Re: Астрология във Философски факултет?

Const wrote:

Когато приемахме спецкурса на катедрата, аз го възприех като исторически.

дали тогава не е бил представен тематичният план, точки от който се цитират по-горе? не е ли очевидно, че това ще да е някаква ню-ейдж концепция? оповестяването на "нов-вид фундаментално явление - фрактално взаимодействие" няма ли да е премиера?

може да си припомним реториката на файерабенд в защита на алтернативите (и в частност на астрологията), да добавим, че след като вчера  в университета  са преподавали научен комунизъм,  днес  е ред научната астролгия.

--------------------
както се разбра, зад вълнението на мнозина прозира интерес към самото нещо; това което ме заинтригова:
- "фракталното"; но може би това е изтърканият топос за "човека-микрокосмос", който, с малко помощ от Юнг, лесно да прерастне в "теория"..
- статистиката, с която ще се обработва или проверява теорията - подразбира се нещо отвъд Гоклен  (http://en.wikipedia.org/wiki/Michel_Gauquelin)

const wrote:

Според това, което са ни учили, в свободен сблъсък на аргументи научната истина неминуемо ще се наложи.

Хм... ако трябва да бъда сериозен - нещо, което ми е чудно по отношение на образованието по философия, нали точно аз с години се влачих по всякакви коридори, от зала в зала, та и едвам завърших, как да бъда сериозен (!?) - ако погледнем съдържателно към подобен курс, действително ще се натъкнем на епистемологически проблем, но този проблем май не е точно там, където го виждаме. Ако става дума за философия, 'епистемологическото' не се намира (и не бива да бъде търсено) в предмета, а в метода. Така например ако разгледаме "ф-я на изкуството" и "ф-я на математиката" и ги съпоставим - едва ли ще сметнем за особено важна тази разлика, че двете (изкуство и математика) по отношение на всички научни стандарти са точно обратни. Това, както казах, не ни притеснява. Обаче би ни озадачило обстоятелството ако във ФФ започне да се преподава примерно "история на математиката": самото историзиране на която и да е - даже и научна - област няма отношение към философията. Ето защо очакването да се "бръкне" в астрологията, така както фокусникът бърка в цилиндъра, и от там да се "извади" философският заек е наивно. Философията, както би трябвало да им е обяснено още в I курс не е в характера на въпросите, които се разглеждат, а в характера на самото това разглеждане, т.е. в метода, не в предмета. Аз не следя темата, но имам познати астролози и си мисля, че ако все пак някъде по света беше направено, щеше да достигне до ушите ми.

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,
а че е твърде ниска и я постигаме. >
YouTube: < Pink Floyd Cluster One >

Такаааааааааааа,
виждам, че ол-бегейци сме цитирани тъдява.

Виждам, че и Румен се е включил.
Виждам също така, че "философите" коментирали по темата, са го направили от една много интересна позиция - заклеймяват нещо, което НЕ познават. :/

Интересно.
На това ли ви учат във ФФ на СУ?
:D:D:D

Виждам даже, че има някакви писъци, че студентите по философия едва ли не ще бъдат зомбирани от астрологията...ще им бъдат промити брилянтните, неопетнени, чисти, святи ангелски мозъчета, въх!

Леле!:D:D:D:D

Виждам, също така, че подзаглавието на форума ви е :

"Място за пректикуване на философия".

Е, тук е мястото значи, да си повторя умозаключението, че астрологията е прилагане на философията на практика.
Защото всяка астрологична школа задължително се основава на философска такава.

Справка - спецкурсът на Филип ще ви я даде. Ако, разибра се, преодолеете погнусата си и решите да надникнете там.

Което вие няма да направите, защото просто ви мързи и сте потънали в удобното кресло на високомерието си, както и в лепкавата самозаблуда, че след като сте се дипломирали за философи, нищо повече не може да научите за вселената...и всичко останало.

...или пък ви е страх?

...че някой си, недипломиран философ, но изчел и приложил на практика в живота си, както и относно живота на десетките си или стотици клиенти доста повечко философски теории, от онези, за които вие сте слушали съответен хорариум и сте положили съответен изпит, за да си вземете дипломите,
само по едни някакви си цифрички за вас,
ще надникне в складовото помещение на черепната ви кутия
и
ще види пълният вселенски вакуум, който цари вътре...
или по-лоши неща?

