Re: Астрология във Философски факултет?

Аз лично не разбрах що да няма такъв спецкурс. И какво това възмущение. Защото не присъства в някакви си университетити, научни звена и д.р. или пък не отговаря на някакви си "научни стандарти". Имате ли представа какви "глупости" се говорят на лекции или на т.нар. упражнения, ако все пак някой от преподавателите благоволи да се появи. Така че името/наименуването на на даден курс и водещия е последното откъм важност.
Не си хабете интелектуалната енергия за глупости!

Астрологията отдавна е намерила своето място в академичните институции в Западна Европа и САЩ, крайно време беше това да се случи и в България.Поздравления за Филип Филипов за проявената инициатива, както и на преподавателите от Философския факултет  оказали подкрепа в това смело начинание.За всички вярващи и невярващи в това, че астрологията може да бъде  предмат на академично изследване и дискусия нека да посетят сайта на Института Варбург в Лондон и да се запознаят с колоквиума на тема астрология организиран там  преди две години с подкрепата на  Британската Академия и на Университета Людвиг Макмилиан в Мюнхен:

http://warburg.sas.ac.uk/colloquia/astrology.html

Да.
Но защо не говорим за нещо конкретно ?

Порфирий
говори за това как да се намери Личния ангел (о идиос даимонос) тоест Ангела Хранител в Хороскопа на човека...!  ..... където се откривал като една от 7-те блуждаещи звезди на античността (слънце, луна и планети)

А какъв е този 'личен ангел' ?
Има го в Космогонията на Нео-Платониците (както и в Месопотамия).
Плотин пише за него както и Ямблих.

Порфирий допуска че е възможно човек да се извиси над съдбата си ако знае своя ангел-хранител ЧРЕЗ Астрологията !   (Порфирий дава своя строг алгоритъм как може да се определи ангела-хранител в даден хороскоп в своето 'Въведение към Птоломей') 

Ето един съвсем конкретен пример дали и доколко знание по антична Астрология ни помага за антична Философия.

още веднъж да припомним за мястото откъдето четем
http://forum.all.bg/showthreaded.php/Ca … 030/page/0

филипов wrote:

Име на курса: ФИЛОСОФИЯТА & ИСТОРИЯТА НА НАУКАТА И ПРОБЛЕМЪТ ЗА АСТРОЛОГИЯТА
..
5. Нострадамус и един съвременен поглед върху възможността да се предсказва бъдещето, реализиран като изследователска програма на университета в Принстън.
..
8. Фрактална теория на съзнанието и отношението й към Астрологията и понятието на Юнг за колективното несъзнавано и синхроничност. Приложения на астрологичната методология в психологичната практика.
9. Статистическите астрологични изследвания на Мишел Гоклен. Резултатите от приложението на астрологичния метод примарни дирекции, интерпретирани като нов вид фундаментално явление – фрактално взаимодействие.
10. Епистемологичната криза във физиката и когнитивната наука през XX век и липсващата теоретична база на астрологията. Опит за преодоляване на кризата чрез представяне на новоразработената фрактална теория за съзнанието.
11. Опит за фрактално осмисляне на астрологията и създаване на експериментално-статистическа база за проверка на нейната научна валидност. Представяне на научната и статистическата методология на експеримента.

оспорва се
(1) компетентентността на гн Ф по първата част от заглавието
(2) стойността на 'новоразработената фрактална теория' като теоретична база на астрологията

от собствените обяснения на гн Ф + посочения от него линк излиза, че #5 визира някакъв парапсихологичен експеримент провеждан в пара-Принстън, и  който #11 в бъдеще време ще даде 'база' за проверка на научната валидност на астрологията. теорията на гн Ф е също и "опит за преодоляване на епистемологичната криза във физиката и когнитивната наука през XX век".

би следвало да е видно, че аргументи от типа "курс за астрологията, какво лошо, има го и другаде" съвсем не са уместни в настоящия случай.

Точно така, това е посоката, г-н Колев, великолепен избор. Ще достави удоволствие на всички ако съдържателното движение се разгърне в тази посока. За целта трябва да бъде открита нова тема, примерно в раздел Размисли или Метафизика, или както се прецени за уместно.

