Re: Астрология във Философски факултет?

От къде тръгнахме, до къде стигнахме ... Маша беше права - това не е дискусия, не е сериозна, и не е философска. Съжалявам, че в някакъв смисъл допринесох за цялото това безумие. Исках само да се ориентирам за какъв точно курс става въпрос, защо и как е бил приет и пр. Мисля, че научих достатъчно.

It's not what happens to you but how you react to it that matters...

eдно уточнение, което май се налага: моето неодобрение от самото начало не е към запознаването на студентите-ффи с астрологията, такава каквато е била практикувана и разбирана през вековете, а към бръщолевенето, което я замесва с ултрафизика, фрактали и пр.; или по общо: да се поднасят недомислия и спекулации, на онези, които са  дошли да получат университетско образование.

Приемам забележките на модератора и админа.
Вярвам, че същите правила се прилагат и към останалите участници в тукашните дискусии.

Оставам обаче с въпросите си - чисто практични:

1. Къде има консултативен кабинет по философия?
Или може би доброто старо време на Сократ и ко, когато същите са били достъпни за обществото, когато то се е нуждаело от мъдростта им...е нещо, с което сегашната философия окончателно се е разделила, загърбила и свенливо не желае да си припомни? Кого виним тогава за духовния упадък на обществото ни, след като философите с дипломи...се скатават в научните си кабинети и приключват дотам с мисията си?

2. Къде се практикува философия?

3. Къде преподава г-жа хабилитираната научна работничка, спомената като участник в тукашната дискусия? Бих посетил нейни лекции, с огромно уважение и интерес,  за да наблюдавам как на практика учи студентите си на дискусионно поведение, каквото тя демонстрира тук.

Всъщност, наистина без да искам да засегна когото и да било, задавам въпрос без номер:
защо е този страх у дипломираните философи, който се демонстрира с повдигането на подобна дискусия изобщо, и в частност - с тона на първите постинги.

Някой по-горе съвсем правилно бе отбелязал - спецкурсът е един научен експеримент. Ако той се проведе и провали - чудесно. Астролозите си подвиваме опашките и отиваме да ближем рани, засрамени в ъгъла.  Ако не се провали, а напротив - окаже се полезен за студентите (на първо време), тогава - какво по-хубаво?
Но да бъде заклеймявано провеждането му изобщо, без даден шанс за провал, който да докаже несъстоятелността му...хм. Това разумен научен подход ли е?

Тук съзнавам, че влизам в разрез със мнението "Хайде без астрология във ФФ", но вярвам, че авторът/авторката му ще приеме това като най-обикновено несъгласие с тезата си, а не да речем, като лична нападка.

И въпрос № 4
Ако една прото-наука възнамерява да изгради метод, позволяващ и да обедини своята система от знания и препоръчителни практики, така че те да водят до прогнози и предвидими резултати, вследствие на което тя (прото-науката) да бъде вече обективно знание (перифразирам дефиниция за наука от Уикипедия), сиреч - да заяви своето желание да бъде вече наука, не са ли точно философите на науката онези, които трябва да подпомогнат това начинание? Според абсолютно дилетантската ми позиция - именно те са.

Е, какво толкова странно и страшно тогава, че астрологията се обръща към философите с подобна идея?

(ПП и понеже тук пишат и други астролози, и зная, че ще ми напомнят, че астрологията всъщност разполага със своя методология, позволяваща и да обедини...(и т.н. до "обективно знание"), ще отговоря - знам, знам, ама  дипломираните философи, непознаващи-астрологията-но-затова-пък-отричащи-я, не знаят)

5. Виното се или не се разрежда с вода?

Благодаря предварително.

Надявам се, така зададени, въпросите ми да не са в разрез с правилата за общуване в този форум.

ПП
Като израз на добра воля от своя страна, давам на участниците в дискусията силен коз относно себе си за тяхна си употреба:

В наталната си карта имам ретрограден неизгорен Меркурий, изгряващ след Слънцето с тригон от Плутон, както и Алмутен на картата - Марс в Близнаци. И Уран на куспидата на Девети дом. :rolleyes::rolleyes::rolleyes:
И още нещо важно - нямам нито една планета във воден знак в картата си. :(

Това не е псувня, заклевам се!

lilia wrote:

От къде тръгнахме, до къде стигнахме ... Маша беше права - това не е дискусия, не е сериозна, и не е философска. Съжалявам, че в някакъв смисъл допринесох за цялото това безумие. Исках само да се ориентирам за какъв точно курс става въпрос, защо и как е бил приет и пр. Мисля, че научих достатъчно.