Защо лъха толкова на страх от реакциите на философите?

Страхът е под Сатурн...любима планетка...обичам мириса на страх!
Но под Сатурн е мъдростта.
Мъдростта нерядко идва вследствие на преодолян страх.

Всъщност
Какво работят философите, след като се дипломират във ФФ на СУ?

Защото астролозите работим...философия.

:)

Скъпи колеги (за философите говоря),
с ваше разрешение ще напусна тази дискусия, защото малко се уморих. Уморих се да обяснявам, че не мразя астрологията, а в отговор да ни заклеймяват поголовно, че сме какви ли не.
Всеки ден поредният странен субект да ни чете конско, под формата на нещо средно между комунистическия манифест и "о, неразумний юроде".
Все пак това е форум за сериозни философски дискусии, а това тук вече не е дискусия, не е сериозно и не е философско.
Нищо лично против Вас, колеги. Дано разберете.

Ma6a wrote:

Скъпи колеги (за философите говоря),
с ваше разрешение ще напусна тази дискусия, защото малко се уморих. Уморих се да обяснявам, че не мразя астрологията, а в отговор да ни заклеймяват поголовно, че сме какви ли не.
Всеки ден поредният странен субект да ни чете конско, под формата на нещо средно между комунистическия манифест и "о, неразумний юроде".
Все пак това е форум за сериозни философски дискусии, а това тук вече не е дискусия, не е сериозно и не е философско.
Нищо лично против Вас, колеги. Дано разберете.

Ахъм,
уморихте се от три написани постинга?
Много лесно се уморявате това философите...
Пък сте се почувствал/а и заклеймен/а?!?

Вие така ли водите дискусии? С "почувствах се заклеймен" и "уморих се!"

Няма теза, няма антитеза, има "почувствах се":D:D:D

Сигурно защото не си практикувате професията и дипломата...

А астролозите откарваме по часове обяснявайки що е добро и що е зло...и къде е горе и къде е долу.
по Аристотел и Платон, или по Кант, Хегел или Шелинг, или по Русо...особено по Русо, ндам...

Що не го признаваха тоз пич толкова време съвременниците му? Как беше там историята?

Философите давате ли консултации?
Има ли такова нещо като "консултативен кабинет по философия"?

Не се майтапя - питам сериозно.
Ако има такъв, кажете, за да ви препращаме идейно обърканите си клиенти..
Съсипващо е да изграждаме житейската философия на десетки хора и в този смисъл Астрологията, отново повтарям, здраво се опира на всякакви философски школи и доктрини.

Налага ни се да ги знаем, налага ни се, защото всяка човешка карта е различна и всеки човек носи различна каша в главата си...и ние трябва да можем да доведем до тази каша някакви идеи, които после този с кашата главата да приложи на практика в живота си.

Къде казвате са консултативните кабинети по философия?

Къде в реалния живот я практикуват?

Хелп, плииз!

:mad:

Не че още от първия постинг тук, самите дипломирани философи не заклеймиха астологията де...

Ама то астролозите си ни заклеймяват принципно (даже според някой чели-недочел Библията, и там сме били заклеймени...ама не казват в кой точно текст), и също така същите тези заклеймяващи търчат да се консултират с астролози...но това си го знаем (може би) само ние.
;)

Нищо не разбирам от астрология. Но мисля, че не е голям пропуск. Не чувствам празнина, например, или липса, някаква.
Това обаче не би ми попречило да изнеса лекция на млади хора за "херменевтика на астрологията", докато един "астролог", ми е интересно как ще обясни думата "херменевтика"...с планети, "дом" и т.н.?

@пишман-астролог

Моля ви да се опитате да се държите малко по-възпитано. Благодаря.

Здравейте колеги философи,

Благодаря ви, че сте оформили такова прекрасно място за практикуване на философията в Интернет пространството. Виждам, че тук са дошли и интересни хора, които пък практикуват астрологията сериозно и задълбочено. Самата среща между двете групи, ухае на нещо много приятно и красиво, древно и почти трагично загубено. В името на естетическото наслаждение от това ухание ще се включа и аз, за да внеса малко светлина в развихрилите се събития.