На това място в Институции се занимаваме с други неща - 'научен стандарт', 'образователна институция', 'академичен характер'...
За сега по-ясни и крайно изразени позиции са 2: на Лили и arture. Веселият arture ориентира темата на масово равнище, като че ли става дума за образователен продукт (курс по астрология), който може да се предлага масово, защо не и по сергиите на Илиенци: настояването е да бъде достъпен. Ето така, като на сергия за тенекиени бижута с всичко по две за левче и естествено вдигна типичния скандал, който се върти около търговска площ и тротоарното право. Лили - обратно. Както е типично за нея даде израз на по-високия си вкус на майстор-бижутер, като познавач и ценител на добрата бижутерия.
И спорът не се завъртя около "изработката на накита" (това е лично дело, то е поверено на г-н Филипов - от него зависи с какво майсторство и с колко талант ще произведе своя шедьовър или уникат), а в качеството и автентичността на вложените материала. При експертен подход е важно преди да се започне работа да се "сертифицира" материала, да се определи чистотата на златото и много точно да се дефинират каратите на всяка скъпоценност.
Това е равнището в дискусията, което предхожда самата дискусия. Проблемът е извън техническата страна на нещата, слабо касае и крайния резултат. Образно казано, питането е ориентирано по такъв вертикал - каквото и да излезе от работилницата на г-н Филипов - при едно следващо, повторно 'претопяване' на продукта-украшение, след като се отделят съставките на всички примеси - 'колко' чист философски екстракт ще се извлече? Защото именно това е една от фундаменталните магии във философията: винаги започваш с определено 'количество' философски субстрат, с определени 'карати' на скъпоценността и после когато привършиш и разгледаш украшението - ако отново, повторно го претопиш се установява, че философското, което се съдържа в него не само се е 'увеличило', но и е повишило каратите си.

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,
а че е твърде ниска и я постигаме. >
YouTube: < Pink Floyd Cluster One >

Сега ми хрумна да добавя още нещо - по отношение на чистотата на 'философското', което може да се извлече, отстранявайки 'примесите'.
Не зная дали сте запознати, но една от големите загадки на алхимията, която е поддържала неспокойствието на духовете в предишни векове е странният факт, че няма начин злато и сребро устойчиво да се инкрустират взаимно (те се отблъскват), поне не и със старите леярски технологии; днес - може. Та, продължавайки в този метафоричен план ми хрумна, че "философия на науката" и "астрология" са точно толкова взаимоотблъскващи, ако бъдат съчетани в структурите на обща форма, както златото и среброто. Което разбира се съвсем не означава, че е невъзможно или че няма да стане възможно.
В следващия си пост, когато ме напусне поетическото ми настроение, ще кажа нещо кратко и много семпло по въпроса за взаимоизключващото се отношение "философия на науката" - "астрология" при провеждане на всеки подобен университетски курс.

