Поради възможни спекулации относно мотивите ми за участие в тази тема, искам още в самото начало на този пост да заявя с големи черни букви, че ВСЯКО ИЗПОЛЗВАНЕ НА КАЗАНОТО ОТ МЕН В ТОЗИ ФОРУМ СРЕЩУ ПРЕПОДАВАТЕЛ, СТУДЕНТ ИЛИ ИНСТИТУЦИЯ ЩЕ СЧИТАМ ЗА ЗЛОУПОТРЕБА, С ВСИЧКИ ПРОИЗТИЧАЩИ ОТ ТОВА (ВКЛЮЧИТЕЛНО ПРАВНИ) ПОСЛЕДСТВИЯ.
Така можем да оставим на мира министър Дянков и прочие съображения за възможни асминистративни санкции и да се съсредоточим върху един ЧИСТО АКАДЕМИЧЕН проблем. Защото за мен въпросът дали е акт на академично шарлатанство включването на предлагания от ФФ курс в една УНИВЕРСИТЕТСКА програма по философия е преди всичко академичен въпрос. Тук много хора се стреснаха от думата "шарлатанство", но не мога да намеря друга по-подходяща за случая. Обръщам внимание, че говоря за АКТ НА ШАРЛАТАНСТВО , а не обявявам някого за ШАРЛАТАНИН, точно защото не съм наясно с мотивите на участниците в този акт.
Но ако един лекар например обяви, че е открил лечение на рак, но това, което е "открил" всъщност не лекува рак, всички, които одобрят въпросното лечение без да се опират на "evidence", подкрепящ неговата ефективност извършват шарлатанство, каквито и да са мотивите им за
това, и независимо дали го съзнават или не.
ЗАЩО СМЯТАМ ПРЕДЛАГАНИЯ КУРС ЗА "ШАРЛАТАНСКИ":
1) Не заради заглавието. Още веднъж повтарям,аз нямам нищо против присъствието на курс с такова заглавие в една програма по философия;
2) Не дори и заради това, че в него ще се говори със симпатия за астрологията.
Основният ми аргумент е, че този курс подвежда студентите, той е един вид "academic fraud" - заглавието обещава, че студентите ще бъдат запознати с философията и историята на науката и отношението им към астрологията, но всъщност студентите няма да получат това знание. И понеже усещам как Артур и компания са готови да ревнат "Ти за к'ва се мислиш, ма?" бързам да дам следния пример - дано да стане ясно какво имам предвид.
Представете си,Константине и Ясене (а и всички останали), че сега аз дойда във ФФ на СУ и ви предложа спецкурс на тема "Философията на Хайдегер и проблемът за битието". Представям както си му е реда програма на курса, библиография и моето СV. Вие разглеждате материалите и виждате, че единствената книга в библиографията, която има нещо общо с философията на Хайдегер е книгата на А. Кънев "Пътят на Хайдегер към Битие и време". И, разбира се, в СV-то ми няма нито една публикация върху философията на Хайдегер. Какво ще направите? Няма ли да ми кажете приятелски: виж какво Лили, не е сериозно, та ти не познаваш Хайдегер, не можещ да водиш такъв курс само по книгата на Сашо Кънев. И представете си сега че някой Артур ревне срещу вас - кои сте вие, бе, вие за нещо повече ли се мислите от Сашо Кънев? Какво оригинално сте написали вие и т.н. да не повтарям репертоара на Артур, че ще се възгордее прекалено :-)) Осъзнавате ли колко нелепо е всичко това - и предложението за подобен курс в този му вид (не заглавието!) и възраженията на Артур, и колко нелепо би било подобен курс наистина да бъде приет да се чете пред студентите.
Втори пример, специално за Ясен:
Представи си сега, Ясене, че дойде при теб Боби, и ти предложи спецкурс на тема "Философията на Димитър Михалчев и проблемът за истината". В CV-то си Боби разбира се няма нито една публикация върху Михалчев (вероятно не го е чел), а единствената литература в библиографията към курса, която има нещо общо с Михалчев е книжката на Митко Денков за Михалчев. Хайде да се обзаложим каква ще е реакцията ти. Сигурна съм, че няма да приемеш курса в този му вид. Ще кажеш приятелски на Боби: виж какво не може така, ти дори не си чел Михалчев, не може да водиш цял курс върху "Философията на Михалчев и нещо си" само по книгата на Митко Денков. А как ще се почувстваш, ако в защита на курса излезе някой Артур (винаги се намира по някой Артур в такива случаи :-)) и ревне: кои сте вие бе, да не би да си мислите, че разбирате Михалчев по-добре от Димитър Денков! Съзнаваш ли, Ясене, нелепостта на подобни предложения и тяхната аргументация?
Защо тогава с Константин се опитвате да ме убедите, че стига курсът ДА Е ИНТЕРЕСЕН ЗА СТУДЕНТИТЕ,
НЯМА ПРОБЛЕМ в това да се чете курс на тема "Философията и историята на науката и проблемът за астрологияга" от човек, от чиято автобиография не личи да има компетенции в областта на философия и история на науката, а в библиографията на курса единствената книга, която има нещо общо с тази област е тази на Герджиков ?
Знаете ли колко ИНТЕРЕСЕН курс бих могла да направя за Хайдегер? И каква интересна и абсолютно оригинална СПЕКУЛАТИВНА МЕТАФИЗИЧНА ХИПОТЕЗА мога да развия за БИТИЕТО КАТО ЕМАНАЦИЯ НА БЕЗКРАЙНА ФРАКТАЛНА ВЕРИГА ОТ РОЗОВИ ЧАЙНИЦИ?
И ако за философията на Хайдегер или тази на Михалчев не може да се говори ако ги познаваме само от вторични източници, защо смятате, че е професионално това да се прави по отношение на цяла една област на философията, КАКВАТО Е ФИЛОСОФИЯТА НА НАУКАТА?
А сега за мотивите ми:
Водещият мотив са именно студентите. Те имат право на качествено образование и не бива да бъдат подвеждани. Един курс от типа "Философията на Х и проблемът за У" трябва да ги запознае преди всичко със "state of the art" във философията на Х и проблемът за У и чак след това (което не е и задължително) със собствената гледна точка или "теория" на автора на курса по тези въпроси. Това е коректната позиция - представянето на една идеосинкретична теория на лицето А като представяща "философията на Х" си е академична измама, т.е. "шарлатанство".
It's not what happens to you but how you react to it that matters...