Спецкурсът изследващ:

•    философията на науката, нейните корени, методи и цели;
•    историята на науката, т.е. научното възрастване и разгръщане във времето;
•    редица потулени заради политиката на деня и меинстриим цензурата научни факти и открития;
•    ежедневието и мечтите на гении като: Бруно, Галилей, Кеплер, Кардан, Нютон;
•    граничните полета на научното познание, т.е. онази сива зона, където ежедневно се раждат или нови открития и цели нови научни области, или нещо се табуизира;
•    историческата и методологична диференциация между науките с перспектива от 1-во лице ед.ч. и науките с перспектива от 3-то лице ед.ч.;
•    методът за различаване на научно от квазинаучно;
•    философският подход към най-новите области от математиката, физиката, астрономията, химията и биологията;
•    една от най-динамичните философски области – философия на съзнанието;
•    (и не на последно място) първата наука на човечеството, която сега за съжаление е смятана за псевдонаука

ще бъде именно спецкурсът: Философията и историята на науката и проблемът за астрологията.

Не съм по дългите постове и писания, ето защо ще спра до тук като само добавя един отговор на коментар пуснат от frege.

Любезни frege, не знам дали те познавам като човек, но поне онзи, който ти е дал вдъхновение за ника ти, уважавам и харесвам. Тъй като явно проекта свързан с Принстън ти е хванал окото, искам да те поканя на спецкурса, за да разбереш как и защо участвам в него. За проекта, който чрез ултрафизика изследва ноосферата оформена от глобалното съзнание на човечеството и за това как процесите в тази ноосфера могат да предсказват бъдещето виж този линк:

http://noosphere.princeton.edu/

На титулния флаш, ако приближиш 2 или 3 пъти с десен клавиш и опцията Zoom in, ще забележиш, че единствената опорна точка на проекта в България от около 65 пръснати по цял свят е във Варна. Тя работи на моя компютър и праща данни към сървъра базиран на горния адрес. Проектът беше представен по телевизия National Geographic и в момента моето участие в него е част от научната ми дейност по докторската ми дисертация, в контекста на философията на съзнанието.

С уважение,
Филип Филипов

За да не се заблуди някой, че става въпрос за проект на УНИВЕРСИТЕТА В ПРИНСТЪН, обръщам внимание  на следния текст, сбутан ниско на страницата, която се отваря от посочения от Ф. Филипов линк:

The Institute of Noetic Sciences provides a logistical home for the GCP. It is directed by Roger Nelson from his home office in Princeton, but is not a project of Princeton University.

На тези, които им се занимава, да пуснат в Гугъл  търсене за <The Institute of Noetic Sciences> и ще научат интересни неща.

Аз обаче имам два въпроса към г-н Филипов (и към Константин, който е участвал в обсъждането и приемането на горния курс):

1) Към списъка от теми няма ли приложена библиография? Навсякъде по света (в "белите" университети) т.нар. курикулум на един курс освен анотация и теми включва и списък на литературата, която ще бъде използвана в процеса на преподаване. Аз съм любопитна да видя върху каква литература ще се води този курс и ще се радвам ако г-н Филипов постне тук своята библиография.

2) Как г-н Филипов може да докаже своята КОМПЕТЕНТНОСТ да води такъв курс? Имам предвид най-вече частта, касаеща философия и история на науката. Компетентността  на един преподавател обикновено се доказва със свидетелства за образование (научни степени) и/или ПУБЛИКАЦИИ в съответната област. Какви свидетелства може да предостави г-н Филилипов? Въз основа на какви свидетелства за компетентност катедрата по философия на СУ е преценила, че ФФ може да води ТАКЪВ спецкурс?

It's not what happens to you but how you react to it that matters...

"Аре стига с този Запад и на Запад" Доста смешен критерии . Ето Ви една докторска дисертация по темата, защитена на Изток - http://www.astrologic.ru/culture/disser/index.htm.
Приветствам един такъв спецкурс, който явно след тази "реклама" в Проектория ще има повече студенти отколкото другите. Успех на г-н Филипов!
А не съм знаел нещо явно много важно, а и водещо все още правило в българските научни среди - "А ето и още инфо за Филипов, което отхвърля всякакви илюзии относно характера на курса..."/както добавя Лили/, т.е виж тоз какви ги е дробил през годините, та сега седнал да прави спецкурс. Смешно, та тъжно. Като нямаме аргументи, преминаваме с лични нападки и то без да познаваме нито човека, нито каквото и да е било от астрологията.

