youtube.com/watch?v=-xiwrqV7 … re=related

Това пък е моя отговор към "широко запушените уши" ...
http://xa.yimg.com/kq/groups/16131609/4 … 0later.wmv

::-) Песента е хубава. И фрустрираща. Освен всичко друго и поради натрапващото се сравнение, че някъде хората в сходно на нашето положение изливат недоволството си в песни, а ние най-много някоя петиция да съчиним. Или грубиянско писмо.
В такива ситуации ако искаш да съхраниш някакво бледо подобие на мисъл и способност за оценка на нещата май наистина е най-добре „да си седнеш на ушите”.  Така че „leave me alone, please”, както казват по вашия край :-)

It's not what happens to you but how you react to it that matters...

Лили, сигурен съм, че предпочиташ кроткото мълчание пред писмата.

За сведение на следящите темата: доколкото разбрах ОС на ИФИ е гласувало искане на оставката на Васил Проданов като директор на ИФИ. Искането щяло да има срок на валидност 1 седмица след което аз лично не разбрах какво точно ще последва. Аз лично мисля, че директора няма да подаде оставка.

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

Да, защото смятам, че истерията, желанието за реванш или отмъщение не са добър съветник в такива случаи.
Наскоро един външен наблюдател на събитията, развиващи се в ИФИ казал приблизително следното: „корабът потъва, а те се боричкат на палубата”.  И мисля, че е бил прав. „Титаникът” БАН бавно и сигурно върви към дъното поради финансови и други пробойни.  Дали  най-мъдрото в тази ситуация е екипажът да се занимава с оставката на капитана?

За разлика от теб аз не мисля, че БАН отива към дъното. Второ, когато капитана и неговите приятели и доносници са виновни за потъването на кораба може би си струва това да се отбележи подобаващо преди кораба да потъне напълно? Малко пиратски книжки си чела навремето, явно. Трето не всеки на кораба има добре платена работа на друго място и в този смисъл не му е все едно дали кораба потъва или не.

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

fphgrb01 wrote:

За разлика от теб аз не мисля, че БАН отива към дъното. Второ, когато капитана и неговите приятели и доносници са виновни за потъването на кораба може би си струва това да се отбележи подобаващо преди кораба да потъне напълно? Малко пиратски книжки си чела навремето, явно. Трето не всеки на кораба има добре платена работа на друго място и в този смисъл не му е все едно дали кораба потъва или не.

1)    Тенденцията на „курс към дъното” се вижда лесно, ако се проследят някои финансови показатели през последните години.  Ще дам само един пример – договорите за междуакадемичен обмен . Най-напред БАН отказа да покрива пътните разходи на всички участници от българска страна (реши, че може да поема разходите само на 1 човек от проект на година). Миналата година отряза всички пътни разходи на български участници, а тази година ни казаха, че не могат да поемат и престоя на гостите по съответните проекти.
2)    Аз не съм фаталист и също вярвам, че всяка негативна тенденция може да бъде променена, ако се действа в правилната посока. Но „боричкането на палубата” не е действие в правилата посока, според мен.
3)    Сега разбираш защо „стоя настрана” от събитията – каквото и да кажа или направя, лесно всеки може да го обезсмисли като каже това, което и ти заяви тук – че понеже работя на друго място ми е все едно какво ще стане с ИФИ и следователно не трябва да бъда слушана. Давам си сметка за убедителността на този аргумент и затова не се включвам в словесните престрелки.
4)    Аз на твое място обаче бих се поинтересувала от страничните доходи на „водачите на бунта”:  с изключение може би на един от тях, останалите до колкото ми е известно съвсем не покриват ежедневните си нужди единствено с мизерната институтска заплата. Защо смяташ, че на тях им пука за ИФИ повече, отколкото на мен или поне повече отколкото на Ина и Росен, например, които заедно с бебето Калоян ще останат буквално на улицата, ако нещо се случи с института?
5)    Не, не ми е все едно какво ще стане с ИФИ, ако това те интересува. Както по сантиментални, така и по професионални причини. По сантиментални – защото така или иначе половината ми живот е минал в този институт, по професионални – защото съм убедена, че българската философия като цяло ще загуби, ако една част от хората, които сега работят в института бъдат принудени да си изкарват прехраната с нещо друго.

Губя желание да обсъждам ръководството на ИФИ, което ти е много близко (нека не влизаме в аргументи и спомени). За мен Проданов е престъпник, колкото и скъпата Ивелина по нейни си (hopefully юиридически) причини да ни убеждава, че не е. Оттук, всеки, който го подкрепя не е особено различен. Повръща ми се от престъпленията на Вашето поколение, Лили.

www.sofiafilm.com

Just pure logic:

Да допуснем, че лицето Х е извършило престъпление.
От тук не следва, че ВСЯКО негово действие е престъпление.
Съответно не следва, че подкрепата на онези действия на Х, които НЕ СА престъпление трябва да се третира като престъпление.

