Приемам забележките на модератора и админа.
Вярвам, че същите правила се прилагат и към останалите участници в тукашните дискусии.
Оставам обаче с въпросите си - чисто практични:
1. Къде има консултативен кабинет по философия?
Или може би доброто старо време на Сократ и ко, когато същите са били достъпни за обществото, когато то се е нуждаело от мъдростта им...е нещо, с което сегашната философия окончателно се е разделила, загърбила и свенливо не желае да си припомни? Кого виним тогава за духовния упадък на обществото ни, след като философите с дипломи...се скатават в научните си кабинети и приключват дотам с мисията си?
2. Къде се практикува философия?
3. Къде преподава г-жа хабилитираната научна работничка, спомената като участник в тукашната дискусия? Бих посетил нейни лекции, с огромно уважение и интерес, за да наблюдавам как на практика учи студентите си на дискусионно поведение, каквото тя демонстрира тук.
Всъщност, наистина без да искам да засегна когото и да било, задавам въпрос без номер:
защо е този страх у дипломираните философи, който се демонстрира с повдигането на подобна дискусия изобщо, и в частност - с тона на първите постинги.
Някой по-горе съвсем правилно бе отбелязал - спецкурсът е един научен експеримент. Ако той се проведе и провали - чудесно. Астролозите си подвиваме опашките и отиваме да ближем рани, засрамени в ъгъла. Ако не се провали, а напротив - окаже се полезен за студентите (на първо време), тогава - какво по-хубаво?
Но да бъде заклеймявано провеждането му изобщо, без даден шанс за провал, който да докаже несъстоятелността му...хм. Това разумен научен подход ли е?
Тук съзнавам, че влизам в разрез със мнението "Хайде без астрология във ФФ", но вярвам, че авторът/авторката му ще приеме това като най-обикновено несъгласие с тезата си, а не да речем, като лична нападка.
И въпрос № 4
Ако една прото-наука възнамерява да изгради метод, позволяващ и да обедини своята система от знания и препоръчителни практики, така че те да водят до прогнози и предвидими резултати, вследствие на което тя (прото-науката) да бъде вече обективно знание (перифразирам дефиниция за наука от Уикипедия), сиреч - да заяви своето желание да бъде вече наука, не са ли точно философите на науката онези, които трябва да подпомогнат това начинание? Според абсолютно дилетантската ми позиция - именно те са.
Е, какво толкова странно и страшно тогава, че астрологията се обръща към философите с подобна идея?
(ПП и понеже тук пишат и други астролози, и зная, че ще ми напомнят, че астрологията всъщност разполага със своя методология, позволяваща и да обедини...(и т.н. до "обективно знание"), ще отговоря - знам, знам, ама дипломираните философи, непознаващи-астрологията-но-затова-пък-отричащи-я, не знаят)
5. Виното се или не се разрежда с вода?
Благодаря предварително.
Надявам се, така зададени, въпросите ми да не са в разрез с правилата за общуване в този форум.
ПП
Като израз на добра воля от своя страна, давам на участниците в дискусията силен коз относно себе си за тяхна си употреба:
В наталната си карта имам ретрограден неизгорен Меркурий, изгряващ след Слънцето с тригон от Плутон, както и Алмутен на картата - Марс в Близнаци. И Уран на куспидата на Девети дом. :rolleyes::rolleyes::rolleyes:
И още нещо важно - нямам нито една планета във воден знак в картата си. :(
Това не е псувня, заклевам се!