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,

Здравей, Ники!
1. "Осмисляне на астрологията като исторически и културен феномен" е заявено в този курс. Аз само съжалявам, че ударението не е поставено по-силно върху него. "Преплитане" всъщност не е подходяща дума. "Синкретизъм" също. Като че ли става дума за две неща, които от някаква извънисторична гледна точка е трябвало да бъдат разделени, но в някакви по-тъмни времена за жалост не са били. Разбира се, според критериите на съвременната наука много неща в древната наука или протонаука са просто суеверия, случайна добавка към научните знания, които вече са били налице. Но това е осъвременяване, подобно на "Флинтстоун". Става дума за една дейност и това, което е "недоказано" от днешна гледна точка, е било органична част от нея.
2. Когато казваме "шарлатанство", това предпоставя определен вид мотиви. Затова, говорейки за човек, когото не познаваме, е, как да кажа, ... несправедливо да използваме тази квалификация. Можем да кажем, примерно, че фракталните теории за съзнанието не са обосновани емпирично. Всъщност това исках да кажа с термина "метафизика". Ако тогава бях помислил за теб, Ники, веднага щеше да ми дойде на ум, че това не е метафизиката, с която ти би бил горд да се занимаваш. Но тогава просто мога да сменя термина. Да кажем, че това е спекулация (без да влагаме някакъв осъдителен смисъл). Може да съм изостанал, но не мисля, че по отношение на теории за съзнанието днес имаме нещо повече от спекулации. Във всеки случай, ако вземем Декартовата непротяжна субстанция или възгледа на Ламетри за човека-машина, сигурен съм, че става дума за спекулации. Мисълта ми е обаче, че от такива спекулации може да се роди наука. Макар това да не е любимата ми част от философията на науката, тя често пъти се занимава с такива спекулации за пространството, времето, материята, енергията, живота. Ако това може, защо не и въпросните фрактални теории? Що се отнася до мен, смятам, че от гледна точка на нашата специалност ще са по-ценни размишленията за ролята, ценността, легитимността на тези спекулации. Иска ми се това да го има в курса. Ако не, ще бъде полезно ако студентите сами добавят този момент.
3. По тази точка искам да отговоря едновременно и на Боби (№ 57). Не става дума за въведение в астрологията, а за оценка на астрологията. Това повдига такива въпроси като връзката на астрология и наука в миналото и демаркацията им в настоящето. Както вече казах, не ни е работата да учим студентите на астрология, както не ни е работата да преподаваме астрономия. Един такъв курс ще бъде оправдан, ако спази това обещание.
Боби, не се безпокой. Курс с название "Философията и историята на науката и проблемът за астрологията" няма да загрози дипломите ни. Опасен е само фактът, че той ще се произнесе в защита на астрологията. Не заради студентите, а както правилно отбелязваш, защото Дянков може и на нас да ни вдигне мерника.

frege wrote:

впрочем г-ж(иц)ата няма осносвание да се притеснява, тъй като статистически експерименти показват, че от  две купчини, психологически портрети и натални карти, астролозите са неспособни да направят очакваната корелация на ниво над случайното.
(питах за някаква статистика след Гоклен, чийто резултати остават невъзпроизводими, а той се самоубива, оставяйки заръката да унищожат архива му; първото което намерих http://www.astrology-and-science.com/)

------
Днес, по повод писаното от Фредже, се разчетох отново по Гоклен (психолог, тръгнал с идеят да опровергае астрологията, но в процеса на опровергаване стигнал до изводи, които го довеждат (май) до лудост.)

Отново се връщаме във  вътрешните ни астро-философски препирни, дали астрологията трябва да се отвори за достъп към всички, или в своята цялост да бъде запазена за употреба само на малцина.

Сещам се за типичен библейски пример за мащабно избиване на хора, базирано единствено на астрологични параметри - избиването на младенците от Ирод. Заради предсказанието, че в еди-коя си годна ще се роди новият цар на евреите, Ирод разпорежда всички родени през съответната година да бъдат избити.

притча

Само дайте на един потенциален Хитлер астрологично-научното доказателство, че (в неговата си глава) има право да унищожи примерно всички новородени със съвпад Слънце-Марс, или с Марс на куспидата на Първи дом..
или пък (по-съвременно) -  дайте в ръцете на един шеф отдел Човешки ресурси научното доказателство, че родените с Марс-напрегнат-аспект-към-Меркурий са чисти лъжци на дребно, измамници и крадци (което ние астролозите си го знаем), и елате да видите дали такъв индивид ще има попаднал на работа в съотевтната компания. Даже, за свой ужас, тези дни слушах един колега-новоизлюпен астролог, да обяснява, как ще създаде простичко софтуерче, което да изчислява параметрите  на потенциалния кандидат за работа, дори само на база рождена дата (баз час!, което е малоумно от астрологична гледна точка). но познавайки ентусиазма на последния, и жаждта му за бърза печалба, и пълната дезинформация ,която цари в обществото ни по повод на астрологията - като нищо ще го направи!

Чиста форма на геноцид ще си имаме в резерв, ако астрологията успее да бъде обявена за наука.

Факт.

Тенкс, Фредже! Благодарение на постингите ти, си реших един много важен проблем вътре в себе си.

То било полезно човек да го заклеймяват философи бре!