Драги ми Либертине, ако курсът беше озаглавен просто "Астрология", "Въведение в астрологията" или нещо подобно, вярвай ми, изобщо нямаше да се занимавам повече с тази тема - да си носят отговорността, срама и последствията онези, които са приели да се чете такъв курс в един университет.

Само че случаят е малко по-различен - курсът е обявен като "Философията и историята на науката и проблемът за астрологията" и така вече попада в моята сфера на компетентност. Защото може и да си прав, че не разбирам астрологията така, както самообявилите се за астролози я разбират, но затова пък смея да заявя, че знам МНОГО ДОБРЕ как "проблемът за астрологията" се третира в съвременната философия и история на науката.

И къде видя лични нападки? Наистина не познавам човека ФФ, затова потърсих да видя какво е писал и коментирах написаното, не човека.

Това, че в момента проекта вече не се поддържа от Университета в Принстън не означава нищо особено. Случайни хора и проекти не могат да имат такъв адрес в Интернет, какъвто съм цитирал. (Обърнете внимание на домейна, завършващ на EDU.) А освен това, ако някога сте правили проекти въобще, би трябвало да знаете, че един проект може да започне в контекста на едни условия и един ръководител и да се прехвърли по-късно към други институции и ръководители.
Когато се включих в този проект, то това беше, защото изследовател от университета в Принстън - R.Nelson с Ph.D. степен го презентира.
Ето повече информация за лидера на проекта, с когото аз имам връзка:

http://www.princeton.edu/~rdnelson/

Там можете да прочетете следното:

„Roger Nelson:   Roger's professional degrees are in experimental cognitive psychology, with a special focus on the lesser known aspects of perception. His primary work in design and analysis is supplemented by a background in physics, statistical methods, and multi-media production. Until his retirement in 2002, he served as the coordinator of experimental work in the Princeton Engineering Anomalies Research (PEAR) lab, directed by Robert Jahn in the department of Mechanical and Aerospace Engineering, School of Engineering/Applied Science, Princeton University.

Global Consciousness Project: Roger remains connected with PEAR, but gives most of his time to the Global Consciousness Project (GCP), which he directs. The GCP is an international, multi-laboratory collaboration (independent from the PEAR program) that maintains a network of random event generators (REGs) around the world that send data continuously over the Internet to a server in Princeton, NJ. The hypothesis to be tested is that there may be correlations of anomalous structure in the data with major global events.”

Ако се съмнявате и проверявате всяка моя думичка и се подигравате на случайно изтървана запетая, то това показва някои затруднения в нетенденциозното ви отношение към хората.

Относно препоръчаната литература, която съм използвал при създаването на проекта за спецкурса, изследващ една от граничните, проблемни области в научното познание, искам да ви споделя, че никога не съм я крил от когото и да е. Ако това ще ви успокои мога да кажа следното: тя съставлява само 33 използвани книги, статии и публикации, от използваните от мен стотици. За да не затрупвам форума с излишна информация цитирам само съществените източници:

Използвана литература на български уинверситетски преподаватели:
1. Карагеоргиева, А. (2008). Философия на съзнанието. С., ИК “Библиотека 48”
2. Герджиков, С. (2000). Научното обяснение на света. С., Екстрем
4. Русенов, Р. (1998). Семиотичната идея. С., Лик
5. Попов, Г. (2007). Хаос и ред или принципът на дозираната нестабилност. В. ИК Стено

Литература на антични автори:
13. Клавдий Птолемей (2000). Тетрабиблос или трактат по астрология в четири книги. С. ИК Зограф
14. Секст Емпирик, Против астролозите. http://.........sextus.htm, 2010

Литература писана от гении:
19. Kepler J. (1602). Concerning the more certain fundamentals of astrology. Republished by Canopus Publications
20. Galileo, G. (1610). Sidereus Nuncius (The Sidereal Messenger, tr. A.V. Helden, University Of Chicago Press, 1989)
21. Cardanus H. (1663). Comentaria in Ptolemeum. Lugduni

Литература писана от изключително известни учени и изследователи на история на науката:
22. Cumont, F. (1912). Astrology and Religion among the Greeks and Romans. New York; London: G.P.Putnam's sons; The Knickerbocker Press, 1912.
23. Neugebauer, O. (1983). Astronomy and History. Selected Essays. NY: Springer Verlag
24. Pingree, D., and Hunger, H. (1999). Astral Sciences in Mesopotamia.Leiden: E. J. Brill