Позволете да попитам:
защо е тази емоционално натоварена, априори негативна и съмняваща се в разумността-на-подхода оценка, изразена чрез употербата на "бръщолевене", относно нещо, което както самата вие твърдите - не познавате в детайли?

Моето първо висше образование е инженерно, т.е. - "бръщолевенето" за фрактали е напълно разбираемо за мен, нещо повече - точно това бръщолевене логично ми изяснява материята, за която Филип обикновено говори и с която в астрологията често боравим. Следва ли от това, че за философите този метод е трудно разбираем, това, че те отричат методите на физиката или пък математиката? И самите физика и математика като науки?

Кое наричате "безумие" и е ли тази емоционално-натоварена, отрицателна оценка на тук протичащата дискусия, Вашето разбиране за възпитано поведение в дискусия?

Не познавам тук пишещите и се опитвам да се ориентирам кое е приемливо и кое - не като тон, оценки, речник и прочее.

Въпрос към модератора и админа -  така изтъкнатите в този постинг емоционално натоварени и априори негативни оценки за същността на дискусията са ли приемлив вариант за участие в дискусия тъдява? Позволено ли ми е и аз да наричам цялостно мненията на останалите участници с епитети като "безумие", "не е сериозно", не е дискусия"?
:)

fiona wrote:

Аз ще си дам датата и часа на раждането си, ще ми е интересно, без неразрираеми думи и астрологически термини, да ми бъде показано философски, дали звездите са ми “отредили” да съм, философ, или напротив.
31.12.1975 г  7,15 часа

Много мило и смело от Ваша страна.
Не го правете повече.
7:15 сутринта, предполагам. А място на раждане?

Не знам защо пишман астролога припознавате себе си като наречен с "с цялото това безумие". Лили малко закъсня с този коментар но по-добре късно отколкото никога. Аз лично виждам ако не като безумия то като проява на крайно лош вкус и липса на образование да се обсъжда курс по астрология във форум по философия. Нищо лошо няма, само по себе си, да се обсъжда астрологията. Смея да твърдя, че астрологията не е философска дисциплина и поради това чисто технически няма място в настоящия форум. Илюстрационно - от типа на да послужи като илюстрация ала Попър за ненаучно занимание - защо не. Но цял един форум, който рядко се обединява около ФИЛОСОФСКИ теми да заграчи така за курс, който е чисто административен проблем (и жалко, ако не се вижда като такъв) е просто тъжно. Ще търпя цялата тази комедия само от философска скука още малко. Искам да апелирам към малко повече спомен към това, което кара тези от присъстващите, които виждат себе си като философи. В дир.бг и прочие светли места в БГ нета има форуми за почти всичко, сигурно има и по астрология. Защо този курс не се обсъди в клуба по география или физика например? Просто ми е интересно. Моят отговор е че поради имбецилна "толерантност" БГ философите сме склонни да търсим идентичност там, където по ирония на съдбата най-малко ни приляга. По същата причина поради която в Проектория не се обсъжда металознание или дефектология смятам е просто технически естествено да не се обсъжда и астрология. Както може би някой от присъстващите си спомнят (темата сигурно още стои) пледирах за отваряне на подфорум ИЗВЪН ТЕМАТА. Е, в извън темата административната драма за курс по астрология във ФФ щеше да пасне много удачно. Заедно с темата какви зимни гуми да сложим или дали да правим секс.

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

Благодаря за проявеното внимание.
Все пак си позволявам да насоча вниманието Ви към това, че НЕ астролози са отворили дискусията в тукашния форум.

Оставам в себе си с въпроса: защо философите се страхуват и бягат от дискусии, и плашат със заличаване на подобни от философските интерент форуми за практикуване на философия, когато се повдигат неудобни за самите философи теми за дискутиране.

Разбирам собственото ви отрицателно отношение към идеята за провеждане на спецкурс, но то дава ли ви основание за "не търпите" дискутиране на тази тема в модерирания от Вас интернет-форум? Разибрам също така нежеланието Ви да приемете факта, че във философския факултет на СУ ще бъде проведен подобен спецкурс, но нима интерент вече стана по-значим от реалността? Реалността казва, че спецкурс ще има. Вие, като модератор, ще забраните ли дискутирането на този факт в интернет?

Това ли е приемливото поведение на философи, участващи в дискусия? Да заплашват с "няма да търпя"? Административните забрани станаха ли вече инструмент в ръцете на философите?

(споменах за ретроградния си Меркурий с тригон от Плутон, нали, да - споменал съм)

Не ми отговаряйте.
Развитието на дискусията ще ми отговори.:)

ПП. Още нещо - с каква гадателска техника установихте, че съм се разпознал в постингите на г-жа Хабилитираната? Искам да Ви уведомя, че не е успешна.