Къде имате консултативни кабинети?
;)

Поради възможни спекулации относно мотивите ми за участие в тази тема, искам още в самото начало на този пост да заявя с големи черни букви, че ВСЯКО ИЗПОЛЗВАНЕ НА КАЗАНОТО ОТ МЕН В ТОЗИ ФОРУМ СРЕЩУ ПРЕПОДАВАТЕЛ, СТУДЕНТ ИЛИ ИНСТИТУЦИЯ ЩЕ СЧИТАМ ЗА ЗЛОУПОТРЕБА, С ВСИЧКИ ПРОИЗТИЧАЩИ ОТ ТОВА (ВКЛЮЧИТЕЛНО ПРАВНИ) ПОСЛЕДСТВИЯ.

Така можем да оставим на мира министър Дянков и прочие съображения за възможни асминистративни санкции и да се съсредоточим върху един ЧИСТО АКАДЕМИЧЕН проблем. Защото за мен въпросът дали е акт на академично шарлатанство включването на предлагания от ФФ курс в една УНИВЕРСИТЕТСКА програма по философия е преди всичко академичен въпрос. Тук много хора се стреснаха от думата "шарлатанство", но не мога да намеря друга по-подходяща за случая. Обръщам внимание, че говоря за АКТ НА ШАРЛАТАНСТВО , а не обявявам някого за ШАРЛАТАНИН, точно защото не съм наясно с мотивите на участниците в този акт.

Но ако един лекар например обяви, че е открил лечение на рак, но това, което е "открил" всъщност не лекува рак, всички, които одобрят въпросното лечение без да се опират на "evidence", подкрепящ неговата ефективност извършват шарлатанство, каквито и да са мотивите им за
това, и независимо дали го съзнават или не.

ЗАЩО СМЯТАМ ПРЕДЛАГАНИЯ КУРС ЗА "ШАРЛАТАНСКИ":

1) Не заради заглавието. Още веднъж повтарям,аз нямам нищо против присъствието на курс с такова заглавие в една програма по философия;
2) Не дори и заради това, че в него ще се говори със симпатия за астрологията.

Основният ми аргумент е, че този курс подвежда студентите, той е един вид "academic fraud" - заглавието обещава, че студентите ще бъдат запознати с философията и историята на науката и отношението им към астрологията, но всъщност студентите няма да получат това знание. И понеже усещам как Артур и компания са готови да ревнат "Ти за к'ва се мислиш, ма?" бързам да дам следния пример - дано да стане ясно какво имам предвид.
Представете си,Константине и Ясене (а и всички останали), че сега аз дойда във ФФ на СУ и ви предложа спецкурс на тема "Философията на Хайдегер и проблемът за битието". Представям както си му е реда програма на курса, библиография и моето СV. Вие разглеждате материалите и виждате, че единствената книга в библиографията, която има нещо общо с философията на Хайдегер е книгата на А. Кънев "Пътят на Хайдегер към Битие и време". И, разбира се, в СV-то ми няма нито една публикация върху философията на Хайдегер. Какво ще направите? Няма ли да ми кажете приятелски: виж какво Лили, не е сериозно, та ти не познаваш Хайдегер, не можещ да водиш такъв курс само по книгата на Сашо Кънев. И представете си сега че някой Артур ревне срещу вас - кои сте вие, бе, вие за нещо повече ли се мислите от Сашо Кънев? Какво оригинално сте написали вие и т.н. да не повтарям репертоара на Артур, че ще се възгордее прекалено :-)) Осъзнавате ли колко нелепо е всичко това - и предложението за подобен курс в този му вид (не заглавието!) и възраженията на Артур, и колко нелепо би било подобен курс наистина да бъде приет да се чете пред студентите.
Втори пример, специално за Ясен:
Представи си сега, Ясене, че дойде при теб Боби, и ти предложи спецкурс на тема "Философията на Димитър Михалчев и проблемът за истината". В CV-то си Боби разбира се няма нито една публикация върху Михалчев (вероятно не го е чел), а единствената литература в библиографията към курса, която има нещо общо с Михалчев е книжката на Митко Денков за Михалчев. Хайде да се обзаложим каква ще е реакцията ти. Сигурна съм, че няма да приемеш курса в този му вид. Ще кажеш приятелски на Боби: виж какво не може така, ти дори не си чел Михалчев, не може да водиш цял курс върху "Философията на Михалчев и нещо си" само по книгата на Митко Денков. А как ще се почувстваш, ако в защита на курса излезе някой Артур (винаги се намира по някой Артур в такива случаи :-)) и ревне: кои сте вие бе, да не би да си мислите, че разбирате Михалчев по-добре от Димитър Денков! Съзнаваш ли, Ясене, нелепостта на подобни предложения и тяхната аргументация?
Защо тогава с Константин се опитвате да ме убедите, че стига курсът ДА Е ИНТЕРЕСЕН ЗА СТУДЕНТИТЕ,
НЯМА ПРОБЛЕМ в това да се чете курс на тема "Философията и историята на науката и проблемът за астрологияга" от човек, от чиято автобиография не личи да има компетенции в областта на философия и история на науката, а в библиографията на курса единствената книга, която има нещо общо с тази област е тази на Герджиков ?