И малко си се пообъркал с поколенията :-) – аз и Проданов сме от едно поколение точно  толкова, колкото аз и ти сме от едно поколение – не че има някакво значение, просто това са фактите.

Радвам се да забележа промяна в позицията ти, вече твърдението че Проданов е престъпник или, че е вършил престъпления не ти е толкова неприемлива. Надявам се, че този търн няма нищо общо с гласуването и промяната в конюктурата през последните седмици.

Като се връщаме към логиката ето още малко:

(1) Х е вършил сет от дела (а,б,в,г ... з) и измежду тях а е престъпление.
(2) У знае, че Х е извършил (а,б,в,г ...з)
(3) У подкрепя Х в (б,в,г ...з)
(4) следователно У подкрепя Х

Фактът, че У не подкрепя престъпленията (което е силно странно след като У дълги години разказва на Х какво правят приятелчетата му З етц.) е ирелевантен след като(1)(2) и (3). И най-вече след като У си е мълчал половин поколение години за Х. И е лъгал приятелчетата си за а!

Аре да спрем с лицемерието и псевдо логиката, това, което е по-отвратително от капитан престъпник и от пияни и объркани моряци са мишките.

www.sofiafilm.com

Не, няма промяна в позицията ми. Горното беше pure hypothetical. Идеята ми беше да покажа, че дори да ВЯРВАШ, че Х е престъпник, нямаш достатъчно ОСНОВАHИЯ да твърдиш, че подкрепата за неговите действия, които не са престъпление е престъпление. Това е. Между другото, (4) не следва от (1)-(3). И е меко казано гадничко, когато не ти достигат факти за да си докажеш "тезата", в която си избрал да вярваш, услужливо dа си посъчиниш такива "факти".
Боби, има нещо по-гадно и от мишките - животинките просто си спасяват живота. По-лоши от мишките са неблагодарниците.

ЛЕКА НОЩ!

4 следва даже само от 3, а останалото лееко излиза от темата. хубаво е, че установихме кой какъв е обаче, сега може и лъжите да понамалеят :)

www.sofiafilm.com

GIVEN (1), (4) DOES NOT FOLLOW FROM (3)!

lilia wrote:

Да, защото смятам, че истерията, желанието за реванш или отмъщение не са добър съветник в такива случаи.
Наскоро един външен наблюдател на събитията, развиващи се в ИФИ казал приблизително следното: „корабът потъва, а те се боричкат на палубата”.  И мисля, че е бил прав. „Титаникът” БАН бавно и сигурно върви към дъното поради финансови и други пробойни.  Дали  най-мъдрото в тази ситуация е екипажът да се занимава с оставката на капитана?

Oh, ДА LILIA,
Ти си направо на върха на елхичката с тези си безумни "разсъждения". Корабът потъва бавно и СЛАВНО, но ние сме длъжни да запазим капитана, който го води толкова умело и сигурно към дъното!!!

Е, в това, че Ти очевидно имаш проблем с МОРАЛА (изглежда КАНТ ти е от най-нелюбимите философи), за мен определено няма съмнение. Но за тези, които не са наясно със ситуацията и с твоите мотиви на поведение(имам в предвид младите, включително Борис) бих задала следния личен въпрос:

Как така, ЛИЛИЯ, се оказа, че ти ЕДИНСТВЕНА от всички, които решиха да напуснат ИФИ и да предоставят своите знания и умения на по-нормални институции (разбирай Университети) беше оставена от др. Иванов на половин щат в него??? Защото другите, които напуснаха ИФИ, са по-малко кадърни от теб ??? Или ПО НЕКОИ ДРУГИ ПРИЧИНИ, които са в основата на цялата тази НЕЛЕПА ПЛЕДОАРИЯ в защиита на др. ИВАНОВ.

А за административните ПРЕСТЪПЛЕНИЯ на др. Иванов аз имам съвсем конкретни доказателства: с факти и документи. Но дори само РАЗКРИТИЯТА за неговото агентурно минало (ВСЕ ПАК НЕ Е БИЛ АГЕНТ НА 1, 2 или 4-то, а на 6-то поделение на ДС) са достатъчни! Разбира се, за тези, които не са лишени от МОРАЛНИ СКРУПУЛИ!

Лека нощ! Чудя се дали дали ще спиш спокойно???