Литература свързана с водещия на спецкурса или с други водещи български изследователи на археоастрономията и астрологията:
28. Филипов Ф. (1996). Астрология. В. „Бряг принт”
29. Филипов Ф. (2009). Трансферът на знания в древността. Доклад изнесен на Международна научна конференция „Управление и образование”, Бургас, кн.3, т.5,  септември, 2009
30. Филипов Ф. (2009). Метафорите за съзнанието. Философски алтернативи,  кн.6
31. Колев, Р. (2010). Astronomical Dating of the Babylonian Astrolabe, Proceedings of the VI  MELAMMU  Symposium, Sofia 2009, НБУ, подпечат
32. Кожухаров, Д. (1995). Фирмикус Матернус. Списание „Зенит”, Варна 1995, бр.1
33. Стойчев, Т. (1998). Археоастрономия. С. ИК Агато

Благодаря за въпросите,
Филип Филипов

Pingree David ot Brown University се занимаваше САМО с изучаване на Античната (главно) Астрология.

То наистина пише 'История на Математиката'- за катедрата създадена през 40-те години за Ото Нойгебауер който наистина има статии и за математиката но и той главно е изследовател на Астрологията. 
И двамата са противници на Астрологията. 

Лично съм се срещал с Пингри през 2001 няколко пъти на разговор за Астрологията.

Филипов би трябвало да може да раздели своите лични религиозни или други вярвания от това което е едно Обективно Научно Изследване на Астрологията.....

Аз лично бих искал да видя повече Антична Астролигия с конкретни автори изучавани в ФФ, като Валенс, Антиох, Хермес, Птоломей, Порфирий, Хефестион...
За това наистина трябва да се знае древно-гръцки и латински.
Има хора като Гочев и Владо Маринов които могат да направят нещо ако се хванат.

За Вавилонската трябва да се знае Акадски и Шумерски.
В БГ тези езици не се преподават нито пък има специалисти по тях.

Така е.

Филипов може и да не е толкова 'подкован' в Античната Астрология колкото искаме.
Но кой е ?
Ако има такъв то той е извън академията.

Weidner Ernst e един от най-яките учени асириолози изследователи на Вавилонската Астрология.  Той обаче не бе завършил докторантурата си и така никъде не са го взели за преподавател !!!
До края на живота си той работил като журналист (!) и издател на асириологично списание Archiv fuer OrientForschung.!!

Аз изнесох лекцията си за Вавилонския Астролаб на симпозиум на Меламму в НБУ, СОфия 2008 г. 
Никой обаче и досега не ми се е обадил оттам за лекция или нещо.
Един професор от НБУ даже не ми отговаря на емейлите ...
Защо??
Защото от мене няма файда !   
Може би само проблеми заради неудобните ми разкрития ....

Но канят професори от чужбина като италианеца Panaino да говорят за Астрология !!
(плащат им яко но и от тях чакат пари по разни програми)
Игрите в академията не са много различни от тези в бизнеса и мафията...

Хората се борят главно за финансиране на проектите им а не за Наука.
Освен това академията е Кастова Система.  (a reminder: Буда отхвърли кастовата система!)
Даже и с публикации, трудно ще те приемат ако нямаш ДОкторат и не си в професорско кресло!
David Brown асириолога (преди да полудее) искаше да ми даде пари за изследване на Вавилонската Астрономия и Астрология по някакви Европейски програми.
Като разбра обаче че нито имам докторска степен по предмета нито пък съм в научно официално учреждение каза - Sorry dude !!! 

СЪщото и по-лошо и за другите асириолози 'учени' като например Horowitz Wayne (Jerusalem) i Maria Casaburi (Генуа)- двамата 'световни експерти' по Вавилонския Астролаб.
Те спряха да ми пишат като разбраха за датировката ми на Астролаба.
(естествено скоро (след публикацията на статията ми) ще им се наложи да изкажат мнение поне... трудно ще се скрият...и тогава аз ще се смея...  :-)  )

Затова и истинската Наука в БГ (и даже и в чужбина) относно Астрологията не се прави нито в БАН нито в университетите.  (поне засега)

Относно Запада, все още трябва да се учим оттам на много неща в Науката.
Няма как.