Знаете ли колко ИНТЕРЕСЕН курс бих могла да направя за Хайдегер? И каква интересна и абсолютно оригинална СПЕКУЛАТИВНА МЕТАФИЗИЧНА ХИПОТЕЗА мога да развия за БИТИЕТО КАТО ЕМАНАЦИЯ НА БЕЗКРАЙНА ФРАКТАЛНА ВЕРИГА ОТ РОЗОВИ ЧАЙНИЦИ?

И ако за философията на Хайдегер или тази на Михалчев не може да се говори ако ги познаваме само от вторични източници, защо смятате, че е професионално това да се прави по отношение на цяла една област на философията, КАКВАТО Е ФИЛОСОФИЯТА НА НАУКАТА?

А сега за мотивите ми:

Водещият мотив са именно студентите. Те имат право на качествено образование и не бива да бъдат подвеждани. Един курс от типа "Философията на Х и проблемът за У" трябва да ги запознае преди всичко със "state of the art" във философията на Х и проблемът за У и чак след това (което не е и задължително) със собствената гледна точка или "теория" на автора на курса по тези въпроси. Това е коректната позиция - представянето на една идеосинкретична теория на лицето А като представяща "философията на Х" си е академична измама, т.е. "шарлатанство".

It's not what happens to you but how you react to it that matters...

Лили, на моменти имаш добри попадения, не мога да го отрека.

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

const wrote:

Здравей, Ники!
1. "Осмисляне на астрологията като исторически и културен феномен" е заявено в този курс. Аз само съжалявам, че ударението не е поставено по-силно върху него. "Преплитане" всъщност не е подходяща дума. "Синкретизъм" също. Като че ли става дума за две неща, които от някаква извънисторична гледна точка е трябвало да бъдат разделени, но в някакви по-тъмни времена за жалост не са били. Разбира се, според критериите на съвременната наука много неща в древната наука или протонаука са просто суеверия, случайна добавка към научните знания, които вече са били налице. Но това е осъвременяване, подобно на "Флинтстоун". Става дума за една дейност и това, което е "недоказано" от днешна гледна точка, е било органична част от нея.
2. Когато казваме "шарлатанство", това предпоставя определен вид мотиви. Затова, говорейки за човек, когото не познаваме, е, как да кажа, ... несправедливо да използваме тази квалификация. Можем да кажем, примерно, че фракталните теории за съзнанието не са обосновани емпирично. Всъщност това исках да кажа с термина "метафизика". Ако тогава бях помислил за теб, Ники, веднага щеше да ми дойде на ум, че това не е метафизиката, с която ти би бил горд да се занимаваш. Но тогава просто мога да сменя термина. Да кажем, че това е спекулация (без да влагаме някакъв осъдителен смисъл). Може да съм изостанал, но не мисля, че по отношение на теории за съзнанието днес имаме нещо повече от спекулации. Във всеки случай, ако вземем Декартовата непротяжна субстанция или възгледа на Ламетри за човека-машина, сигурен съм, че става дума за спекулации. Мисълта ми е обаче, че от такива спекулации може да се роди наука. Макар това да не е любимата ми част от философията на науката, тя често пъти се занимава с такива спекулации за пространството, времето, материята, енергията, живота. Ако това може, защо не и въпросните фрактални теории? Що се отнася до мен, смятам, че от гледна точка на нашата специалност ще са по-ценни размишленията за ролята, ценността, легитимността на тези спекулации. Иска ми се това да го има в курса. Ако не, ще бъде полезно ако студентите сами добавят този момент.
3. По тази точка искам да отговоря едновременно и на Боби (№ 57). Не става дума за въведение в астрологията, а за оценка на астрологията. Това повдига такива въпроси като връзката на астрология и наука в миналото и демаркацията им в настоящето. Както вече казах, не ни е работата да учим студентите на астрология, както не ни е работата да преподаваме астрономия. Един такъв курс ще бъде оправдан, ако спази това обещание.
Боби, не се безпокой. Курс с название "Философията и историята на науката и проблемът за астрологията" няма да загрози дипломите ни. Опасен е само фактът, че той ще се произнесе в защита на астрологията. Не заради студентите, а както правилно отбелязваш, защото Дянков може и на нас да ни вдигне мерника.

