Re: За съзнателното добро и "лошо"
Спомням си, че един път, когато се опитах да се пошегувам с тебе, като те сравних с ласкател и ти цитирах мисълта на Диоген-кучето за ласкателите, ти си лапна езика и изгуби и ума и дума и не посмя да кажеш нищо, така че въобще не се зарадва и усмихна на добронамерената закачка.
Ами... аз и сега занемях.
Честно казано не си спомням, но ако ми припомниш темата и в кой раздел е, аз тутакси услужливо ще се втурна нататък, за да дам израз, не, бих вложил и поетичен патос във възторгът си с който ще посрещна тази ти добронамереност.
Не. Не се гъбаркам, говоря сериозно.
Може и да намираш моите възгледи за наивни и сигурно има гледна точка, от която те изглеждат така. Но това не пречи да съм прав.
Ето например в контекста на горния пример, как аз избирам когато гласувам за кмет, по какво ги преценявам?
Като гледах Софиянски още в началото ми се стори, че този човек за целия си 4 годишен мандат няма нито веднъж да хване метла - нито в службата, нито вкъщи, това е инструмент, който не е за него. И затова бях против. И ето колко далновиден съм бил: при трагичното му управление се разпродаде почти цялата недвижимост на общината, както и се придвижиха значителен брой терени за строителство. Приходите би трябвало да са огромни. Е - София потъна в мизерия, цялата инфраструктура се саморазрушаваше (това е естествен процес, ако не се поддържа) мръсотията и разрухата станаха повсеместни. За 8 г. Софиянски остави след себе си най мизерна столица в Европа.
Като гледах Фандъкова (бивша учителка с непредставителен вид и доста несимпатично излъчване) веднага разбрах, че тази жена не само ползва често метла, а даже имах и чувството, че през седмицата тя има навика дори да влиза в стаите на децата си и там да им оправя леглата и подрежда бюрата. У тях - така ми се струваше - цари чистота и безупречен ред. Това беше моята преценка, такива са ми критериите. И ето сега - вече в София не е останало нищо за разпродаване и се кара с възможно най-свит бюджет и ограничени средства - София е по-поддържана, по-чиста и изглежда по-добре отвсякога.
Това за което говоря са масови критерии. Ето, моите са такива, каквито ги посочих. Послужих с по-популярен пример, тъй като болшинството са запознати с него.
Моето мнение е че средната класа в България е келешлъшка класа. Това са хора, които не стават за нищо. А висшата класа се състои от параноидно-дементирали некадърници. Останалото сме ние - народът. Ето защо няма, не съществува такава политика, която да оперира ефективно с т.нер. частен сектор. Следователно ключовете не са скрити "горе", а трябва да се търсят посредата и "надолу" - в манталитета, нравите, ценностите, там се намират полетата, които задават критериите да-не, да-не.
А по повод на Хераклит си спомних един фрагмент на Диоген Лаерций. В него се посочва как ефесци се обърнали към Хераклит с молба той да изготви ново законодателство. Хераклит - естествено отказал (ако той е виждал полза от подобни начинания, вероятно е щял да си остане базилевс).
Без политика разбира се не може - но тя не е определяща за развитието на обществата. Обществата се развиват по други механизми, не политически.
а че е твърде ниска и я постигаме. >
YouTube: < Pink Floyd Cluster One >