ППП. Мога ли и аз да наричам мненията на останалите участници, на които не мога да дам аргументиран отговор "безумие"?  По почина на г-жа хабилитираната имам предвид...

Време  е и аз да отговоря. Публикувал съм темата в раздел "Институции". Това е нещо, което се случва във ФФ и което може да повлияе на престижа на нашия любим ФФ. Сори, ако някой се дразни от това, че за 4 дни се изписаха 4 страници относно астрологията. Така мили иначе, не успях да разбера какво е отношението на Анета Карагеоргиева, както и на въпросната катедра- какви са аргументите, с които са приели този спецкурс? Ето това дотук изобщо не стана ясно.

Към г-н Пишман астролог: понеже  задавате въпроса за това, дали ние, философите,м имаме "консултативни кабинети", аз бих Ви задал един подобен, доста неясен въпрос с неизчерпаем брой възможни отговори: а Вие имате ли представа колко човешки съдби сте разбили с Вашите "научни предсказания"???

"Those thoughts are truth which guide us to beneficial interaction with sensible particulars as they occur, whether they copy these in advance or not." (William James)

Като гледам предишните постове, не зная дали Пишман астролога наистина ще направи астрологична карта на fiona и дали ще подходи сериозно. Но аз вече съм изготвил психологически профил на arture и понякога обичам да наблюдавам изявите му с професионален интерес. Особено ме развесели: < Хераклит маниерничи, но много иска да е на твое място >. Любезни Артуре, това че едва изкласих философия за има-няма петнайсетина години и е факт едно респектиращо количество двойки, а ти си се хлъзнал от там по-бързо - не говори добре или зле за някой от нас, а говори лошо за ФФ. Като ми четеш постовете трябва да си много тъп за да не прозреш, че аз вече съм минал през "мястото" на г-н Филипов и съм преподавал във ФФ, не в сп. философия (опазил ме Бог!), а и за кратко, до толкова докато разбера, че това място не отговаря на духа ми, най-малкото и че не ще успея да преодолея фобията си от провинциалисти в големия град; ако не вярваш лесно мога да ти сканирам хонорарните си фишове.
Иначе това, което ти не разбра е следната мисъл: Какво не може да види окото - самото себе си! Представата ти за <Фашиоизъм> е формирана в една страхотно бедна среда някъде в много, ама много ограничен и затънтен свят. Аз като човек, който е живял в Европа и продължава от време на време да живее трябва да ти кажа, че ако от утре Лили внезапно реши да спре да се занимава с наука и по някакъв жребий попадне в произволно избрана голяма и сериозна европейска компания - встрани от конкретните професионални компетенции - личните й качества и възможности ще надхвърлят всяка позиция, докато на същото място теб не биха ти поверили дори да лъскаш коридорите и това не е 'защото Лили ще е там'... а защото става въпрос за мащаби на световете и мащаби на културите. Помисли. Златото винаги си остава злато: и върху пагоните на вермахта, и върху емблемата на ролс-ройс. Докато не от всяка слама става злато (както при алхимиците), но пък можем да си философстваме, нали?

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,
а че е твърде ниска и я постигаме. >
YouTube: < Pink Floyd Cluster One >