Здравей, Константин!
Очаквах твоя отговор и ти благодаря за него! Поне за мен, сега вече се разяснява акцента в твоите аргументи.

Най-голямата заплаха за бъдещето на философията не е тоталното институционално разпространение на аналитичната про-научна "традиция". Истинската заплаха се състои в постоянно извършващия се акт на безотговорен философски компромис по приемане и признаване на тази "традиция" като "философска"!

Така-а-а... Сега ще пристъпя към критичните си бележки стегнато, хладно и делово.

1. Чуха се мнения, че от страна на студентите курс, който се занимава с еди-какво си и в програмата има заложени тематични препратки към областта на астрологията ще представлява общопознавателен интерес, обърнете внимание - не интерес към "еди-какво си", а към областта на препратката?!
Така е, има, но същият ако не и по-голям интерес ще предизвика и курсът по кама-сутра (особено в частта, отнасяща се до упражненията). Ако си мислите, че в кама-сутра (освен други неща) няма да откриете доста повече философия отколкото в астрологията - грешите, а за тантра направо не ми се започва да говоря. Така че ако курсът е прицелен в общата култура и се залага на любопитството - чака дълъг списък с общопопулярни теми, които ще намерят радушен прием в студентските сърца.

2. Ето пример как простата математика ни довежда до философски парадокс. Пак от страната на студентите хайде да изчислим:
-   колко от студентите, попаднали в курса по астрология, преди това са посещавали курс "философия на науката"? Имам предвид конкретен брой посещения на часове.
-   какви са предварителните компетенции на студентите преди участието им в курс по астрология - по "философия на науката"?
Всеки може сам да си го сметне и да си даде отговор.

3. Пак математическа съпоставка:
-   колко време е необходимо при умерено усилие и относителен интерес да се добие обща теоретична и практическа представа за астрологията? Моя отговор е - 3 мес.
-   колко време е необходимо за същото във философия на науката - пропорционално (ако щете - съизмеримо)? Моя отговор е - 3 г.

Здравият разум: Следователно който и да е курс, в който и да е университет, ако се базира на отношението: "философия на науката" - "астрология" би бил проведен в условията на такава аудитория, по-голямата част от която не притежава необходимата (или достатъчна) компетентност в областта на "философия на науката". И тъй като, образно казано, съотношението между двете е като да се сравняват едра тиква и яйце от пъдпъдък - на преподавателят няма да му стигне хорариума дори само за едно сносно въведение във "философия на науката", камо ли да пристъпи към "астрология".

Парадоксът се състои в това: при горните условия (това са конкретни условия във всяка отделна образователна институция) как ще се конструира отношението теоретично-методологическа част - емпиричен материал? Ето така, ще се окаже практически невъзможно от перспективата на "философия на науката" да бъде проведено изследване върху "астрологията", а точно обратно: ще се наложи едно неизчерпаемо попълване на пропуските по "философия на науката" през гледната точка на "астрологията". И точно това ще бъде крайният резултат: едно общопонятно запознаване с "философия на науката", поднесено от астрологична гледна точка. Това беше идеята в края на дългия ми пост за парфюмите (аз не правя нищо случайно): мащабите на двете области са несъизмерими и не могат да бъдат побрани в един курс, ако щете си го представете обемно, количествено, дори визуално като камари с книги. Това е единственият 'технически' проблем, който произтича от обемни несъответствия в материята на двете области и обуславя ирелевантност на съдържанията между тях.
Много е просто, помислете, представете си го и пак помислете.

