Скъпи г-н Филипов - добре дошъл... колега, приятелю, братко, нека, дай да ти стисна ръката възторжено да я тръскам, тръскам с втренчен поглед и фанатичен блясък в очите, тупайки те по рамото до забрава! Как да не се просълзиш - толкова мило посрещане. Това беше шега... по всяка вероятност неуместна. Ако трябва да бъда сериозен - о, НЕ: как мога да бъда сериозен по отношение на образованието аз, двойкаджията?! - спомням си преди време друг колега направи същата грешка да предложи курса си на вниманието на по-широка общност, очаквайки да получи някакви отзиви, коментари, външни гледни точки... Както се казва, всяка наивност се наказва и знаеш ли какво стана: размазахме го, направо го разкостихме човека, ей така, разковахме му курса. Като употребявам мн.ч. имам предвид всъщност най-вече себе си, заслугите от това пъклено дело са най-вече личен трофей, останалите хора се опитваха да помагат с добронамерена и градивна критика, която вместо да помогне само вгорчи обидата на човека. Пак се шегувам. Не! Наистина не мога, към ФФ се обръщам само със смях или - нищо.
И това е забавно:
filipov wrote:Благодаря ви, че сте оформили такова прекрасно място за практикуване на философията в Интернет пространството. Виждам, че тук са дошли и интересни хора, които пък практикуват астрологията сериозно и задълбочено. Самата среща между двете групи, ухае на нещо много приятно и красиво, древно и почти трагично загубено. В името на естетическото наслаждение от това ухание ще се включа и аз, за да внеса малко светлина в развихрилите се събития.
Почитаеми г-н Филипов, направи ми впечатление още при влизането Ви във Форума благородството на маниера, с който поздравихте и по този повод се зачудих - кой етикет ползвате, определено е изтънчен, но може би е окултен поздрав?
Бих искал да добавя едно уточнение, разбира се ако мога да разчитам на Вашата благоразположеност да ме изслушате. Съвременните комерсиални аромати (доколкото всеки пазарно ориентиран продукт - независимо дали е парфюм или университетски курс - все в някаква степен е комерсиален: живеем в 21 в., не в чифлиците от 19 в.) се стандартизират в 3 степенна "пирамида" на качествата: база, експресивна есенция и връхни нотки. Ако се придържам към Вашата наистина елегантна метафора виждам два красиви символа, които също толкова изтънчено се разминават. Окултизма, алхимията, астрологията са символи на тъмното, непознатото, загадъчното, онова което тегли с изкушенията на любопитството и чара на фантазията, тръпката пред мощта на непознатото... Всичко това се свързва с много особен вид, точно определени ухания - като тези, които излизат от колбите на алхимика и полепнали по дрехата му носят аромата на загадъчност. Докато съвременните комерсиални аромати са други, по-различни: те са точно така стандартизирани, както и университетските курсове и дисциплините, които се преподават. Аз, разсъждавайки върху този образ стигам до заключението, че двата типа аромати са несъчетаеми, няма как да образуват хармоничен 'букет'. Предполагам, че ако и Вие повървите с мен донякъде през този свят на метафоричния език между светлосенките на образите, ще се убедите колко точно е сравнението и ще прозрете в мисълта на Лили до края на нейната правота. Тук никой не умее да говори иносказателно, ако Лили можеше, тя би казала, че разликата между ароматът от алхимичния експеримент (колкото и изненадващ, екзотичен, понякога дори опияняващ да е той) и ароматът на всеки комерсиален парфюм е в стандартизирането на резултата при производството и преди представянето на самия продукт. Благодарение на това стандартизиране (което опростено е известно като 3 степенна пирамида на аромата) се получават стотици различни аромати. Днес разполагаме с невероятно богатство от финни и все по-финни различия, необятна феерия от - забележете - стандартизирано произведени и комерсиално предлагани аромати. Това беше посланието на Лили, ако се върнем отсам границата на дискусията: в съвременната философия на науката действат значителен и трудно удържим брой научни стандарти, това е извънредно сериозна научна област, в която масивите са такива, че е практически невъзможно за кратко време (5 - 10 г.) човек да навлезе, камо ли да се разходи нататък. Ето защо отношението "астрология" - "ф-я на науката" е абсурдно. Степените на общото и абстрактното в астрологията са несъизмерими със степените на тази прецизна теоретическа и методологическа диференциация на разнообразията в света на науката.
Казаното разбира се по никакъв начин не обезсмисля провеждането на подобен курс, ни най-малко не отнема от чара му. Напротив, надявам се това да прозира през нездравото ми чувство за хумор, все пак то е култивирано и калено през дълги години разходки до ФФ.
< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,
а че е твърде ниска и я постигаме. >
YouTube: < Pink Floyd Cluster One >