То май вече няма нужда от мен в тази дискусия.
Но бях казал, че ще си помисля, и сега, поне за собствено удовлетворение, трябва да кажа какво реших.
Реших, че няма да бъде изгубено време за студентите.
Курсът не е това, което аз бих искал да бъде. Аз лично бих предпочел да има повече дистанция към астрологията, а не толкова директна защита, акцентът да е върху това, какво прави тя, в какъв контекст се е развивала в миналото, как се съотнася с днешната наука.
Но във всеки случай това не е курс, който учи студентите на астрология, а оценка на астрологията. Ясно каква е оценката, иначе тук нямаше да се изпишат толкова много думи по темата. Така или иначе, това е размисъл върху астрологията и науката и, най-важното, повод за размисъл. В такъв случай той си е на мястото в специалност "Философия".
Доколкото разбирам, фракталните теории за съзнанието са важни за Филип Филипов, защото обещават да подведат някаква теоретична база под "феноменологичната" астрология. На мен това не ми се струва толкова важно, защото не е част от миналото или настоящето на астрологията, а е някакво обещание за бъдщето. Жалко, че акцентът явно пада тук, но и оттук студентите има какво да научат. И то, според мен се отнася повече до науката, отколкото до астрологията - усещането за потребност от теоретичен фундамент, от връзка между звездите и живота на човека, подобна на връзката между триенето и нагряването в кинетичната теория за топлината.
Това, което някои нарекоха шарлатанство, аз бих го нарекъл метафизика. Атомизмът шарлатанство ли е? Ако се пренесем в V в. пр. Хр., това е безумна и недоказана идея. Това, че в кофа пепел може да се налее кофа вода, без да прелее, доказателство ли е за дискретния строеж на веществото? Но днес няма нужда да се доказва приносът на атомизма към науката. Не мисля, че някакви фрактални теории за съзнанието ще могат да дадат подобен принос. Но метафизиката има място в науката, има място във философията и също така размисълът върху тези неща има място в нашата специалност.
Това, което курсът няма да даде на студентите, е правилната гледна точка относно астрологията. Правилната, разбира се, е моята гледна точка. Когато ми остане време, ще направя и аз един спецкурс и ще им съобщя истината по въпроса. А междувременно няма да се опитвам да спра Филип Филипов да им представя неправилните си идеи.
Всъщност не ми остана много за казване, защото Ясен вече го каза. Нека да мислим за студентите. Вреда няма да им причиним, сигурен съм. И времето няма да им изгубим.
И в още нещо Ясен е много прав. Тук дискусията най-малко от всичко е за студентите. Иначе нямаше да се натрупат тези четири страници.

Още нещо: нека да оставим настрана въпросите кой от нас, спорещите, какъв е. Тази част от дискусията в най-добрия случай е спам.

Днес, когато по един небивал досега начин правенето на сериозна наука у нас е тотално заплашено  от изчезване, нищо не може да ме учуди.  Фактът на появата на все по-голям брой не-мислещи, не-четящи, не-заинтересувани от образование хора, не може да бъде игнориран от системата на висше образование, ако тази система  до голяма степен следва  да се само-финансира. Та в този ред на лековати мисли, в голямата "битка" за привличане на студенти, не би ме учудила появата на какъвто и да е курс, където и да е - особено пък в някои от частните университети.
Реших да взема участие в тази тема, само защото съм изненадан, да не кажа леко шокиран, от приведените от Константин аргументи!
По-точно:
1. Изненадан съм от приведеното тук съображение, че след като "миналото на науката и астрологията се преплитат", това може да бъде достатъчен повод за сериозно отношение към астрологията. Въпросът обаче е какво ще се разбира и разгърне под "сериозно" отношение? Защото има голяма разлика между сериозността на, да речем, едно критично-дискурсивно исторично осмисляне на астрологията,  като исторически и културен (за Вавилон и Персия) феномен и, от друга страна, "сериозността" на вярата и убедеността в астрологичните "практики", ангажирана с тяхното оправдаване, в търсенето на някаква тяхна "научна" основа!
А и собствено за какво "преплитане" на астрология и наука  става въпрос? Струва ми се, че това дори не е "преплитането", от което можем  условно да наречем  древния овчар, който е броил своите овце със снопчета пръчки, "математик".  Не е такова преплитане, защото овчарят, подобно на математика, е можел да докаже състоятелността на решението, което предлага.
2. Не просто ме изненада, но, нека призная, шокира ме "широтата" на приведеното тук схващане на Константин за метафизика, от което излиза, че шарлатанството всъщност може да се нарече "метафизика"!
Ами - не може! :)
Астрологията не е и не може да бъде философия, нито има каквато и да е същностна връзка с философстването, защото и доколкото философстването е, нека го кажа накратко, свобода - свободата да подложиш на рационално-дискурсивно съмнение и осмисляне своите базови предпоставки! Предлагат се тези и аргументи, които подлежат на дискурс. Това е, без никакъв друг интерес! То е само едно от нещата, които отличават същностно дейността на древногръцките философи (и произхода на съвременната наука) от "дейности" като тези на Вавилонските придворни магове-звездобройци, водени от несъмненото за тях допускане, че  движенията и констелацията на звездите определят човешкия живот! Именно защото те са наблюдавали движението и разположението на звездите само от предпоставката на  това тяхно вярване, само за целите на това вярване, свободната наука не възниква там, а при гърците!

3. Оправданието, че курсът по астрология вероятно ще доведе да някакъв философски размисъл, е също толкова неоправдано обширно, така че с него може да се "оправдае" всеки друг курс по всяка друга тема - например защо не курс по магия или по каквото и да е друго. :)

Уважавам решението на ФФ и съм сигурен в тяхната адекватна преценка. Също така не се притеснявам за студентите по философия! Все още те се учат и са учени да бъдат преди всичко мислещи и свободни!
Топикът ми беше ръководен само и единствено от това, че, в случая, аргументите на Константин ми се струват слаби,  недостатъчни и неубедителни.