73 (edited by yasska 08.02.2010г. 10:37:19)

Привет Лили! Разбирам патоса, както и атрактивните примери, цитирани по-горе, но ги смятам за произволни и неточни спрямо конкретния казус.

1. Ще се радвам да те изслушам относно Хайдегер. Ако говориш глупости, ще ти го кажа, но СЛЕД КАТО СЪМ ТЕ ИЗСЛУШАЛ.

2. Ако Боби ми предложи курс за Д. Михалчев и ИСТИНАТА с радост ще го приема, защото знам, че Боби има много какво да каже относно проблема за истината. И пак - впечатленията си за компетентността на Боби - след изслушването. Не забравяйте, че дори на Желева дадоха шанс в европарламента. И сега обратно към философията на науката и астрологията -

3. Очевидно акцентът в предлагания курс е към астрологията. Аз виждам курса като опит за осмисляне на астрологията в контекста на някои философски идеи. Повтарям, че не виждам проблем в това. Виждам обаче проблем в огромната ви чувствителност касателно стандарти.

4. Нито Лили, нито Боби доколкото знам са част от прподавателското "тяло" на СУ. Необяснима ми е тази страст да защитавате "стандартите" там. Помислете и за себе си откъде идва тя и ми отговорете, ако искате. Защо не сте се притеснявали досега, при условие, че програмта изобилства от не-стандартни "бисери", преподавани често и от ПРОФЕСОРИ по философия в курсове, които съвсем не са избираеми? Ами какво ще кажете за почти 50 години "стандарт" диамат и истмат? И него яко са го защитавали с доста интересни средства - в името на науката..... Репликата на libertin e точна. Още като студент се втрисах от мисълта, че част от тези преподаватели задават "стандарта" за... философия!!!!

Очевидно отново сблъскваме две коренно различни понятия за философия. Не вярвам да се разберем, но поне опитвам да изложа моята гледна точка, изчерпваща се с тезата: ВЪВ ФИЛОСОФИЯТА НЯМА СТАНДАРТИ. Ако не сте съгласни, ще трябва да ми ги посочите - изчерпателно и недвусмислено, както вие обичате. :)

Confusion will be my epitaph.

Изглежда се е получило някакво недоразумение. Въпросът, който дискутират Лили и fphgrb01 се намира на много по-общо равнище, отколкото се открива фрагментарно даден и на разпокъсани места във възприятията на yasska и arture. Въпросът и проблематизацията на философската практика и философските стандарти (не с тези думи: практика и стандарт) е съпътствал движението на философията през всички епохи. Защо си мислите, че някой има каквито и да било намерения да "се бърка" в работата на ФФ? Интерес представлява самият проблем и това за кой университет става дума няма никакво значение, както и е все едно дали преподавателят е господин Филипов или мистър Фен. Малко логика, де - демонстрирайте умения поне от 9 клас (там се изучава) - ако случаят беше 'дребнаво заяждане' или 'атака' срещу ФФ, самият yasska казва < Защо не сте се притеснявали досега, при условие, че програмта изобилства от не-стандартни "бисери" > ето точно затова: защото ФФ предоставя достатъчни пространства за изпитателни полигони на всякакъв тип заяждане и дребнотемия. Тук не е това основанието, никой не си го поставя за цел и отсъства въобще от намеренията.

Уважаеми libertin, едно пояснение специално към Вас. Проблемът за "стандартите на философията" или стандартите за философстване е общ проблем. Философията е такова творение на разума, в което предметът и методът могат диалектически да преминават един в друг, т.е. тя може едновременно да се превърне в предмет на собствения си метод, както и самият този метод може да стане предмет на философията. От това следва да се разбира, че в основата на по-мащабните философски системи едно от ръководните основания, един от мотивите на начинанието е именно опитът да се предприеме такова определяне или стандартизиране (както бихме се изразили днес) на философските съдържания и философската практика. Като най-популярни примери бих посочил Аристотел и Хегел. За arture стандартите може и да не са от особено голямо значение, както за Вас например какво ще хапнете на обяд - предполагам, че е важно да е евтино, вкусно и питателно, но все пак не отричайте възможността някъде по света да има и ценители, които са навикнали към по-изтънчени вкусове.