И мен никога няма да ме признаят в БГ преди да им кажат ПАК от Запад, че съм 'як' !   :-)
:-)
:-)

filipov wrote:

Използвана литература на български уинверситетски преподаватели:
1. Карагеоргиева, А. (2008). Философия на съзнанието. С., ИК “Библиотека 48”
2. Герджиков, С. (2000). Научното обяснение на света. С., Екстрем
4. Русенов, Р. (1998). Семиотичната идея. С., Лик
5. Попов, Г. (2007). Хаос и ред или принципът на дозираната нестабилност. В. ИК Стено

Литература на антични автори:
13. Клавдий Птолемей (2000). Тетрабиблос или трактат по астрология в четири книги. С. ИК Зограф
14. Секст Емпирик, Против астролозите. http://.........sextus.htm, 2010

Литература писана от гении:
19. Kepler J. (1602). Concerning the more certain fundamentals of astrology. Republished by Canopus Publications
20. Galileo, G. (1610). Sidereus Nuncius (The Sidereal Messenger, tr. A.V. Helden, University Of Chicago Press, 1989)
21. Cardanus H. (1663). Comentaria in Ptolemeum. Lugduni

Литература писана от изключително известни учени и изследователи на история на науката:
22. Cumont, F. (1912). Astrology and Religion among the Greeks and Romans. New York; London: G.P.Putnam's sons; The Knickerbocker Press, 1912.
23. Neugebauer, O. (1983). Astronomy and History. Selected Essays. NY: Springer Verlag
24. Pingree, D., and Hunger, H. (1999). Astral Sciences in Mesopotamia.Leiden: E. J. Brill

Литература свързана с водещия на спецкурса или с други водещи български изследователи на археоастрономията и астрологията:
28. Филипов Ф. (1996). Астрология. В. „Бряг принт”
29. Филипов Ф. (2009). Трансферът на знания в древността. Доклад изнесен на Международна научна конференция „Управление и образование”, Бургас, кн.3, т.5,  септември, 2009
30. Филипов Ф. (2009). Метафорите за съзнанието. Философски алтернативи,  кн.6
31. Колев, Р. (2010). Astronomical Dating of the Babylonian Astrolabe, Proceedings of the VI  MELAMMU  Symposium, Sofia 2009, НБУ, подпечат
32. Кожухаров, Д. (1995). Фирмикус Матернус. Списание „Зенит”, Варна 1995, бр.1
33. Стойчев, Т. (1998). Археоастрономия. С. ИК Агато

Както и предполагах, литература по философия на науката (като изключим книгата на Сергей Герджиков) отсъства от библиографията ви (самият начин, по който сте формулирал темите си издава, че не познавате тази литература).
Та въпросите ми са:
(1) Смятате ли, че е редно да говорите за "философията на науката, нейните корени, методи и цели" без на практика да познавате тази област?
(2) А как без да познавате съвременната философия на науката ще говорите за "методът за различаване на научно от квазинаучно" и "философският подход към най-новите области от математиката, физиката, астрономията, химията и биологията"?

От отговорите и въпросите ви личи, че доста от съществените открития в модерната физика и математика ви липсват. Не познавате основни и важни източници свързани с историята и развитието на науката, както и нейни важни етапи. Това че не са ви известни Кеплер, Кардан, Neugebauer (например изглежда не знаете с какво е допринесъл за развитието на науката Кеплер, а пък когато се возите или карате кола, понятието "Карданов вал" ви е абсолютно непознато, ама философското ви битие и житие зависи от него... в най-бруталния смисъл на думата) само показва големите бели петна в областта, с която се занимавате. Ако не разбирате какво е „фрактал” например, си го прочетете от Манделброт. :-) Няма да ви преподавам елементарна математика, я...
Ако след прочитането на труда му пак говорите, че това били „непрозрачни термини" или пък „fashionable nonsense”, то елате на спецкурса, за да разберете техния философки смисъл и значението им за философията на науката.

Ако пък смятате труда на доц.дфн Карагеоргиева или пък „Семиотичната идея” на доц. Русенов за несъществен от гледна точка на философия на науката, то това ви прави направо смешно неподготвени.

Доста безрасъдно е да мислите, че моята литературна справка трябва да е точно същата, каквато си я представяте и мислите вие...

Обаче, искам да ви попитам нещо: всеки път ли сте толкова тенденциозни и заядливи в този форум? Всеки път ли нападате толкова грубо ваши колеги?

Ако е така, това е много лош симптом за развитието на бг-философската мисъл...

Все още с уважение,
Филип Филипов