Най-голямата заплаха за бъдещето на философията не е тоталното институционално разпространение на аналитичната про-научна "традиция". Истинската заплаха се състои в постоянно извършващия се акт на безотговорен философски компромис по приемане и признаване на тази "традиция" като "философска"!

Константине, искам да изкажа също и личното си мнение: имайки предвид, че познавам програмите по философия на сравнително доста университети (в момента за удоволствие взимам една силно добра или върло добра, както биха казали нашите братя сърбите) смятам, че програмата на ФФ може да се развие в къде-къде по-добра посока отколкото това да пуска курсове по астрология. По мое време поне това нямаше. Не искам да влизам в подробности за да не се приеме като "навлизане в чужда територия" но не може при положение, че елементарни курсове липсват на необходимо ниво да се пускат курсове по астрология под каквато и да е форма. Това е обидно за хората, които получават дипломи от този университет и прави така, че моята лично диплома да изглежда олекнала (издадена 1997 год.) когато спомена, че е от ФФ на СУ - някой заек сега спокойно може да каже "какви ги разправяш приятелю, ами вие учите астрология а не философия там". Не мога да приема сглобяване на програмата, при което подобни курсове се пускат във водещия в страната факултет по философия. Тъжно, смешно, обидно и вредно. Това няма нищо общо с качествата на курса - курсът може да е прекрасен, каквото и да се окаже това, но мястото му просто не е във ФФ. Точка. И за всеки, който бърза да ме обвини в тенденциозна преднамереност към астрологията имам доброто щастие да мога да кажа: на колко от Вас гаджетата (жени, мъже, етц.) са астролози? Е, в момента аз ходя с астроложка!, да, и нямам никакъв проблем с това.

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

Хераклит wrote:

Като гледам предишните постове, не зная дали Пишман астролога наистина ще направи астрологична карта на fiona и дали ще подходи сериозно.

Прав сте, че не знаете, Хераклит-е. Защото ако данните, които г-жа/ца Фийона е предоставила така любезно за себе си, са верни, то никой астролог не би се захванал да и показва философски, че звездите са и "отредили" че:
1. Тя е;
2. Философ;
3. Или напротив

Аз лично все още се боря с пунктуационно-стратегическия замисъл в нейния постинг.

След това, предвид самовлюбеността на индивида, притежаващ карта с данните, които г-жа/ца Фийона е предоставила, ще предпочета да водя разговори за...времето...да речем.

Днес беше хубав слънчев ден в София. На Кулата/Промахон какво ли става? Защото ми привършват запасите от гръцко вино. :(

ПП.
Притежаващият картата с данните, предоставени от  г-жа/ца Фийона, определено отговаря на т.1 - Да, той/тя Е.
:)

Marcel wrote:

Към г-н Пишман астролог: понеже  задавате въпроса за това, дали ние, философите,м имаме "консултативни кабинети", аз бих Ви задал един подобен, доста неясен въпрос с неизчерпаем брой възможни отговори: а Вие имате ли представа колко човешки съдби сте разбили с Вашите "научни предсказания"???

Виждам, че сте възприел дискусионната стратегия да отговаряте на въпроса с въпрос, без да отговаряте на поставения от опонента Ви въпрос. Затова ви връщам същата - отговарям на въпроса Ви с нов въпрос, като повтарям своя първоначален, без да отговарям на Вашия въпрос. Изглежда ето така:

А вие - философите, давате ли сметка, колко човешки съдби сте разбили с Вашите  практически последователи на,да речем, Ницше и теорията му за свръхчовека (Хитлер, Втора световна, САЩ и съвременната им политика) или пък с всичките постмодернистични философски течения (така ли им казвате?). Може и Маркс да изберем, ако ви допада повече.

Астрологията определено не може да се мери с философията в това отношение!
Само религиите могат...

Та - къде, казвате, че има консултативни кабинети по философия?:)

дали от два полуострова се получава един остров?
една спорна 'фрактална' теория идва да обясни съвкупност от явления, чиято реалност се оспорва и от това се получава спецкурс за философи. супер.

впрочем г-ж(иц)ата няма осносвание да се притеснява, тъй като статистически експерименти показват, че от  две купчини, психологически портрети и натални карти, астролозите са неспособни да направят очакваната корелация на ниво над случайното.
(питах за някаква статистика след Гоклен, чийто резултати остават невъзпроизводими, а той се самоубива, оставяйки заръката да унищожат архива му; първото което намерих http://www.astrology-and-science.com/)